Ga naar hoofdinhoud

Kan welzijnslabel de paardensector op weg helpen?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Haike Blaauw, Monique van Hal, Johan Knaap

De nieuwe voorzitter van de Sectorraad Paarden, Jan Cees Vogelaar, gooide onlangs de knuppel in het hoenderhok. Vogelaar vindt dat de paardenwereld onvoldoende haar verantwoordelijkheid neemt en onvoldoende samenwerkt om de hippische belangen te behartigen. Hij wees daarbij op het welzijnskeurmerk dat nog steeds niet van de grond is gekomen en op de identificatie en registratie die we maar laten sloffen. De paardenwereld staat waar de rundveehouderij vijftig jaar geleden stond, stelt Vogelaar. Heeft hij een punt? En zo ja: wat gaan we daar aan doen?


Van: Haike 

Haike Blaauw, directeur FNRS.

Ik kan persoonlijk niet beoordelen hoe de rundveehouderij er vijftig jaar geleden voor stond, maar in algemene zin sta ik zeker achter het welzijnsverhaal van Vogelaar. Voor het behoud van de sector moeten we een systeem bedenken waarbij we objectief kunnen vaststellen en borgen of het welzijn goed geregeld is. Wat mij betreft is samenwerken een belangrijk punt in de paardensector. Het valt me op dat er niet op alle dossiers nauw wordt samengewerkt. Het welzijnsdossier is buitengewoon belangrijk. Om die reden hebben we ook een ondernemerscongres georganiseerd op Horse Event met als thema: ‘Laten we Welzijn’. Het gaat daarbij niet alleen om het welzijn van paarden, maar vooral ook over het welzijn van mensen en paardenmensen. Het zou goed zijn als we dit in de hippische sector kunnen borgen. Een welzijnslabel kan hierbij een goed hulpmiddel zijn. We zijn al in vergaande gesprekken met de sectorraad om een dergelijk label te lanceren. Dit jaar is de FNRS begonnen met een welzijns-Quickscan die in onze sterrenkeuring is opgenomen. Op basis van de twaalf richtlijnen uit de gids goede praktijken maken we ondernemers ervan bewust wat dat precies inhoudt. Uit de Quickscan komen de punten naar voren die men kan verbeteren. Het gaat de FNRS met name om het bewustwordingsproces. Wij vinden het van belang voor de sector dat dit label er komt, maar er zijn wel een paar voorwaarden. De welzijnscheck moet realistisch, uitvoerbaar en betaalbaar zijn. Alleen als aan deze voorwaarden is voldaan, kan het succesvol tot stand komen.


Van: Monique 

Monique van Hal, voorzitter Trendpanel Paard HAS Hogeschool.

Om even direct als Jan Cees Vogelaar te reageren: ja, hij heeft daar zeker een punt. En vanuit zijn rol past het hem dit zo stellig te brengen. Sterker nog: ik denk dat de sector dit ook van hem mag verwachten. Een kartrekker die staat voor het behoud van de sector, niet enkel richting de politiek maar even sterk richting zijn achterban zelf. Enige nuancering is op zijn plek: natuurlijk zijn er, de afgelopen jaren, wel stappen gezet. Wat betreft onderwijs: in hippische opleidingen leggen we de basis voor verantwoord ondernemerschap, daaraan zijn welzijn en I&R onlosmakelijk verbonden. Onderwijs is voortdurend in gesprek met de nieuwe generatie ondernemers en werknemers en draagt op deze manier een steentje bij aan de professionalisering van de sector. Daarnaast initiëren en faciliteren we vanuit HAS Hogeschool het Trendpanel Paard: een denktank waarin de belangrijkste hippische organisaties en bedrijven zijn vertegenwoordigd. En ook hierin zijn we met elkaar in gesprek over de toekomst van de sector en hoe onderwijs en onderzoek hieraan een bijdrage kan leveren. En dat is dan ook, denk ik, het meest waardevolle: met elkaar in gesprek om vervolgens samen actie te ondernemen ter behoud van al het moois en goeds dat de omgang met paarden de maatschappij te bieden heeft.


Van: Johan 

Johan Knaap, directeur KWPN.

Een sluitende registratie en identificatie zowel nationaal als internationaal is van belang voor diergezondheid en voedselveiligheid. De meeste stamboeken in Nederland maken nu al gebruik van hetzelfde automatiseringssysteem waardoor ongeveer negentig procent van alle paarden en pony’s al in één, virtueel gescheiden, database zitten. KWPN, KFPS en de Koepel Fokkerij hebben met steun van de dragende partijen van de Sectorraad initiatief genomen om te komen tot volledige dekking in een private nationale database. Doel is om alle in Nederland geboren en geïmporteerde paarden daarin te registreren, evenals de uitstroom via export, destructie (Rendac) en slacht. Daarvoor is ook de hulp van de overheid nodig. Eerste doel is volledige registratie van paarden en pony’s. De wens is om daar medicijngebruik aan toe te voegen zodat de registratie geschiktheid voor consumptie verbeterd wordt en bijvoorbeeld tijdens wedstijden digitaal controle op vaccinaties kan plaatsvinden. Op termijn kan, indien de (Europese) wetgeving dat verplicht, houderschap gemakkelijk worden toegevoegd. Het slagen van dit initiatief hangt sterk af van handhaving, onder meer door de overheid en internationale koppeling van nationale databases. Uitgangspunt is zoveel mogelijk gebruik te maken van bestaande structuren en systemen en de kosten laag te houden.

Deze [email protected] verscheen woensdag 20 september in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.

 

 


Poll

Welzijnslabel kan paardensector op weg helpen Lees meer »

Laden ... Laden ...

Eén reactie op “Kan welzijnslabel de paardensector op weg helpen?

  • Ingrid

    Johan, insteek was welzijnen een keurmerk en niet alleen de I&R-regeling. Wat doet het KWPN hier mee? Ook op het centrum waar vaak veel paarden gehuisvest zijn?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.