Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Jan Cees Vogelaar, Hetty Schreurs, Fenna Westerduin
Volgens dierenwelzijnsorganisaties is de maat vol: paardenmarkten zijn sowieso niet meer van deze tijd en die in Hedel, waar de paarden al een nacht van tevoren naast de kermis staan, kan al helemaal niet meer. Zij willen de organiserende stichting voor de rechter slepen en de markt laten verbieden. Is het aan de paardensector om dit initiatief te steunen? De gemiddelde paardenliefhebber koopt geen paarden op de markt, maar de negatieve publiciteit straalt wel op ‘ons’ af.
Van: Jan Cees

Sectorraad Paarden
Paardenmarkten vormen een schakel als handelsplaats, met de totale aanvoer van een kleine tweeduizend dieren op jaarbasis is dat een behoorlijk aandeel. Op paardenmarkten is een divers aanbod en een diverse vraag die elkaar kunnen vinden. Het zijn echt niet alleen ‘aftandse’ dieren die op een paardenmarkt komen, maar ook een behoorlijk aantal veulens die via de paardenmarkt een nieuwe eigenaar vinden. Als Sectorraad Paarden zijn wij onszelf er terdege van bewust dat iedere activiteit die met paarden en pony’s plaatsvindt op een welzijnsvriendelijke en verantwoordelijk juiste wijze dient te gebeuren. Om dat te borgen, heeft de Sectorraad Paarden al in 2011 samen met markten, KNMVD en Dierenbescherming een protocol opgesteld hoe het welzijn te borgen.
In maart 2017 heeft de Raad voor Dierenaangelegendheden (RDA) uitgebreid onderzoek gedaan naar het fenomeen paardenmarkten en de maatschappelijke discussie over een aantal incidenten en ook over een aantal volstrekt ongewenste vormen van paardenmarkten. Daaruit zijn tien aanbevelingen voortgekomen welke wij als Sectorraad Paarden ook ondersteunen. Het is heel simpel. Organisaties die een paardenmarkt organiseren doen dat volgens de regels van het protocol en de gemeente waar deze markt plaatsvindt, ziet toe op naleving en verzorgt de handhaving. Daar waar een organisatie van een paardenmarkt niet volgens het protocol werkt, dient de vergunning voor het houden van een paardenmarkt niet meer te worden verleend. ‘Paardenmarkten’ als folklore en alleen als publiekstrekker zodat kinderen pony’s kunnen aaien, die de hele dag aan een touw staan tijdens een dorpskermis, zijn wat betreft de SRP volstrekt overbodig en dienen geen enkel doel.
Van: Hetty

Voorzitter Stichting Welzijn Paard
‘Als wij in Nederland vinden dat we paarden moeten kunnen houden en verhandelen – en dat laatste doen we op paardenmarkten – dan horen daar welzijnseisen bij. Zijn die eisen geborgd, dan is er geen bezwaar tegen een paardenmarkt’. Zo luidde in 2017 de conclusie in de RDA zienswijze ´Paardenmarkten in Nederland: Man en paard noemen´ waar ik medeauteur van was. Is er in 2019 dan reden om deze mening bij te stellen? Mijns inziens niet, zolang maar aan de randvoorwaarden wordt voldaan. Deze zijn terug te vinden in bovenstaand rapport. Het is aan de mensen die de markten organiseren en de mensen die de paarden willen verhandelen om deze in te vullen en na te leven. Het welzijn kan beter geborgd worden als de gemeentes die de vergunningen afgeven, met de kennis uit het rapport, afdwingen dat tijdens de markten het welzijn door daarvoor gekwalificeerde mensen gecontroleerd en gehandhaafd wordt. Iedereen die een paardenmarkt organiseert of eraan deelneemt moet zich realiseren dat de mensen op de markt de markt máken. Zij zijn beslissend voor de omstandigheden op de markt en zij moeten rekening houden met de manier waarop daar door het publiek naar wordt gekeken.
Van: Fenna

KNHS-medewerker Public Affairs, paardenwelzijn en subsidies
De KNHS is, net als de andere partijen van de Sectorraad Paarden, van mening dat paardenmarkten niet hoeven worden afgeschaft. Dit onder voorwaarde dat het welzijn van de paarden geborgd wordt. Verschillende dierorganisaties samen hebben het Protocol Welzijn Paardenmarkten opgesteld om de voorwaarden voor het borgen van het paardenwelzijn duidelijk te maken voor de vergunningsverlener. Hiernaast zijn de organisaties die de paardenmarkten organiseren zich zeer bewust van het belang van dierenwelzijn en het bieden van mogelijkheden om paarden goed te kunnen verzorgen. De paardenhouder is op de paardenmarkt verantwoordelijk voor het welzijn van het paard en het gebruik van de aangeboden faciliteiten. De NVWA is de bevoegde controlerende instantie. Als er toch paardenmarkten zijn waar bij herhaaldelijke controles van de NVWA blijkt dat het dierenwelzijn niet geborgd is, moeten die, naar de mening van de KNHS, geen vergunning meer krijgen.
Deze [email protected] verscheen woensdag 13 november in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.
Poll

Allemaal mooi en aardig, die opgestelde voorschriften en richtlijnen. Het is zoals met de slager, die zijn eigen vlees keurt: de organiserende markten moeten hier zelf op controleren. Dus als er geen handhaving en controle is van een onafhankelijke instantie, schiet je er niets mee op.
Onlangs werden nog mensen, die misstanden wilden fotograferen op een markt, massief belaagd en geïntimideerd.
Ik ga al meer dan 45 jaar naar enkele paardenmarkten en zou het jammer vinden als ze verdwijnen, ik kijk er altijd echt naar uit.
Ik ben wel blij dat er nu meer controle is als vroeger want het is nu al 100% beter , maar wat mij betreft mag er nog meer controle zijn daar ik ook enkele dingen heb gezien wat verbetering behoeft.
Wanneer handelaren zich niet gedragen en mensen dreigen horen ze niet op de markt en zouden ze een verbod moeten krijgen om te handelen. Iedereen heeft zich aan de wet te houden en dat geld voor handelaar net zo goed als koper en voorstander van het verbieden van markten voor welke diersoort dan ook !
Beste Peter, ik ben zelf in Hedel geweest, de markt op zich is niks mis mee, de mensen die daar de paarden en pony’s verkopen hebben de plicht om ze thuis gewoon te verzorgen !! Een mager paard/ pony of slechte voeten door achterstallig onderhoud of wat nog meer heeft niks met de markt te maken maar met de eigenaar en daar mag van mij best boetes voor uitgedeeld worden, maar laat de markt, die er alles aan doet in het belang van de dieren, met rust !! Ga eens bij een gemiddelde manege kijken of de gewone particulier daar gebeurd ook genoeg waar je de bibbers van krijgt.