Ga naar hoofdinhoud

Moet SFN goede paarden voor Nederlandse sport behouden?

Van: De Paardenkrant
Aan: Hester Klompmaker (springamazone en -instructeur en lid hengstenkeuringscommissie KWPN), Astrid van der Vleut (certificaathouder SFN), Jacob Melissen (journalist en directeur SFN)
De verkoop van Utascha SFN naar Qatar riep veel reacties op. Ook sommige certificaathouders vonden dat je je beste paard nu eenmaal niet moet verkopen. Dan maar geen rendement op geïnvesteerd vermogen. Hoe denken jullie erover? Is het niet jammer dat juist een fonds dat goede paarden voor de Nederlandse springsport wil behouden tot verkoop overgaat?


Hester KlompmakerVan: Hester
Ik denk dat het met Utascha precies zo is gelopen als het fonds voor ogen had. Ik snap de negatieve reacties wel, want het doel is om de vaderlandse sport te ondersteunen en daar bleek ze zeker toe in staat. De meeste mensen zijn er met dat sportieve doel voor ogen bij ingestapt, en niet om financieel rendement te behalen. Utascha heeft heel veel goeds gedaan en wellicht had ze nog meer kunnen betekenen, maar haar leeftijd speelt ook een rol. Te lang wachten kan dan veel geld kosten.
Voor het fonds is ze een fantastisch paard geweest en hopelijk zullen er nog meerdere in haar voetsporen treden. Maar feit is dat het ontzettend moeilijk is om in te schatten welk paard het écht gaat doen, dat kunnen zelfs de beste selecteurs van Nederland niet voorspellen. Of ze het karakter hebben om op het hoogste niveau te presteren weet je eigenlijk pas op het moment dat ze het springen. Als het doel is om een paard voor de Olympische Spelen aan te houden, is het wellicht raadzaam om een wat ouder paard aan te schaffen. Dan heb je iets meer zekerheid, maar daar hangt ook weer een ander prijskaartje aan. En de weg is heel lang, dat weten we allemaal.


Astrid van der VleutVan: Astrid
Als certificaathouder van het SFN vind ik het heel jammer dat Utascha verkocht is. Ze was misschien niet de meest geschikte voor de grootste kampioenschappen, maar ze was wél van fantastische waarde voor de landenwedstrijden. Misschien zag iemand reden dat ze dat voor de toekomst niet meer zou zijn, maar dat is mij dan ontgaan. Jeroen Dubbeldam komt momenteel ook niet om in de toppaarden, maar zelfs als hij er eentje bij krijgt, zou Utascha daarnaast nog heel bruikbaar zijn. Vanaf het begin heb ik de sportieve ambities van het fonds ondersteund en was er zelfs vanuit gegaan dat ‘we’ niets meer zouden verdienen aan Utascha SFN. Het geld zou moeten worden opgebracht door verkoop van jongere paarden, was mijn veronderstelling. Het fonds loopt tot 2018 en er zijn inmiddels wel wat mogelijke opvolgers voor Utascha, maar ik had haar persoonlijk nog niet willen missen.
Het is zonde voor de sport en ook voor de merrie zelf. Kijk maar naar andere grootheden die naar het buitenland zijn verkocht, zoals Tomboy en Okidoki. Daar is het ook niet goed mee afgelopen. Utascha had wel wat meer verdiend na al haar bewezen diensten!


Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Van: Jacob
Allereerst maak ik bezwaar tegen de veronderstelling dat sommige certificaathouders vinden dat we Utascha SFN niet hadden moeten verkopen, bij mijn weten was dat er namelijk maar één en haar hebben jullie gesproken. Ons doel is altijd geweest om toppaarden voor Nederlandse ruiters voor een bepaalde tijd aan te houden. Dat is dus op een gegeven moment eindig, want we hebben ook onze verplichtingen richting onze investeerders. Utascha SFN is nu dertien jaar oud en vertegenwoordigde op dit moment nog een aanzienlijke waarde. Ze heeft tweemaal deelgenomen aan een EK, eenmaal aan een WK en kwam in vijftien landenwedstrijden aan de start. Daarmee heeft ze zich volledig bewezen en het SFN op de kaart gezet. Zo lang ze in de race was voor de Olympische Spelen hebben we haar niet verkocht. Deelname aan de olympiade lukte helaas net niet, maar op het moment dat ze in beeld was voor het EK of WK hebben we haar ook heel bewust aangehouden.
We hebben ons laten adviseren door de selecteurs en daarom hebben we nu afscheid van haar genomen. Haar leeftijd telt mee en de breedte van de Nederlandse top is positief met paarden als Zirocco Blue VDL, Tamino, Verdi, Carambole, London en Bubalu VDL. Tegelijkertijd verwelkomen we als fonds Zenith SFN op het hoogste niveau. Hij kwam in Mechelen met succes aan de start in zijn eerste Wereldbekerwedstrijd en werd gelijk vierde.

Deze [email protected] verscheen woensdag 8 januari 2014 in De Paardenkrant.


Poll

Utascha had behouden moeten blijven voor Nederlandse sport. Lees meer</

Laden ... Laden ...

8 reacties op “Moet SFN goede paarden voor Nederlandse sport behouden?

  • Irene

    Eigenlijk doet het SFN nu wat de eigenaar zelf ook had kunnen doen en dus heeft de aankoop door het SFN voor de combinatie geen nut gehad. Kan zijn dat ik het verkeerd zie hoor, maar als je als ruiter denkt dat je voorlopig mee kunt blijven draaien, komt dat dus niet helemaal zo uit. Voor de ruiter had het dus niet uitgemaakt.

  • eddy crul

    Dit is een Nederlandse aangelegenheid waar ik mij als Belg niet wil mee bemoeien.Maar toch even dit.
    Toen ik voor het eerst de tweeledige doelstelling las van het SFN nml “De beste paarden in Nederland houden” en “De certificaathouders een goed rendement geven op hun investering”, dan begon mijn brein meteen te werken en vroeg ik mij af, hoe doen ze dat toch? Dit moet ik ook toepassen in mijn stal.De beste paarden voor mij houden en er toch nog aan verdienen.
    Tot op heden had ik het nog niet kunnen doorgronden,nu weet ik dat ik zocht naar iets dat niet bestaat.Neen even ernstig,een klein kind weet toch dat, als je de beste paarden voor uzelf wil houden dat je moet bereid zijn er veel geld aan toe te dragen.Dan moet je niet met aandeelhouders (certificaathouders?)werken ,maar met sponsoren of geldschieters die op voorhand weten dat ze hun geld niet zullen terug zien.Het SFN is dus opgericht met twee absoluut tegengestelde en onverenigbare doelen.Dat er dus zo iets zou gebeuren was met grote zekerheid te voorspellen. vr gr EC
    PS:Irene, u ziet het niet verkeerd hoor.

  • Harrie Theeuwes

    Ik vind persoonlijk dat het SFN goed gewerkt heeft… Utacha heeft meerdere kampioenschappen gelopen en heel veel landenwedstrijden en grote prijzen op het allerhoogste niveau. Het was nu of nooit voor een eventuele verkoop anders werd ze te oud voor een deftige prijs! Allemaal mooi en wel de uitleg van Irene en Eddy, maar als je nu nog een hoop geld kunt beuren kunnen ze dat beter weer in jonge talenten stoppen die in de toekomst weer op kampioenschappen kunnen schitteren!

