Ga naar hoofdinhoud

Voegt de KWPN Select Sale iets toe?

Foto Melanie Brevink-van Dijk

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Egbert Schep, Nelleke Krol, Daan Horn

‘De KSS is een begrip vanaf de start in 2001 en is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een onmisbaar platform voor fokkers en hengstenhouders’, vermeldt de website van het KWPN. Is dat zo? Is de veiling op de Hengstenkeuring echt onmisbaar, kan het stamboek beter op een andere manier aan verkoopbemiddeling doen of weten koper en verkoper elkaar sowieso prima te vinden?


Van: Egbert

Egbert Schep, KSS-bestuurslid en lid van de KWPN-selectiecommissie springen

Dit is een weergave van de realiteit. We kunnen het niet mooier maken. De mensen die in de euforie van de hengstenkeuring zitten, hebben vaak te hoge verwachtingen. Degenen die commentaar hebben, nodig ik graag uit om mee te bieden. In het buitenland worden de prijzen vaak opgeklopt. Daar heerst niet de openheid die wij wel hebben. Voor een particulier is een btw-percentage van 21 procent een hele hap geld. Ik heb twee tweede bezichtigingshengsten aangekocht. Eén springhengst voor 18.000 euro, met provisie en btw meegerekend kost hij 23.000 euro. De andere hengst was 48.000 euro en komt uit op 56.000 euro. Dit zijn prijzen waar fokkers blij mee zijn. Als ze tussen de 15.000 en 30.000 euro krijgen voor een 2,5-jarige tweede bezichtigingshengst, doen ze het goed. Daar kun je ze thuis niet voor verkopen. Je kunt niet zeggen dat de veiling niet liep. Dit is marktwerking. Dit jaar hebben we ons uiterste best gedaan. Wij hadden vier aangewezen hengsten en tweede bezichtigingshengsten. Als wij de nummers 1, 2 en 3 van de kampioenskeuring van de dressuurpaarden geveild zouden hebben, hadden we een fantastische veiling gehad. Dit is alleen niet gebeurd, want ze werden onderhands verkocht. Een aangewezen hengst is op dat moment nog niet per se een duur paard. We kunnen er niets aan doen als zo’n hengst tijdens de veiling teruggekocht wordt. Als wij over de juiste cijfers beschikken, gaan wij als KSS de veiling, zoals elk jaar, uiteraard evalueren.


Van: Nelleke

Nelleke Krol, fokker dressuurpaarden, dit jaar een paard in de KSS

Ik heb het idee dat potentiële kopers bij de KSS nog altijd in het achterhoofd hebben dat ze in Duitsland een goedgekeurde hengst kopen en in Nederland ‘slechts’ een aangewezen hengst die nog een zware verrichtingstest moet doorlopen. Inmiddels is in Duitsland ook een verplichte verrichtingstest ingevoerd maar toch denk ik dat dit nog altijd meespeelt. Daarnaast is het zo dat bij diverse buitenlandse stamboeken de veiling het hoogtepunt van de keuring is waarbij vaak de kampioen en/of meerdere premiehengsten onder de hamer komen. Bij ons komt de veilingcollectie op een hele andere manier tot stand en is het type evenement niet te vergelijken. De KSS op de huidige wijze voortzetten heeft, denk ik, geen meerwaarde. In een aangepaste formule is er mogelijk wel behoefte aan een verkoopplatform, bijvoorbeeld voor hengsten uit de tweede en derde bezichtiging. Misschien niet eens in de vorm van een veiling maar dat in ieder geval de mogelijkheid wordt geboden om je hengst daar te koop aan te bieden en dat koper en verkoper bijeen gebracht worden door het KWPN als men daar behoefte aan heeft. Verder is het mijn inziens zo dat koper en verkoper elkaar in heel veel gevallen ook wel weten te vinden zonder tussenkomst of bemiddeling door het stamboek.


Van: Daan

Daan Horn, voorzitter VHO, hengstenhouder

Is de KSS onmisbaar? Bijna alles is vervangbaar dus is onmisbaar een groot woord. Ook na Piet Paulusma zal er een nieuwe weerman opstaan. Maar de KSS heeft meer dan eens haar bestaansrecht bewezen! Het is een veiling die toegankelijk, ongedwongen en transparant is en hengstenopfokkers een fantastisch podium biedt om hun hengsten aan te bieden, vaak voor meer dan reële prijzen. Veilingresultaten van KSS t.o.v. buitenland liggen in sommige gevallen lager. Echter waar het KWPN altijd heeft gekozen voor de fokkerij boven commercie, zijn de veilingen voor de buitenlandse stamboeken core business geworden. Logisch dat hier dan ook vol op wordt ingezet. Niet alles wat blinkt is echter goud. Door fixatie op commercie hebben veel stamboeken aan geloofwaardigheid ingeboet. Gezien de vele schandalen, procedures en onderling modder gooien bij de andere stamboeken denk ik dat het KWPN en de KSS concurrerend sterk staan. Je zult als stamboek altijd een balans moeten vinden tussen fokkerij- en commerciële belangen. Het stamboek en de KSS moet er staan voor haar leden, het gekozen beleid uitvoeren en geloofwaardig blijven. Moet het anders? Ontwikkelingen gedurende tijd vergen aanpassingen. In 2001 bestonden Facebook en YouTube niet en stond Google nog in haar kinderschoenen. Een veiling zal zich telkens weer moeten vernieuwen en gebruik moeten maken van de technologische mogelijkheden om zich te verbeteren.

Deze [email protected] verscheen woensdag 13 februari in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

KWPN Select Sale voegt niets toe Lees meer »

Laden ... Laden ...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook