Van: De Paardenkrant
Aan: Christoph Hess (jurylid), Ghislain Fouarge (jurylid), Remy Bastings (dressuurruiter)
Er is in de dressuursport heel veel aandacht voor de paardenmond. Vaak wordt daarbij een verband gelegd met dierenwelzijn. Hoewel het opmerkelijk is dat andere takken van paardensport wat dat betreft nauwelijks in discussie zijn, is er niks mis met een strenge controle op de optoming en sterke garanties voor diervriendelijkheid in de dressuursport. Maar zouden een sportbond en een jurykorps, die hier zoveel waarde aan hechten, niet moeten beginnen met het ook internationaal (de KNHS staat het al toe) afschaffen van de verplichting om in de Grand Prix de stang en trens in een paardenmond te leggen?
Van Christoph:
Laat ik beginnen met zeggen dat de paardenmond een belangrijke spiegel is van het welbevinden van het paard onder het zadel en een graadmeter voor het ‘gereden-zijn’ van het paard. Ik ben een groot voorstander van het rijden op trens en vind ook dat elk Grand Prix-paard een proef op een trens zou moeten kunnen lopen. Ik ben van mening dat het zeker mogelijk moet zijn om zowel met trens als met stang en trens de Grand Prix te rijden. Aan de andere kant vind ik zeker niets mis met het gebruik van stang en trens. Die optoming is ooit voorgekomen uit de klassieke dressuur en dient ter verfijning van de hulpen. De kanttekening daarbij is wel dat de stang juist gebruikt wordt en dat gaat nog te vaak mis, zelfs in de Grand Prix. De ruiters die de stang ‘nodig’ hebben – en deze daarmee op de verkeerde manier gebruiken – zullen dus niet aangepakt worden met het afschaffen van de verplichting. Al met al ben ik zeker voorstander van de afschaffing, al was het maar om ruiters de kans te geven om het goede voorbeeld te geven.
Van Ghislain:
Ik begin met een directe reactie op de stelling: Ik ben niet tegen het gebruik van stang en trens , maar toch vind ik dat de verplichting om met stang en trens te rijden in de Grand Prix afgeschaft moet worden. De stang is van oorsprong ontwikkeld voor tijden van oorlog, destijds moesten paarden onder extreme omstandigheden bestuurbaar blijven. Het leven van de ruiter hing hier immers vanaf .
De stang was – zeker toen de inwerking nog scherper was – een middel waarmee controle af te dwingen was. Ondanks dat de stang beslist minder scherp is geworden, heeft deze nog steeds een hefboomwerking . Met de stang werk je direct in op de lagen, maar ook op de nek van een paard en ik merk dat veel mensen daar aan voorbijgaan. Dit uit zich in een verkeerde hoofd/halshouding. Zeker ook hier in Nederland , wordt het tegenwoordig zowat gezien als iets afwijkends, als een paard met een correcte lengte in de hals en aan de loodlijn gaat, zelfs door diverse juryleden .
Ruiters zien de stang vaak als een verlengde slofteugel, waarmee je wel in een proef mag rijden en gaan voorbij aan de precieze werking waarvoor deze eigenlijk bedoeld is. Het lijkt me daarom allereerst goed om veel meer voorlichting te gaan geven over het gebruik van stang en trens: daar ligt een taak voor juryleden, maar zeker ook voor trainers.
Ik ben absoluut niet tegen het rijden met stang en trens omdat de hulpen verfijnder gegeven kunnen worden, maar er wordt te veel misbruik van gemaakt. Het zou in mijn ogen dus een goed voorbeeld zijn als Grand -Prix ruiters op beide wijzen gaan rijden. Een Grand-Prix-paard zou elke oefening namelijk ook gewoon op trens moeten kunnen tonen, anders is er iets mis met de opleiding van het paard. Het mogen rijden op stang en trens is een onderscheiding, die de ruiter moet verdienen.
Het lijkt me interessant om op één concours rubrieken uit te schrijven op trens en op stang en trens, voor dezelfde combinaties wel te verstaan, dan is ook de correcte africhting van het paard goed te beoordelen. Binnen de FEI zijn hier nog geen gedachten over, maar het lijkt me goed om hier in de toekomst aan te gaan werken.
Van Remy:
Een ruiter zou vrij moeten zijn om te kiezen met welke optoming hij de proef binnenrijdt. Sowieso vind ik dat er al veel te veel regels zijn in de dressuur, dit zou een mooie manier van deregulering zijn.
Wel wil ik een kanttekening plaatsen, ik ben absoluut niet tegen het rijden met stang en trens. Sterker nog, ik denk juist dat het getuigt van goede rijkunst als je goed kunt rijden met stang en trens.
In de klassieke dressuur is het rijden op stang een doel van de opleiding. In Wenen in de Spaanse Rijschool wordt het zelfs gezien als heel knap om de paarden dusdanig af te richten dat ze alléén op een stang te rijden zijn. Niet dat ik denk dat we dat moeten nastreven, maar het getuigt wel van fijngevoelig kunnen rijden. Met andere woorden: het bit op zich is sowieso nooit het probleem, soms wel de handen die hem vasthouden. Een goede ruiter kan juist met stang en trens rijden.
Deze info@ verscheen woensdag 16 april in De Paardenkrant
Click here to read the English version of this article
Poll

Zie niet in waarom, als een paard prima loopt op een trensje, de optoming verplicht scherper/zwaarder moet worden.
in plaats van het bit te verbieden>> verbied die neusriem
dan kan het paard zelf laten zien wat hij van het bit vind
de mond dichtsnoeren ontneemt de kans om pijn te ontwijken, laat zonder neusriem maar eens zien hoe geweldig zo’n bit is voor die zogenaamde verfijning,
een ontspannen paard met een ontspannen kaak zal niet met open mond rijden
Ik ben helemaal voor het voorstel van Ghislain 1 proef op trens en 1 op stang en trens, dan zal de schifting groot zijn denk ik. Zou het doorvoeren in alle proeven.
De verplichting mag van mij afgeschaft worden in de GP!
Maar laten we het gebruik van stang en trens tot en met de ZZ zwaar gaan verbieden ! In de lagere klasse zien we veel te vaak slecht passende bitten en een verkeerd gebruik hiervan. Ik denk dat daar het dierenwelzijn meer mee gebaat is en de rijkunst meer aandacht zal krijgen.
Ik vindt dat ze het vrij moeten laten om te kiezen en ik vind dat er in het springen wel wat minder mag worden toegestaan want daar mag je z.n beetje alles in je paard hangen vanaf het z dat staat niet in verhouding tot de dressuur
Daar bij vind ik dat het op een trens rijden van de zwaardere proeven niet altijd moet worden gezien als knap veel paarden lopen dan op trens omdat ze dan de mond dicht kunnen snoeren zodat het niet opvalt dat hij zijn tong er over gooit of heel sterk is en zijn mond open doet . Met stang en trens val je veel sneller Door de mand als je aanleuning problemen hebt
Als zelfs juryleden en GP-ruiters zelf zeggen dat de verplichting eraf moet, dan lijkt het me duidelijk. En eens met M. Le Mat over het verbod t/m ZZ-zwaar van S&T. Wat je niet kunt GEbruiken, kun je ook niet MISbruiken.
Verbied dan ook het gedrocht aansnoerneusriem, want die heeft helemáál niets met verfijnde rijderij te maken.
haal de verplichting van stang en trens maar weg bij alle rubrieken, controleer weer of er inderdaad twee vingers tussen de neusriem kunnen (zoals in allerlei oude reglementen en boeken staat) en gebruik de stang zoals hij hoort, als je die al wilt gebruiken, namelijk met licht doorhangende teugel, in plaats van standaard doorgeslagen waardoor je naast veel druk op de kaak, ook veel druk achter de oren krijgt.
Als iemand goed op ´blanke kandare´ kan rijden, rijdt diegene met een doorhangende teugel terwijl het paard in evenwicht gaat en toch mooi aan het been is (dus niet ACHTER de teugel). Supermooi om te zien, fijn om zo´n paard te mogen narijden.
Lijkt me een prima idee om de verplichting af te schaffen. Gelukkig zijn er ruiters die met een gewone (enkel of dubbel) gebroken trens een prachtige GP proef kunnen laten zien. En wie weet kunnen we dan zelfs wat vaker combinaties bewonderen die zonder bit, soms zelfs zonder hoofdstel het samenspel tussen ruiter en paard kunnen laten zien.
Ik ben voor het gebruik van stang en tegen verplichtingen. ieder mens zou zelf moeten kunnen beslissen. Het ene paard is het andere niet en sommigen lopen beter op stang, anderen niet. Ik heb 2 paarden naar de Z gereden, bij de ene was ik dolgelukkig toen de stang erin mocht, want eindelijk kon ik beginnen met rijden. Tot die tijd was benen geven geen optie, want mijn sterke paard was meteen vertrokken. Het andere paard ben ik tot het einde van de Z2 mooi op een trens blijven rijden, want met een stang wilde hij niet meer lopen. In de endurance is de optoming vrij, en je ziet dan ook van alles, van een stang bij de massastart, tot bitloos vanaf de 2e ronde (vaak zelfs bij een en hetzelfde paard) Momenteel rij ik Working Equitation en dat doe ik op een Portugese stang. Geen stang en trens, want twee bitten in één mond heb ik altijd al raar gevonden. Mijn paard is licht op de hand.
De optie van hierboven om de neusriem af te schaffen vind ik super, mag meteen van mij. Mijn paarden lopen nooit met een neusriem, en als wel (wedstrijd) dan hangt ie erg los. Ik wil graag meteen weten als er iets mis is, en het niet verdoezelen door een strakke neusriem, of erger: De Anky aansnoerneusriem. Dat die niet verboden is, is me echt een raadsel.
Dus: Meer vrijheid en meer verantwoording voor de ruiter, en keihard afstraffen als de optoming in de ogen van de jury misbruikt wordt.
De stang met kinketting komt van vroegere tijden om paarden in bedwang te kunnen houden,Wie dit in de klassieke dressuur heeft ingevoerd beging een flater.Wie de stang verplichte in zijn reglement beging nog een grotere flater.In de loop der tijden evolueerde de stang bij de elite tot een status symbool.En al gauw wilden de jonge amazones en ruiters zo vlug mogelijk met een stang rijden kwestie van bij de groten der paardenaarde te behoren, je weet wel status.Alhoewel 99.9% van die amazones en ruiters niet eens weten hoe ze met die stang moeten omgaan.Meer nog,ik ben nu 14 jaar(55j. met paarden) met dressuur bezig en nog niemand heeft mij kunnen uitleggen hoe een stang werkt en dient gebruikt te worden.Ze geven allemaal wel een uitleg maar absoluut niet overtuigend;Niemand heeft mij zelfs kunnen overtuigen dat het mogelijk is met twee teugels tussen de vingers van één hand het juiste nodige verschil te maken tussen de trens en de stang in de mond.Ik ben er van overtuigd dat zelfs vele grand prix amazones en ruiters dit niet accuraat kunnen toepassen.Kijk maar eens goed naar hun handen, de teugels en de paardenmond.Dit ziet er niet goed uit,ook bij de top niet.Nu dient een stang om terwijl u gas geeft ook te kunnen remmen,idioot toch?Dit is niet opleiden maar forceren met een gespannen resultaat als gevolg.Met aangespannen kinketting is een stang ook zeker geen pluspunt om uw paard ontspannen te laten lopen.Dit geld ook voor een hard aangetrokken neusriem.Nobody is perfect en ook geen enkel reglement is perfect,maar ik heb nooit begrepen dat het FEI de trens en sporen verplicht.Dit is regelrecht tegen de geest van hun doelstelling nml met een happy athlete in de ring te komen.Voor mij moet die verplichting uit het reglement verdwijnen.
Het zou juist kunst moeten zijn om een paard op zulk niveau te kunnen rijden zónder dat heras hekwerk in zijn mond.
Laat ze het maar eens zonder bit proberen en eens zien waar ze dán komen. Dat zou wat mij betreft extra punten op moeten leveren.
Beste Lotje Moerdijk ,De Anky aansnoerneusriem zoals u hem noemt is volgens mij de boosdoener niet.De persoon die hem toe trekt is de boosdoener.Al mijn hoofdstellen hebben zo een dubbele brede neusriem.Reden;omdat die breder is en er een kaakbeen kussentje opzit,dus comfortabeler voor het paard.Maar bij ons kan er altijd wel een dikke vinger tussen die riem en de onderkant van het kaakbeen.vr gr EC
Lotje Moerdijk
Un noemt in uw bijdrage de “Anky aansnoerneusriem” die benaming ken ik nog niet, maar vindt ik onterrecht. Hiermee insinueert U dat Anky de neusriem altijd aansnoert.Wat ik wel weet is dat Anky als eerste deze neusriem gebruikte, en dat deze toen al heel snel de benaming kreeg van de “Bonfire neusriem”. De firma Divoza uit Leek ging de neusriem verkopen plaatste deze in zijn catalogus als de “Bonfire aansnoerneusriem”. Ik heb hierover Dhr.Adam Postuma directeur van de firma benaderd en hem verzocht de benaming aansnoerneusriem te verwijderen. Hij antwoorde mij dat hij als oud ruiter volkomen begreep waarom ik dit vroeg, maar als ondernemer liet hij het er in staan omdat er nu eenmaal veel gevraagd werd naar een neusriem die je kon aansnoeren. Ook heb ik toen Dhr. Sjef Jansen benaderd en hem gevraagd waarom zij deze neusriem gebruikten, en hij antwoordde mij dat hij deze neusriem in Amerika gekocht had en dat deze door het scharnierpunt vlakker aansloot. Hij heeft daarna Divoza verboden de naam Bonfire aan de aansnoerneusriem te verbinden.
een stang is een echt notenkraker, leg hem maar eens op je scheen met de kinketting eraan en trek dan even aan de scharen, dan weet je wat een paard voelt…Ik ben er niet tegen maar alleen gebruiken als je een super hand hebt en dus met een wat doorhangende stangteugel kan rijden. Dus: als je dat kan waarom dan niet alleen op trens? de verplichting moet weg, elke ruiter of amazone moet zelf kunnen beslissen! Wel vind ik dat het rijden op stang en trens pas vanaf de Prix St. George moet worden toegestaan, ik zie als ZZlicht jury teveel verkeerd gebruik van stang en trens, het is in de basis wedstrijdsport gewoon een hype, er wordt gedacht dat het simpeler is om een paard op stang en trens te rijden terwijl het eigenlijk veel moeilijker en voor het paard vaak veel onprettiger wordt…Ook ik heb meerdere paarden op hoger niveau gereden waarbij er ook wel eens een paard was dat gewoon op trens veel fijner liep dan met stang en trens…
Jammer dat hier blijkbaar niemand weet hoe je de stangteugel moet voeren. Zowel in Wenen als in Jerez de la Frontera wordt de stangteugel in de linkerhand gevoerd en de trensteugel in beide handen.
De stang is er voor de verzameling en oprichting en verder niets. Die houd je er bij en doet er verder niets mee. Als je zo rijdt is er met de stang helemaal niets mis mee. Dit is de methode welke hoort bij de klassieke rijkunst. Met de stangteugel in beide handen loopt je paard bijna constant op de stang, met open mond , de tong eruit etc. De stang is niet het probleem maar de ruiter cq amazone!!!
Ik zou liever zien dat er alleen met de stang gereden wordt. Dan komt de ware ruiterkunst boven en vallen alle hangende en trekkende ruiters en amazones door de mand. Dan wordt de spoeling heel dun!
Menig paard zal dan heel snel op zijn achterbenen gaan staan of er vandoor gaan!
Niet alleen de verplichting om met stang-en-trens te rijden moet afgeschaft worden, maar ook de verplichting om vanaf de klasse M met sporen te rijden.
@16 Brekelmans – er zijn meerdere manieren om de stangteugel te bedienen, a) stangteugel onder de pink b) stang onder ringvinger, trens onder de pink, c) stangteugel onder de pink, trensteugel bovenlangs over de wijsvinger, en d) 3-1, zoals u voorstelt.
a) geeft je de mogelijkheid om via je pink de stangteugel sterker te laten inwerken, c) door het kantelen van je hand kun je stang of trens laten prevaleren.
d) stelt hoge eisen aan de rijvaardigheid van de ruiter en stamt ook nog uit de tijd dat je in je rechterhand veelal nog een wapen vast had.
