Ga naar hoofdinhoud

Wat moet er gebeuren om de Wereldbeker te redden?

Van: Paardenkrant-Horses.nl Aan: Dirk Demeersman, Maikel van der Vleuten, Dirk Caremans De FEI Wereldbeker Springen had dit jaar geen veertig, maar slechts tweeëndertig deelnemers. Terwijl het sportief gezien een onbetwist hoogtepunt is. Als de sport je lief is, wil je de Wereldbekercyclus niet kwijt. Wat moet er gebeuren om de Wereldbeker te redden?

Van: Dirk D

Dirk Demeersman (springruiter)

Dit gaat over de finale, maar er zijn wedstrijden aan vooraf gegaan om bij de finale te komen. Sommige ruiters hebben wel Wereldbekerwedstrijden gereden maar ze zijn niet naar de Wereldbekerfinale geweest. Dat is raar als ze zich daar wel voor hebben gekwalificeerd. Je gaat er alleen niet naartoe als je tijdens de kwalificatie niet goed genoeg bent. Volgens mij heeft het aan de ruiters gelegen dat er minder deelnemers waren bij de finale. Ik weet niet wat de reden daarvan is geweest. Er hebben maar vier of vijf Amerikanen aan de finale meegedaan en dat was heel weinig. Het is raden waarom ze niet zijn gekomen. De organisatie was goed en het prijzengeld was ook veel beter dan vroeger, dus daar kan het niet aan hebben gelegen. Nederland zat in hetzelfde schuitje als waar België een aantal jaar terug in heeft gezeten. Ze konden maar één ruiter afvaardigen. Als er zeven goede combinaties zijn die allemaal een plaats willen bemachtigen, dan moeten de kwalificaties honderd procent meevallen, willen ze zich kunnen kwalificeren. België had dit jaar iedere keer één ruiter in de top tien die zich kon plaatsen. Er waren veel meer deelnemende Belgische springruiters. Ze hadden dus veel meer kans om zich te kwalificeren voor de Wereldbeker.


Maikel van der Vleuten (springruiter)

Van: Maikel
De Wereldbeker is toch wel de hoofdcyclus van het indoorseizoen met een aantal heel mooie wedstrijden. De Wereldbekerfinale is één van de mooiste kampioenschappen om aan deel te nemen. Er is veel prijzengeld te verdienen. Als je de eerste dag een mindere dag hebt, wil dat niet zeggen dat je daarna niks wint, want er is ook altijd een dagprijs. Normaal gesproken is het vechten voor de Wereldbeker. Dit jaar hebben de Nederlandse springruiters zich alleen niet geplaatst en ook een aantal Ierse ruiters niet. Veel ruiters vinden dat er op een aantal Wereldbekerwedstrijden vrij hoog moet worden gesprongen voor relatief weinig prijzengeld. Ik ben het met hen eens als je het vergelijkt met de hoofdrubrieken van het buitenseizoen, zoals de landenwedstrijden en de Global Champions Tour. Het zou mooi zijn als ze het prijzengeld omhoog kunnen krijgen door daar de juiste sponsor voor te vinden. Als je de mogelijkheid hebt om de GCT te rijden, waar het prijzengeld veel hoger ligt, kan ik me voorstellen dat ruiters daarvoor kiezen. Een ruiter die maar één of twee goede paarden heeft, laat de Wereldbekercyclus schieten om zijn paarden in de winter bij te laten komen zodat ze weer fit zijn voor het volgende seizoen. Je kunt niet het hele jaar door blijven springen met je paarden. Ikzelf heb het geluk gehad dat ik de beschikking had over meerdere paarden voor de GCT en de Wereldbekercyclus.


Dirk Caremans (paardensportfotograaf)

Van: Dirk C
Ik denk dat er te veel wedstrijden worden georganiseerd. De week daarop zijn de ruiters allemaal richting Mexico City gegaan voor de Global Champions Tour waar heel veel geld te verdienen is. Er zijn altijd een aantal ruiters die niet over twee of drie Grand Prix-paarden beschikken. Ik krijg de indruk dat de meeste springruiters dan kiezen voor het geld in plaats van de eer. Aangezien ze vanuit Mexico City direct doorreizen naar de Global Champions Tour in Miami Beach. Ze kunnen aan deze twee GCT-wedstrijden meer geld verdienen dan aan de Wereldbekerfinale. In Mexico City reden er ook een aantal Amerikaanse springruiters mee die deze keuze hebben gemaakt. De Ierse en Nederlandse springruiters hebben zich niet kunnen kwalificeren voor de Wereldbekerfinale. Ik heb veel Wereldbekerfinales meegemaakt. Volgens mij was dit de eerste keer dat er geen enkele Nederlandse springruiter bij was. Het probleem is dat zij momenteel niet voldoende toppaarden op stal hebben staan die daaraan kunnen deelnemen. Ze moesten daarin keuzes maken. Het EK wordt dit jaar in eigen land verreden en ze willen daar heel goed voor de dag komen. Vandaar dat ze hun toppaarden sparen. Het was een stuk makkelijker geweest als ze, net zoals Steve Guerdat, drie of vier kampioenspaarden tot hun beschikking hadden gehad.

 

Deze [email protected] verscheen woensdag 17 april in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

FEI moet als organisator concurrentie met GCT op zoeken Lees meer »

Laden ... Laden ...

2 reacties op “Wat moet er gebeuren om de Wereldbeker te redden?

 • Harrie Theeuwes

  Naar mijn bescheiden mening word de finale te laat op het winterseizoen gereden… veel ruiters zijn al volop bezig met het buiten seizoen en dan moeten ze terug naar binnen! Prijzengeld is voor de ruiters ook niet onbelangrijk natuurlijk… Misschien moeten ze de landen/ruiters straffen die zich kwalificeren en niet komen deelnemen zonder geldige afwezigheid… Het blijft toch prachtige sport de kwalificaties en de finale is helemaal prachtig…!

 • Marcel Dufour

  Het echte probleem zit heel ergens anders.
  De wereldbeker is een circuit waar maar een klein deel van de internationale top aan meedoet, de rest zijn allemaal onbekende namen.

  Neem als voorbeeld indoor Brabant, daar werd jaren een Wereldbekerwedstrijd georganiseerd en desnondanks liep het toeschouwersaantal jaar na jaar terug.
  Tot tijdens een vergadering er iemand opstond die de vinger op de zere plek legde en aantoonde dat voor het gros van het deelnemersveld geen mens een kaartje kocht.

  De koerswijziging van het laten vallen van de WC en daarvoor in de plaats een wedstrijd te organiseren die onderdeel is van de Rolex Grand Slam, heeft zoete vruchten afgeworpen.
  Toen pas weer kwam er een startlijst met louter aansprekende namen, en het publiek was weer geïnteresseerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.