Ga naar hoofdinhoud

Slaat Duitsland door met het scheerverbod voor veulens?

FOTO WWW.ARND.NL

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Scarlett Wieberdink, Esther de Melker, Ad Valk

Het scheren van veulens is in Duitsland bij wet verboden. Maar dit wordt niet altijd gehandhaafd. Onlangs op de Holsteinse veulenveiling wél: zes veulens werden geweigerd omdat ze waren geschoren. Dit heeft op Facebook onder Duitse fokkers een fikse discussie opgeleverd. Hoe denkt Nederland hierover?


Scarlett Wieberdink, voorbrenger FOTO PAARDENKRANT/MELANIE BREVINK-VAN DIJK

Van: Scarlett

Wel of niet scheren blijft altijd een moeilijke beslissing; door de weersomstandigheden in Nederland zal niet ieder veulen het ‘gewenste’ verharingspatroon aanhouden. We hebben net een koude periode achter de rug en komende week wordt het tropisch warm. Als veulens met veel haar dan staan te zweten in de wei, denk ik dat scheren een goede oplossing is. Scheren voor een keuring en of veiling staat al wat langer ter discussie. Maar op zulke evenementen en tijdens transport kan het vrij warm zijn en in deze gevallen zal een kortere vacht, eventueel door middel van scheren, alleen maar aangenaam zijn voor het veulen. Voor een evenement worden de meeste veulens gewassen en ook dan zal een korte vacht beter zijn. Wel dien je er rekening mee te houden dat deze veulens niet direct daarna dag en nacht de wei in kunnen. Maar dat is, naar mijn mening, een verantwoordelijkheid van de fokker/eigenaar. Dan is er altijd de vraag: waarom heeft een veulen een langere vacht? Soms is dit genetisch of waren de omstandigheden ernaar; denk hierbij aan de koude nachten of voeding. Normaal geef ik er niet de voorkeur aan om te scheren en ik zal het ook alleen doen in het kader van het welzijn van het veulen.


Van: Esther

Esther de Melker, dierenarts FOTO PAARDENKRANT/JACQUELIEN VAN TARTWIJK

Het scheren van veulens die naar de keuring moeten of geselecteerd zijn voor een veulenveiling dient vaak een dubbel doel. Enerzijds is het om ze er fraai en strak voor te zetten, waardoor het model van het veulen beter tot zijn recht komt, maar nog meer omdat het management van een keurings- cq veilingveulen anders is dan wanneer een veulen geen publieke presentatie hoeft te geven. Vaak worden de keurings- en veilingveulens dicht bij huis gehouden, zodat ze ’s nachts op stal kunnen worden gezet. Zo kunnen ze bijgevoerd worden en vaker in handen komen dan wanneer ze dag en nacht in de wei blijven lopen. Juist vroege veulens, geboren van januari tot en met april, hebben over het algemeen meer vacht dan veulens die later in het seizoen worden geboren. Een dichte vacht waar ze in sommige gevallen moeizaam uitkomen. Wij merken dat juist deze niet geschoren, oudere veulens tijdens deze warme dagen nog lang zweterig en klam aanvoelen nadat ze ’s avonds op stal zijn gekomen. Dit is vaak alleen al reden genoeg om ze wel te scheren. Dus juist uit het oogpunt van gezondheid! Het betekent echter wel dat je in de eerste twee tot drie weken na het scheren een goed management moet voeren, met name bij slechter weer. Waar ook rekening mee dient te worden gehouden, is het verwijderen van de tastharen. Er zijn in mijn ogen geen redenen om de oren niet netjes en strak langs de oorschelp te scheren en de kaaklijn er strak voor te zetten, echter de tastharen rond de neus en ogen en het haar binnen in de oorschelp dienen een doel en moeten blijven zitten. Ook om gezondheidsredenen!


Van: Ad

Ad Valk, hengstenhouder FOTO PAARDENKRANT

Het klopt niet helemaal in Duitsland. De verhoudingen liggen daar scheef. Bij ons wordt er met iets meer beleid omgegaan met paarden dan in Duitsland. In Duitsland mogen de veulens niet geschoren worden. De oortjes mogen daar ook niet worden uitgeschoren. Daarentegen lopen ze als tweejarige al wel een beetje onder het zadel voordat ze naar de keuring gaan. Ik heb er geen moeite mee als veulens worden geschoren maar dan moet diegene dat wel normaal, en binnen een half uur, doen. Een veulen voelt er bijna niks van met een beetje kalmeringsmiddel. Hij merkt niet eens dat het gebeurt. Je moet een veulen alleen geen praam opzetten. Negen van de tien keer wordt het niet goed uitgevoerd. Als je een kluns bent en twee uur over het scheren doet, moet je geen veulens gaan scheren. Je hoeft een veulen niet te scheren als je je goed voorbereidt op de keuring of de veiling. De meeste veulens worden alleen geprepareerd vanwege de veiling en daar maakt scheren onderdeel van uit. Voor mij persoonlijk maakt het niet uit of een veulen een pak haar heeft. Ik kijk er doorheen.

Deze [email protected] verscheen woensdag 26 juni in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

Duitsland slaat door met scheerverbod veulens Lees meer »

Laden ... Laden ...

5 reacties op “Slaat Duitsland door met het scheerverbod voor veulens?

 • Jane Brommet

  Ik heb zeer oude ponys. De oudste 39, kwam niet goed door de vacht. Ik heb n honden trimmachine gekocht wat bijna geen geluid maakte en oplaadbaar is. Dan gaan de oude haren eraf en blijft er toch nog een soort van onderbracht over.
  Schapewol erover en glanzen maar. Misschien een goede middenweg??

 • Conrad Beck

  Het scheren van veulens is imho echt niet nodig; veelmeer management bij houding en voeren. Mensen met kijk op veulens, die ze ook echt kunnen beoordelen, kunnen dat ook als ze niet geschoren zijn. Oren uitscheren, Tastharen afknippen zijn allemaal dingen die echt niet nodig zijn en als het niet ander gaat, dan bij wet verbieden. Goed gedaan Duitsland!

 • eddy crul

  Beste Conrad,Ben het volledig met u eens.Paarden en veulens worden in 99% van de gevallen niet geschoren voor het welzijn van het dier. Maar wel voor het gemak en de onnodige grillen van de mens. Nu is het scheren van een paard ook geen moord op voorwaarde dat de eigenaar daarna de nodige maatregelen treft .Maar laat die veulens toch gerust. Inderdaad,goed gedaan Duitsland. vr gr ec

 • Lion van de Hoek

  Ik denk dat wij een beetje doorslaan in nederland
  Sederen van een veulen ,abnormaal !

 • jan jonas

  Het scheren van veulens doen wij alleen maar voor ons oog (het plaatje). Daar is niks mis mee in alle sporten vinden wij het plaatje belangrijk, zeker bij keuringen. De echte paardenman prikt hier door heen, want die kijkt naar het bewegingssysteem en niet naar de vacht. Maar achter het scheren van veulens schuilt ook wat anders. Waarom heeft het ene veulen langhaar en de andere niet. In mijn beleving (onderzoek) heeft dat met twee dingen te maken. Genetisch en de opvoeding van het veulen bepalen uiteindelijke het resultaat. Veulens die zich laat ontwikkelen, door wat voor oorzaak dan ook,
  hebben meer vacht. Wij noemen dat wat armere veulens. Die worden geschoren om voor keuringen er beter uit te zien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook