Ga naar hoofdinhoud

Schiet verhoging minimale Pavo Cup-score doel voorbij?

Van: De Paardenkrant
Aan: Johan Hamminga (dressuurinstructeur), José van Haaren (amazone en instructrice), Jacques Laarakkers (jurylid en instructeur)

De selectie voor de Pavo Cup is weer in volle gang. Om meer kwaliteit af te vaardigen naar de halve finale op de KWPN Paardendagen is de minimale score daarvoor dit jaar opgeschroefd van 70 naar 75 punten. Echter, na de eerste selecties zijn er niet veel minder paarden geselecteerd. Niet omdat de kwaliteit ineens zo omhoog geschoten is, maar vooral omdat er rijkelijk met punten wordt gestrooid. Schiet de maatregel zijn doel zo niet voorbij?


Johan HammingaVan: Johan
Het is niet de bedoeling om minder paarden af te vaardigen naar de halve finale tijdens de KWPN Paardendagen, maar om de 75-puntengrens gelijk te stellen met de stamboekkeuring en de IBOP.
Het voordeel is dat je de combinaties die niet geselecteerd worden met een positiever puntentotaal naar huis kunt laten gaan.
Bij 75 punten moet een paard over drie heel goede basisgangen beschikken om aan dit puntentotaal te komen. Dus toch een completer paard met meer kwaliteit.
Groot voordeel is dat we nu een heel goed paard niet met een 8 moeten beoordelen maar met een 9 of een 10. Bij het jureren moet je leren om van de 10 uit te gaan en van daaruit eventueel af te zakken naar lagere cijfers.


Foto Disian van Loon
Foto Disian van Loon

Van: José
Dat de punten opgeschroefd zijn, vind ik prima en ook veel duidelijker in verband met de andere punten, zoals bijvoorbeeld de IBOP, het verrichtingsonderzoek voor hengsten enzovoort. Hier ligt de grens namelijk al op 75 punten.
Ik denk niet dat er nu meer paarden naar de halve finale worden gestuurd, maar dat er juist beter geselecteerd wordt en dat is juist goed. Het blijft moeilijk omdat het jonge paarden zijn en de één loopt beter met spanning en de ander weer met ontspanning.
Tot nu toe vind ik dat er juist nog niet veel paarden zijn geselecteerd, vooral bij de vijfjarigen. En we willen natuurlijk de beste paarden overhouden, ook al laten ze er wel eens één niet door waarvan de mensen juist verwachten dat deze wel door had gemogen.
Het is en blijft toch een jurysport en mensen hebben nu eenmaal een voorkeur.


Sjak Laarakkers

Van: Jacques
Ik denk dat het juist is geweest om de grens naar 75 punten te verhogen, aangezien tijdens de IBOP/aanlegtest voor merries en het verrichtingsonderzoek voor hengsten dezelfde grens wordt gehandhaafd.
Het zal dit jaar makkelijker zijn om 75 punten te behalen, aangezien er toch een x aantal paarden door moet gaan naar de halve finale. Paarden die vorig jaar 70 punten kregen, zullen dit jaar dus makkelijker 75 punten behalen.
De punten liggen nu wel vaak dichter bij elkaar omdat de marge tussen de 75 en 100 kleiner is geworden. We hebben zelf tot nu toe met vijf paarden deelgenomen aan de voorselecties waarvan alle scores tussen de 76 en de 80 punten lagen, waarbij mijn inziens de punten veel verder uit elkaar zouden moeten liggen.
De jury moet de kwaliteit van de paarden beoordelen en de echte uitschieters mogen dan ook veel punten krijgen. Wel vind ik het belangrijk om te benadrukken dat juryleden zich niet moeten laten beïnvloeden door bloedvoering en eerder geleverde prestaties.

Deze [email protected] verscheen woensdag 17 juli 2013 in De Paardenkrant.


Poll

Verhoging minimale Pavo Cup-score schiet doel voorbij. Lees meer

Laden ... Laden ...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.