Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Rüdiger Schwarz, Alice Naber-Lozeman, Raf Kooremans
Tim Lips heeft zich afgemeld voor Badminton omdat de cross country ouderwets ‘lomp’ gebouwd is. Badminton is net als Aken een merk dat bijna groter is dan de sport zelf, maar moet dat merk niet gewoon in de pas van de sport lopen? Moet het grote oude Badminton niet gewoon ook met z’n tijd mee gaan? En is er dan niet een rol weggelegd voor de FEI om daar met regelgeving op toe te zien?

Van: Rüdiger
In de rensport heb je de Grand National, een heel speciale wedstrijd. Voor de eventing zijn Badminton, Burghley en Lexington de klassiekers op viersterren niveau. Ook deze wedstrijden worden allemaal door de FEI gecontroleerd en vallen binnen de regels. In Engeland houden de mensen van de sport zoals die is en is de cross wat conservatiever met hoge en brede hindernissen, hindernissen die voor een groot deel zelf in de natuur groeien.
In Aken is dat heel anders. Daar kijken we naar het terrein en passen daar de hindernissen op aan. Ook die zijn hoog en breed, maar ik probeer altijd zo te bouwen dat een fout van de ruiter op een hindernis wordt vergeven en zeventig tot tachtig procent de cross zonder hindernisfouten kan uitrijden. De Olympische Spelen en een WK zijn iets lichter gebouwd omdat dat een teamwedstrijd is en we moeten proberen een val te voorkomen.
Badminton is een individuele wedstrijd, heel speciaal, met een cross die hoog, breed en zwaar is en alleen voor de allerbeste combinaties geschikt. Daar komt bij dat het in het begin van het seizoen is en ook dat maakt het ontzettend zwaar, want je moet je paard dan al topfit hebben. Toch vind ik dat Badminton zo kan blijven. Het is een wedstrijd voor de crème de la crème. Als ik in Aken de Grote Prijs rijd, weet ik ook dat die zwaarder is dan ergens anders. Het is voorbehouden aan topruiters met een toppaard dat genoeg klasse heeft voor Badminton. Het is een topwedstrijd die natuurlijk wel fair moet blijven.
Van: Alice

Badminton is voor de eventing net als Wimbledon voor de tennis. Als je een paard hebt dat die wedstrijd kan lopen, is dat het mooiste wat er is. Daar komt bij de geweldige sfeer daar bij het kasteel en in het park, dat is echt uniek. Ik kwam er als zestienjarige voor het eerst met mijn ouders en dacht: wauw, als je hier toch mag rijden…
Nu heb ik echt een paard ervoor, ACSI Harry Belafonte is kerngezond en topfit, want dat moeten ze zijn, dat is je levensverzekering. Daar heb ik de afgelopen maanden heel veel tijd ingestoken. Ja, Badminton is zwaar qua hoogte, breedte en ook lengte. Het is echt een dikke opgave met 45 sprongen. In een ‘gewone’ cross heb je altijd wel een paar makkelijke hindernissen tussendoor. In Badminton zijn alle sprongen zwaar en kun je geen afstand missen. Dat is een mega-uitdaging en ik snap dat er ruiters zijn die zich om wat voor een reden ook daarvoor terug trekken.
Ik moet de cross eerst zelf zien. Er is best wel wat veranderd, maar op een video alleen krijg ik geen goed beeld. Daarbij heb ik gehoord dat de cross nog iets wordt aangepast. Badminton is een traditie, al moet het wel veilig blijven want we willen echt geen ongelukken. Maar van mij mag het de zwaarste wedstrijd blijven. De ruiters die daar aan de start komen weten echt wel wat ze doen.
Van: Raf

Ik ben nooit een voorstander van viersterren eventingwedstrijden geweest. Ik vind de hindernissen in de cross te zwaar en de snelheid die gereden moet worden te hoog en daarmee het risico dat er iets mis zou kunnen gaan te groot. Vorig jaar heb ik via de computer ‘live’ naar Badminton gekeken en toen vond ik het al geen mooie sport meer. Hetzelfde geldt voor de cross op de Olympische Spelen van afgelopen jaar, die vond ik ook niet mooi. Maar dat weet je als ruiter natuurlijk van tevoren als je aan deze wedstrijden wil deelnemen! Ik zou eerder opteren om de dressuur en het springen moeilijker te maken bij eventingwedstrijden, en niet de cross country.
Deze [email protected] verscheen woensdag 26 april in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.
Poll
Badminton moet qua veiligheid met tijd meegaan Lees meer »
- Eens (82%, 177 stemmen)
- Oneens (18%, 39 stemmen)
Aantal stemmen: 216

Raf ik ben het helemaal met je eens. Het is niet goed als je met kromme tenen naar een sport zit te kijken omdat het net over de top is. Ik snap de kick als het lukt maar ik snap ook dat het niet verantwoord is voor de sport. En indd laten we eerlijk zijn met dressuur wordt er een z2 waardige proef gereden (kan makkelijk nog wat omhoog het springen weet ik niet precies maar ook daar zal zeker nog wel een stapje te maken zijn. Ga daar dan de verschillen zoeken ipv nog breder/hoger/gevaarlijker.
Ook ik ben het eens met Raf, je bent al lang geen held meer als je een dikke cross kan uitrijden. In mijn ogen staat Eventing voor de meest complete bereden paardensport die er bestaat. Dus mag van mij de meest complete combinatie winnen, zelfs keer op keer . Ik kan als ”leek” in deze sport enorm genieten van Jung en Klimke en dit in Alle onderdelen omdat ze gewoon alles voor elkaar hebben op een zichtbare simpele manier , is dat niet de essentie van TOP ruiter zijn ?
Spektakel en missers komen er vanzelf……dat hoef je nooit uit te lokken.
En er is nog vééééél ruimte in dressuur en springen.
De springsport evolueert ook elke zoveel jaar en zij zijn maar beperkt tot 1 ring met enkele hindernissen.
Respect voor het welzijn van deze atleten ! Innoveer de techniek van de cross en leg dressuur en springen op tafel als graadmeter !
De ruiters die daar aan de start komen weten echt wel wat ze doen,zegt Alice.
Dat geld ook voor de ruiters die zich terugtrekken.(respect!)
Alleen na de juiste training, en met het volledige wederzijdse vertrouwen van paard en ruiter maak je daar een kans om rond te komen.
In Engelstalige landen wordt er veelal heel anders tegenaan gekeken.
Daar wil men het liefst terug naar de format van vroeger, langere afstanden, minder technische cross, minder gewicht van de dressuur en minder of geen FEI invloed. Men heeft daar veelal al het idee dat er (door het vaste land van West Europa) een hoop af is gepakt van hoe het vroeger was.
https://www.chronofhorse.com/forum/forum/discussion-forums/eventing/9709527-if-you-could-change-one-thing-about-eventing
Ik ben het geheel met Alice eens! Je bent op dat niveau mans genoeg om te bepalen wat je wel en niet aankunt, ik heb net zoveel respect voor degenen die die niet rijden als voor degenen die wel starten. We moeten naar mijn idee niet naar de situatie toe dat de cross minder bepalend is, de cross hoort de scherprechter te zijn in de SGW.
Helaas is het nu in de basis sport al zo dat je de SGW vaak met de dressuur wint, springen en crossen kun je niet meer dan foutloos binnen de tijd met de juiste stijl doen. Als je het springparcours dan ook nog laag en gemakkelijk neerzet en de cross niet te moeilijk maakt wint de dressuur winnaar… Als we dan toch deze kant opmoeten mag er van mij ook een L springparcours worden neergezet in een L SGW, wel zo eerlijk lijkt mij en als je daarin niet rondkomt heb je minder in de cross te zoeken dan een combinatie die met de dressuur niet de hoogste punten scoort!