Ga naar hoofdinhoud

Tijd dat KNHS meer creativiteit aan de dag legt voor beginnende ruiters springsport?

Van: De Paardenkrant
Aan: Nathalie van der Mei, Stephan Lap, Rob Ehrens
De belangstelling van beginnende ruiters voor de springsport slinkt. Geen wonder, want de drempel naar de B-dressuur is zeer veel lager dan die naar het B-springen. Al sinds mensenheugenis is de eerste klas van de springschool helemaal geen eerste klas, er wordt in de B direct een behoorlijk technisch niveau gevraagd. Het wordt hoog tijd dat de KNHS eens wat meer creativiteit en vernieuwing aan de dag legt. De sport hoeft niet op één meter te beginnen en er zijn andere middelen om springen in de ogen van kinderen niet tot iets engs maar tot iets leuks te maken.


Nathalie van der MeiVan: Nathalie
Aan: allen
Ik denk dat het probleem meer in de begeleiding van de kinderen zit dan in het technische of de hoogte van een B parcours. Het is vaak ook onkunde en onwetendheid van de ouders. De kinderen gaan vaak veel te snel op concours. Het gaat dus in de basis al fout. Laat kinderen eerst eens fatsoenlijk dressuur leren rijden. Zolang ze op een paard hangen en geen stuur en rem hebben is het niet goed om op concours te gaan. Het is dat de paarden zo braaf zijn, maar wat je soms in de B ziet gebeuren is echt heel triest.
Toen ik mijn opleiding deed moest je dressuurmatig goed zijn én je leerde een parcours springen. Nu hoeft dat niet meer en zie ik regelmatig een dressuuramazone hindernissen opbouwen met totaal verkeerde afstanden. Kinderen weten vaak niet eens hoeveel galopsprongen ze moeten maken tussen de hindernissen. Dan ben je dus niet klaar om een wedstrijd te rijden. Zolang een kind of een beginner niet behoorlijk dressuurmatig geschoold is, kun je wachten op ellende. Als ze er af vallen of nooit rondkomen is de gein er snel af. Ik zie dus geen probleem in de hoogte van een B-parcours. Als je niet voldoende kan paardrijden kom je ook in een proef van tachtig centimeter niet rond. Dus de tijd nemen, voldoende scholing en niet per se willen winnen lijkt me een goed begin.


Stephan LapVan: Stephan
Aan: allen
Eén meter is voor een beginner te hoog, vind ik. Voor bijvoorbeeld een D-pony is het B tachtig centimeter en je merkt dat dat teveel gevraagd is voor de beginners. Ik pleit voor rubrieken van bijvoorbeeld dertig centimeter waar je ook een prijsje kan winnen. De motivatie om netjes en passend te rijden moet blijven, maar de gevolgen moeten nihil zijn als het een keer niet past.
Je kunt beter motiveren dan demotiveren. Ik denk dat je alles moet proberen om een kind of een beginner netjes een parcours te laten rijden en vertrouwen te kweken. De lat ligt onverantwoord hoog voor beginners. Ik denk ook dat er meer meisjes paardrijden dan jongens en dat meisjes over het algemeen minder interesse hebben in spannende fysieke exercities. De parcoursen kunnen minder technisch en minder hoog en breed. Als de eerste drempel lager ligt, stroomt iemand ook makkelijker door naar een klasse hoger. Er zijn nu eenmaal ruiters waar het M nooit haalbaar voor wordt. Maar ook zij moeten een kans krijgen om op concours te gaan en een keer te winnen. De paarden en pony’s worden ook steeds scherper en de parcoursen met alle sponsorhindernissen hebben ook steeds meer weg van een kermisattractie. Het brave boerenpaard van vroeger die toch wel af ging zie je steeds minder. Er wordt alleen nog maar voor de top gefokt. Met alle negatieve gevolgen voor de beginners. Waarom hebben we niet vijf standaard parcoursen in plaats van elke week een andere proef. Dat is bij dressuur ook gebruikelijk.


Rob EhrensVan: Rob
Aan: allen
Ik vraag me eerlijk gezegd af of de belangstelling voor de springsport afneemt. Mocht dit zo zijn dan zou dat heel jammer zijn. Of dat aan de hoogte of moeilijkheid van het B ligt betwijfel ik. Het verschil tussen dressuur en springen is dat als je kan blijven zitten en wat kan sturen je sneller een dressuurproefje rijdt dan een parcours. We hebben bij het springen de Bixie-proeven voor de pony’s en de BB-parcoursen voor echte beginners. Dus er zijn mogelijkheden om lager te beginnen dan het B. Iedereen die wil gaan springen moet een BB-proef kunnen rijden. Die proeven zijn simpeler en als je geen oog hebt voor de sprong is dertig centimeter al te hoog. We proberen de BB en B proeven al zo makkelijk mogelijk te bouwen. Het rijtechnische gedeelte moet in orde zijn voordat je op concours kan. Dat is de basis van succes.
Ik vind de B voor een beginner goed haalbaar. Een ruiter moet gevoel, oog en controle hebben. Ik denk dat daar meer aandacht aan besteed moet worden. Dan kunnen we het B gewoon op een meter laten.

Deze [email protected] verscheen op 23 januari 2013 in De Paardenkrant.


Poll

Hoogste tijd dat KNHS meer creativiteit aan de dag legt voor beginnende ruiters springsport. Lees meer

Laden ... Laden ...

14 reacties op “Tijd dat KNHS meer creativiteit aan de dag legt voor beginnende ruiters springsport?

  • jos-wouters

    Mee eens,dit probleem doet zich ook voor bij de paarden in de laagste klasse.
    Sinds de invoering van het neiuwe systeem groeit de belangstelling niet meer,het is het rijden geworden ,van de jury ,die bepaalt of je wint ja of nee.

    We zijn een foute weg ingeslagen met de veranderingen ,die goed zouden zijn,nee het werkt averechts.Steeds meer oudere ruiters geven het op.Je moet jong .knap en vooral een meisje of vrouw zijn,dan krijg je veel stijlpunten.Zet deze popetjes eens op een jong onervaren paard,dat veel oudere ruiters doen,en waar blijven ze dan.
    Als de ouders als ruiter niet meer gemotiveerd zijn om op wedstrijd te gaan,geef je dit ook door aan de kinderen.Juryleden moeten eens uit een andere hoek van hun bril kijken.
    Ik hoorde vorige week nog vertellen,van een jury lid,mijn collega jury zei tegen me,over een ruiter die staat me niet aan ,en kreeg voor algemene indruk een 4 .Wie maakt de sport ,het waren altijd de ruiters ,maar nu maken de juryleden in de laagste klassen de sport kapot.Geen wonder dat de starts per wedstrijd slinken.Terwijl wij dewilde en oefenwedstrijden steeds vaker opzoeken.Moeten we ons door een paar ondeskundigen ,maar inde grond laten slaan,nee toch het is onze duur betaalde hobby.Niet alleen bij de kinderen ,maar ook bij de paarden 4 jarigen mogen pas in april officieel op wedstrijd ,waarom mogen de 4 jarigen niet bb lopen vanaf januari tot april.En in de B-klasse moet de barrage terug.Als je ziet hoeveel vreugde er is op oefenwedstrijden,dan zal het niet lang meer duren dat deze wedstrijden de overhand nemen.

  • Yvonne Meijer

    Ik ben het helemaal eens met Nathalie van der Mei en Rob Ehrens. Er zal gewoonweg meer geoefend moeten worden om netjes rond te komen in een B parcours. Als je goed wilt leren rijden zal je moeten oefenen en oefenen en oefenen. Of dat nu voor dressuur is of springen, dat maakt niet uit. Zoals Rob Ehrens zegt: Bixieproeven, BB parcoursen. En laat de kinderen ook gewoon eens spelen met de pony’s. Hindernisbanen enz. Dat ze handig worden.

    Als je begint, kun je gewoonweg niet verwachten dat het allemaal in 1 keer goed gaat. Er zullen kilometers gemaakt moeten worden. En als je wilt? Kom je er echt wel.

  • Natasja Verheul

    Ik vind springen erg leuk. Maar om te beginnen met een meter zie ik niet zitten. Ik zou het super vinden als je ook 60 en 80 zou kunnen springen om zo meer ervaring op te doen. Ik weet zeker dat er veel meer ruiters zijn die er zo over denken. Vooral als ik zie hoeveel animo er is tijdens het oefenspringen.
    Dus knhs doener iets mee!!

  • Marcel Hekerman

    Ik begeef me nu eens een op terrein waar ik eigenlijk niet ik niet in thuis ben.
    Ik stel me dus kwetsbaar op op, maar kan het niet laten.
    Door een gebrek aan talent heb ik het zelf zowel als voetballer en als ruiter nooit verder dan amateur geschopt ondanks al mijn enthusiame.
    Wel hebben beide sporten mij gevormd als mens.
    Ook ben ik als ouder van 3 Kinderen niet meer dan ervaringsdeskundige en dus geen pedagoog.

    Als Fokker ben ik echter genetisch behept en Diergeneeskunde heb ik geleerd.
    Verder ben ik een aanhanger van Darwin en Spinoza.

    Ik zou dus willen zeggen:

    Beste ouders:

    Haal het beste uit je kinderen (en paarden) naar boven door een combinatie van realisme en enthusiamse.
    En verder en zeur niet.

    Prestaties vergen nu eenmaal eenmaal inspanningen.

  • marjan

    Ik ben het helemaal eens met de reactie van Jos hieronder. Ik vond het springen altijd eerlijker dan de dressuur. Een fout een fout een weigering een weigering. Nu zal ik nooit een topspringer worden omdat ik gewoon niet genoeg durf heb. Maar voor de lol een parcoursje op zn tijd moet kunnen maar ik zie daar nu van af, het wordt allemaal steeds ingewikkelder. De hindernissen bestaan voor het grootste deel uit rare vormgevingen en ik heb hier als beginner met mn hete springvlo niks te zoeken. Op concours komt er toch altijd weer spanning om de hoek die ik in een springles niet heb. Kilometers maken is dan ook geen optie, het kan maar 1 keer fout gaan en daar bedank ik voor.

  • jos wouters

    Beste Marcel Heckerman,
    Je hebt gelijk als je zegt,het moet een combinatie worden.Zeker als je het verder wilt schoppen.
    Maar:de mens is mondiger geworden(wat niet verkeerd is)en men is het beu dat men word afgezeikt door juryleden,die de voorkeur geven ,aan het geen ze zelf graag zien rijden, en misschien wel nooit zelf iets gepresteerd hebben.Voorbeeld ik organiseerde oefenwedstrijden springen,later ook voor pony s,ouders staan en stonden hun kinderen op te peppen,maar heeben deze ouders zelf paard gereden ,de meesten niet.Ik ken ook voorbeelden waar de ouders toch wel streng waren ,en hun kind steeds maar motiveren deden.Ja het koste veel moeite,voor het kind vaak werd het opgelegd ,en de ouders konden zich niet inhouden aan de kant.Maar de aanhouder in dit geval de ouders wonnen.Dat kind reed afgelopen zondag in de grote prijs van Amsterdam.Let wel er werden wel kwaliteitsvolle paarden gekocht ,en dat kost hopen vol geld.
    Maar Marcel dit probleem speelt ook bij de paarden.en als je de vorige horses.nl hebt gelezen,dat de wedstrijden steeds minder bezocht worden,dan zie je een verband.Ik weet als ouder van 2 kinderen,en ruiter en fokker ,en parcourbouwer ,waar dit probleem begint,grotendeels de vernieuwing van de wedstrijdreglementen en aanpassingen,anderzijds de crisis,ja de meesten hebben het nu niet breed met de stijgende kosten voer ,startpas ,startgelden,noem maar op.Ik kan zo een paar A4tjes vol schrijven.Binnenkort hebben we een gesprek met de knhs over de terugloop op wedstrijden,en dit hierboven geschreven ,zal dan ook ter sprake komen,maar dat wat veranderen moet ,is zeker.

  • Agnes van den Broek

    Persoonlijk ben ik erg blij met het BB-springen dat zou alleen 10cm lager dan het B-springen moeten zijn i.p.v.20cm voor een eerlijke overstap: paard/pony&ruiter
    Men moet ook niet verwachten met maar 1 wp.in de dressuur gereden te hebben,
    een paard volledig beheerst in het B-parcours te kunnen rijden,

    mensen hebben hebben altijd maar haast en waarom!

