Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Luuk van Rijn, Eric Naberink, Hanneke van Wessel
Fokker Adri Zekveld riep onlangs op tot een professionaliseringsslag. Het ging hem om de keuringslocatie in Flevoland. Maar zou de beleving van de KWPN-merriekeuringen er niet bij gebaat zijn, als er over de volle breedte meer kwaliteit en meer uniformiteit zou komen? Het is een goede zaak dat de regio’s zelf de stamboek- en Centrale Keuringen organiseren, maar daardoor ontstaat wel heel veel diversiteit. Moet het KWPN hogere eisen gaan stellen aan de organisatoren in de regio?
Van: Luuk

Het organiseren van een stamboeken Centrale Keuring is een verantwoordelijkheid van de regio’s en dat moet naar mijn mening ook zo blijven. Het KWPN heeft ten aanzien van keuringen het selectiebeleid vastgelegd in een dik pak reglementen, waarin ook aandacht is voor de afmetingen en inrichting van de keuringsbaan. De regio moet ervoor zorgen dat de omstandigheden van de keuringslocatie zo optimaal mogelijk zijn. Eigenaren en fokkers hebben veel tijd en geld geïnvesteerd in de fok, opfok en training van hun paarden en willen hun paarden ook zo optimaal mogelijk kunnen voorstellen. In Zuid-Holland hebben we ook zo onze problemen gehad met de keuringslocaties en in dat geval ga je in overleg met de locatie-eigenaar en probeer je oplossingen te creëren. Zo is er een andere, betere bodem in de locatie voor de SK gekomen en is de isolatie van het dak verbeterd. Na kritiek op het aanjagen hebben we besloten om onder leiding van de inspecteur met een vast team van aanjagers voor aanvang van de SK te oefenen voor zowel springen als dressuur en dat heeft voor veel rust in de baan gezorgd. Voor de Centrale Keuring zijn we van locatie gewisseld omdat de parkeerplekken te ver verwijderd lagen van de keuringsbaan. Ook een discussiepunt was keuren op gras of op zand, bij de laatste kun je onder alle weersomstandigheden toch een goede Centrale Keuring houden. Zo is iedere regio, binnen de mogelijkheden van die regio, steeds bezig met het optimaliseren van de keuringen en dat zal in Flevoland niet anders zijn.
Van: Eric

Simpel door tijdgebrek ben ik niet in staat om meerdere locaties te bekijken qua geschiktheid. In Drenthe hebben we in Bronneger een toplocatie, twee binnenpistes met prima bodems, een goed straatje en wat belangrijk is: goede vrijwilligers die er met elkaar voor zorgen dat alles goed verloopt. Onze fokkers/inzenders hebben de mogelijkheid om met hun paarden naar andere provincies te gaan, als de huidige locatie in hun ogen niet goed genoeg is. De inspectie van het KWPN is in mijn ogen capabel genoeg om te bekijken of de locatie geschikt is. Er zijn her en der prima locaties die kunnen worden gehuurd. De luxere accommodaties vragen echter ook veel huur, deze kosten zullen aan het eind van de rit, ook ergens door worden betaald. Men kan ook nog een herkeuring aanvragen als ze een andere beoordeling of locatie willen. Kortom, mijns inziens is er niet zoveel mis. Dat wil echter niet zeggen dat we niet vooruit moeten kijken en meedenken over hoe het nog beter kan. Alle tips en adviezen zijn welkom, alles om de paarden optimaal te kunnen bekijken en de inzenders met een goed en duidelijk gevoel naar huis te laten gaan.
Van: Hanneke

Allereerst denk ik dat het KWPN blij is met de vrijwilligers die de keuringen willen organiseren. Dat moeten ze ook zijn want zonder hen geen organisatie. Dat de locatie in Flevoland niet meer van deze tijd is, is niet de discussie. Het gaat om de toekomst van de keuring. Is een keuring voor de fokker, en het KWPN-selectiesysteem, nog van waarde? Ik ben een jonge fokker, niet conservatief ingesteld en hecht grote waarde aan een keuring. Je kunt hier zelf en door objectieve anderen relatief eenvoudig en op jonge leeftijd de kwaliteit van eigen fokkerij meten. Ik denk dat onder leiding van het KWPN zo snel mogelijk nagedacht moet worden hoe een keuring aantrekkelijk blijft voor fokkers. Er zijn nog positieve voorbeelden genoeg van succesvolle keuringen. Vergroot de goede elementen, zoek aansluiting bij de behoeften in de huidige tijd. Er zijn accommodaties genoeg. Ondersteun de regio met denken en zoek de beste methoden wat betreft de opzet, inrichting en het programma en we kunnen weer prima vooruit!
Deze Info@ verscheen woensdag 1 augustus in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.
Poll
