Ga naar hoofdinhoud

Werkt selectiesysteem WK goed?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Frenk Jespers, Tim Coomans, Vai Bruntink

Eerder werd de Nederlandse afvaardiging naar het WK jonge dressuurpaarden bepaald door een selectiecommissie. Dit jaar vindt de selectie plaats onder wedstrijdomstandigheden: het juryoordeel bepaalt. Bevalt dit systeem goed? Maar de belangrijkste vraag is nog wel: gaan nu wel de beste paarden naar het WK?


Van: Frenk 

Frenk Jespers, jurylid

Aan het nieuwe systeem zitten wel wat nadelen. Eén proef bepaalt of je doorgaat of niet. Het is op het laatste nippertje, zoals afgelopen weekend in Etten-Leur. Als paard of ruiter die dag niet fit is, of je rijdt een keer een mindere proef dan lig je er direct uit. Herkansen is niet mogelijk. Tien paarden is ook erg weinig. In het verleden werd er veel eerder een traject uitgezet, proeven gereden, getraind en de selectiecommissie had achtergrondinformatie. Aan het einde een selectie onder wedstrijdomstandigheden is positief, maar dan iets professioneler in de voorbereiding zodat de beste paarden kunnen gaan.


Van: Tim 

Tim Coomans, paardeneigenaar

Ik heb begrepen dat de jury nu ruim heeft aangewezen. Op de tiende plaats waren er in één leeftijdscategorie bijvoorbeeld drie ex aequo’s. Hierdoor heb je toch de paarden erbij zitten die heel goed zijn, maar in de ogen van de jury die dag minder goed waren. Ik hoopte er toch op dat een aantal paarden er wel bijbleef en door de ex aequo’s zaten ze er gelukkig bij. Eén van die paarden liep vorig jaar namelijk goed op het WK. In plaats van dat we tien paarden hebben, zijn er nu dertien paarden. Dit jaar is er niet veel aan de hand, want we hebben de hele groep. Het zal nog moeten blijken of dit een positief systeem is. Dat weet je pas na het WK. Ik heb jarenlang het oude systeem meegemaakt. Dat vond ik een goed systeem. Nu is een wedstrijd bepalend. Je bootst het WK hierdoor meer na. Wij waren nu favoriet, dus dan vind je een uitslag al gauw goed. Verder kon ik me wel goed vinden in de rangschikking. Het belangrijkste is dat we de juiste paarden meenemen. Door de ex aequo’s hebben we een ruime collectie. Dat is een goede zaak. In de finale vallen er zeker zes paarden af. Ze hebben er dertien om uit te kiezen, dus dat moet lukken. De coaching die het KWPN aanbiedt voor de finalepaarden vind ik ook een goede zaak. Doordat er iemand anders tegenaan kijkt, kun je nog aan de negatieve dingen werken.


Van: Vai 

Vai Bruntink, amazone
Foto:
Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Het grote verschil in de beoordeling zoals die nu plaatsvindt, is dat de harmonie en de uitvoering van de gevraagde oefeningen al in een eerder stadium doorslaggevend zijn. Door de selectiecommissie werd er voorheen in eerste instantie meer naar de aanwezige kwaliteit van het paard en de combinatie gekeken en middels trainingen werden de combinaties bijgeschoold op hun mindere onderdelen. Nu wordt er al eerder en strenger geselecteerd op de technische uitvoering van de oefeningen doordat de proeven voorgereden moeten worden voor Subtopjuryleden.
Het kan dus zo zijn dat er een heel goed paard afvalt omdat deze de oefeningen nog onvoldoende beheerst. De halve finale en in het bijzonder de finale vinden wel kort op het WK plaats dus in principe zou je van de combinaties ook moeten verwachten dat ze in staat zijn een heel goede proef neer te zetten.
Zowel in het huidige systeem als voorheen zijn we in staat geweest om goede teams af te vaardigen naar het WK en dit jaar denk ik dat er in de halve finale een goede selectie heeft plaatsgevonden. Ik denk zeker dat er in alle leeftijdsklassen zes combinaties te selecteren zijn die op het WK ons land goed kunnen vertegenwoordigen.

 

Deze [email protected] verscheen woensdag 21 juni in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.

 


Poll

Wedstrijdmodel werkt goed in selectietraject WKLees meer »

Laden ... Laden ...

2 reacties op “Werkt selectiesysteem WK goed?

  • eddy crul

    Maar de belangrijkste vraag is nog wel: Gaan nu wel de beste paarden naar het WK? Deze vraag zullen we ons blijven stellen,om het even welk systeem er wordt toegepast.Het wereldkamioenschap is een financieel gebeuren en daar gaat het initieel al fout.De mensen blijven niet dom en meelopend hoor.Denk hier maar eens over na. Het wordt dus tijd dat de zaken in de eerste plaats sportief worden aangepakt. vr gr EC

  • Ma de groot

    Onvoorstelbaar dat er dan twee jury leden bij elkaar zitten op dit niveau. Wat zo belangrijk is voor wel of niet doorgaan naar een WK. Het zijn 2 vakmensen die een proef moeten beoordelen dus het is eerlijker als er geen overleg is met elkaar. In een regiowedstrijd voor een selectie zitten wel 2 juryleden apart van elkaar. Je bent van de jury afhankelijk, als die dan onafhankelijk van elkaar beoordelen denken wij dat je dan eerlijkere kansen krijgt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.