    Bovendien moet een jury de combinaties niet als “persoon” maar naar paardvriendelijk beoordelen, dat hoeft niet altijd mooi te zijn om naar te kijken(eerlijk gereden)dat was ook in eerste instantie de bedoeling en ook van o.a.de ruiterkledij ,weinig variatie was er om idereen gemakkelijker neutraal te kunnen beoordelen.
    Nu heb je zo veel “kermis en poespas” aan kleding ,daardoor wordt er ook persoonlijker beoordeeld
    (naar smaak of wansmaak.)
    Dit leidt ook vreselijk af,van de daadwerkelijke prestatie ,verblind door al die strass-steentjes kleur en lak.
    daardoor zien de meeste meisjes /vrouwen er misschien wel”schattiger of mooier”uit
    en spreekt dat onterecht erg aan bij de mode gevoelige jury’s.

    Het spring-niveau moet niet omlaag,maar de overstap moet verbeterd!

    Maak voor de STIJLRUITERS een aparte HUNTER KLASSE en de oude puntentelling weer terug voor de gewone B-wedstrijden met barrage!
    Dan weet ik bijna zeker dat de ruiters ook weer grotendeels terug zullen komen.
    Met vriendelijke groet, van een amateur.

  • Jan Schrik

    Inderdaad zakt de belangstelling door het nieuwe systeem en moeten we terug naar het rijden van een barrage op tijd in de B klasse. Het is voor iets meer ervaren deelnemers juist het leukste deel van een wedstrijd om de barrage te halen,en ook de hoogte kan zo wel blijven. Maar geef de mogelijkheid om een BB parcours te rijden van 80 en of 90 cm en doe dit wel op stijl en met een klassering en misschien ook met winstpunten. Dan kun je niet als onervaren springruiter met 1 wp in de dressuur naar de B klasse en zijn er mogelijkheden genoeg voor de jonge en onervaren deelnemers.
    Nu worden de BB parcoursen nauwelijks op stijl beoordeeld en protocollen niet eens ingevuld en zonder klassering en prijzen is het eigenlijk alleen leuk voor de organiserende vereniging.
    Daarom is het voor veel beginners ook veel leuker om een oefenwedstrijdje buiten KNHS verband te rijden daar worden meer mogelijkheden geboden en het is voordeliger.

  • Dressuurruiter

    Er wordt altijd gezegd dat een goede ruiter alle disciplines moet beheersen.
    Er wordt lacherig gedaan over een dressuurruiter die niet wil of durft te springen.
    Vanuit de zijlijn ziet het er allemaal makkelijk uit, maar als je op je paard zit is het aanrijden van sprongen van een meter toch behoorlijk wat.
    En er wordt toch altijd gezegd dat het belangrijkste van springen meters maken is.
    Veel oefenen en veel doen, parcours ervaring opdoen, in het ritme komen.
    Nou dan vindt ik dat iedereen die kans moet krijgen en de BB parcoursen zijn een super begin.
    En ik ben het er absoluut mee eens dat het begint bij dressuur ligt en dat dat eerst moet kloppen.
    Maar helpt de KNHS daar niet in mee!
    1 winstpunt in het B dressuur en je mag gaan springen.
    Moeten we daar dan niet iets veranderen?
    L1 met een winstpunt of in ieder geval elk paard een winstpunt en niet met het dressuurpaard van de buurman een winstpunt halen en vervolgens met je eigen gaan springen.
    En daarbij vind ik de nieuwe jurering van het B springen een lachertje.
    Kijk zelf maar eens kritisch als je naar een volgend B springconcours gaat.
    Worden de ruiters op hun rijden beoordeeld of de paarden op hun springen?
    Hoe kan het dan dat een paard dat bokt, verkeerde galop heeft na de sprong en duidelijk dressuurmatig niet in orde is, maar wel super spectaculair op de sprong is veel meer punten krijgt dan een netjes gecontroleerd rondje met goede afstanden, goede manieren en goede galop door een paard wat ook Z dressuur loopt (waar de jury op dat moment wellicht niet van op de hoogte is)
    Tja het moet voor iedereen leuk blijven en niet alleen voor de durfhals en profs.
    En ik kan me voorstellen dat als je wekelijks 1.50 parcoursen springt dat je dan zegt dat een meter niet te hoog is.
    Maar we zijn allemaal ooit als beginner begonnen en we moeten er voor zorgen dat beginners ook goed beginnen en de juiste hulp en begeleiding daar bij krijgen.

  • pamela

    Vroeger had je de Caprilli proef was toch ook niet slecht

  • Marian Raven

    Fysiek is voor een paard een hindernis van 1 meter peanuts. Voor een beginnende ruiter is het echter best wel spannend; net als de hele entourage op een wedstrijd. Een goede zaak dus, dat de klasse BB niet alleen meer op streekwedstrijden wordt verreden, maar ook op de grotere concoursen. Maak hier een officiële klasse van, met winstpunten en prijzen. Zodat mensen die (nog) in die klasse thuishoren daar dan ook wat langer (kunnen) blijven.
    Ook ben ik geen voorstander van een barrage op tijd in de klasse B. Ik heb regelmatig medelijden met de paarden als er op tijd gereden wordt, bij ruiters/amazones die zonder enig gevoel voor het paard voor de eerste prijs gaan en daarbij hun hoofd totaal kwijt lijken te raken. Rijden op stijl lijkt daar op dit moment de enige andere optie in te zijn, al kan men af en toe de objectiviteit van de jury ter discussie stellen. Maar dan moet je maar goed oefenen, zodat je naar de L kan.
    Het oude jurysysteem functioneerde prima en had naar mijn idee niet veranderd moeten worden. Het is prima dat je nog een winstpunt kunt halen met één balk, voor dat pechbalkje, maar met twee balken zou dat volgens mij niet meer moeten kunnen. En springen gaat vooral om geen fouten maken, dus de foutlozen moeten het hoogste eindigen in het prijzenklassement.
    Bovendien is het groeten van de jury opvoedkundig helemaal niet zo verkeerd, in het kader van respect.

  • anne-marie verheij

    Ik vind het systeem goed zoals het nu is. De BB ligt in praktijk vaak zelfs lager als 90 cm. Dus een alternatief voor de B is er zeker.
    Verder denk ik dat het goed is om op stijl te beoordelen. Mensen worden bewust gemaakt dat ze moeten bijschaven aan hun eigen rij-technisch rijden om verder te komen. Daarnaast denk ik dat het aantal ongelukken juist groter wordt als de B op tijd wordt. (bijvoorbeeld: mensen vliegen uit de bocht.. willen winnen, missen afstanden..etc.) Als je in de L komt, heb je toch al net wat meer ervaring opgedaan. Om wel voor de winst te kunnen rijden.
    Zelf heb ik nog nooit een B-springen gewonnen. (nu mag ik die niet meer officeel rijden). Ik stoorde me er vroeger totaal niet aan om niet te winnen. Meedoen vond ik op dat moment al leuk, en spannend genoeg! daarnaast werd ik super gedreven om “beter te worden in mijn rijden” zodat ik over kon stappen naar de L, omdat ik wist dat daar de tijd telde. Iedere klasse heeft zo zijn charmes en moeilijkheden. Al gaande weg leert men.

  • "Jaco Mulder

    Nieuwe systeem in het B springen s.v.p. z.s.m. afschaffen, gewoon terug naar af zodat de fouten eerst doorslaggevend zijn, daardoor wordt het in ieder geval weer objectiever”.
    De huidige stijlpunten zijn vaak echt niet te volgen en dit zorgt voor frustratie.
    Tevens z.s.m. 4 jarige BB laten starten vanaf januari.

  • duopenotti

    Mijn dochter was 7 toen ze dr eerste parcoursje reed met dr B pony.
    Beide geen ervaring maar een goudeerlijke brave pony die alles voor dr doet..ze heeft eerst veel Bixie gereden wat fantastisch leuk is.Nu gaat ze binnenkort naar het L en is ze 8jr.
    In mei is er weer Bixiedag waar ze persee weer naar toe wilt.
    Dit zijn mooie dagen voor de ponyruiters.
    Nu heeft ze een zwart met donkerroze cap,roze oornetje en donkerroze shabrak.Zij vind het helemaal geweldig,komt er iemand naar ons toe…tsja als je serieus genomen wilt worden zou ik toch overgaan op zwart oid…Nou sorry maar dit vond ik echt te ver gaan.
    Laat de kinderen lekker hun rondje rijden en luister naar je kind..zorg dat ze plezier int rijden houden..of het nu bixie,Bb of B is..dan maakt hoogte niet uit vlgs mij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.