Ga naar hoofdinhoud

Werkt KWPN-strategie lage veilingprijzen in de hand?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Pieter-Jan Berkers, Fred van Straaten, Marthijs Brouwer

Na afloop van de veilingen in Maren-Kessel en Tolbert sloegen enkele fokkers op Facebook aan het rekenen. Ze concludeerden dat heel veel veulens de kostprijs nauwelijks hadden opgebracht. Is dit niet een rechtstreeks gevolg van het fokbeleid van het KWPN? Het stamboek bevordert immers al sinds zijn ontstaan het gebruik van jonge hengsten en laat er daarvan jaarlijks vele los op de fokkerij. Daardoor ontstaan veel ‘gaten’ in de afstamming. Voor een veilingveulen is een genetisch doortimmerde moederstam doorslaggevend!


Van: Pieter-Jan 

Pieter-Jan Berkers, selecteur veulenveiling Borculo

De verkoopprijs van een veulen op een veiling is uiteraard van meerdere factoren afhankelijk. Om tegenvallende verkoopprijzen aan het KWPN toe te schuiven, vind ik dan ook wat vergezocht.
Het belangrijkste is dat het veulenaanbod moet passen bij de vraag van de kopers. Ikzelf ben selecteur bij Eliteveiling Borculo. In de huidige tijd is er veel vraag naar goed doorgefokte stammen waar veel sport uitkomt. Dus daar hebben we ook heel bewust op geselecteerd. Het predicaat ster, elite of sport (1,30m) voldoet niet meer aan de huidige selectiecriteria van veel kopers. De kans is groter dat je een goed springpaard krijgt uit een stam die goede 1,40-, 1,50- of 1,60 m-springpaarden heeft voortgebracht en ook een vader heeft die op hoog niveau heeft gesprongen. Als fokkers meer kans willen maken op hogere bedragen zouden ze meer moeten investeren in hun merries door ze hoger op te laten leiden. Of merries moeten aankopen die al hoog in de sport hebben gelopen. In Maren-Kessel was er één veulen dat goed geld opbracht omdat er enorm veel sport achter zat. Dan maakt het niet uit om welke veiling het gaat. Dit soort veulens liggen alleen niet voor het oprapen.
Naast de vraag van kopers en het aanbod van fokkers, moeten we niet vergeten dat er potentiële kopers naar een veulenveiling moeten komen. Zonder kopers die ook daadwerkelijk bereid zijn te investeren in een goed veulen, zal de opbrengst van een veiling altijd tegenvallen.


Van: Fred 

Fred van Straaten, springpaardenfokker

Te idioot voor woorden om fokkerssucces te koppelen aan veilingopbrengsten, dit mag nooit een fokdoel zijn. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen succes. Ik denk niet dat je je constant moet verschuilen achter het beleid van het stamboek. We doen dat met zijn allen veel te veel. Het probleem ontstaat doordat fokkers niet willen investeren in hun eigen moederstam, bijvoorbeeld omdat ze hun merries en nakomelingen niet laten uitbrengen in de sport. Deze informatie is broodnodig om werkelijk te weten met wat voor merries er gefokt wordt. Er wordt niet verder gefokt met de betere merries, maar met te veel merries (alleen selectie geeft verbetering). Hierdoor loopt men tegen het feit aan dat veulens minder opbrengen. De geringe prijzen komen niet alleen door gebruik van jonge hengsten, de kwaliteit van de stam kan ook met een mindere schakel nog sterk doorgeven. De pedigree-opbouw wordt alleen maar sterker wanneer er genetisch, interessante jonge hengsten (echter ook uit bewezen lijnen) op los worden gelaten die dan werkelijk een verlengstuk worden van het pedigree. De koper op de veiling waardeert niet alleen een veulen van een oude bewezen hengst of een jonge hengst. Een koper wil zekerheid bij een investering. Hij krijgt meer zekerheid op het moment dat de moeder, grootmoeder en overgrootmoeder van het veulen sport hebben doorgegeven of zelf in de sport hebben gelopen (sport is ook weer sterk gerelateerd aan gezondheid en instelling). Dat is een stuk garantie wat een koper waardeert. Bij veilingen zie je dat heel duidelijk terugkomen. Fokkerssucces alleen is niet meetbaar via de opbrengst van een veiling, maar door sportsucces.


Van: Marthijs 

Marthijs Brouwer, hengstenhouder en veilingmeester

Ik ben het er niet mee eens. Fokkers hebben altijd zelf de keuze welke hengst ze kiezen. De moederlijn is belangrijk, een merrie met veel sport in de moederlijn brengt meer geld op. Ongeacht of het een jonge of oude hengst is. Qua kostprijs is een jonge hengst interessanter, en ook voor de hobbyfokker toegankelijk. Op de veulenveiling Tolbert is het verschil in opgebrachte prijs, de kwaliteit en de conditie van het veulen duidelijk te zien. We moeten onze ogen niet sluiten voor de realiteit. Gemiddeld 4.000 euro is zeker niet beneden de kostprijs. Om terug te komen op het KWPN. Het selectietraject is heel positief, alleen ben ik wel van mening dat de lat qua goedkeuren best hoog mag zijn. Een hengst krijgt immers wel de stempel KWPN-goedgekeurd mee.
De fokker is uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor zijn hengstenkeuze. De fout ligt dus zeker niet bij het stamboek. Maar kort samengevat: de gemiddelde prijs van de veulens van alle veilingen tot nu toe, ligt ver boven kostprijs. Dus ik snap de ongeruste mensen op Facebook niet.

 

Deze Info@ verscheen woensdag 13 september in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.

 

 


Poll

KWPN-strategie werkt lage veilingprijzen in de hand Lees meer »

Laden ... Laden ...

9 reacties op “Werkt KWPN-strategie lage veilingprijzen in de hand?

  • thomas

    Idd het fokkerijdoel hoeft geen geld te zijn en ieder doet het om zijn eigen redenen. Ik denk dat we dus ook nooit een ander de schuld moeten geven, dus ook het kwpn niet.
    Wij kiezen zelf als fokker voor verkoop onder de kostprijs en niemand anders.

    Wat ik alleen niet snap en ik hoor het nog steeds veel te vaak.
    ook van andere mensen,is wat de kostprijs is.

    Moeder kost 150 euro in de maand 15 maanden per veulen ( tot nieuwe dekking )
    Dit is 15 x 150 = 2250 euro.
    Dekking met jonge hengst = 750 euro
    Inseminatie scannen etc. = 350 euro
    Papieren veulen = 150 euro
    Dierenarts na geboorte = 150 euro
    Ontwormen moeder en 1x veulen = 60 euro
    Hoefsmid moeder = 50 euro

    Totaal = 3760 euro

    Let wel dit is zuinig geteld hierbij tel ik een goedkope hengst geen arbeidsuren geen kosten van de huisvesting ( gas licht water etc. ) geen tegenvallers met dekken en geen tegenvallers bij de bevalling.

    En dat nog twee belangrijke kostenposten die volgens mij altijd worden vergeten

    1. dat het bij iedere fokker een keer gebeurd dat het veulen bij geboorte dood is of dat het veulen overlijdt in de eerste zes maanden.
    dan zijn de 4000 euro kosten toch gemaakt zonder de opbrengsten.
    Stel dit op 1x in de 10 jaar.
    Dan kost dat 376 euro per veulen.

    2. Aanschaf fokmerrie zoals gezegd een goede moederlijn kostprijs 6000 euro. ( valt al niet mee om aan te kopen maar goed )
    15 jaar dekken 400 euro per veulen.

    Wat wordt dan de overal kostprijs 3760 + 400 + 376 = 4536 euro per veulen

    En dan tel ik echt het minste van het minste en dan moet alles meezitten ieder jaar weer.

    Dus aub elkaar niet voor de gek houden qua kosten van paardenhouden.

  • steven

    Even een vraagje voor Mr Marthijs.

    Als u stelt dat 4000 EURO niet onder de kostprijs is , mag ik dan even vragen hoe u tot deze vaststelling komt. Ik heb het sommetje wel eens proberen te maken. Als ik echt alles tel , van dekgeld tot afschrijving op de merrie (want ook deze heeft het eeuwig leven niet), dan word ik er bang van. Kan u me dank enkele tips geven hoe ik de prijs van mijn veulens kan drukken onder de 4000 ik hoor ze graag want bij ons lukt dat niet .

  • Maarten Aerts

    Zoals alle 3 de ‘experts’ hierboven zeggen, er telt vandaag de dag maar 1 ding in de paarden: sport!!
    Bij veulens sport in de moederlijn, bij jonge paarden wat ze reeds laten zien, bij fokmerries wat ze laten zien hebben (of nog laten zien).
    Predikaten, who cares? Ik in elk geval niet…
    Een gezonde merrie met sport in de genen, dat moet je hebben!

  • Pieter

    Jammer dat Horses en met name DWR de schuld weer direct bij ons stamboek legt. Nog steedse bittere gevoelens over de vorige werkgever waarschijnlijk.. De fokkers zijn zelf verantwoordelijk voor de keuze van de hengst en daardoor ook voor de vader van hun toekomstige veulen. Dat zal bij ieder ander stamboek precies hetzelfde zijn! Fred van Straaten heeft gelijk, alleen heeft niet iedereen de kans en gelegenheid om de merries te laten trainen en uitbrengen in de sport. Fokkers: Je eigen keuze blijven maken en vooral genieten van je veulentje(s) in de wei volgend jaar.

  • Theo

    Ben het met Peter jan, Fred en Matthijs eens!
    We zoeken altijd naar verklaringen over hoe, wat en waarom.
    Het gaat overigens altijd over prijs en kwaliteit. Ik ben geen fokker maar koop wel al jaren veulens. Het is pretttig wanneer de selecteurs goede veulens selecteren voor de veiling. Hierdoor bespaar ik een hoop tijd. Daarna speur ik het internet af naar informatie over moederskant. Denk dat veel kopers dit doen.
    Op de veilingen heerst er die bijzondere sfeer en zie je wie er ook geïnteresseerd zijn. Kwestie van vraag en aanbod bepaalt uiteindelijk de prijs.
    Volgens mij missen we de sfeer en entourage bij internetveilingen.
    Laten we ook eerlijk zijn dat er de laatste tijd topprijzen worden betaald voor goede veulens. De tijd is er weer voor. Kwaliteit wordt gewaardeerd en betaald.
    Misschien het moment om kritisch te zijn op onze fokmerries, iets wat er al jaren wordt geroepen maar doen we er wat mee ?????
    Een uitdaging voor veel fokkers, kwaliteit wordt altijd betaald.

  • sven

    De fokker is verantwoordelijk voor zijn fokproduct. Woonachtig in Nederland wil niet zeggen dat je een kwpn hengst moet gebruiken. Als je er dan toch over prakkezeert neem dan een bewezen vererver zoals Kannan of Luidam of Untouchable etc. die goed in de markt liggen door hun goede karakter en sportnakomelingen. Ja het buitenland waardeert deze hengsten meer dan de Nederlanders. Naar mijn mening zijn de Nederlandse hengstenhouders en kwpn selecteurs van de hengsten al 20 jaar bezig met verkeerde hengsten inbrengen. Er zijn teveel hengsten die geruisloos vertrekken vanwege wat dan ook. Teveel gewone hengsten geven te veel gewone nakomelingen zo simpel is het. Te veel moeilijke hengsten geven op den duur teveel onrijdbare producten! Dit zie je aan de handel en prijzen! Na al die jaren vallen sommige hengsten echt negatief op met hun nakomelingen. Dit krijgen ze in het buitenland ook in de gaten! Het kwpn wil zn reputatie hoog houden door bijzaken belangrijker te maken dan de hoofdzaak. Namelijk het stamboek zijn waar de meeste van de beste paarden ter wereld worden geboren en ingeschreven. Belgie is nr 1 qua springfokkerij en alle veilingen worden daar goed betaald. Zij zijn enorm gegroeid de laatste 10 jaar. Nederland heeft zich verzwakt met een hoop hengsten en dus ook de merriestapel. Zoveel waardevolle stammen zijn al gedeeltelijk de nek omgedraaid door verkeerde hengstenkeuzes, dat maakt het kwpn stamboek steeds zwakker. Dit is niet mijn mening maar realiteit die in de wedstrijdring wordt bevestigd. Dure paarden zul je moeten fokken met verstand. Dus niet de hengstenhouder of het kwpn als leidraad nemen voor je hengstenkeus. Ga niet de massa achterna, maar zoek een hengst die werkelijk je merrie verbeterd. Weet hoe je merrie fokt en denk niet te simpel alsof de keus niet uitmaakt want mn merrie fokt toch altijd een goeie. Zoek eerst goed uit of de hengsten op je lijstje daadwerkelijk de nakomelingen geven die jij verwacht. Passen de karakters van de hengst en merrie wel bij elkaar? Kijk eens vaker naar wedstrijduitslagen dan komen er hengsten bovendrijven die uit een kleiner percentage dekkingen veel goeie hebben gegeven bv. Malito de Reve. Exterieur en gezondheid is ook belangrijk daar zit het kwpn goed bovenop. De stokmaat voor een toppaard is minder van belang aangezien veel toppaarden zo groot niet zijn, rond 1.65/68 m. Ben super kritisch op je eigen merrie en de hengst die je wil gebruiken, dan zijn er zoveel mogelijk negatieve factoren uitgesloten.

  • Ad

    Het is helaas juist da er een heel groot aantal “fokkers” een veulen proberen te fokken dat dient om zo veel mogelijk geld op te laten brengen op een veiling. Dat is natuurlijk te gek voor woorden. Zo is het ook het geval dat hele kuddes “fokkers” achter de mode aanloopt. Kijk bijvoorbeeld naar Secret. Het ligt dus zeer zeker niet aan de KWPN maar aan de fokkers zelf als een veulen te weinig geld opbrengt of zelfs niet verkoopbaar is. Ik proef ook een beetje in de markt dat het presteren in de sport inderdaad zorgt voor een betere opbrengst, maar dat is niet alleen voor veulens maar voor alle afstammelingen die uit een sportstam komen. Ben alleen bang dat over 10 jaar alleen de sport belangrijk is en de overige zaken zoals predicaten, aanlegtest, deelname aan wedstrijden dressuur en springen die door de KWPN worden georganiseerd niet meer meetellen. Er zijn nu al heel veel fokkers die hun merrie niet meer laten testen of laten keuren. Dit allemaal onder het mom dat ze het zelf allemaal wel weten. Mijn motto is ben streng op je eigen fokmerries en wat milder t.o.v. anderen. Er zou veel en veel meer voorlichting moeten zijn op het gebied van de fokkerij, want de ECHTE goede fokkers zijn bijna zeldzaam aan het worden. Bovendien is het belangrijk vooraf vast te stellen voor welk doel men een veulen wil fokken, ik hoop at daar niet het antwoord op is: om duur te verkopen op een veiling, want dan gaat onze fokkerij helemaal kapot.

  • Arnold

    Wat kosten en onkosten aangaat dat is voor iedere fokker anders. Allereerst moet je als fokker plezier beleven aan het jaarlijks fokken van veulentjes en niet denken aan de kosten en onkosten van paarden. Doe je dit wel, stop er dan morgen direct mee, en ruim de paarden op en pak je verlies en zoek een andere hobby. Denk als fokker eens na, je bent niet verplicht om te fokken het is een eigen vrije keus. Vaak wordt er gefokt door de omstandigheden die jezelf gecreëerd hebt, je hebt een merrie of meerdere merries en de paarden lopen er maar, en gust laten brengt ook niets. Dus doe je de paarden in het voorjaar maar weer bij de hengst want verkopen kun je de merries ook niet voor de prijs wat je gedacht had. Eigenlijk vind je het ook jammer om ze te verkopen want na jaren ken je, jou eigen paarden door en door en wat ze voor fok producten ze brengen. Je zit in een molen waar je niet maar zo uitkomt je bent en emotioneel en financieel betrokken bij het hele gebeuren en weet wil ik dit stoppen of doorbreken dat kan alleen door definitief te stoppen met fokken, dus het roer omgooien en je verlies nemen.
    Ik zelf ben door ervaring en jaren fokken met c.a 15 merries tot de ontdekking gekomen dat fokken financieel niet loont. Zeker niet als je tijd, geld en risico meeneemt. Je zult de paarden aan moeten houden tot c.a 5 a 7 jaar en zelf uit kunnen brengen in de sport. Laat je dit je extern verzorgen dan wordt het waarschijnlijk ook weer te duur. Al met al is paarden fokkerij en paardenhouderij de groots kapitaal vernietigende hobby die er is. En niet anders. Dus doe het als hobby en niet als verdien model dat gaat echt niet werken. Hier weet ik uit ervaring alles van. Maar bedenk ook alles hoeft ook geen geld op te brengen geniet van het hele gebeuren en het verhaal er omheen. Het gezegde luid dan ook: Velen zijn er op de renbaan slechts weinigen vallen in de prijzen.

  • Arnold

    Nog een extra toevoeging op bovenstaand schrijven van mij. Je kunt natuurlijk niet een stamboek verantwoordelijk stellen voor slechte prijzen op veilingen. Dat zou te gek voor woorden zijn. Doe je dit wel dan snap je er werkelijk niets van. Elke beslissing goed of fout ligt bij jezelf.Je bent vrij om mee te doen met het spelletje als geheel. Dus bij welk stamboek jij je veulen registreerd en aan welke competities of keuringen je wel of niet meedoet enz enz. Deze keus en verantwoordelijkheid ligt ten aller tijde bij jou als fokker zelf. Kruip niet in een slachtoffer rol en wijs niet met de vinger na derden het zijn je eigen vrije keuzes die bepalen wat je oogst en of je wel of geen succes hebt. En bedenk ook fokken is veel moeilijker dan je denkt dit geldt voor een ieder. Wees blij dat er mensen zijn die durven te investeren in veulens op veilingen. En bedenk wel deze mensen nemen nog een veel groter risico dan een fokker. Zij investeren in de verwachtingswaarde en hoop en durven het traject van opfok en africhting aan met de grote kans dat het uiteindelijk niets wordt. 80% valt achteraf nog tegen ook al leek het als veulen zo belofte vol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.