Ga naar hoofdinhoud

Voegt het sterpredicaat zonder verrichting iets toe?

FOTO WWW.ARND.NL

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Emmy de Jeu, Luc Jansen, Alice Klimstra-Talsma

In het KWPN Fokkerscafé in Houten opperde Adri Zekveld om het sterpredicaat af te schaffen. Want wat is de meerwaarde van een predicaat waarbij totaal geen verrichting (onder het zadel) wordt gevraagd? In Denemarken en Duitsland moeten de kandidaat-staatspremiemerries een zadeltest afleggen voordat ze in aanmerking komen voor promotie. Moeten we dat voorbeeld volgen?


Van: Emmy

Emmy de Jeu, fokker, fokkerijraadslid KWPN regio Friesland

Als fokker wil ik het sterpredicaat behouden. Ster is een tussenstap zodat je kunt zien dat het om een betere merrie gaat. Wil je voor keur of elite gaan, dan behoren ze een verrichting te lopen. Anders wordt het één pot nat. Ik verwacht dat sommige fokkers niet in de gelegenheid zijn om hun merries een verrichting te laten lopen omdat ze daar geen tijd of geld voor hebben. Anderzijds willen ze wel naar de stamboekkeuring toe omdat ze graag hun merries willen laten beoordelen door de inspecteurs. De jury geeft cijfers voor het exterieur en de gangen en dan wordt er een ondergrens gehanteerd. Bij minimaal 70 punten voor het exterieur en minimaal een gemiddelde van 75 punten voor de bewegingen wordt je merrie ster en daar onder wordt ze als stamboekmerrie opgenomen in het stamboek. Het sterpredicaat geeft aan dat de merrie voldoet aan de eisen die het stamboek stelt aan het exterieur en de beweging. Als je daarmee gaat fokken weet je in ieder geval dat het een betere merrie is dan een gewone stamboekmerrie. Het sterpredicaat geeft dus een extra waarde aan het exterieur en de beweging, daardoor worden de nakomelingen van deze stermerrie toch ook een stuk interessanter gemaakt.


Van: Luc

Luc Jansen, Bestuurslid JongKWPN, fokkerijraadslid RP, KWPN-jurylid

Een verrichting onder het zadel geeft meer informatie dan het vrij bewegen/vrij springen omdat dit dichter bij het fokdoel staat. De IBOP- en EPTM-testen geven een goede inschatting van de natuurlijke aanleg van een paard. Dit brengt echter de nodige kosten met zich mee voor de inzenders. Het is belangrijk om de keuringen zo toegankelijk mogelijk te maken voor iedereen. Naar mijn mening verhoogt het enkel testen onder het zadel de drempel om deel te nemen. Wanneer er enkel onder het zadel getest zal worden, zullen er dus minder paarden aangeboden worden voor stamboekopname. Dit zorgt ervoor dat er zowel voor de fokker als voor het stamboek minder informatie is over het desbetreffende paard en is dus geen wenselijke ontwikkeling. Op dit moment is er in het predicatenstelsel al een duidelijk onderscheid tussen de verrichtingen in de kooi en onder het zadel middels het ster- en keurpredicaat. Iedereen kan zelf een waarde hangen aan de verschillende predicaten. Naar mijn mening moet het stamboek het testen onder het zadel zoveel mogelijk promoten, maar de huidige opzet van het testen van de paarden in de kooi behouden.


Van: Alice

Alice Klimstra-Talsma, fokker, bestuurslid KWPN regio Friesland, secretaris veulenveiling Starsale Auctions

De Fokkerscafés zijn een goed initiatief van het KWPN. Er is ruimte voor de leden om hun mening te geven, zodat de fokkerijraad weet wat er leeft. Ik vind het belangrijk dat wij binnen het KWPN streng blijven selecteren op correctheid. Een stermerrie betekent dat een merrie aansprekend, functioneel en correct gebouwd is, met drie correcte basisgangen. Daarom hoeft het predicaat van mij niet te worden afgeschaft. Het is het onderscheid tussen een gemiddeld en bovengemiddeld paard. Het einddoel is sport en bij incorrectheid strandt een sportcarrière meestal vroegtijdig. Bij een stamboekopname wordt hierop geselecteerd. De zadeltest wordt nu gecombineerd met het ‘keurschap’, dat is positief en hoeft niet te veranderen. De lat naar voorlopig keur mag van mij wel hoger liggen. Als aanvulling in de predicaten zou ik meer onderscheid in het sportpredicaat willen, zodat de grote verschillen tussen bijvoorbeeld een sportmerrie met Z+6 en een sportmerrie die internationaal 1,60 m. springt zichtbaar worden. Onze Starsale-selecteurs zijn altijd op zoek naar zeer interessante veulens uit een sportstam gecombineerd met functionaliteit en atletisch vermogen. Op het stamboekpapier zou de sport duidelijker vermeld kunnen worden, door het aangeven van de hoogste sportstand.

Deze Info@ verscheen woensdag 30 januari in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

Het sterpredicaat zonder verrichting voegt niets toe Lees meer »

Laden ... Laden ...

8 reacties op “Voegt het sterpredicaat zonder verrichting iets toe?

  • MJ Kochx

    Prima verwoord door beide dames – gewoon handhaven

  • Adri Zekveld

    Even terug naar het Fokkerscafé. Een discussiepunt ging over het predicatenstelsel. In dit geval over het Ster-en Keur predicaat. Wat ik daarover heb gezegd kan niet in de bovenstaande stelling zo worden samengevat. Kort gezegd stelde ik voor om deze beide predicaten samen te voegen. Ze geven beiden een beoordeling van het exterieur en de correctheid. En dat vaak op één en dezelfde dag. Uiteraard blijft de stamboekopname met het stb. predicaat en bovenbalkcijfers intact. Vrijwel alle stermerries worden in de opvolgende C.K. ook voorlopig keur, dus het meest voor de hand liggend is dan het keur c.q voorlopig keurpredicaat met het Ster-predicaat samen te voegen tot één predicaat. Dat kan dan Ster of Keur genoemd worden. Na een verrichting wordt de merrie Elite met aanvulling Prok of D-oc. Het predicatenstelsel moet wel overzichtelijk blijven en niet alleen voor de kenners te lezen. In de afgelopen jaren zijn er wel predicaten bijgekomen maar de kerstboom hoeft wat mij betreft niet voller te worden.

  • Bart Wiebing

    Het predicaten stelsel nu voldoet zo als het nu is zeer goed.
    Natuurlijk zijn er mensen die zeggen wat heb je daar aan.
    Aan sport die er in zit en er uitkomt ?? daar fok we (ik) voor.
    Ik ben het volledig met Emmy eens.Het kan ook samen!!
    Ja , daar zijn kosten aan ver bonden.
    Mijn ervaring is dat de echtte fokkers die willen of vervangen of beginnen
    met fokkerij er naar zoeken om wat aan te schaffen uit door en door gefokte merrie stammen.
    Dit met veel predicaten en veel sport er in .
    Dit het liefst twee, drie ,vier generaties terug .
    En dit kan de fokker echt niet alleen.
    Zeer belangrijk is hoe komen ze terecht en wat wordt er meegedaan in de sport. Ik persoonlijk fok met minimaal een Ster merrie, en deze zou ook nog te licht kunnen zijn voor wat er achter zit.
    Dus geen verandering in het stelsel van nu mijn oordeel.
    Bart Wiebing fokker Dress richting.

  • Mathijs

    Het AES, BWP en Zangersheide gaan lekker naar de top zonder grote kerstboom! Wie maakt zich nog druk over predicaten.

  • Femke Driver

    @adri zekveld, juist de handhaving van het ster en het kleur predicaat maakt het onderscheid tussen een correct gebouwde merrie en een nog beter gebouwde merrie, die ook nog eens onder het zadel voldoet aan de gewenste eisen, zichtbaar. Waarom zou je daar aan tornen? wanneer je dan een papier in handen krijgt is al snel in een overzicht te zien waar de kwaliteit zit zonder dat je allerlei gegevens moet gaan opvragen. Overigens weet ik nog uit de tijd dat mijn oude merrie keur werd, dat er een veulen aan de voet moest zijn. Dus niet alleen de bouw van de Merrie werd beoordeeld maar ook nog eens de bouw en beweging van haar nakomeling. Dat zou ik wel eens weer in ere hersteld willen zien.

  • Mathijs

    Zolang er nog genoeg slechte keurmerries zijn die ik voor slachtprijs nog niet wil heeft het hele predicaat zowiezo geen waarde.

  • ivan

    Eens Mathijs. Voorbeeldje: merrie Ibop 79 punten – ster – prok en adri, zeker 1 van de weinige uitzonderingen: op de CK GEEN voorlopig keur – ze was te klein (1,62 cm.) Dappere merrie springt nu internationaal 1.35 m., terwijl een voorlopige keur merrie uit diezelfde groep nu als manege paard haar rondjes draait: er viel niet mee te springen onder de man.

  • Laura Dijkhoff

    Het ster predicaat is een exterieurs predicaat en een voor de natuurlijke gangen van het paard, bij een verrichtingsonderzoek onder het zadel, wordt de fokker al gedwongen een ruiter voor het paard te vinden, die capabel is om het paard optimaal te rijden ( en sorry maar veel ruiters , ook de zogenaamd goede met de nieuwe rijstijl,( krultrekkers) zou ik ECHT NIET op mijn paarden willen hebben)En die moeten betaald worden!!
    Dit jaagt fokkers nog verder op hoge kosten, dus wordt fokken alleen nog voor de elite en dat zijn nu niet altijd de echte paarden mensen ( die echt hart hebben en serieus zijn met hun paarden, en serieus verbeterend willen fokken.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.