Ga naar hoofdinhoud

Verloopt KWPN Paard van het Jaar-verkiezing niet eerlijk?

Van: De Paardenkrant
Aan: Fred van Straaten, Angèle Toonen, Bertus Verwaijen
Op de KWPN Hengstenkeuring wordt opnieuw het KWPN-Paard van het Jaar verkozen. Erg inzichtelijk is deze verkiezing niet. Zenith en Valegro – die beide al eens wonnen – staan weer op de nominatielijst en grote afwezige is Verdi, die misschien wel de grootste bijdrage leverde aan de Nederlandse teammedailles de afgelopen jaren. Ook kunnen er geen merries worden gekozen in de verkiezing van onze fokkerijvereniging. Deze verkiezing heeft dringend behoefte aan transparantie!


opi1-info@-foto 1 Fred van Straaten (Medium)Van: Fred van Straaten
Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet heel erg bezig ben met dit soort verkiezingen, maar het lijkt me verstandig dat er naar gekeken wordt hoe dit gaat. Het KWPN kan met een dergelijke verkiezing een signaal afgeven aan de fokkers. Zo zou bijvoorbeeld een merrie die zelf eerst in de sport gelopen heeft en het daarna goed doet in de fokkerij een prachtige kandidaat zijn.
Daarbij lijkt het me het eerlijkst als een vakkundige commissie de paarden selecteert en dat het publiek vervolgens zelf kiest wie ze als kampioen willen hebben. Bij The Voice of Holland en andere talentenshows werkt dat ook prima.
Natuurlijk kan het dan voorkomen dat het paard wint waarvan de eigenaren het beste zijn in de promotie, maar als daadwerkelijk de best presterende paarden in een jaar gekozen worden is elke kandidaat een goede.
Ook zijn dit soort verkiezingen een uitgelezen kans om paarden die misschien wel wat meer aandacht verdienen in het zonnetje te zetten. Paarden als Zenith en Valegro krijgen al enorm veel aandacht en zijn zelfs al eens Paard van het Jaar geweest. Het lijkt me dan onnodig om ze nog een keer te nomineren.


opi1-info@-foto 2 Angele Toonen (Medium) Van: Angèle Toonen
Er zijn een aantal dingen aan de Paard van het Jaar-verkiezing die verbetering behoeven. Allereerst lijkt het me verstandig om de dressuur- en springpaarden van elkaar te scheiden. Onze hele fokkerij is gespecialiseerd en het lijkt me niet meer dan logisch dat je dan ook zo’n verkiezing scheidt. Ook paarden die de titel al een keer hebben gehad, hoeven niet nog een keer geselecteerd te worden.
Om de verkiezing eerlijker te krijgen is het in mijn ogen goed om de leden van het KWPN ook al mee te laten beslissen in de nominatie. Je zou dan een shortlist krijgen waaruit een vakjury dan de definitieve kandidat en kiest. Het lijkt mij het eerlijkst als de paarden worden geselecteerd die ook daadwerkelijk de beste prestaties hebben geleverd. Daar is vast wel een berekening voor mogelijk.
Bij de uiteindelijke beslissing lijkt het me goed om de leden de helft van de stemmen te geven en de vakjury ook een helft. Nu heeft de commissie tweederde van de stemmen en geven zij dus altijd de doorslag.
Daarbij zijn in de fokkerij merries van het grootste belang. Het lijkt mij wel wat om op de KWPN Kampioenschappen in Ermelo een verkiezing op te zetten voor de Merrie van het Jaar. Zo krijgen de merries ook de aandacht die ze verdienen.


opi1-info@-foto 3 Bertus Verwaijen 2Van: Bertus Verwaijen
Vorig jaar heb ik nogal wat gedoe gehad met de verkiezing toen de net door mij aangeschafte Alexandro P genomineerd was. Op de poll op internet stond Alexandro P ruimschoots bovenaan, maar hij won uiteindelijk niet. Volgens het KWPN waren er veel mensen die een stemformulier uit de IDS hadden geknipt en per post hadden opgestuurd naar het KWPN. Zo haalde Zenith vorig jaar de overwinning binnen.
Het KWPN beloofde de verkiezing toen aan te passen en dat hebben ze dit jaar gedaan. Nu is de stemming nog minder inzichtelijker geworden omdat er niet meer wordt gewerkt met een poll. Daarbij heeft de commissie tweederde van de stemmen. Zij kunnen dus altijd bepalen welk paard het wordt en voorafgaand bepalen ze ook al de nominaties.
Het maakt mij niet uit of een vakjury bepaalt of het publiek, maar het KWPN doet nu alsof het publiek een stem heeft terwijl de commissie altijd de doorslag geeft.
Als het KWPN de stem van de commissie zo belangrijk vindt, lijkt het mij logischer om de publieksstemmen maar helemaal af te schaffen.

Deze [email protected] verscheen woensdag 3 februari 2016 in de Paardenkrant.


Poll

KWPN Paard van het Jaar verkiezing verloopt niet eerlijk. Lees meer

Laden ... Laden ...

7 reacties op “Verloopt KWPN Paard van het Jaar-verkiezing niet eerlijk?

 • eddy crul

  Als entertainment en om de kas te spekken van “wie weet wie ” hebben verkiezingen van dit genre wel enige waarde.Dit zijn clubjes die zich bezig houden met aan zichzelf willekeurig prijzen toe te kennen.Ze doen maar.Maar allemaal deze verkiezingen hebben totaal geen sportieve en kwaliteit waarde en zijn zo oneerlijk als maar kan.Maar zo is de commerciële wereld nu eenmaal geëvolueerd.
  vr gr EC PS:argumenten op aanvraag.

 • Luit

  Of het nu gaat om de titel sportman/vrouw/team/coach van het jaar van Nederland of van een Provincie, of titel paard van het jaar van het KWPN degene die hun stem uitbrengen zijn bij voorbaat al de grote verliezers want de uitslag staat bij voorbaat al vast. Ik zeg dit omdat ik van dichtbij deze verkiezingen zelf heb meegemaakt en mij er steeds weer over verbaas hoe het mogelijk is dat zowel de sporters als de stemmers zich zo in de maling laten nemen. Ik heb respect voor de verkiezing ruiter van het jaar door het bestuur van Indoor Brabant want hier beslist een groep van deskundige mensen wie deze titel verdient over het afgelopen jaar.

 • jw

  Eddy Crul en Luit helemaal gelijk: mafia praktijken,maar ze trekken zelf aan het korstte eind,kijk aantal inschrijvingen van veulens.

 • jos wouters ruiter en fokker

  Niet eens met Angele Toonen dat de springen dressuur fokkerij zich moet blijven splitsen.

  Hoe groot was vroeger de invloed van een springpaard in de dressuur heel groot,Heden missen we deze inbreng,overal hoor je het geklaag we missen een sterk achterbeen,onze dressuur paarden kunnen er niet meer onder komen.Duidelijk dat we jaren terug de scheiding in dressuur en springrichting maakten Nota bene opgelegd vanuit kwpn.
  Een springpaard heeft de kracht met springen altijd in de achterhand zitten,zit er geen kracht geen goede sprongen.En veelal is bij een springpaard een sterk achterbeen aanwezig ,de meesten hengstenhouders roepen dit dan ook om terug te draaien en weer een combinatie te fokken.Wel eens wat ze verteld over de merries.Als ik terug kijk naar Den Bosch hengstenkeuring hadden we bij springen een goede kampioen,jury eens en vooral publiek.Kijk ik naar het hengstenspringen 140-150m moet ik helaas concluderen dat de hengsten die hierin meelopen veelal van 2 henstenhouders zijn,is dit nog competitie of finale waardig.Ik vind niet ,want in mijn ogen kunnen deze hengsten die mee lopen hierin en al 9 jaar of ouder zijn niet meer en niet hoger.Ik vind dit een slecht teken voor onze fokkerij als we top produkten fokken,feit is wel dat de moeder gelukkig een groot gedeelte bepaald voor nageslacht.En met Fred van Straaten eens paarden die de titel hebben gehad,waarom nog een keer vernoemen,we zijn toch meer betere paarden rijker dan die vernoemde paarden.

 • eddy crul

  Beste Jos Wouters, Ik ben het eens met wat U schrijft over een sterk achterbeen maar er is volgens mij een belangrijker punt om een sterk achterbeen te verkrijgen.Een sterk achterbeen moet je trainen.En dat vraagt veel werk en tijd.Het is belangrijk dat geen enkele basisstap in de training wordt overgeslagen of dat er geen voldoende tijd wordt voor genomen.Het is ook belangrijk dat de spronggewrichten en het Si gewricht van een jong paard niet kapot gereden worden vooraleer het paard volwassen is.(Dit geldt eigenlijk voor alle gewrichten).Zonder deze, volgens mij geen sterk achterbeen mogelijk.En inderdaad de Fok is belangrijk.Maar het trainingsparcour dat een paard aflegt totdat het een volwaardig sportpaard is,is volgens mij van primordiaal belang.En dit ideale trainingparcour wordt al lang aan de meeste paarden niet meer aangeboden.Wegens te vlug resultaat gewenst.vr gr EC

 • jos wouters ruiter en fokker

  Eddy Crul wij kennen mekaar.
  Maar ik citeerde dit even omdat ik ik het kwijt moest,hoor het te vaak.
  Allereerst gaan mijn paarden niet voor 5 jaar aan de slag ,eerst 2 veulens bij fokken dan sport.Hengsten laat ik meedoen aan een traject,maar niet 100 %.Zolang geld alles kapot maakt zullen een hoeveelheid paarden inderdaad de sport eerder verlaten moeten omdat men te vroeg is begonnen,of teveel heeft gevraagd in de jonge jaren,paard is pas met met 7-8 jaar uitgegroeid en de meesten zijn dan al kapot gereden,of kapot gesprongen,venwege geld.Maar Eddy zo zal het nog blijven,en niet veranderen.
  Maar hier ging bovenstaand niet over,dit is een andere discussie waardig.
  grt

 • eddy crul

  Volledig met U eens.Tot de volgende. vr gr EC

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook