Ga naar hoofdinhoud

Moeten selectieprocedures rekening houden met kwaliteitseisen Lichte Tour-paard?

Van: De Paardenkrant
Aan: Marian Dorresteijn, Hans Peter Minderhoud, Joyce Heuitink
Op het Global Dressage Forum van enkele jaren geleden antwoordde dressuurpaardenhandelaar Ulli Kasselmann op een vraag uit het publiek naar het percentage Grand Prix-paarden dat uit de PSI-veiling is voortgekomen, dat een aanzienlijk percentage van de paarden die hij in Ankum voor fikse bedragen verkoopt actief is in de Lichte Tour. Ook zijn werknemer Ulf Möller brak onlangs in De Paardenkrant in een analyse van ‘Verden-paarden’ een lans voor het dressuurpaard dat het hoogste niveau níet haalt. Moeten wij hier iets van leren, door bijvoorbeeld het KWPN-fokdoel bij te stellen of door anders te kijken in verrichtingsonderzoek en Pavo Cup?


Marian DorresteijnVan: Marian
In het KWPN-selectiesysteem hebben we al veel respect voor de eisen waaraan Lichte Tour-paarden moeten voldoen: een voor de dressuursport functionele bouw, correcte basisgangen, een goed lichaamsgebruik, rijdbaarheid, karakter en instelling. Dat zijn allemaal kwaliteiten die horen bij een goed Lichte Tour-paard.
De markt voor dit soort paarden is inderdaad groot. Maar de markt voor dit soort paarden mét aanleg voor piaffe en passage is nog veel groter aan het worden. Kijk maar eens naar het groeiende aantal Grand Prix-ruiters over de hele wereld en het aantal young riders dat graag de overstap wil maken naar de Future Test.
Ik vind dus dat we het fokdoel op de Grand Prix gericht moeten houden. Waarom is Nederland zo in trek gekomen als paardenleverancier? Dat komt door de positie die het KWPN inneemt op de WBFSH-ranking. En die wordt weer bepaald door succesvolle Grand Prix-paarden. Het doel moet dus blijven om paarden met de hierboven genoemde LT-kwaliteiten te fokken, maar deze paarden mogen hun ruiters niet beperken doordat ze voor het laatste deel van de africhting de capaciteiten missen.


Hans Peter Minderhoud
Hans Peter Minderhoud (Foto Lonneke Ruesink)

Van: Hans Peter
Ik vind het écht geen goed idee om het fokdoel bij te stellen of om anders te gaan selecteren in de Pavo Cup. Je moet voor het beste gaan, dan helpt het niet om concessies te doen. We weten allemaal hoe moeilijk het is om goede paarden te fokken, als je dan gaat toegeven op kwaliteit wordt het nog moeilijker.
Bovendien zie ik niet goed waarom je ergens op zou móeten toegeven. Als je streng selecteert op instelling en karakter, houd je vanzelf fijne Lichte Tour-paarden over, mochten ze de kwaliteiten voor de Grand Prix missen.
Ik las dat er een voorstel was gedaan om de eerste ronde in Verden te verrijden volgens de Pavo Cup-formule. Dat lijkt mij voor de vijfjarigen wel een goed idee, die missen nog wat ervaring. Maar als een zesjarige niet alleen in de ring tot prestaties kan komen, is er iets niet helemaal in orde. Het karakter, de werkwilligheid en de instelling van een paard zijn in een proef veel beter te testen dan in een vrije presentatie met meer paarden in de baan.


Joyce HeuitinkVan: Joyce
Simpelweg kijkend naar het aantal starts en het aantal geregistreerde dressuurpaarden kunnen we al duidelijk zien dat de groep Lichte Tour-paarden veel groter is dan het aantal Zware Tour-paarden. De vraag zal echter wel blijven: hadden deze Lichte Tour-paarden op een ander moment, op een andere plaats, bij een andere ruiter gestaan, waren ze dan wel Zware Tour-paarden geworden? Voor een aantal zal het antwoord absoluut ‘ja’ zijn. Voor een groot aantal is het antwoord ‘nee’, omdat er ergens wel een oorzaak aan te wijzen is: misschien net te heet, te koel, te weinig aanleg voor piaffe of passage?
Niet ieder paard is een Grand Prix-paard, maar dat wil niet zeggen dat het dan niets (waard) is. Integendeel, het kan maar zo zijn dat het een fantastisch Lichte Tour- of young riders-paard is. En ook deze paarden zijn kostbaar, soms zelfs heel kostbaar.
Ik denk dat we momenteel in de selecties voor onze potentiële toppers al op zoek zijn naar dat enigszins bergop en los door het lijf bewegende paard met een actief ondertredend achterbeen, drie fijne en correcte gangen, een sportlijf en vooral een werkwillig karakter. In de selectieprocedures zou ik niet wezenlijk iets willen veranderen. Want hoever het paard komt, zal toch ook grotendeels te maken hebben met zijn gezondheid, karakter, talent, de juiste match met ruiter en trainer, een goed gemanagede loopbaan en de factor tijd.

Deze [email protected] verscheen woensdag 13 maart 2013 in De Paardenkrant.


Poll

Selectieprocedures moeten rekening houden met kwaliteitseisen Lichte Tour-paard. Lees meer

Laden ... Laden ...

3 reacties op “Moeten selectieprocedures rekening houden met kwaliteitseisen Lichte Tour-paard?

 • mj kochx

  Fokdoel ‘Grand Prix’ is een fraai streven, maar het gros van de paarden en de ruiters komt nooit zo ver, dus laten we vooral ook blijven selecteren op rijdbaarheid en werkwilligheid zodat we niet met paarden blijven zitten die niet het laatste talent hebben maar vervolgens wel de heetheid en complexiteit van karakter waar de topruiters nog wel mee overweg kunnen maar waar de amateur mee verongelukt als hij naar het bos wil.
  Of is het KWPN van mening dat we dan maar moeten uitwijken naar andere rassen?

 • Marian Raven

  Volkomen eens met mj kochx.

 • sjm schaepman

  Fokdoel moet niet gewijzigd worden,je wilt toch niet toegeven op de kwaliteit? Rijdbaarheid en werkwilligheid zijn aanwezig maar kunnen beinvloed worden door de manier waarop met de paarden omgegaan wordt.En daar komt het werkelijke probleem om de hoek kijken.Een paard dat 23uur per dag op stal staat,weinig prikkels krijgt en vervolgens een uur met een onervaren berijder in de bak mag lopen, daarbij ook nogal eens te veel krachtvoer krijgt en dan misschien eens een keer te heet wordt heeft nog geen karakterprobleem!Dat dit juist heel vaak nog goed gaat tekent het goede karakter! Laten we nu eens onder ogen zien wat het werkelijke probleem is.Mensen die te ver van het wezen paard staan en niet goed genoeg opgeleid zijn en hun capaciteiten overschatten wat betreft kennis,rijkunst en het begrijpen van wat een paard ís.Mensen met paarden raken nooit uitgeleerd!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.