  • Irene

    Ben ik wel met je eens Harrie, maar dan had je het paard niet in een fonds op hoeven nemen. Voor een leuke som verkopen had de oorspronkelijke eigenaar ook kunnen doen. Ik had het idee dat het was voor het behouden van paarden. Als je dan een eigenaar benadert om een paard op te nemen, ga je er vanuit dat het paard niet verkocht wordt. Eigenlijk heeft het SFN gewoon gedaan wat de oorspronkelijke eigenaar had kunnen doen. Handelen. Heb het SFN verder niet zo gevolgd, heb ook geen idee hoe lang het paard opgenomen is geweest. Mijn idee is dat het nog niet zo heel lang bestaat en dan is het best zuur voor de ruiter en de oude eigenaar, want die had dat geld dan zelf ook in zijn zak kunnen steken en misschien wel een jaar eerder, waardoor het paard wat minder op leeftijd was en dan ws meer waarde had kunnen hebben.

  • eddy crul

    Beste Harrie, Om alle misverstanden tussen ons te vermijden even dit.Ik bemoei mij niet met wat het SFN doet.Mijn mening is daar duidelijk over.Het SFN is eigenaar van dit paard en zij zijn de enigen die beslissen of er verkocht wordt of niet.(eventueel in samenspraak met de certificaathouders, naargelang hun interne afspraken.)Verder heeft niemand zich daar mee te bemoeien.Als er mensen recht hebben van spreken zijn het enkel de certificaathouders.Ik had het alleen over de vorm hoe het is voorgesteld en de manier hoe de top dit nu wil uitleggen.Die twee tegenstrijdige doelen en hoe men dit na het krijgen van kritiek toch wil vergoelijken.Daar had ik graag wat meningen over gelezen.Ik hoop dat die er nog komen. Vr gr EC

  • Sanne

    Ik begrijp de SFN dat ze een bepaalde leeftijd krijgt en daarom minder zal worden, maar wat zou deze merrie nog kunnen betekenen direct na deze prestaties…? Als ze nu een mindere klik met de ruiter krijgt en deze kans is heel aanwezig, dan is ze dadelijk niets meer waard en wordt ze een vergeten paard. Als ze nu nog een paar goede veulens na zou laten door op haar hoogtepunt te stoppen met de sport, krijg je er misschien weer een hele mooie foklijn bij. Jammer dat het paard zelf geen keuze kan maken, na top prestaties geleverd te hebben is het verdere leven voor haar een groot vraagteken. Waarom dan niet als een topmerrie een topfokmerrie en een toppensioen zodat de waarde van de merrie op een bepaalde manier ook blijft en wie weet wat haar veulens op zouden brengen…. Vind het gewoon zo jammer dat zoals de Sjiem deze merrie niet mag genieten voor de geleverde prestaties en met veulens nog geld kan verdienden.

  • Friso Herman

    Helemaal eens met Sanne. Overigens ook met Irene en Eddy.
    Ik denk dat de oude eigenaar zowel als de ruiter zich nu enigszins ‘genomen’ zullen voelen.
    Eens opgenomen, zou het het SFN sieren de paarden die hun kwaliteiten meer dan bewezen hebben
    waar mogelijk in te zetten voor de fokkerij en ze als ze dáár eenmaal te oud voor zijn terug te
    schenken aan de oude eigenaar om ze tot het eind van hun leven van een welverdiend pensioen te laten genieten. Overigens hebben ze het in Quatar zo slecht nog niet bekeken: dáár loopt namelijk straks die mooie foklijn rond die het SFN Nederland had kunnen nalaten..

  • Willem

    In mijn beleving heeft het fonds voldaan aan de beide doelstellingen die men heeft.
    Het paard is behouden gebleven voor de NL topsport en in niet op jonge leeftijd naar het buitenland gegaan en was een concurrent geweest.
    De uitleg van de heer Melissen kan ik volgen en er zijn ook weer middelen voor een jonge aanwas.
    Ik denk persoonlijk dat de bijdrage voor de NL topsport van Utascha in de toekomst niet meer van zo’n belangrijke waarde zou zijn als in het verleden.
    Ga zo verder!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.