Ga naar hoofdinhoud

Is de eis voor de prestatie van de moeder voor de veulens in de Young Jumping Foal Sale te beperkt?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Egbert Schep, Cees Klaver, Sietse van der Meer

Via de Young Jumping Foal Sale wil het KWPN het gebruik van jonge KWPN-springhengsten stimuleren. Op deze nieuwe veiling, die plaatsvindt tijdens de finale van de Blom Cup in Ermelo, worden veulens aangeboden van hengsten die zijn goedgekeurd eind 2014 of later. Bijkomende eis is dat de moeders minimaal op 1,30 m-niveau hebben gelopen. Is dit een goede manier om het gebruik van jonge hengsten te stimuleren?


Van: Egbert

Egbert Schep, handelaar, fokker en KWPN-bestuurslid

Jazeker! Dit is een goed initiatief, want de bestaande veilingen bieden vandaag de dag alleen nog maar nakomelingen aan van hengsten die al naam hebben gemaakt. Ze kijken tegenwoordig nergens anders meer naar dan naar bewezen hengsten. We praten hierbij over een fokkerij van allemaal oude hengsten van twintig of vijfentwintig jaar geleden, dit is korte termijn fokkerij. Het is helemaal niet goed voor de fokkerij om te blijven hangen in het inzetten van oude hengsten. Daarnaast krijgt de fokkerij van jonge hengsten zo ook geen kans. Op deze nieuwe veiling worden er in ieder geval ook veulens aangeboden die uit moeders komen die zelf actief in de sport zijn geweest. Vanuit mijn gedachtegang is dat alleen maar goed. Je krijgt dan de kans om een hoog kwalitatief gefokt veulen te kopen uit een goede moederlijn. Ik zie niet in dat je een risico zou nemen als je een excellent veulen koopt uit een goede merrielijn van een goede jonge hengst die getest is aan de hand van het verrichtingsonderzoek. Dat heb ik veel liever dan een nakomeling van een oude bewezen sporthengst uit een gewone moeder die ik op elke veiling kan kopen. Ook de oude bewezen hengst fokt niet alleen excellente eigenschappen door, zeker niet als het veulen uit een normale merrie komt.


Van: Cees

Cees Klaver, fokker

Ik ben een fokker dus uit liefhebberij ben ik hier een voorstander van. Ik ken mijn eigen paarden goed. Als de moeder laat zien wat ze kan, heb ik aan de hand daarvan voldoende informatie ingewonnen om daarin te geloven. Het wil alleen niet zeggen dat een ander daar ook in gelooft. Vooropgesteld staat dat je wel houvast hebt als de moeder minimaal 1,30 m heeft gesprongen. Ik ben alleen bang dat de massa niet staat te trappelen om nakomelingen van jonge hengsten. Volgens mij hebben ze daar nog een vertekend beeld van. Ze kennen deze hengsten niet goed. Misschien hebben ze deze hengsten maar één keer gezien in Ermelo tijdens het verrichtingsonderzoek. Op die leeftijd hebben ze al zoveel gedaan dat niet altijd het goede er meteen uit is gekomen en sommige hengsten zijn laatrijp. Ik vermoed dat de hengsteneigenaar wel weet of het een goed paard is voor de toekomst maar hij weet nog niet of het een fokhengst is. De mensen zullen voorzichtig zijn want een jonge hengst dekt misschien vijf of twaalf merries per jaar. Er wordt pas geld geboden bij nakomelingen van bewezen fokhengsten die gepresteerd hebben. Ook al is het fantastisch dat jonge hengsten meelopen in de sport, toch zie je pas op minimaal zesjarige leeftijd of het een sportpaard is.


Van: Sietse

Sietse van der Meer, fokker

Ik vind dit een zeer goed idee. Ik heb alleen mijn twijfels of ze de fokkers zover kunnen krijgen dat ze hun 1,30 m sportmerries willen inzetten voor jonge hengsten. Een 1,30 m sportmerrie heeft al geld gekost omdat ze twee jaar in de sport heeft gelopen. Als een fokker bij een jonge hengst dekt, moet hij afwachten hoe deze jonge hengst fokt en het later doet. Misschien is er meer vraag naar nakomelingen van jonge hengsten als de veulens online worden verkocht. Persoonlijk zou ik wel een merrie willen inzetten voor zo’n veiling maar dan gebruik ik wel een aparte jonge hengst die mij aanstaat. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat niet alle jonge hengsten die goedgekeurd worden daar goed genoeg voor zijn. Je krijgt een gat in je papier als je met zo’n jonge hengst dekt. Verder zou ik liever gebruik willen maken van een prestatiemerrie die zelf ook uit een prestatiemerrie komt. Ik weet dan veel beter hoe de moeder en grootmoeder vererven, en dat weet ik niet bij een 1,30 m sportmerrie. Het is toch altijd afwachten hoe een sportmerrie fokt als er in haar pedigree verder geen sport zit. Ik heb meer vertrouwen in een veulen dat gefokt is uit een merrie waar drie of vier generaties prestatiemerries achter zit.

Deze Info@ verscheen woensdag 11 juli in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

Eis prestatie moeder voor veulens in Young Jumping Foal Sale te beperktLees meer »

Laden ... Laden ...

2 reacties op “Is de eis voor de prestatie van de moeder voor de veulens in de Young Jumping Foal Sale te beperkt?

  • Harm Hartlief

    Jammer dat een goede EPTM hierin dus geen waarde heeft voor het KWPN. Hiermee verloochenen ze toch een beetje hun eigen beleid. Verder denk ik dat het 1.30 niveau nog niet eens doorslaggevend hoeft te zijn, omdat de merrie misschien wel heel veel potentieel heeft laten zien echter door andere redenen niet in de sport heeft gelopen. Bijvoorbeeld inzet in fokkerij of blessure. Als de directe moederlijn zich goed heeft bewezen kan dat ook voldoende zijn. Wel een topinitiatief waaruit blijkt dat KWPN er wil zijn voor fokker en hengstenhouder.

  • Erna

    Met deze 1.30m eis worden alle jonge, veelbelovende merries met een kwaliteitsveulen uitgesloten. Dat is geen stimulans. Een goede afstamming en een merrielijn met prestaties geven toch minstens zoveel garantie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.