Ga naar hoofdinhoud

Wordt paardensport eindelijk serieus genomen met vier NOC*NSF nominaties?

Van: De Paardenkrant
Aan: Rob Ehrens, Joyce Heuitink, Anky van Grunsven
Met Jeroen Dubbeldam (‘Sportman’), Rixt van der Horst (‘Paralympische sporter’), het Oranje springteam (‘Sportploeg’) en Rob Ehrens (‘Coach’) is de paardensport sterker dan ooit vertegenwoordigd bij de jaarlijkse verkiezing op het Sportgala van NOC*NSF, dat volgende week woensdag plaatsvindt. Maar veel niet-paardenmensen gaan nu schaatsers, zwemmers, turners en voetballers vergelijken met ruiters. Is de teleurstelling niet nu al ingebakken? Vijf jaar geleden boycotten Anky van Grunsven en Sjef Janssen het gala. Moeten ‘we’ er wel heen?


Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Van: Rob
Ik ben zelf jaren niet op het Sportgala geweest. We werden als paardensporters eigenlijk niet serieus genomen, dat heb ik aan den lijve ondervonden. Dan krijg je opmerkingen als: wat doen jullie eigenlijk, jullie rijden van die figuurtjes, hè. Als sporter ben ik van mening dat je respect moet hebben voor elke prestatie. Of dat nu voetbal is of hockey of darten of jeux de boules. Ik heb het in het café wel eens geprobeerd, dat darten. Ga daar maar aan staan! Ik vind het zwak om je negatief uit te laten over een sport waar je geen idee van hebt.
Ik ben nog steeds sceptisch, maar ik vind wel dat we moeten gaan. We kunnen als paardensport niet wegblijven, dan kom je nooit verder. Juist nu we zo’n groot aantal nominaties hebben gekregen, merk je wel een stukje waardering. Ik ben zelf ook genomineerd en ga echt voor mezelf naar dat Sportgala. Ik merk dan vanzelf wel wie ze willen kiezen.


Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Van: Joyce
Zeker ga ik er naartoe. Het is een buitengewone prestatie die para-amazone Rixt van der Horst heeft geleverd door als debutant op een Wereldkampioenschap twee individuele gouden en een zilveren teammedaille naar huis te nemen. De selectiecommissie heeft gemeend haar prestaties te belonen met deze nominatie. Ik vind het een grote eer die je als sporter mag ontvangen en wil dit speciale moment dan ook graag met Rixt en de andere uitgenodigde teamleden delen. Natuurlijk hebben de andere genomineerden ook geweldige prestaties geleverd en is het appels met peren vergelijken. Maar we hebben dit jaar met zoveel genomineerden een grote afvaardiging in de zaal. Dat zegt natuurlijk ook al iets over het niveau van de paardensport dit jaar. We zijn de enige sport die voor vijf prijzen genomineerd is, want Jeroen Dubbeldam is ook nog eens geselecteerd voor ‘Sportmoment van het Jaar’. Ik denk dat deze vijf nominaties al een prijs op zich waard zijn, en dat we dat ook mogen zien als een grote blijk van waardering. Uiteraard gunnen we onze helden de titel en het beeldje, dus stemmen we massaal als paardensportliefhebbers in de zaal op onze hippische helden.


Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Van: Anky
Gaan! Het heeft een paar jaar geleden wel geholpen dat we op onze achterste benen zijn gaan staan. Het ging ons toen vooral om de manier waarop ze de paardensport in de filmpjes, die op dat gala worden vertoond, neerzetten. Daarin lieten ze steeds de verkeerde dingen zien, lege tribunes en foute momenten. En vervolgens moest iedereen stemmen! Op die manier werden de voorkeuren duidelijk de verkeerde kant op gestuurd. We hebben toen wat gesprekken gehad en ze hebben hun best gedaan om verbeteringen aan te brengen. Onder andere dat je stemt vóórdat je de zaal ingaat.
Maar het blijft toch vooral een populariteitsprijs. Wat is nou de knappere prestatie? Ik kan me herinneren dat Olympisch kampioene Marianne Timmer destijds niet eens genomineerd was. Ik zou menen dat de Olympische Spelen het zwaarst moeten wegen, daarna komen de WK’s en de EK’s. De Telegraaf heeft een goed systeem, zij geven een jaar lang overal punten voor. Daardoor ontstaat een wat objectiever beeld.
Je kunt sportprestaties niet serieus met elkaar vergelijken. Dat blijft moeilijk en het blijft een jurering. Maar met zo veel nominaties voor het Sportgala heeft de paardensport het wel goed gedaan. We hebben dan ook alle nominaties voor Rio de Janeiro al binnen! Nou maar hopen dat ze goede filmpjes over onze sporters laten zien.

Je kunt sportprestaties niet serieus met elkaar vergelijken. Dat blijft moeilijk en het blijft een jurering. Maar met zo veel nominaties heeft de paardensport het wel top gedaan. We hebben nu alle nominaties voor Rio de Janeiro al binnen! Nou maar hopen dat ze goede filmpjes over onze sporters hebben gemaakt.

Deze [email protected] verscheen woensdag 10 december 2014 in De Paardenkrant.


Poll

Met vier NOC*NSF-nominaties wordt paardensport eindelijk serieus genomen. Lees meer

Laden ... Laden ...

3 reacties op “Wordt paardensport eindelijk serieus genomen met vier NOC*NSF nominaties?

 • Marian Raven

  Natuurlijk moeten ‘we’ er heen; de nominaties op zich zijn al een grote waardering.
  Het klopt dat mensen die niet paardrijden geen idee hebben hoe moeilijk het is en de onnozele filmpjes die eerder gemaakt zijn bij nominaties hebben daar ook nooit bij geholpen. Daar ligt echter ook een taak bij de branche zelf. Als je kijkt naar bijvoorbeeld de schaatssport dan heeft die heel duidelijk laten zien wat er allemaal bij komt kijken om goed genoeg te worden om prijzen te winnen; dat het heel veel verder gaat dan alleen maar rondjes rijden.
  Naar aanleiding van de documentaire over de Sjiem heb ik een vrij uitgebreide mail naar de NOS gestuurd, met eerst mijn waardering over de mooie documentaire, daarna heb ik uitleg gegeven over wat er allemaal bij komt kijken om met een paard over een parcours met zulke hoge hindernissen te springen.
  Eerst als ruiter/amazone goed worden, je evenwicht krijgen, leren gasgeven remmen en sturen, de communicatie verfijnen. Dan leren een paard (een vluchtdier) te scholen, te trainen, heel te houden en beter en sterker te maken. Dan alle kennis over een parcours rijden met de ingebouwde moeilijkheden als afstanden, optisch en dergelijke. En dat deze processen jaren vergen, met heel veel trainingsuren op verschillende paarden.
  Hoe topruiters lange dagen maken met het rijden van meerdere paarden en daarbij ook lesgeven, want er moet ook nog geld verdiend worden.
  En dit geldt natuurlijk ook voor de dressuurruiters/amazones.
  Het zou goed zijn als in de media eens belicht zou worden hoe moeilijk goed paardrijden is en hoeveel dingen iemand op een paard tegelijkertijd moet doen, zowel lichamelijk als geestelijk en mentaal.
  Volgens mij ligt daar een taak voor het overkoepelend orgaan van de paardensport.

 • Willem

  Niet gaan ze hebben het nog nooit serieus opgenomen zeker die Mart Smeets niet die het alleen maar over basketbal heeft ,ik voorspel nu al dat we met lege handen naar huis gaan

 • MJ Kochx

  Tja, en dan krijg je sportman/coach/sportploeg van het jaar allemaal voetballers die als 3e op het WK eindigen, terwijl er allerlei wereld- en olympisch kampioenen genomineerd zijn … schiet mij maar lek. Diskwalificatie van het hele evenement wat mij betreft

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.