Ga naar hoofdinhoud

Voegt welzijnscheck echt iets toe?

Van: De Paardenkrant
Aan: Paul de Vries (dierenarts), Theo Smits (hoefsmid), Gisella Bartels (fysiotherapeut)

Op Jumping Indoor Maastricht introduceerde de Sectorraad Paarden de Welzijnscheck, een digitale lijst waarmee de verzorging en leefomstandigheden van paarden kunnen worden gecontroleerd. Per onderdeel geeft de Welzijnscheck advies als er iets aan mankeert. De doelgroep bestaat uit de professionals in de paardenzorg: dierenartsen, gebitsverzorgers, hoefsmeden, fysiotherapeuten etc. Vervult deze Welzijnscheck wat jullie betreft een belangrijke rol, of is het meer een mooi verhaal voor de politieke bühne?


Info@ foto 1 Paul de Vries (Large)

Van: Paul
Ik denk dat de Welszijnscheck een belangrijke rol kán gaan spelen. Zo heeft de doelgroep, zoals wij dierenartsen, een handvat om er wat van te zeggen tegen de klanten. Niet iedere klant wil namelijk door een dierenarts om de oren worden geslagen met kritiek . Nu kan men steun krijgen van het advies dat op papier staat. Je hebt een backup waarbij je kunt zeggen dat de overheid een regeling heeft die bepaalt in welke staat van welzijn een paard zich moet bevinden. Als het goed is, zal een volgende dierenarts hetzelfde uitdragen.
Er zijn echter veel professionele paardenhouders die heel goed weten waar ze mee bezig zijn. Vaak weten zij meer over het welzijn van paarden dan een dierenarts die één keer in de week een keer een paard ziet.
Daar komt bij dat het advies op de juiste manier moet worden geïnterpreteerd. Een tien centimeter kleinere stal, daar wordt een paard echt niet slechter van, maar wel als het dier niet dagelijks naar buiten kan. Beweging, sociale contacten en voldoende ruwvoer dat zijn vaak de bottlenecks. Mensen kunnen zich ook niet aan het advies houden, dan gebeurt er niets, er staan namelijk geen sancties op. Toch denk ik dat het voor mensen met paarden handvatten geeft, maar niet voor de paardenmensen.


Theo Smits
Theo Smits (foto Jacquelien van Tartwijk)

Van: Theo
Als smid heb je zeker een voorlichtende rol. Als klanten bij je komen met een paard, wil je ze graag sturen en helpen in de richting zoals je je eigen paard verzorgt. Ik denk dat ik soms te rechtlijnig ben en direct vertel wat ze zouden moeten doen, maar soms slaan ze het advies in de wind en doen totaal iets anders. Zo had ik onlangs iemand met een paard dat een wondje had aan de kroonrand. Ik vertelde dat ze dat goed moesten laten verzorgen en wilde direct een dierenarts bellen, maar die kon ik helaas niet bereiken. Later bleek dat ze met het paard zelfs een wedstrijd hadden gereden en op een alternatieve manier met een verbandje de wond wilden behandelen. Dan kun je net zo goed niets zeggen. Gelukkig luisteren ook veel klanten wel naar je advies, ik denk zeker wel de helft.
Het is belangrijk dat je mensen met paarden bewust maakt van het welzijn van een paard. Daar kan in zijn ogen een zo’n check zeker bij helpen. We moeten wel oppassen dat het ook niet door gaat slaan en dat om het minste en geringste iedereen alweer iets roept. Paarden moeten goed verzorgd worden en daar hoort het hoefbeslag ook bij. Ik denk dat zo’n welzijnscheck alleen werkt als het breed wordt gedragen en als iedereen zich ook daadwerkelijk aan het advies houdt. Dan alleen kunnen we een stap in de goede richting zetten.


Gisella Bartels (foto Fleur Louwe)
Gisella Bartels (foto Fleur Louwe)

Van: Gisella
Verbetering van het algehele paardenwelzijn is een heel mooi streven. Er is nog een groot aantal paarden dat (soms ongemerkt en onbedoeld) ongemak of stress ervaart. Het bewust maken van paardenhouders is een belangrijk onderdeel bij het verbeteren van paardenwelzijn, evenals het vergroten van de kennis op het gebied van paardenwelzijn.
De paardenwelzijnscheck lijkt daar een mooi hulpmiddel voor. Een mooi verhaal voor de publieke bühne is het sowieso. Of het zijn vruchten af gaat werpen, is echter de vraag. Een deel van de paardenhouders is welwillend, maar een ander deel houdt er niet van om op wat voor wijze dan ook ‘kritiek’ te krijgen op het beleid.
Daarbij komt natuurlijk het feit dat geld vrijwel altijd een rol speelt. Aanpassingen en verbeteringen voor het paardenwelzijn gaan vrijwel altijd gepaard met kosten. Toch denk ik dat het goed is om een instrument als deze paardenwelzijnscheck voorhanden te hebben. Voor ons als professionals kan het fijn zijn om ernaar te verwijzen. De adviezen via deze check zijn zonder aanziens des persoons en bovendien wetenschappelijk onderbouwd. Als daarmee langzaam maar zeker paardenhouders- en eigenaren nog bewuster worden gemaakt van de behoeften van een paard, kan dat tot verbeteringen leiden. Hoeveel en in hoeverre zal de toekomst uitwijzen, maar iedere verbetering is er één!

Deze Info@ verscheen woensdag 26 november 2014 in De Paardenkrant.


Poll

Welzijnscheck voegt weinig toe. Lees meer

Laden ... Laden ...

7 reacties op “Voegt welzijnscheck echt iets toe?

  • Brekelmans

    Het past helemaal in het politiek denken van tegenwoordig: Betutteling ten top!

    Groepen die het nooit leren of willen leren bereik je hier ook niet mee.

    Laat ze maar aanmodderen, ze komen op den duur zichzelf wel tegen.

  • K

    @Brekelmans: daar heeft het paard niets aan…

  • Desiree

    Het paard heeft er inderdaad niets aan als mensen zichzelf tegenkomen. Maar aangezien de welzijnscheck niet persé navolging hoeft te hebben, voegt deze ook niets toe voor het paard. Dus heeft hij er nog altijd niets aan. Als mensen geen zin hebben om adviezen op te volgen en hun eigen weg te gaan, zal er niets veranderen. Ik zie zat professionele paardenmensen die hun paarden altijd en immer ophokken. Het dier wordt uit de stal getrokken en hij moet effe de bak rondspringen, en daarna wordt hij weer weg gezet. geen welzijn wegens `tijdgebrek en tijd kost geld´.

  • anja

    Als een paard zich “wel” voelt zal het ook beter gaan presteren en levert het uiteindelijk ook geld op want dan kunnen de paarden langer door presteren en zijn ze niet op een jonge leeftijd vaak al uit gesport. iedere ondernemer zou dit eigenlijk moeten kunnen bedenken. Ja het zal in eerste instantie geld kosten want je zou daardoor ook een paard op een latere leeftijd bv in moeten gaan rijden en dan denken de meeste dat ze er alleen maar geld op toe leggen. Uiteindelijk zal het zo zijn dat het paard er beter onder gaat presteren want zijn lichaam is er dan veel beter op voorbereid. Een paard is pas rond zijn 7-8ste uit gegroeid en wij klimmen er met 2 a 3 jaar al op dan kun je wachten op problemen. We vermenselijken de paarden als het ons uitkomt maar als het om geld gaat dan is het “maar een paard”.
    Ik hoop dat de welzijnscheck een standaard gegeven gaat worden en dat men op den duur niet meer anders mag zelfs.

  • Brekelmans

    Anja, alles draait om het geld en de sportbonden lopen voorop. Als er iets is om het dierenwelzijn te verbeteren dan zou de KNHS hierin het voortouw moeten nemen. Maar neen, het geld regeert ook daar. De startgelden zijn zeer welkom om hun instituut draaiende te houden. Inderdaad paarden zijn pas op 5 jarige leeftijd uitgegroeid en met 8 jaar volwassen. Het zou een goede zaak zijn om paarden pas op vijfjarige leeftijd op wedstrijden toe te laten. En starten in de zwaardere klasse zou pas op 8 jarige leeftijd moeten worden toegestaan zowel bij het springen als bij de dressuur. Je wil niet weten hoeveel paarden nu
    al op 5 jarige leeftijd kapot gereden zijn. Maar de bond denkt niet in welzijn maar in hoeveelheden en geld. En daar moeten we ons allen tegen verzetten. Het zijn de bonden die wantoestanden creéren en in de hand werken

  • art uma

    Ik heb de test eens ingevuld op: http://www.paardenwelzijnscheck.nl en daar kwam niets vreemds uit, ik denk dat een DA hier erg weinig mee kan (althans in deze vorm). Ik denk ook dat er voor eigenaren in een pensionstal erg weinig te doen is aan de “infrastructuur”, je kunt eigenlijk alleen stemmen met je voeten: naar een andere stal.

  • eddy crul

    Baat het niet zo schaadt het niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.