Nog even een reactie op de reactie op mijn reactie 🙂
Een aansnoerneusriem is het gewoon, welke naam je er ook aan geeft. De mensen die er mee rijden hebben hoogstwaarschijnlijk iets te verbergen… Het sluit als een westernsingel en kan daardoor veel strakker dan de normale neusriemen getrokken worden. En veel mensen doen dat helaas ook. Er zijn genoeg brede neusriemen die ook zacht zijn, dus die argumenten vind ik slap.
Feit blijft dat door een te srakke neusriem (gesnoerd of gewoon aangetrokken) de mond van het paard gedwongen wordt dicht te blijven, waardoor de jury geen protest kan waarnemen en bestraffen. Om zonder bit te moeten rijden vind ik te ver gaan, maar ik zou graag de ruiters eens met een wat lossere neusriem willen zien rijden. Dan gaat het beeld meteen anders worden vrees ik.
Vreemd dat kennelijk de drie heren niet weten dat het al meerdere jaren toegestaan is om tot en met de klasse Grand Prix met trens te starten (nationaal). Trouwens, ook is het al meerdere jaren toegestaan om tot en met de Grand Prix zonder sporen te starten (nationaal). Beetje jammer dit.
@19 Lotje Moerdijk Hier ligt een uitdaging voor de firma Divoza. Maak een neusriem met het voordeel van de scharnierpunten, zonder het aansnoermechanisme maar met een normale sluiting
Het is een goede zaak dat de FEI-juryleden hier voor openstaan en aan deze discussie deelnemen.
Toch hebben de FEI-juryleden ook boter op hun hoofd. Er zijn nog veel te veel topruiters die met een matige presentatie in de ring altijd een reflectie laten zien van hun belabberde en geforceerde trainingen.
Als de juryleden eens zouden beginnen om alles wat achter de loodlijn loopt, de nek niet als hoogste punt heeft en de doorgeslagen stangen (bekhangen) consequent zou afstraffen, is er al veel gewonnen. Zolang ruiters hier nog mee wegkomen en zelfs beloond worden, blijft deze dierkwelling voortduren.
Het begint trouwens al bij de PAVO-cup en de WK-paarden in Verden. Kijk eens naar de tweede foto op deze link.
http://www.fokt.nl/phpbb3/viewtopic.php?f=16&t=15934
Als deze ruiters hier al het bit tot voorbij de neusriem optrekken en de sperriem hermetisch dichtsnoeren wat moet er dan op hoger niveau aan geweld gebruikt worden? Dit heeft met rijkunst niets van doen en is tekenend voor het ernstig falen van de betrokken juryleden.
Beste Karel ,Ik lees steeds zeer aandachtig uw reacties,denk er goed over na en ben het in de algemeenheid bijna altijd met u eens.Met sommige details en soms te extreme opvattingen ben ik het dan soms niet met u eens.Ik wil het eens hebben over zo een detail.Nu terug haalt u uit naar een doorgetrokken stang.Volgens mij kan je dit maar beoordelen als je weet hoe kort of hoe lang de kinketting is aangespannen. bvb. Wij zijn absoluut geen voorstander van de stang,dus wij trainen altijd alleen met een trens. Eén of twee dagen voor de wedstrijd (PSG)gebruiken we noodgedwongen eens een stang en trens.Zowel op training als in de wedstrijd laten wij de kinketting op het langste.Eigenlijk elimineren we de hefboomwerking van de stang.Dit geeft dus onmiddellijk het zicht van een doorgetrokken stang.Als jij daar dan een foto zou van nemen zou jij dit onmiddellijk bestempelen als een te ver doorgetrokken stang en misschien zelfs als dierenmishandeling.Het tegengestelde is waar, want daarmede hebben wij de negatieve gevolgen van de stang voor het paard zoveel mogelijk uitgeschakeld en ondanks de verplichting van een stang te gebruiken het voor het paard zo aangenaam mogelijk gemaakt.We lopen daarmee zelfs het risico afgestraft te worden door de jury.Ik ben dus van mening dat je de positie van de stang maar kan beoordelen op kwelling van het paard als je weet hoe de kinketting is aangelegd.En dat kan je meestal niet zien op afstand.Waarmee ik ook wil zeggen dat we voorzichtig moeten zijn als we iets willen afknallen.vr gr EC
De ‘aansnoerneusriem’ wordt door mij met veel plezier gebruikt, maar dan wel losjes bevestigd. Hij ligt mooier rond de kaak en bij de ‘gewone’ neusriem heb ik wel eens het probleem dat het dikke uiteinde raar tegen de kaak drukt. Ik heb dat al eens laten vermaken.
Wat mij betreft moet het wel of niet gebruiken van sporen ook vrijgegeven worden. Dat ben ik helemaal met Daniëlle de Waard eens (reactie 17).
En de verplichting van stang en trens moet afgeschaft worden, vind ik, niet verbieden.
Ik heb zo’n 10 jaar geleden, na een bijscholing, waar dit onderwerp ook ter sprake kwam en waardering uitgesproken werd voor mensen die Z wilden rijden op een trens, al eens aan een internationaal jurylid gevraagd waarom stang en trens eigenlijk verplicht was. De vraag werd eerst al drie keer verkeerd begrepen; hij ging uitleggen waar de stang voor diende. Zo werkt dat kennelijk; goed dus om altijd te proberen om een frisse blik te houden.
Toen hij begreep wat ik bedoelde zei hij eerlijk dat hij het eigenlijk niet wist, dat het waarschijnlijk traditie was.
Grappig was dat niet lang daarna toegestaan werd om in hogere klasses met trens te rijden. Waarschijnlijk hebben meerdere mensen het er dus al eens over gehad.
Dat deze discussie om dit ook in de Grand Prix toe te staan pas nu gevoerd wordt, vind ik wel bijzonder, maar zeker toe te juichen. Net zo goed als de discussie over bitloos rijden.
Als er paarden zijn die met de lichtste hulpmiddelen goede prestaties tonen, dan is dat toch prima?
Er zijn ook paarden die juist met stang en trens (correct gebruikt) een betere aanleuning geven; zelf ervaren met paarden die zich in de overgangen net wat te lang maakten maar ook die voorheen te licht waren in de aanleuning. Ieder paard is anders en iedere ruiter/amazone is anders.
Vrij geven dus en blijven kijken hoe een paard zijn werk zo goed mogelijk kan doen (zonder door te slaan naar de te softe kant).
@22 Eddy Crul
Dank voor uw lovende woorden.
Als u echter mijn bijdrage goed gelezen had, dan had u kunnen zien dat ik de doorgeslagen stang niet allemaal over een kam scheer.
Ik heb een duidelijk onderscheid gemaakt en heb dat ook genuanceerd (doorgeslagen stangen (bekhangen)) weergegeven.
Met mij zijn er gelukkig nog meer mensen die feilloos zien of het stanggebruik de natuurlijke beweging en schoonheid en daarmee de rijkunst ondersteunt en bevordert of zich in een ordinair geforceerd bekhangen manifesteert en daarmee de biomechanica en de voorgeschreven balans van het paard ernstig verstoort.
Karel,Die nuance had ik niet gesnapt.vr gr Eddy
@22 Eddy Crul … door de kinketting zeer los te laten, stelt u dat u de hefboomwerking uitschakelt. Dit is maar ten dele waar. Doordat de stang eenvoudig door kan slaan, kantelt deze en komt er onnodig veel druk achter de oren en wordt de stang omhoog tegen de trens getrokken, waardoor dit bit ook in de verdrukking komt. Niet echt fijn voor een paard dus. Beter de kinketting gewoon vastmaken en minder gebruik maken van de stangteugel waardoor dit bit normaal in de mond blijft hangen.
Ik ben zo’n GP amazone die haar paard nog op een gewoon trensje rijdt, ook in de Grand Prix proeven. De reden: ze loopt gewoon fijner op een trensje dan op een stang en trens. Onlangs aan mijn trainster gevraagd (intern jurylid) of zij bij de FEI de vraag kon stellen waarom dit zo in het regelement staat. Ook zij wist er het antwoord niet op, maar zou dit bij een bijeenkomst van de FEI in Milaan navragen. Hopelijk helpt deze aandacht en wordt het regelement spoedig aangepast. Het is in ieder geval al fijn dat de KNHS het wel toestaat!
Om het welzijn van de paarden te verbeteren zouden alleen Happy Athlets een winstpunt moeten mogen krijgen. Dan stimuleer je correct rijden al in de B. De hoge neusriem lijkt mij voor het paard zeer comfortabel zo lang die niet gebruikt wordt om de kaken op elkaar te klemmen. Ik zo graag zien dat het sperriempje wordt afgeschaft. Een correct gereden paard heeft dat niet nodig. Als iemand een paard van jongs af aan goed rijdt moet hij zelf kunnen beslissen of hij het paard met of zonder stang op wedstrijden uitbrengt. Helaas, in de lage klassen gaat het al mis omdat combinaties waarvan het paard achter de loodlijn loopt met opengesperde mond een winstpunt krijgen want het paard heeft zulke spectaculaire bewegingen.
Beste MJ Kochx,
Had deze reactie verwacht.En weet heel goed wat u bedoelt, hebben dit zelf ook ondervonden.
Ben het volledig met u eens daarom hangt bij ons de stang een gaatje te lang zodat de stang wel degelijk onder de trens blijft.Ook trachten wij zo weinig mogelijk druk in die stang teugel te brengen maar door het feit dat we de stangteugel niet willen laten doorhangen(voor het zicht) zitten we gemakkelijk een beetje te ver.Dit is dus ook niet zo een gemakkelijke oefening.Maar met de kinketting aangespannen en zorgen dat er geen druk is op de stangteugel is ook geen gemakkelijke oefening.Het is dus kiezen tussen tweemaal het kwaad eigenlijk.Want als je met een aangespannen ketting vanuit de hand, met twee teugels in elke hand, het juiste verfijnd signaal wil geven in de mond, dan is het van kapitaal belang dat die twee teugels op de juiste lengte vast gehouden worden.Ik vraag mij nog altijd af wie dat kan.(volgens mij zeer weinigen)En zeker in een proef bvb na de gestrekte stap moeten de teugels terug worden opgenomen;Wie slaagt er dan in om die teugels zo vlug op de juiste millimeter lengte terug vast te houden.Wij zijn niet voor het rijden met een stang,onze paarden worden steeds getraind met een trens.Geen enkele van onze paarden gaat beter met een stang integendeel zelfs.Ons paard waar we PSG mee rijden loopt direct achter de loodlijn bij de minste teugeldruk als we met stang en aangespannen ketting rijden.Met de losse ketting en de stang wat lager is dit veel beter.Ik zoek zelf naar de beste en meest comfortabele oplossing voor het paard en het resultaat.
Ik waardeer het ten zeerste dat u mij hier heeft willen op wijzen want ik leer graag bij.vr gr EC
@29 Eddy Crul – snap de redenering en als deze oplossing past, prima. Bij paarden met minder ruimte in de mond (bijv. door een haaktand) zal dit geen oplossing zijn omdat dan het risico bestaat dat de stang in rust daar al in de buurt komt. Heb in het verleden nooit een opmerking gehad over een te losse stangteugel, maar het is al een tijd geleden dat ik met S&T in de ring verscheen, ruim voor de mode van doorgeslagen stangen.
Beste, MJ Kochx en Karel de Lange.
Ik wil bezoekers van dit forum niet overmatig belasten met dit persoonlijk probleem.Dus hier mijn e-mail [email protected] Indien ok voor jullie wil mij gewoon eens mailen dan kan ik replayen.
Ik zou jullie mening eens willen horen over de stand van een bit waarvan ik jullie een foto zou willen doorsturen .met dank bij voorbaat. vr gr EC
Ik ben het eens met m.n.dhr. Hess en dhr. Fouarge.
De S&T hoeft m.i. niet afgeschaft te worden. Het stimuleren van het rijden op trens in de hoogste proeven zou m.i. wel prima zijn.
Door de stang te verbieden los je het probleem nl. niet op.
De stang is niet het probleem, het probleem is het gebrek aan rijkunst.
Het is helaas niet zo dat hoe hoger het niveau is hoe beter de rijkunst van de ruiter is. Dat zouden we wel mogen verwachten, maar sinds de vercommercialisering van de dressuur is de rijkunst tot een dieptepunt gedaald.
De stang is alleen bedoeld ter verfijning van de hulpgeving en daardoor ter verbetering van de verzameling.
Nooít is de stang bedoeld om tempocontrole en houding af te dwingen zoals dat tegenwoordig gebeurt!!
Hoe strakker de kinketting hoe groter het notenkrakers-effect!
Het is de hand van de ruiter die de mate van teugeldruk en dus de druk op de lagen, onderkaak en nek bepaalt!
Minimaal stanggebruik door uitsluitend kundige ruiters. Tja, en wat zijn dan kundige ruiters?
Ik vind een doorgehangen stangteugel niet correct, dan kun je deze er net zo goed van af halen. Dit is wat we tegenwoordig bij veel top- en subtopruiters zien gebeuren, zo van “Kijk eens hoe vriendelijk ik rijd”.
Bij een doorgehangen stangteugel wil je óf iets verbergen óf je begrijpt het gebruik van de stangteugel niet.
Overmatig en langdurig stanggebruik is de oorzaak van veel schade bij paarden
@33 H.Paerels
>>De stang is niet het probleem, het probleem is het gebrek aan rijkunst.Het is helaas niet zo dat hoe hoger het niveau is hoe beter de rijkunst van de ruiter is. Dat zouden we wel mogen verwachten, maar sinds de vercommercialisering van de dressuur is de rijkunst tot een dieptepunt gedaald.<<
Daarmee raakt u precies de kern van het probleem.
Het trieste van dit alles is dat de bekkentrekkende en prikkende ruiters ermee scoren. Als gevolg van dit succes mogen ze hun a-rijkunstige praktijken onder het hoofd "Instructies" ook nog eens breed in de media en op de academies aan de man brengen. Daar verkopen ze vervolgens de grootst mogelijke onzin over de biomechanica van een paard om hun a-rijkunstige praktijken handen en voeten te geven. Dit sneeuwbaleffect heeft een desastreus effect op de onwetende massa amateurruiters maar ook op de juryleden die menen in deze geforceerde pas, die volstrekt ten onrechte als vooruitgang wordt gekwalificeerd, mee te moeten lopen.
@32 Eddy Crul
Okay.
Beste H. Paerels,Helemaal met u eens trouwen ook met Karel.
Ik heb er weinig horen pleiten dat de stang dient afgeschaft te worden.Maar velen dat de VERPLICHTING stang en sporen dienen afgeschaft te woorden.En dit is logisch ook ,want als je het FEI reglement leest hoe hulpen moeten gegeven worden en er moeten uitzien ,dan begrijp ik niet dat ze een paar blzn verder de stang en sporen VERPLICHTEN.In het kort “Hulpen moeten zo zacht mogelijk en paardvriendelijk op een zo onopvallende manier gegeven worden.” Volgens mij is het zelfs niet onredelijk dat de stang zou afgeschaft worden meer niet noodzakelijk.Hoe komt het eigenlijk dat van alle professionelen waaraan ik gevraagd heb hoe je met een stang moet omgaan tot op heden mij nog niemand een logische en aanvaardbare uitleg heeft gegeven.Eigenlijk weet ik daar wel het antwoord op maar wil geen mensen tegen de schenen schoppen).Stel nog dat een ruiter amazone het weet,dan twijfel ik nog dat het perfect uitvoerbaar is.Goed laat ons veronderstellen dat er in de GPrx zowel met ST&TR als met trens mag worden gereden.Beide combinaties zetten identique dezelfde prestatie neer.Wie moet dan het meeste punten krijgen?Volgens velen, deze die enkel met trens reed,want die voldoet het meest aan hoe het in het FEI reglement beschreven staat.Anderen gaan zeggen beide gelijke punten want wat je ziet dat telt..Dat gaat dus in de jurering nog meer verwarring geven.Voor mij moet de stang niet weg maar ik denk dat het er wel zal naar evolueren.(zal wel niet voor morgen zijn).Dat beide manieren in één zelfde proef zullen worden toegelaten,dit zie ik wel in een min of meer nabije toekomst(5à10j) te gebeuren.(liefst vroeger).In dat geval zal de jury goed moeten weten hoe ze daar moeten mee omgaan. VR gr EC
Beste Eddy Crul,
Ik had me inderdaad wel iets duidelijk mogen uiten op dat punt.
Ik gaf aan “Dat ik het eens ben met Hess en Fouarge”, daarmee bedoel ik vwb het afschaffen van de verplichting v.h. rijden met S&T.
Aangezien de gehele discussie echter een kant opgaat (ook vanuit de 3 heren) waarbij het gaat om al dan niet juist stanggebruik, ben ik daar wat meer op in gegaan, want ik denk nl. dat het onjuiste stanggebruik van tegenwoordig de AANLEIDING is geweest voor het plaatsen van deze colum door de redactie van de Paardenkrant.
Ik denk inderdaad dat dat een goed begin is, deze afschaffing van de verplichting om met S&T te rijden, maar het lost niets op als er niet correct gereden gaat worden en mensen dus nog steeds de keuze hebben.
M.a.w.: het is m.i. symptoombestrijding.
Beste H. Paerels,
Juist,daarom zeg ik ook dat ik principieel voorstander ben voor het afschaffen van de stang maar niet noodzakelijk.Maar als je iets wil wijzigen in een lange traditie (zelfs al is die traditie fout)dan moet je dit langzaam doen.Je hebt altijd tegenstanders en deze mensen moeten de tijd krijgen om te wennen aan het idee van die verandering.Zo niet krijg je problemen. Daarom denk ik ook dat het in twee stappen zal gebeuren.Wat betreft het goed rijden met de stang,daar kan ik niet over mee praten maar,maar ben wel van mening dat in 99,9 van de combinaties die ik bekijk de stang niet accuraat gebruikt wordt.En dit door onbekwaamheid van de ruiter of amazone.Dit is geen schande want het is geen makkelijke opdracht.
Maar we zien wel hoe de paardensport evolueert ik lig er niet erg wakker van en ondertussen genieten we verder van onze paarden op ons manier en dat de paarden ook van ons genieten.
vr gr EC
Nee, niet afschaffen. Het is de ultieme toetssteun voor het correct gereden zijn! Zie Charlotte Dujardin……zo kan het ook.
Alleen er moet veel strenger door het jurycorps worden geoordeeld over het correcte gebruik van stang en trens. Ook al betekent dat er voorlopig heel veel combinaties door de mand zullen vallen.
natuurlijk: toetssteen
@Eddy Crul U schrijft dat 99.9% van de combinaties die U ziet rijden de stang verkeerd gebruikt. Dat roept bij mij vragen op zoals: hoeveel combinaties ziet U, en op welk niveau rijden deze. Als het werkelijk zo is dan is er iets goed mis met de instructie en jurering. U spreekt over een foute traditie. Als leerling van de oude traditie leerde ik dat het rijden van een dressuurproef is ,het tonen aan de jury hoever de opleiding van ruiter en paard gevorderd zijn. De proeven begeleidde de combinatie naar de hogere klassen, dit alles op trens. Als de combinatie zo eerlijk naar de Z gereden was, dan kon er een stang bij ter verfijning van de hulpen. Het reglement gaat er dus van uit dat het paard eerlijk aangereden is. Wat is er mis aan die traditie?
Beste Frans Berings,
Ik begrijp u helemaal en ben het zelfs met u eens,ik probeer u zo goed mogelijk te antwoorden en ik begin achteraan.Er is niets mis met die traditie van de stang .U heeft allicht mijn tussen haakjes niet begrepen zoals ik bedoelde.De traditie met stang rijden noem ik niet verkeerd,ik bedoel dat het ook zelfs moeilijk is als je een verkeerde traditie wil wijzigen.Ik geef nu een extreem voorbeeld zoals vrouwen besnijdenis.Dus een niet verkeerde traditie wijzigen zal nog moeilijker zijn.Wat de stang betreft verwijs ik naar het reglement en als ik dit reglement goed lees dan vind ik dat het niet logisch is dat ze de stang en de sporen verplichten als het met een trens en zonder sporen ook gaat.Want hulpen moeten zo onopvallend en zo licht mogelijk zijn. Het gaat hier niet over gelijk hebben of niet,ieder zal daar zijn eigen mening over hebben.en op dit punt heeft voor mij iedereen gelijk.Alles evolueert en dat zal de paardensport ook doen.Die evolutie zal zich doorzetten deels door eigen initiatief van binnenin de paardenwereld zelf en deels door druk van andere belangengroepen.nu wat mijn mening is over het gebruik van de stang.Wij zijn bijna op alle nationale wedstrijden in Belgie. Zelf rijden we PSG, maar volgens dus ook de m10?de intermédiaire en GPrx .Het gaat hem dus hoofdzakelijk over deze groep,Ik ga nu geen details geven maar wat ik zie is dat de meeste ruiters/amazones gewoon de teugels vasthouden en er verder niets mee doen.Ofwel hangen de teugels gans de proef te slap ofwel is de spanning op de teugels veel te groot.Wat ik zie dat hun handen niet onbeweeglijk blijven wat een absolute voorwaarde is om een stang en trens goed te bedienen.Ieder onnodige beweging van de handen is een onnodig signaal in de paardenmond via de stang.Dus slecht gebruik van de stang. Tot en met 2012 zijn we op alle internationale wedstrijden geweest in Nederland, nu volg ik die nog enkel op tv of op internet.Ook daar zie ik karikaturen op hun paard. Veel te hard gespannen teugels en bewegende handen, het hoofd naar omhoog trachten te houden door de handen veel te hoog te houden of rukjes(snokjes) met de handen naar boven te geven.Dus slecht gebruik van de stang.Bijna nergens zie je de onderarm in het verlengde van de teugels.Houten klazen met gebogen rug die zitten te wippen op hun paard en de handen volgen.Hoe kan je dan spreken van een goed stang gebruik.Natuurlijk bevestigen de uitzonderingen de regel en die uitzonderingen rijden er volgens mij dun.Hier verschillen we dan misschien van gedacht,maar dit is niet erg.Mijn indruk over die elite is dat ze onterecht op een veel te hoog niveau geschat en gehouden worden.Hier ook bevestigen de uitzonderingen de regel.Om dit aan te tonen zou ik voorbeelden met naam en video moeten tonen en ik wil geen namen noemen.Dit is ook niet nodig want er is een evolutie bij de jury aan het komen waarbij een echt goed gereden paard het haalt van een geforceerd gereden paard.Dat hebben we gezien op de olympische spelen en dat zet zich verder.En ik vind dit een goed zaak.Best Frans u schrijft het zo mooi “”””,het tonen aan de jury hoever de opleiding van ruiter en paard gevorderd zijn.””””” Als ik naar de grote klasse kijk dan zie ik veel geforceerd gereden paarden (is nu wel in de goede richting aan het evolueren)dat kunnen ze met de stang en volgens mij is de stang daar de oorzaak van.Voor mij althans is een geforceerd gereden paard geen bewijs van goede opleiding.U zegt het zo mooi”””De proeven begeleidde de combinatie naar de hogere klassen, dit alles op trens. “””” Mag ik dan besluiten met een vraag?
WAT ZOU ER ONS BELETTEN OM DAN OP TRENS VERDER TE DOEN.?,,,Beste Frans in alle vriendschap geschreven en wat betreft die 99,9% dit wil gewoon zeggen ‘zeer veel’ niet allemaal dus. vr gr EC
[email protected] Crul
U schrijft de hulpen moeten zo onopvallend en zo licht mogelijk zijn. Daar zijn we het allemaal over eens.
Wanneer het paard goed op de trens is afgericht, met vertrouwen de hand opzoekt, aanleuning neemt en de drijvende hulpen doorlaat met als gevolg dat hij zijn spieren harmonisch gaat gebruiken, dan kunnen wij op deze manier door systematisch te trainen zijn lichaam sterker en soepeler maken.
Wanneer de basisopleiding is voltooid en ons paard is klaar voor de verzameling dan bestaat de kans (elk paard is anders) dat de aanleuning wat zwaarder gaat worden, wat dan weer ten koste kan gaan van ons eigen gevoel en balans. (het paard wat ontspannen loopt en vertrouwen heeft in de ruiter is nu eenmaal liever lui als moe). Wanneer we dan met stang en trens gaan rijden en ons paard accepteert die optoming, dan wordt de aanleuning lichter, en dan kan je als ruiter meer ontspannen zitten wat beter is voor je balans en onafhankelijkheid van de handen.
De natuurlijke eigenschap van paarden om zo economisch mogelijk met hun energie om te gaan, daar schuilt ook het gevaar dat als we geen sporen aan hebben (als stok achter de deur) ons paard zal proberen om wat minder alert te reageren op de kuithulpen wat weer ten koste zal gaan van de ontspanning van de ruiter en dus weer de fijngevoeligheid.
Wij streven beide naar het zelfde doel Als we het ooit bereiken dan hebben we het goed gedaan ieder op zijn manier. Met vriendelijke groet, Frans
Beste Frans,
Ik ben het volledig met u eens ,ook over wat je zegt over de overgang naar stang en trens na de goeie opleiding met de trens alleen.
Ook wat je schrijft over de sporen ,ook wij rijden met sporen voor de zelfde reden dat u opgeeft.
De zweep laat mijn dochter achterwege.Zo zullen we allemaal wel onze detailverschillen hebben,maar zoals u zegt we streven allen naar het zelfde doel op onze eigen manier.Is dit niet mooi.?Het was mij aangenaam met u van gedachten te hebben kunnen wisselen.Wel bedankt en vr gr EC
Eddy, uiteraard leiden er meerdere wegen naar Rome, ik denk echter wel dat we steeds het doel moeten blijven nastreven, de in harmonie gaande Happy Athlete.
Door de afschaffing van de verplichting van de stang zal wellicht voornamelijk de toch al vriendelijker rijdende ruiter daar gebruik van maken, niet de ruiter die de stang vooral nodig heeft om het tempo en de foute, absolute oprichting gecontroleerd te houden.
Het is de vaardigheid en de kundigheid van de ruiter die getest wordt in de proef of deze op juiste wijze om kan gaan met de stang en trens, die uiteindelijk dat verfijnde, harmonieuze beeld geeft. Het is nu juíst dat correcte gebruik van de S&T waarmee een goede ruiter zijn/haar “visitekaartje” afgeeft en dát is nu wat beloond zou moeten worden in de ring en wat ook gebeurt.
De afgedwongen “voorbeelden” zullen níet boven de correcte voorbeelden eindigen.
En als je het zo bekijkt kun je concluderen dat een ruiter de S&T inderdaad moet verdienen, zoals ook G.Fouarge aangeeft.
In dat opzicht is de afschaffing van de verplichting van de S&T dus symptoombestrijding m.i.
Ik heb hier enkele weken al eerder gepleit voor de afschaffing van de verplichte optoming met S&T.
Het idee van Ghislain Fouarge om de ene proef met en de ander zonder S&T te moeten rijden, dwingt ruiters om hun rijkunst ook zonder S&T te ontwikkelen voor zover dat nog niet het geval is. Ik vind dit een fantastisch idee! Het geeft ook het broodnodige signaal naar de samenleving af dat de optoming geen martelwerktuig is om het paard gehoorzaam te houden en dus in principe geen dwangmiddel is. Uiteindelijk bestaat paardrijden alleen met instemming van de maatschappij. Als binnen een democratie, waar meeste stemmen bepalend is, de meerderheid onder invloed van de media en dierenwelzijnsorganisaties een keer de opvatting zou onstaan, dat paardrijden dieronvriendelijk is, dan is het direct gedaan met de sport. Door diervriendelijkheid keer op keer te benadrukken in woord EN daad creer je draagvlak voor de hippische sport. De belangrijkheid hiervan wordt niet door iedereen even goed op waarde geschat of men denkt de samenleving wel even om de tuin te kunnen leiden. Dit laatste is helemaal kansloos.
Dus als er zo weinig ruiters bekwaam genoeg zijn om delicaat genoeg met S&T om te kunnen gaan liggen er zware argumenten uit welzijnsoverwegingen om deze optoming helemaal maar af te schaffen.
Het is dierenwelzijn versus de enkeling die wil/kan laten zien hoe bekwaam hij is.
Sjaak Hoedjes
Bergen NH
Beste H. Paerels,Ik vind het fantastisch dat we op zo een respectvolle manier met elkaar over dit item met elkaar kunnen van gedachten wisselen.Ik moet zeggen ik kan U wel volgen hoor, maar toch zijn onze hersenen niet gelijk geprogrammeerd, dat is normaal want we zijn niet in de zelfde paarden omgeving opgegroeid en we hebben allicht ook een verschillend karakter..Mag ik proberen onze verschillen in denken duidelijk te maken.
1/U Schrijft “”””Het is de vaardigheid en de kundigheid van de ruiter die getest wordt in de proef of deze op juiste wijze om kan gaan met de stang en trens, die uiteindelijk dat verfijnde, harmonieuze beeld geeft. Het is nu juist dat correcte gebruik van de S&T waarmee een goede ruiter zijn/haar “visitekaartje” afgeeft en dát is nu wat beloond zou moeten worden in de ring en wat ook gebeurt.””””” Daar begint ons verschil in denken al. De jury moet beoordelen dat, wat de combinatie toont overeen komt met wat het FEI reglement vraagt, dus het scala.Zij moet zich niet afvragen of dit aan het gebruikte zadel ligt,of wat eten het paard krijgt,of aan de sporen of aan de stang.Een ruiter moet aan de jury niet bewijzen dat hij correct met een stang kan omgaan.Hij moet de combinatie tonen zoals er verwacht wordt door het FEI reglement.Dus een ruiter die in de proef met zijn stang niets doet (zoals de meesten)maar hij toont een ontspannen paard met de juiste aanleuning,niet achter de loodlijn kortom om volgens het scala, moet meer punten krijgen dan een ruiter die de stang correct bedient,een gespannen paard toont ,geen harmonie tussen de achterhand en de voorhand,kortom het scala verkracht .Ik geef een voorbeeld zonder namen te noemen.Er zijn wel een paar Nederlandse topruiters/amazones waarvan we kunnen aannemen dat ze kunnen met een ST&TR omgaan.Wel van deze mensen heb ik al proeven gezien die met het scala der dressuur niets te maken hebben.Ze kregen wel veel punten maar verdienden die niet.Dit is nu aan het verbeteren want de jury heeft dit eindelijk ingezien en de moedigen onder hen hebben zich al aangepast.
2/U schrijft “”””” En als je het zo bekijkt kun je concluderen dat een ruiter de S&T inderdaad moet verdienen, zoals ook G.Fouarge aangeeft.””””” Ik kan u daar in volgen,maar ik zou eerder zeggen dat een ruiter/amazone het VERDIENT HEEFT als hij/zij een perfecte proef volgens het scala kan neerzetten op trens alleen.Brut gezegd,want een stang is een overbodig dwangmiddel,dus heeft de trens ruiter/amazone beter gepresteerd.
Zo zie je maar hoe moeilijk het wordt om gelijk gestemd te geraken.Wat ik nu verder schrijf moet je niet persoonlijk nemen.De stang is volgens mij in de dressuur ingevoerd als extreem dwangmiddel om makkelijker af te remmen en terzelfder tijd gas te kunnen geven.Het paard moest er onder van achter en zijn geproduceerde energie moest in de beweging naar boven.De elite van toen heeft daar dan een uitleg aan gegeven dat je een speciaal begaafd ruiter/amazone moest zijn om met die stang verfijnd te kunnen werken.Daarmee zetten ze zich op een hoger niveau dan de andere ruiters.En zoals altijd keek de simpele massa daar naar op.Daardoor is de stang ook geëvolueerd tot een status symbool in de paardensport.Je bent maar goed als je met een stang en trens rijdt.Vraag maar eens rond aan al die jonge meiden en jongens je zult vast stellen dat ze zo vlug mogelijk de stang en trens willen voeren.Heb dit ook vast gesteld bij mijn eigen dochter.Ik heb geweigerd daar op in te gaan tot aan het moment dat het verplicht was.Maar toch worden onze paarden op tres getraind .Die heilige huisje(en er zijn er nog vele anderen) moeten we durven slopen in het belang van de paardensport.Ik zal echt niet gaan betogen om de stang af te schaffen,maar zou toch graag zien dat de verplichting van het gebruik van de stang wordt afgeschaft.
In alle vriendschap geschreven vr gr EC
Beste Eddy,
Persoonlijk heb ik -om de redenen die Sjaak Hoedjes ook geeft (dierenwelzijn)- geen enkel probleem met de afschaffing van de verplichting tot S&T-gebruik. En ik ben ook van mening dat elk GP-paard op een trens gereden zou moeten worden. Een kundig ruiter kan dat ook.
Het verschil met nu en vroeger is dat men vroeger één, misschien twee, GP-paarden had. Toen was men bezig met de (lange) opleidingsweg. Van daaruit kwam je vanzelf uit op de S&T.
Nu daarentegen wordt het ene GP-paard na het andere “klaargestoomd” voor het grotere werk. En dat is te zien in de ring, die “short-cut”.
De meerwaarde van correct stanggebruik zie je terug in daadwerkelijke harmonie, zoals je nu nog weinig ziet, maar bij de buren al weer veel meer waarneemt.
Om die reden zeg ik dat ik kan begrijpen dat voor veel mensen de afschaffing van de verplichting een zegen kan zijn, maar feitelijk zou zo’n ingevoerde regel betekenen dat we die regel nodig hebben door gebrek aan rijkunst.
Dan kun je zeggen, zoals Sjaak Hoedjes, dat is nu eenmaal waar we voor staan en dat verwacht het publiek, dat begrijp ik wel, maar je kunt ook zeggen:
we moeten het hippisch onderwijs weer terugbrengen naar waar rijkunst over hoort te gaan en dat betekent dat we weer fatsoenlijk moeten leren paardrijden en de tijd nemen om een paard op te leiden, want dat wordt tegenwoordig grotendeels overgeslagen, men begint ergens halverwege, die short-cut.
Dus wil je symptomen van de moderne tijd bestrijden of wil je weer terug naar de kwaliteit van correct rijkunstig opleiden?
Het is inderdaad niet het bit maar de handen ie hem vasthouden. Ik kan daarom iedereen aanraden om zichzelf een spiegel voor te houden en te gaan trainen met een teugeldrukmeter. Voor degene die het weten willen natuurlijk. http://www.teugeldrukmeter.nl
48) Een goede instructeur zal proberen het rijkunstig gevoel van de ruiter te onwikkelen met de daarvoor geschikte oefeningen, en als dat lukt zal de leerling zijn /haar leven lang op alle volgende paarden dat gevoel van het goedgaande paard proberen terug te vinden . Ik kan me niet voorstellen dat je een computer nodig hebt om achteraf te bekijken hoeveel gewicht je in de hand had. Als je niet kunt voelen of de aanleuning gelijk is, dan wordt het tijd voor zitoefeningen!
Beste H. Paerels
Ben het eens met u en eigenlijk ook met Sjaak Hoedjes.
En natuurlijk wil ik een correcte rijkunstige opleiding voor mijn dochter en ons paarden,maar daar kan ik op dit forum niet op ingaan of ik ga slechte punten hebben in Belgie. Spijtig dat KH zo ver van ons weg ligt. vr gr EC
Eddy, het is geen kwestie van wel of geen gelijk hebben, maar meer kijken vanuit een andere invalshoek. Zo zwart wit is het niet.
Het allebelangrijkste op dit moment lijkt mij bewustwording en erkenning dat we fout bezig zijn in m.n. de dressuursport.
Als je de foto’s bekijkt van de WB Dressuur in Lyon en je ziet Minderhoud en Heijkoop in uitgestrekte draf, dan wordt dat toch wel duidelijk dat we het spoor bijster zijn.
Geen enkele dressuurruiter zou een paard kopen met een achterbeen zoals getoond op die foto’s. Nu kunnen wij met enige zekerheid stellen dat die beide paarden wel een goed achterbeen hebben van nature, …. maar waar is het dan???
Is dat niet waar het in de dressuur omgaat, het ontwikkelen van de natuurlijke eigenschappen van een paard met ruitergewicht?!
Zij rijden dat achterbeen er weer uit!! En toch kun je dan kennelijk in de prijzen vallen!
Mensen zijn niet gek, die zien dat ook, gezien ook de vele reacties hierboven.
Eerst bewustwording, dan erkenning en dan zoeken naar oplossingen. Tot nu toe is alleen de mens beter geworden van de vercommercialisering, niet het paard.
Simpel zal dat niet zijn. Er zijn zoveel belanghebbende partijen, van hengstenhouders en eignaren tot aan de “nieuwe opleiding” toe die echter helemaal gericht is PRESTATIE ipv RIJKUNST. Dat op zich al is een verdere verloedering van de dressuur.
Zelf denk ik dat de rijkunst weer hoofdzaak zou moeten worden en als dat bereikt kan worden door de verplichting van het stanggebruik af te schaffen, prima, dan is dat een begin maar er moet wel meer veranderen, anders zou het blijven bij symptoombestrijding.
Dat zal een langdurig proces worden waarbij zeer waarschijnlijk nog veel meer gevallen als U2 en het paard van Helgstrand zullen volgen. En daar slaat Sjaak Hoedjes de spijker mee op zijn kop, want onwetend Nederland zal dit dan niet langer accepteren en dan pas barst de bom echt los, zo vermoed ik.
Beste H. Paerels,Het gaat inderdaad niet over gelijk hebben. Daarom schreef ik “ben het met u eens ” Het is niet omdat we beiden het zelfde zeggen dat we gelijk hebben.Trouwens wat is gelijk hebben in een wereld dat evolueert,sommige dingen snel,sommige zaken zoals dressuur traag?Wat mij opvalt is dat de echte klassiek gerichte paardenmensen zelfs niet openstaan voor de minste evolutie in de dressuur. Ook niet als die kleine evolutie niets af doet aan het scala.En daar is niets mis mee.Maar door de evolutie zullen er ook veel mensen in de paardensport een kleine evolutie aanvaarden.En daar is volgens mij ook niets mis mee zolang deze kleine evolutie het scala blijft respecteren. De evolutie waar we hier nu over spreken verkracht het scala en daar moet inderdaad verzet tegen komen.Ik ben het dus terug met uw reactie volledig eens.Ik denk dat ik de eerste in Europa was die op de Nederlandse tribunes van internationale en nationale dressuurwedstrijden , luidop durfde zeggen dat Totilas geen vier verdiende op zijn gestrekte draf.Daarmee riskeerde ik toen (en zeker als Belg)mijn leven.Maar ik zeg ook dat de mooiste appuyementen die ik gezien heb van Totilas kwamen met Edward.(persoonlijke mening ik zeg niet dat ik gelijk heb)
Nu is Edward volgens mij een van de ruiters die enorme inspanningen doet om zijn paarden terug te rijden volgens het scala en dus zoals het moet.Waarschijnlijk het gevolg van de uitslag van de olympische spelen en de commentaar dat op die uitslag gegeven is in die periode.Zo zie je maar.Over U2 durf ik niets zeggen omdat ik de historiek niet ken.Dit kan zeer ingewikkeld zijn.
Met de publieke opinie moeten we voorzichtig zijn,maar we mogen er ons ook niet door laten terroriseren.De paarden wereld moet wel zodanig handelen dat de publieke opinie geen reden heeft om zich tegen die paardenwereld te keren.Persoonlijk vind ik dat die paarden wereld al veel vooruitgang geboekt heeft tegen over vijftig jaar geleden.Maar er is nog werk aan de winkel.vr gr EC
we kunnen weer terug naar de discussies zoals gevoerd eind jaren ´70 begin jaren ´80 rond de series van Ernest van Loon in de Hoefslag. Bekijk de foto´s in Ruiters & Rechters deel 1 en 2 over stanggebruik en correlatie voor- en achterbeenactie …
Wat mij de laatste jaren verbaast is dat er hoge cijfers voor een uitgestrekte draf gegeven worden waarbij het achterbeen net aan of niet in de afdruk van het voorbeen komt i.p.v. daar voorbij. Werd wel blij van de foto door Arnd Bronkhorst van Charlotte Dujardin tijdens de prijsuitreiking, wat een zweefmoment en wat een gelijke actie voor en achter (plus een lachende amazone)
Als iedereen netjes met een stang zou kunnen en willen rijden, dan zou de verplichting niet afgeschaft moeten worden. Dan zou het rijden met stang kunnen aantonen hoe begaafd de ruiter/amazone is. Maar we leven niet in Utopia. Velen denken dat ze goed met de stang kunnen rijden, maar doen het onbewust niet goed. Nog meer mensen gebruiken de stang bewust slecht om hun paard onder controle te houden. Het idee van Ghislain Fouarge om dezelfde combinatie twee proeven te laten rijden, 1 op trens en 1 op stang, zou uiterst vermakelijk zijn. Dan zouden er veel door de mand vallen, inclusief een aantal combinaties die op topniveau meerijden.
Zelf heb ik nooit graag met stang gereden. Ik heb erg kleine handen en met twee teugels zijn die erg vol waardoor mijn fijne motoriek zo goed als verdwijnt. Gevolg: doorgeslagen stang en een joekel van een schuldgevoel. Dus hing mijn stang en trenshoofdstel mooi te wachten tot ik weer op wedstrijd moest. En dan de stangteugel flink laten doorhangen. Maar liever dat, dan dat ik onbewust mijn paard pijn deed. Stel dat ik ooit weer op dat niveau kom, dan zou ik het fijn vinden als ik gewoon met trens mijn proeven kan doen. Is dan ook minder verwarrend voor het dier. Nog een kanttekening. Zowat alles wat we in de paardensport gebruiken aan materiaal is potentieel schadelijk. Het is de ruiter/amazone die ervoor zorgt of het inderdaad schadelijk wordt of niet. Een harde hand zorgt ook met een trens voor pijn en verlies van vertrouwen. En aan de voorstanders van het bitloos rijden. Dan rijd je op de neus, de gevoeligste plek van een paard. Prima als je een zachte hand hebt en de nodige kennis hebt, maar het idee van de niet zo ver opgeleide amateurs met een harde hand en een bitloos hoofdstel doet mijn nekharen overeind staan. Ook al doen ze het vanuit een idee goed te doen voor hun paard. Oh, en ik heb ook een aansnoerneusriem. Alle hoofdstellen lijken tegenwoordig zo een neusriem te hebben. Maar er kunnen wel veel meer dan 2 vingers tussen. Het hangt er maar aan, omdat dat het beeld af maakt, maar enig nut heeft het niet meer, zo los zit ie. Dus ik heb echt niks te verbergen.
Beste MJ Kochx, Aan de uitgestrekte draf erger ik mij reeds lang.Waarom krijgen we geen echte uitgestrekte draf te zien.? Volgens het fEI reglement moet je de uitgestrekte draf tonen zonder nauwelijks te versnellen. Absurd is dit volgens mij.Het paard zou bijna in slow motion moeten lopen.
Dus wordt de uitgestrekte draf in de meeste gevallen getoond met de rem er op.Daardoor maakt het voorbeen een overdreven hoge beweging en wordt het achterbeen beperkt in zijn beweging.Met als extra grote fout nog dat de voorvoet niet in de rechte lijn beweegt naar het punt waar hij de grond zal raken.De voorvoet beweegt eerst een stuk hoger wat de uitgestrekte draf extra inefficiënt maakt.We zien dus eigenlijk een paard dat zich voort trekt met de voorbenen en zijn achterhand wordt mee getrokken.Spijtig genoeg zien we dit vooral bij de top van de dressuur.Ik heb wel mijn idee hoe dit zo ver is kunnen komen maar ga hier nu niet verder op ingaan.Volgens mij kan je niet spreken van een uitgestrekte draf zonder versnellen,zonder het langere zweefmoment en zonder dat de voorvoet zich recht beweegt naar het contactpunt met de grond.Daarom durf ik ook beweren dat de meeste combinaties in de hoogste klasse in de uitgestrekte draf geen VIJF verdienen..VR EC
@ Eddy Crul
De barbaarse polderdressuur en het vele achter de loodlijn rijden met de nek niet als hoogste punt en de belabberde zit van de ruiters (bekhangen en prikken)kun je toch geen vooruitgang noemen?
FEI
418 The position and aids of the rider
1. All movements should be obtained without apparent effort of the rider. He should be well balanced, with his loins and hips supple, thighs and legs steady and well stretched downwards. The upper part of the body easy, free and erect, with the hands low and close together without, however, touching either each other or the horse and with the thumbs as the highest point, the elbows and the arms close to the body, enabling the rider to follow the movements of the horse smoothly and freely and to apply his aids imperceptibly. This is the only position making it possible for the rider to school his horse progessively and correctly.
2. Not only the aids of the hand and the legs but also of the seat are of great importance in Dressage. Only the rider who understands how to contract and relax his loin muscles at the right moment is able to influence his horse correctly.
Dag Karel , Ik denk niet dat ik dit ergens vooruitgang heb genoemd,integendeel.Ik neem aan dat u mijn reactie nr 5 en nr 2 verkeerd begrepen heeft, ofwel is er een misverstand in het spel.Wat laat u denken dat ik het vele achter de loodlijn rijden met de nek niet als hoogste punt en de belabberde zit van de ruiters (bekhangen en prikken)vooruitgang noem??????? vr gr EC
Ja Karel nu begrijp ik U; Het gaat over mijn laatste zin in @2.
Daar bedoel ik niet vooruitgang in het rijden ,maar vooruitgang betreft het paardvriendelijk omgaan met paarden.Dus dat het dierenleed wel al verminderd is in de laatste jaren.Als ik zie hoe er over 30 à 50 jaar met paarden werd omgegaan dan zie ik toch veel verbetering.In alle disciplines .Maar daar is ook nog werk aan de winkel.Inderdaad dat had ik ietjes duidelijker kunnen kunnen formuleren. vr gr EC
Duidelijk een onderwerp dat leeft!! En zo diagonaal lezend is bijna iedereen het erover eens dat de verplichting eraf moet. Opvallend vind ik het dat men vervolgens over elkaar heenvalt met vooral benadrukken dat men echt niets tegen de S&T optoming heeft. Ik wel. Vind ’t belachelijk (als zeer ervaren bitloos ruiter) om niet 1 maar zelfs 2 stukken ijzer in de gevoelige mond te stoppen. Van mij zou het per vandaag verboden mogen worden. Wil je toch verfijning, probeer dan eens een kaptoom/stang combinatie: minder in de mond, kun je de stang inderdaad alleen voor de subtielere hulpen gebruiken. Of helemaal zonder iets in de mond: een cavemore, combinatie kaptoom/hackamore, waarbij de hackamore-teugel op dezelfde manier zou moeten worden gebruikt als de stangteugel: om subtiele, kleine hulpen te geven, net ietsje meer of minder. En zeker niet als “controlemiddel” of om een akelige onnatuurlijke houding af te dwingen.
Wat onbelicht bleef tot nu toe: bij veel moderne paarden met van die mooie fijne hoofdjes (want wat is dat tegenwoordig toch een ideaalbeeld) is helemaal geen ruimte in de mond voor zoveel ijzerwerk! Zelfs een eenvoudige dikke trens is voor sommige paarden al te veel, die paarden hebben niet de mogelijkheid het bit ontspannen in de mond te laten liggen, doordat het als dikke prop op lagen en tong drukt en soms ook nog tegen het verhemelte. Misschien toch even nadenken en naar je paard kijken voor je klakkeloos een optoming gebruikt.
Stang en trens volledig afschaffen en het voorbeeld geven dat een bit of bitloos hoofdstel niet nodig is.