Ga naar hoofdinhoud

Moet er meer toezicht komen op het voorterrein?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Jenny Schreven, Ton de Kok, Lotje Schoots

Volgens het KNHS-dressuurforum is de focus van de sport met de nieuwe dressuurproeven komen te liggen op ontspanning en harmonie. Om de sport verder te helpen is het forum van mening dat er blijvend ingezet moet worden op paardenwelzijn. Maar vertelt het forum hiermee niet een iets te romantisch verhaal? Dressuur is een sport – voor sommigen zelfs topsport – waarbij de één de ander wil verslaan. Goed en frequent toezicht op het voorterrein, dat is een betere waarborg voor paardenwelzijn dan een PR-tekst over de nieuwe dressuurproeven.


Van: Jenny

Jenny Schreven Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Mijn mening over deze stelling baseer ik op mijn brede betrokkenheid bij de dressuursport. Iedere vijf jaar worden er nieuwe proeven geschreven. Hiervoor worden de oude proeven geëvalueerd en wordt de feedback meegenomen om de nieuwe proeven te schrijven. Door het proeven-comité wordt daar goed over nagedacht. De nieuwe proeven passen beter bij de leeftijd van de paarden. Ervan uitgaande dat je met een vierjarige in het L rijdt, met een vijfjarige in het M en een zesjarige in het Z. Door middel van de oefeningen, de tijdsduur van de proeven en de opeenvolging van de oefeningen wordt er een goede basis gelegd. Je hoeft niet meer halt te houden bij het binnenkomen, het lichtrijden in de draf wordt toegestaan tot de hogere klassen en het halsstrekken is daarin meegenomen. Dat zijn oefeningen die bijdragen aan een harmonieus beeld. Het toevoegen van de klasse BB is natuurlijk ook een goede zet met het rijden van jonge paarden. In alles wat de KNHS en het dressuurforum doen, wordt gestreefd naar het verbeteren van de dressuursport en het paardenwelzijn. Een positieve nieuwe stap is de start van een pilot met een toezichthouder op het voorterrein. Hiertoe heeft het dressuurforum besloten op de laatste vergadering. Op deze manier wordt gestreefd om de dressuursport naar een hoger niveau te tillen. Als paardensporter is het mogelijk om een bijdrage te leveren aan de sport. Neem contact op met het forumlid uit jouw discipline en regio voor vragen en suggesties!


Van: Ton

Ton de Kok – Foto: Paardenkrant-Horses.nl

Ik vind het een goede zaak dat ze in de nieuwe proeven heel goed zoeken naar harmonie en de ontspanning van het paard. Paardenwelzijn is een belangrijk punt waar we met z’n allen garant voor moeten staan. Het dierenwelzijn moet niet in discussie komen inzake de sport. De oefening halsstrekken en de mogelijkheid om licht te rijden komt de ontspanning ten goede. Zelfs in de M-proeven kun je in de verruimingen lichtrijden.
Bij de scholing van jonge paarden is het wenselijk dat ze leren een mooie, stille aanleuning te krijgen. Op M- en L-niveau zijn de proeven alleen nu ingekort waardoor de onderdelen heel dicht achter elkaar zitten en de proef snel een beetje rommelig wordt. In sommige proeven moet je aangalopperen, stukje verruimen, daarna een overgang terug maken, de hals laten strekken en daarna het paard weer in de hand stellen en weer aangalopperen. Voor jonge paarden en bij de pony’s met vaak jeugdige ruiters, zijn de lagere proeven daardoor wat moeilijk. Een jong paard moet mooi aan het bit kunnen blijven lopen en vanuit de ontspanning leren om met impuls aan te spannen.
Toezicht op het voorterrein is ook belangrijk, want daar moeten de paarden ook voldoende ontspanning krijgen en zeker met respect behandeld worden. Het meeste gebeurt toch op het voorterrein. Het lijkt me alleen moeilijk uitvoerbaar om op elke wedstrijd meer toezicht op het voorterrein te hebben.


Van: Lotje
Als eerste vind ik persoonlijk de nieuwe proeven een verbetering. Vooral rijtechnisch gezien val je eerder door de mand als je je pony of paard niet goed voor elkaar hebt. Toezicht is altijd goed en nuttig. Het paardenwelzijn is het allerbelangrijkste speerpunt. Of je nu voor de hobby rijdt of professioneel.

Lotje Schoots Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Het is een aanwinst dat sommige ruiters tot en met het M mogen lichtrijden in de midden- en uitgestrekte draf. Aan de andere kant kun je je ook afvragen als deze ruiters of amazones nog niet voldoende kunnen doorzitten, ze dan klaar zijn voor dit niveau. Ik denk dat de grootste winst ligt bij de instructie. Al vanaf de basis moet dat veel beter. Ik zie zelf veel leerlingen maar ik ga ook geregeld meeschrijven op basiswedstrijden van B tot ZZ-Licht. Halsstrekken, schouderbinnenwaarts, travers, het gros van de ruiters heeft geen idee waar ze nu precies mee bezig zijn. De KNHS moet hier veel meer in investeren en strenger op toezien, maar hier ligt tegelijkertijd ook een belangrijke taak voor de ruiter zelf. Als het niet goed gegaan is, ligt het aan alles behalve aan de ruiter zelf. Jezelf een spiegel voorhouden en je fouten inzien, is zeker zo belangrijk. Door goed paard te rijden, ontwikkel je een happy athlete.

Deze Info@ verscheen woensdag 2 augustus in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

Meer toezicht op het voorterrein is noodzakelijk Lees meer »

Laden ... Laden ...

3 reacties op “Moet er meer toezicht komen op het voorterrein?

  • Frans Berings

    Wat word er bedoeld met harmonie?
    Jennie noemt wat punten op (die het goed kunnen zitten verdoezelen) welke bijdragen aan een harmonieus beeld. Gaat het daar om?
    Of gaat het erom dat alle spieren van het paard harmonieus samenwerken?

  • eddy crul

    Dag Frans,Mijn mening wat betreft uw vraag.”Wat wordt er bedoeld met harmonie?” Bij paardrijden met ruiter of amazone is harmonie een tweeledig begrip.Ten eerste heb je de harmonie tussen ruiter en paard.Dit betekent dat ruiter en paard één geheel vormen en dat de beweging van het paard harmonisch is met de beweging van de ruiter.Harmonisch betekent hier dan “overeenstemmend,in balans,gelijklopend,vredig,ontspannen enz.)Dus een ruiter die bvb bij het doorzitten zijn bekken,heupen,buikspieren en bolle onderrug niet gebruikt en daardoor op de rug van het paard zit te stuiteren als een houten klaas,wel dan is er geen sprake van harmonie tussen ruiter en paard. Ten tweede heb je harmonie in alle bewegingen van de lichaamsdelen van het paard zelf.Bijvoorbeeld harmonie tussen de achterhand,de voorhand ,de hals en het hoofd van het paard.En dat in zowel stap draf gallop piaffe enz.Hier betekent harmonie dan ook “overeenstemmend,in balans,gelijklopend,vredig,ontspannen,maar ook zonder moeite en naturel.” Dus als een ruiter een draf rijdt waarbij de achterbenen bijna op stap gaan en de voorvoeten ver boven de lijn (schouder en grondkontaktpunt) vliegen, dan kan met niet spreken van harmonie.En zo kan ik nog wel wat voorbeelden geven.Ik begrijp dan ook de antwoorden van zowel Jenny,Ton en Lotje niet. Want harmonie heeft niets te zien met oude proeven of nieuwe proeven noch met oude oefeningen of met nieuwe oefeningen.ALLE proeven en ALLE oefeningen zowel oud of nieuw,gemakkelijk of moeilijk,allen moeten ze in de tweeledige harmoniegereden worden.Harmonie heeft enkel te maken met het naturel bewegen van het paard en met goed paardrijden van de ruiter. Goed paardrijden wat we helaas veel te weinig zien. Ook bij de zogenaamde elite niet. vr gr EC

  • Irene

    Ik denk dat je de discussie beter kunt houden over het toezicht op het voorterrein. Ik vrees dat dat toch nodig is. Uit het zicht van de jury gebeuren nogal eens dingen die niet door de beugel kunnen. Daarbij is het tegenwoordig zo dat de meeste wedstrijden op zand gehouden worden, waardoor de losrij ruimte ook beperkt is. Er zijn mensen die nog niet zo veel begrijpen van rijbaan regels en er zijn ruiters die vinden dat iedereen moet wijken voor ze en dan is het goed als er toezicht is. Als de rijbaan regels goed gevolgd worden, dan scheelt dat veel ruk en pluk werk om botsingen te voorkomen en mensen op die regels te wijzen. Veel ruiters rijden thuis alleen en zijn niet gewend om in een groep te rijden en als je dan net wedstrijden rijdt, is het goed als er mensen zijn die dat ook uit kunnen leggen. Het hoeft niet altijd negatief bedoeld te zijn.

    Voor wat betreft de harmonie: de harmonie tussen ruiter en paard moet ontwikkeld worden en mensen in de basissport proberen dat traject in te gaan, maar je kunt niet verwachten dat een combinatie die net komt kijken gelijk in volle harmonie is met elkaar. Dat is een langdurig traject en als het voor de ontspanning van het paard beter is dat de ruiter niet doorzit en de ruiter heeft dat zelf ook goed door, dan zie ik daar geen probleem in. Vergeet ook niet dat er genoeg paarden zijn die moeilijk uit te zitten zijn, ook voor profs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.