Ga naar hoofdinhoud

Vergroot WeAllRide het individualisme in de dressuursport?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Grieteke Oldenburger, Inge Coenen, Johan Hamminga

Sinds kort heb je geen vervoer of witte rijbroek meer nodig om wedstrijden te rijden. Met WeAllRide kun je de proef thuis rijden en de video-opname laten beoordelen door een jury. Superidee of verschraling van de (toch al niet gezelligste) dressuursport?


Grieteke Oldenburger, instructrice en jurylid t/m Lichte Tour

Van: Grieteke

Het is een enthousiast idee waarbij een groep mensen die normaliter niet van het erf af durven of kunnen, de mogelijkheid wordt geboden om toch een proef te laten beoordelen door juryleden. Ik heb echter nog wel bedenkingen hierbij. Je mag je proef diverse malen rijden en dan de beste insturen. Dat maakt het systeem naast nuttig ook beïnvloedbaar. Wie controleert hoe vaak die proef (aaneensluitend) wordt gereden thuis? Er is geen zicht op het inrijden dus hoe dat gebeurt, is niet aan de orde. De proeven zijn gemaakt door WeAllRide en op ieder niveau. De juryleden geven positieve feedback en worden opgeleid door WeAllRide, dat maakt ze tevens minder objectief. Welke juryleden zijn aangesloten bij het project? En wat is de insteek van hun opleiding? En met welke intentie? Enkel de opdracht positieve feedback? Het is tegenwoordig al zo’n individuele sport en met deze insteek kan het juist nóg individueler worden. Concoursen verdwijnen misschien, verenigingen zijn overbodig en persoonlijk contact met je mederuiters en amazones is er op deze manier niet meer bij. Dat vind ik jammer maar nogmaals het zou voor een bepaalde groep een uitkomst kunnen zijn. De toekomst zal het leren.


Van: Inge

Inge Coenen, instructrice en voormalig dressuuramazone

Ik zie WeAllRide als een mooie aanvulling op de basis dressuursport. Het grootste voordeel vind ik dat de sport toegankelijker wordt. Mensen die zich nu niet thuis voelen en niet de mogelijkheid hebben deel te nemen aan de reguliere wedstrijden, om welke reden dan ook, kunnen zich nu toch objectief laten beoordelen in competitieverband. Het laten beoordelen van je vorderingen op een voor jou passend moment en omgeving is natuurlijk leuk. Met tips van de jury kun je je dan toch blijven ontwikkelen. Het nadeel vind ik dat de sport hierdoor individueler wordt. Het met collega-ruiters van gedachten wisselen over allerlei zaken, het leerproces van omgaan met winnen en verliezen. Vragen die bij mij opkomen zijn: hoe ga je om met bijvoorbeeld bittencontrole en controle op het gebruik van ongeoorloofde middelen? Voor de hogere klassen vind ik het deelnemen aan wedstrijden toch belangrijk. Je kunt de omstandigheden van een wedstrijd thuis niet nabootsen. Het is leerzaam voor paard en ruiter. Ruiters leren van het naar elkaar kijken en paarden van een vreemde omgeving. Maar ik denk dat dat de opzet van de App ook niet is. Het is volgens mij duidelijk bedoeld voor de lagere klassen en daarmee een mooi initiatief!


Van: Johan

Johan Hamminga, instructeur en jurylid

Of je het nu wil of niet, je zult met de tijd mee moeten gaan. Dat is absoluut een must. De huidige tendens vraagt erom dat de paardensport daar ook in meegaat. We kunnen wel hard roepen dat we allemaal weer voor de gezelligheid moeten gaan en in een achttal moeten gaan rijden. Want dat is zo leuk voor de sfeer, maar die tijd ligt al lang achter ons. Ik sta er tweeledig in. Er zijn vooren nadelen. Het voordeel is dat de moderne technieken van deze tijd het toestaan. Dit ligt heel dichtbij het rijden van oefendressuurwedstrijden. Je hebt alleen geen witte rijbroek meer nodig en het bespaart tijd en reiskosten. Het is een voordeel dat een paard in zijn vertrouwde omgeving is. En met een deskundige jurytoelichting werkt het mee aan het verhogen van het niveau in de dressuursport. Het nadeel is dat het paard eenzijdiger wordt opgeleid. Op concours gaan is natuurlijk een leermoment voor het paard. Het inen uitladen en reizen. Het paard komt dan ook met andere paarden in aanraking en wordt met wedstrijdomstandigheden geconfronteerd. Als je paarden daarvan weghoudt, is dat nadelig. Het mag ook nooit leiden tot vervanging van de wedstrijdsport. Er mogen geen winst- en verliespunten worden toegekend aan deze proef. Op wedstrijd zie je nog vaak genoeg dat paarden onder begeleiding van één persoon meestappen naar de ring. Er zijn maar weinig dressuurpaarden die net zoals springpaarden normaal naar de ring toestappen en hun proeven doen.

Deze [email protected] verscheen woensdag 14 november in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

WeAllRide vergroot individualisme in dressuursport Lees meer »

Laden ... Laden ...

3 reacties op “Vergroot WeAllRide het individualisme in de dressuursport?

  • José

    Vroeger gingen we met de ponyclub in een veewagen naar concours. We lazen elkaar voor, deden achttal en reden de parade met alle deelnemers. Het was enorm gezellig en leerzaam en niet te duur om mee te doen. Nu moet je een eigen trailer met geschikte auto en chauffeur hebben, je paard staat in z’n uppie. Op concours is het een komen en gaan van trailers. Dat is pas individualistisch én duur. Bij ons op de manege worden F-proeven gehouden en andere wedstrijden gereden. Dat lijkt veel meer op het vroegere concours. WeAllRide is een mooie aanvulling daarop. Het biedt de mogelijkheid om het niveau van rijden op de manege nog verder omhoog te tillen. Ik zie het voor me dat we straks met z’n allen op een zondag proeven rijden, elkaar voorlezen en filmen. Hartstikke leuk toch? En misschien ontstaan daar plannen om toch een keer écht op concours te gaan.

  • Soraya van de Vreugde

    Er wordt in het stuk geschreven, door Grieteke dat het dan een nadeel is dat je de ruiters niet kan zien inrijden en dus ook niet weet wat ze doen voordat de proef wordt gefilmd. Maar bij het inrijden wordt er nu ook nergens op gelet, hoeveel ruiters ik hun paarden niet in de krul zie trekken en zie ZAGEN in de inrijbaan!! Het is eigenlijk een schande dat daar inderdaad niet beter op gelet wordt, want veel al is het inrijden een zeer paard onvriendelijk gedoe. Om maar niet te spreken van de sporen die er extra hard ingetrapt worden. Sorry hoor maar vind dit zo hypocriet. Over het algemeen zit ik me meer te verbijten langs de inrijbaan als dat ik van het inrijden geniet.

  • mj breukink

    Dit zal bijdragen tot nog meer individueel rijden zonder toezicht en voor verenigingen wordt het geen van handveranderen maar bij A de rijbaan verlaten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook