Ga naar hoofdinhoud

Is het verdwijnen van de aloude KWPN-afstammelingenkeuring een groot verlies?

Van: De Paardenkrant
Aan: Gert Willem van Norel, Emmy de Jeu, Reinie Tewis
Dit jaar komt een einde aan een traditie die al sinds fokkersheugenis bestaat: de verplichte afstammelingenkeuringen. Daarvoor in de plaats komt een centrale presentatie in Ermelo, waarbij de eigenaar de beste veulens van zijn hengst kan laten zien. Daarnaast produceert het KWPN uiteraard de fokwaardeschatting exterieur op basis van de waarnemingen van inspecteurs. Is het verdwijnen van de aloude afstammelingenkeuring een groot verlies, of gaat het KWPN gewoon met z’n tijd mee?


Gert Willem van NorelVan: Gert Willem
Dit is een doodsteek voor de fokkerij. Ik loop al zo’n vijftig jaar mee in het vak en los van de traditie is het doodzonde dat dit gebeurt. Zo ontstaat er een volledig vertekend beeld, er is geen hengstenboer die zijn slechte materiaal laat zien op zo’n presentatie. Enkel de beste veulens, puur boerenbedrog. Straks zijn het de inspecteurs die voor ons de veulens kopen, maar mijn portemonnee krijgen ze niet mee! Het wordt een eng klein wereldje op deze manier en de eerlijke fokkerij verdwijnt.
Het wiel is negentien jaar geleden al eens uitgevonden. Toen mochten hengstenhouders twee van de beste veulens van hun hengst afvaardigen naar de UTV. Dat is bij gebrek aan belangstelling totaal doodgebloed! En nu zou dat ineens wél gaan werken?
Het lijkt erop dat het KWPN zelf ook geen vertrouwen in de centrale presentatie heeft, anders hadden ze geen verplichting eraan gehangen. Daarnaast; over smaak valt niet te twisten. Als een fokker zijn kop niet mag gebruiken, kun je hem er net zo goed afhakken.


Emmy de JeuVan: Emmy
Natuurlijk is het verdwijnen van de afstammelingenkeuringen zoals die bestonden jammer. Het was altijd een goede gelegenheid om een doorsnee indruk te krijgen van de verervingskwaliteiten van een hengst. Zowel goede als minder goede veulens werden getoond. Maar in deze tijd van teruglopende aantallen dekkingen en de financiële druk die hierdoor ontstaat bij de hengstenhouders, is het beter om het voortaan zo te doen. Ik hoop dat de fokwaardeschattingen van de veulens van de hengsten die getoond gaan worden op 24 augustus in Ermelo dan wel bekend zijn, zodat we een compleet beeld hebben en met die gegevens de daar getoonde veulens kunnen beoordelen. Zo kan de jaarlijkse afstammelingenkeuring op ons nieuwe Hippische Centrum in Ermelo een heel mooie dag worden. Het KWPN zou hiermee in de toekomst een afzetmogelijkheid voor de fokkers kunnen gaan creeëren door er een verkoopdag van te maken. Kortom: nieuwe kansen genoeg!


Reinie TewisVan: Reinie
Fokgroepen centraal aan het publiek tonen is goed, ideaal om niet het hele land op verschillende dagen te doorkruisen. Wel zal het showelement op zo’n dag de realiteit overteffen, mensen willen toch het liefst naar mooie paarden kijken. Tijdens de huidige afstammelingenkeuring werden de minder fraaie veulens vaak verstopt in een donker hok. Onder de noemer van ‘niet fit’ werd het veulen niet aan het publiek getoond.
Het doel van de afstammelingenkeuring is in het verleden niet altijd behaald. We zijn er in de loop der jaren achter gekomen dat het rapport van de veulens niet altijd overeenkomt met de uitgroei richting de driejarigen en de sport. Het verschil is natuurlijk ook of de hengst 150 of 15 merries aangeboden krijgt. Dat veulens thuis beoordeeld worden door de inspecteur is goed. Of zal de objectiviteit van de inspectie tot de hengst of hengstenhouder doorslaggevend kunnen zijn? Wiens brood men eet, diens woord men spreekt.

Deze [email protected] verscheen op woensdag 24 april in De Paardenkrant.


Poll

Het verdwijnen van de aloude KWPN-afstammelingenkeuring is een groot verlies. Lees meer

Laden ... Laden ...

Eén reactie op “Is het verdwijnen van de aloude KWPN-afstammelingenkeuring een groot verlies?

  • mj kochx

    Centraliseren van de afstammelingenkeuring is op zich toe te juichen, maar het feit dat de hengstenhouder dit puur als etalage kan gaan gebruiken, levert de fokker te weinig informatie op. Het zou toch heel eenvoudig moeten zijn om twee groepen te laten zien, 1 geprikte en 1 geselecteerde groep (en wat mij betreft zou de geprikte groep dan groter moeten zijn), dan is de voorlichting naar de fokker veel helderder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.