Ga naar hoofdinhoud

Verzaakt de Dierenbescherming zijn plicht op paardenmarkten?

Archieffoto paardenmarkt. Foto: Frederic Chehu / www.arnd.nl

Van: Paardenkrant
Aan: Marco van der Steen (paardenhandelaar), Wout Wagenmans (marktmeester ponymarkt Heeten), Maarten van Dijck (dierenarts Paardenkliniek Horst)
De Dierenbescherming is ontevreden over de voortgang van verbeteringsmaatregelen op het gebied van paardenwelzijn op paardenmarkten en wil zich nu alleen nog inzetten om de paardenmarkten te verbieden. Is dit een juiste stap van de Dierenbescherming en komt het dierenwelzijn op paardenmarkten echt in het gedrang?


Marco van der SteenVan: Marco
Op een paardenmarkt komen naar mijn mening tegenwoordig professionele handelaren die daarmee hun kost moeten verdienen. Het is absoluut niet zo dat de paarden daar slecht behandeld worden. Er zijn de laatste jaren aanpassingen gedaan en dat is goed. Dat er controle is van dierenartsen, is alleen maar toe te juichen. Het mag niet zo zijn dat er paard op de markt komt die een flinke wond heeft. Maar dat het zielig is dat een paard een halve dag aan een touw staat, dat is onzin. Ze krijgen daar water en hooi en als ze er langer staan wordt er ook voor stro onder de paarden gezorgd. Paardenmarkten verbieden vind ik geen slimme zet. Ik koop wekelijks zo’n tien paarden en er is een categorie die ik thuis niet kan verkopen, maar waar via de markt wel afzet voor is. Zo had ik bijvoorbeeld een klant die twee oudere paarden van mij kocht op de markt. Ik sprak hem later weer en hij was er heel blij mee; ze werden recreatief gebruikt. Zonder markt had ik deze paarden moeten laten slachten.


Wout WagenmansVan: Wout
Dat de dierenbescherming de paardenmarkten wil verbieden vind ik te kort door de bocht. Markten zijn belangrijk omdat daar de handel zichtbaar is. Is er geen markt meer, dan komen deze paarden in een grijs gebied van clandestiene handel. De markt is openbaar, alles is transparant en dat moet blijven.
Ik ken het protocol dat is gemaakt in het overleg met de Dierenbescherming.We hebben afgelopen week een goede markt gehad in Heeten met een aanvoer van 400 voornamelijk pony’s. Een aantal jaren geleden is het marktplein heringedeeld en zijn er in overleg tussen de gemeente en ons diervriendelijke aanpassingen gedaan. Zo staan de paarden nu aan een touw waar beweging inzit en er is een extra touw gekomen om te voorkomen dat veulens er onderdoor kunnen en in de verdrukking geraken. Waterbakken hebben we bewust niet geplaatst met het oog op besmettingsgevaar maar er is wel vers water beschikbaar. Vanaf het begin, 54 jaar geleden, is er altijd een dierenarts aanwezig geweest die alle paarden keurt voor ze de markt op mogen. Ik vind wel dat kermisattracties niet op een paardenmarkt thuis horen. Dat moet je strikt gescheiden houden. Onze markt is zodanig ingericht dat het welzijn van de paarden gewaarborgd is. Ik vind dan ook dat de dierenbescherming, net als wij, bereid moet blijven tot een dialoog. Een markt die financieel gezond is, biedt een goede plek voor eerlijke handel en het is een sociaal gebeuren waar handelaren bijeen komen. Dat moet blijven.


Maarten van DijckVan: Maarten
Ik vind dat de Dierenbescherming een fout begaat als het gaat om het verbieden van de paardenmarkten. Het afschaffen van de paardenmarkten kan een negatieve invloed hebben op de manier van verhandelen. Momenteel zien we op paardenmarkten een vooruitgang wat betreft het paardenwelzijn. Er worden verschillende controles uitgevoerd, de gezondheidsstatus van de paarden wordt bij aanlevering door verschillende dierenartsen en NVWA gecontroleerd. Ook wordt er gecontroleerd of er een correct paspoort en chip aanwezig is. Wanneer paardenmarkten verdwijnen zal hoogstwaarschijnlijk het aantal paarden dat zonder paspoort en/of chip wordt verkocht toenemen.
Ik denk dat een paard dat op de paardenmarkt terecht komt – meestal gaat het om paarden in een lagere prijsklasse – veel meer weiland heeft gezien dan een sportpaard. Dat wil niet zeggen dat een sportpaard het minder goed heeft, in tegendeel zelfs. Ik wil alleen maar zeggen dat de paarden van de markt meestal een goed leven achter de rug hebben. En in veel gevallen ook tegemoet gaan.
Ten slotte ondervinden we op de markt vrijwel nooit problemen met de paarden onderling, paarden blijven kuddedieren. Wel moet je de paarden (hengsten en merries) zodanig indelen dat ongelukken worden voorkomen.

Deze [email protected] verscheen woensdag 30 september 2015 in De Paardenkrant. Geen abonnee van De Paardenkrant? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

Dierenbescherming verzaakt zijn plicht op paardenmarkten.Lees meer

Laden ... Laden ...

3 reacties op “Verzaakt de Dierenbescherming zijn plicht op paardenmarkten?

 • john

  Wat een onduidelijke stelling hier bij deze poll.

 • jw

  oals eerder gemeld in vorig artikel moet de dierenbeschermng optreden daar waar nodig is,transport van slachtdieren koeien varkens etc waarbij subsidie wordt verstrekt en waar elke dag mis stappen te melden zijn.
  Paardenmarkten moeten blijven bestaan .

 • Desiree van der vinne

  Ik kan niets met deze Poll.
  Van mij mag de paardenmarkt blijven bestaan, maar zonder kermis, en nog wat andere punten waar verbeteringen aan te brengen zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.