Ga naar hoofdinhoud

Is videoregistratie noodzakelijk in eventingsport?

Van: De Paardenkrant
Aan: Teun Platenkamp, Martin Lips en John de Vos

Een filmpje van een omstander moest er bij de Military Boekelo aan te pas komen om Tim Lips te vrijwaren van een foutieve jurybeslissing en onterechte strafpunten. Een frangible pin was niet gebroken bij een valpartij, maar door het toucheren van de balk met de achterbenen van Tims paard. Ook rond de hindernisvlaggen van de vaak zeer smalle hindernissen ontstaan regelmatig discussies. De moderne eventingsport kan niet zonder videoregistratie!


Teun PlatenkampTeun:
Ik ben het volledig eens met de stelling. In de cross country bij eventing moeten vaste massieve hindernissen worden overwonnen. Hierbij heeft het paard vaak een ‘contactfase’ met de hindernis. Veiligheidssystemen zijn ontworpen om ernstige valpartijen te voorkomen. Bij het in werking treden van een veiligheidssysteem kunnen er 21 strafpunten worden toegekend door de Ground Jury volgens het FEI-reglement. Deze 21 strafpunten worden niet automatisch toegekend, maar de Ground Jury bepaalt dit van geval tot geval. De Ground Jury heeft daarbij de verplichting alle activeringen van veiligheidssystemen te onderzoeken en daarbij te bepalen of het paard de hindernis niet juist heeft gesprongen en mogelijk een val tot gevolg zou hebben gehad indien het veiligheidssysteem niet aanwezig zou zijn geweest. Een niet eenvoudige taak voor een Ground Jury als men af moet gaan op verklaringen van anderen (hindernisjury, deelnemer, et cetera).
Het is voor hindernisjury’s praktisch onmogelijk om van alle combinaties te zien hoe en waar een paard de hindernis raakt en om dat later voor een Ground Jury weer naar voren te brengen. Het meest objectieve is videoregistratie en het geeft de Ground Jury de mogelijkheid snel en doeltreffend te beslissen en voorkomt urenlange discussies. Alleen met de juiste beelden voor ogen is de Ground Jury in staat de juiste beslissingen te nemen! Hetzelfde principe met betrekking tot videoregistratie geldt voor smalle hindernissen en hindernissen waarbij over een punt moet worden gesprongen. Ook hierbij komt vaak de moeilijke vraag voor de Ground Jury ‘Wat was binnen de vlag?’ naar voren en dan zijn de vlaggen ook nog vaak flexibel. Vanuit de KNHS zullen we zeker deze video-discussie op de agenda van de FEI proberen te krijgen.


Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Martin:
Als de sport zich zo blijft ontwikkelen, met steeds smallere hindernissen, zal videoregistratie inderdaad noodzakelijk gaan worden. In Caen stond er achter de hindernis een jurylid met een wit hesje die bij twijfel aan kon geven of de hindernis wel of niet binnen de vlaggen was gesprongen. De ruiter kon dan omdraaien in plaats van de cross uit rijden en vervolgens na afloop geëlimineerd worden. Op grote wedstrijden zal het verstandig zijn om bij heel smalle hindernissen camera’s neer te zetten waarop duidelijk te zien is of er wel of niet tussen de vlaggen door gesprongen wordt. Dat voorkomt discussie.
Hetzelfde geldt voor hindernissen met frangible pins. Ze zijn bedacht om een zogenaamde rotational fall te voorkomen, maar wanneer al drie ruiters de balk flink aantikken, dan kan bij de vierde de balk naar beneden vallen. Wanneer de jury dan zegt dat er sprake was van een ‘helikopterlanding’, terwijl het paard gewoon met de achterbenen de balk aantikt, krijg je 21 strafpunten aangerekend. Als je dan beelden hebt om aan te tonen dat het geen helikopterlanding was, heb je geen discussie en krijg je niet een situatie zoals met Tim in Boekelo.


Foto: Anne Bal
Foto: Anne Bal

John:
Tegenwoordig zie je steeds meer van dit soort ontwikkelingen. Bij sporten als bijvoorbeeld tennis, voetbal en honkbal is het de tendens om gebruik te maken van moderne technieken. Ook voor de paardensport is dit belangrijk, zeker als de belangen groter worden met zaken als kwalificatie richting EK’s, WK’s en Olympische Spelen.
Als Outdoor Brabant staan wij altijd open voor verbeteringen en innovatie, maar Boekelo is in Nederland op eventinggebied natuurlijk ‘by far in the lead’. Wat dat betreft heeft Boekelo – ook internationaal gezien – een voorbeeldfunctie en ik verwacht dat zij er niet afwijzend tegenover zullen staan.
Intern zeg ik weleens: ‘Ze vliegen naar de maan tegenwoordig’, dus dit soort dingen zijn zeker mogelijk. Met Outdoor Brabant gaan we de komende jaren ook men-WK’s voor pony’s en paarden organiseren dus zal alles technisch nog meer geoptimaliseerd worden.
Met de huidige kennis en technieken is er heel veel mogelijk en als sport moet je het ook willen. Voor de KNHS en de FEI ligt in dit soort zaken een grote rol, want als je naar de belangen van tegenwoordig kijkt, is het heel belangrijk om alle mogelijkheden te gebruiken om tot een objectief beeld te komen.

Deze [email protected] verscheen woensdag 22 oktober 2014 in De Paardenkrant.


Poll

Moderne eventingsport kan niet zonder videoregistratie. Lees meer

Laden ... Laden ...

2 reacties op “Is videoregistratie noodzakelijk in eventingsport?

 • Maarten

  Slechte vraagstelling bij de poll…
  Kan de sport zonder, tuurlijk. Is de sport beter af mét, uiteraard.
  Ik ben met dus voor videoregistratie, maar moet met deze vraagstelling toch ‘oneens’ stemmen.

 • martha van Keulen-van der Zande

  Ik denk dat videoregistratie op de “grote” internationale wedstrijden verstandig is. Je voorkomt zo een hoop frustratie en gesteggel met officials. Het staat immers op beeld. Die smalle hindernissen, waarbij je moet ophouden en schakelen brengt de paarden uit hun ritme en dat vind ik geen goede zaak. Bouw massief en breed, dat is voor de paarden, maar ook voor het publiek aantrekkelijk.
  Voor de verenigingen die her en der nog samengestelde wedstrijden organiseren, kun je videoregistratie volgens mij niet verplichten. Dat brengt zo’n organisatie op hoge kosten en je mag al blij zijn, dat er verenigingen zijn die het ueberhaupt nog willen organiseren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook