Van: De Paardenkrant
Aan: Gertjan van Olst (hengstenhouder, voorzitter KSS-selectiecommissie dressuur), Jeannette Benedict-Nijhof (zelfstandig ondernemer bij Team Nijhof), Carolyn Kooiman (mede-eigenaar President Dressage Stables)
De KWPN Select Sale heeft zich nooit met de veilingen van de Duitse stamboeken kunnen meten, maar dit jaar was het een drama. Bij gebrek aan kopers werden veel hengsten door hun inzenders weer teruggekocht. Natuurlijk kon de KSS in het verleden wel successen boeken, maar moeten we niet gewoon concluderen dat een veiling op de Nederlandse hengstenkeuring niet werkt?
Van: Gertjan
De KSS meten aan de veilingen van de Duitse stamboeken is appels met peren vergelijken. In Duitsland komen alle hengsten verplicht in de veiling, terwijl het bij ons een totaal vrijwillige aangelegenheid is, gefaciliteerd door het KWPN en de VHO (tezamen de stichting KSS, dus zonder winstbejag ), met als doel het helpen van de inzenders bij de afzet. Het is nu eenmaal zo dat de grotere inzenders allemaal hun eigen afzetmogelijkheden hebben en dus is er van daaruit niet zo’n interesse in een veiling. Als de zes dressuurhengsten van de kampioenskeuring in de veiling waren gekomen, dan had gegarandeerd de zaal bomvol gezeten en was zeker de omzet met meer dan twee miljoen gestegen.
Persoonlijk vind ik dat een veiling bij een keuring hoort. We hebben jaren goed gewerkt en heel veel kopers en verkopers gelukkig gemaakt. Nu loopt het een keer wat minder, waarschijnlijk omdat we gewoon die één of twee smaakmakers missen waar alles mee valt en staat, en iedereen loopt te klagen. Typisch Nederlands.
Voor mij geen reden tot paniek ,wat mij betreft gewoon doorgaan, maar mijn mening graag voor een betere.
Van: Jeannette
De KWPN Select Sale is een mooi evenement, dat moet blijven bestaan. Ik denk dat je voor de springpaarden veel meer gegadigden hebt, als je de veiling aan het einde van de springdag houdt. Ik zou op de volgende KWPN-hengstenkeuring de woensdag en de donderdag geheel inrichten voor het springen met een veiling voor de springpaarden. De vrijdag en de zaterdag zou ik dan geheel in het teken van de dressuur zetten met aan het einde de veiling voor de dressuurpaarden.
Ik zou verder alleen met ‘wildcards’ werken en alleen die hengsten aanwijzen voor de veiling, die ook daadwerkelijk goed springen in Den Bosch. Dat beeld hebben de potentiële kopers daar op hun netvlies staan en dan zullen de hengsten ook veel meer opleveren. In de Duitse veilingen zullen de prijzen altijd hoger liggen omdat je daar een goedgekeurde hengst koopt die mag dekken, terwijl je in Nederland slechts een aangewezen hengst koopt. De prijzen zullen binnenkort weer aantrekken. Het dieptepunt van de economische neergang hebben we bereikt. De paardenfokkerij heeft een cyclus van stijgende en vervolgens weer dalende aantallen geregistreerde veulens. De vraag naar getrainde sportpaarden is en blijft groot, terwijl het aanbod in de vorm van geboren veulens de afgelopen vier jaar sterk is afgenomen. Ik weet zeker dat de paarden straks weer schaars worden en dan zal je zien dat de fokkerij weer aantrekt en dat de jonge paarden weer in waarde toe gaan nemen.
Van: Carolyn
De KSS is één van de transparantste veilingen die ik ken. Geïnteresseerden kunnen marktconform inkopen. Het enige wat ik wel eens denk is dat een hengst een iets grotere kans maakt om aangewezen te worden voor het verrichtingsonderzoek als hij is aangemeld voor de KSS. Maar hoe erg is dat? Ik heb het in Duitsland wel heel anders meegemaakt. Daar zijn ze zó commercieel dat het soms weinig met de werkelijkheid te maken heeft. Ik denk dat je jezelf en een ander niet voor de gek moet houden. Duitse dressuurcombinaties krijgen in Duitsland vaak droompercentages, maar wat heb je daar aan als je op de Olympische Spelen toch weer op je normale resultaat uitkomt? Ik heb op de KWPN Select Sale altijd goed kunnen kopen. Voor Chagall D&R en Dark President D&R had ik als goedgekeurde hengst een veelvoud moeten betalen. En ook met de hengsten die niet goedgekeurd werden ben ik meestal goed geweest. Zeker ook met de wild cards, zoals de kampioenshengst Etoine. Daar wil ik er nog wel tien van! Wat we volgens mij dit jaar op de KSS hebben beleefd is het dal van de economische crisis. De vraag naar fijne, goed na te rijden paarden blijft en de productie van dit soort paarden is sterk gedaald. Nog een paar jaar en er ontstaat een tekort. Ik adviseer iedereen om met de verkoop van een goed paard geen haast te maken.
Deze Info@ verscheen woensdag 19 februari 2014 in De Paardenkrant.
Poll

ik denk dat veel mensen nu ook door hebben hoe een veiling vaak werkt en dat vele paarden door de verkopers/aanhangers hoog opgejaagt worden in prijs en als er dan eens een particulier {want ons kent ons} bied hij/zij er dan mooi ingetrokken werd
Is die tendens dan alleen maar op de veiling bij de hengstenkeuring? Ik denk het niet. Op veel veilingen wordt niet meer zoveel geboden. De eerste veiling in Zuid Laren was rampzalig. Daar werden bijna alle veulens teruggekocht door de eigenaar.
Misschien is het handig om het systeem te veranderen. Nu worden alleen vooraf geselecteerde hengsten geveild. In Duitsland worden alle hengsten die naar de keuring komen geveild. Dit gebeurt overigens alleen als de eigenaar het wil en is niet verplicht zoals boven genoemd staat. Dan heb je veel meer keus en wellicht ook meer opbrengst.
Verder is het bij het KWPN nog niet zo’n veilingscultuur vanuit het stamboek zelf. Misschien zouden ze ook meer kopers aantrekken als het vanuit het KWPN het hele jaar door verschillende veilingen gehouden zouden worden.
In die zin wordt er voor de fokkers en eigenaren in Duitsland veel meer gedaan om hun afzetmarkt te vergroten.