Van: De Paardenkrant
Aan: Rien van der Schaft (dressuurinstructeur, opleider en jurylid), Orlanda Dragman (paardenscout/bemiddelaar en hobbymatig paardenfokker), Jacques Maree (gespecialiseerd paardenarts, opfokker en eigenaar van dressuurpaarden)
Een bericht op Horses.nl over de fraaie overwinning van de aangewezen hengst Forty in de sterk bezette VWF-aanlegtest voor driejarige dressuurpaarden in Manege de Prinsenstad leverde meteen negatieve reacties op. ‘Kindermishandeling’ was het veel gebruikte woord. Hebben de tegenstanders gelijk, moeten we dit soort wedstrijden voor net zadelmakke paarden afschaffen? Of is dit een zeer welkom podium voor fokkers en eigenaren om hun producten te promoten en te verkopen?
Van: Rien
Als jurylid van De Prinsenstad Dressuur heb ik enkele deelnemers aangesproken op hun manier van rijden. Maar in de gewone sport zie ik ook weleens mensen met de verkeerde doelstelling paardrijden. Dat heeft dus niet zozeer met de leeftijd van het paard te maken. Ik heb op deze wedstrijd geen ‘kindermishandeling’ gezien, ik heb geen moment gedacht: wat ben jij een zielige driejarige. Belangrijk om te weten: de organisatie had ons als juryleden geïnstrueerd om zuiver de aanleg te beoordelen en om geforceerd rijden dus juist níet te belonen.
Toch heb ik wel mijn twijfels bij het principe om zo’n evenement voor driejarigen te organiseren. Als ik het vergelijk met kinderen, dan is het niet zo dat je niks kunt doen. Sommige achtjarige kinderen spelen fanatiek piano en groeien uit tot solist. Zo zag ik in Manege de Prinsenstad enkele getalenteerde driejarigen zonder dwang en helemaal van nature in evenwicht lopen, zoals je eigenlijk gewend bent van paarden op M/Z-niveau.
Ten aanzien van de paarden hink ik dus op twee gedachten, maar mijn persoonlijke lijn is dat ik pas met jonge paarden aan het werk ga in de winter dat ze vier worden. Als anderen al volop aan het werk zijn, ben ik met onze jonge paarden nog aan het spelen. In Nederland bestaat al een lange traditie van wedstrijden voor driejarige paarden. Misschien moeten we toch eens evalueren of we daar wel mee door moeten gaan.
Van: Orlanda
Zeker dit perfect georganiseerde evenement in Delft was een uitstekend podium voor de promotie van talentvolle jonge dressuurpaarden. Ik heb geen misstanden of geforceerde paarden gezien, de paarden werden juist prima voorgesteld. Het is duidelijk dat deze evenementen in een behoefte voorzien. Zowel van de zijde van de inzenders als vanuit het publiek was er heel veel belangstelling.
Vanuit de paarden bezien vind ik zeker zo’n top georganiseerd evenement als De Prinsenstad Dressuur een goede gelegenheid voor een driejarige om wat te leren. De paarden werden er op hun aanleg beoordeeld, niet op het spektakel van de beweging. Daarbij kwamen ze eens op een ander terrein en konden ze dus wat ervaring opdoen.
Ik denk dat eigenaren en ruiters zelf de beslissing kunnen nemen om met hun driejarige naar zo’n aanlegwedstrijd te gaan. Een driejarige die er nog niet klaar voor is, heeft er helemaal niks te zoeken en zal dus ook niet worden aangeboden.

Van: Jacques
Dit soort regionale wedstrijden, waarbij driejarige paarden middels een Pavo Cup-protocol beoordeeld worden, als kindermishandeling te bestempelen gaat mij veel te ver. Over het algemeen betreft het hier goed georganiseerde wedstrijden waar deze jonge paarden onder goede omstandigheden en meestal op een natuurlijke wijze worden voorgesteld. Dit soort wedstrijden is extra interessant, omdat getruukt voorstellen bij een driejarige niet makkelijk is en snel te doorzien is.
Het is voor deze jonge paarden vaak ook een welkom leermoment. De reistijd is over het algemeen kort, de omstandigheden en organisatie vaak zeer goed en het juryoordeel over het algemeen zeer professioneel. Het jurycommentaar dient daarbij vaak als welkome aanvulling op de graad van africhting en het gereden zijn.
Natuurlijk zijn deze wedstrijden ook een podium voor fokkers en eigenaren. Op zich is daar niets mis mee, eerder een voordeel voor fokkers om op relatief eenvoudige wijze en met weinig kosten hun product te laten zien.
Een ander voordeel is dat het ook inzicht in de vererving van met name jonge hengsten geeft. Kortom: mits goed georganiseerd, heb ik er geen enkele moeite mee.
Deze [email protected] verscheen woensdag 30 oktober 2013 in De Paardenkrant.
Poll

De gemiddelde leeftijd van de paarden in Nederland is slechts 7 jaar, ze zijn gewoon te vroeg en te snel aan het werk gezet! De groeischijven in de rug zijn pas bij 8 jaar gesloten, die rug geeft al veel te vaak problemen…als een driejarig paard op wefstrijd gaat zijn ze misschien al op 2 1/2 jarige leeftijd ingereden, als baby dus! Bij de renpaarden is dit normaal maar voor een rijpaard is het echt te vroeg, zeker als het een paard is dat biven de 1.70m uit gaat komen, die hebben sowieso langer tijd nodig om uit te groeien en sterker te worden. Rien van der Schaft heeft groot gelijk door pas op 4 jarige leeftijd aan het werk te gaan! Je wilt toch zo lang mogelijk plezier hebben van je paard? Het is een levend dier en geen voorwerp waar je gebruik van maakt en weggooit als het stuk is…..
Ik denk dat, laat ik zeer voorzichtig schatten, 70% van de paarden op 3-jarige leeftijd zadelmak gemaakt wordt. Voor het ene paard kan dit te vroeg zijn en moet je dit dus wellicht uitstellen(overige 30%) en voor het andere is er geen enkel probleem. Alles valt en staat bij de manier waarop dit gebeurd. Als je een en ander met gevoel voor paarden en verstand doet hoeft er helemaal geen probleem te zijn.
Met 3 jaar zadelmak maken betekend echt niet dat er vervolgens 6 dagen in de week een uur op gereden wordt.
Kortom de gemiddelde leeftijd van 7 jaar is mijns inziens veelal te wijten aan slecht horsemanship en niet aan het op 3 jarige leeftijd zadelmak maken.
Hoewel ik niet tegen jonge paardencompetities ben vind ik wel dat in dergelijke competities het gevaar schuilt dat jonge paarden even snel ”geprepareerd” worden om op een dergelijk evenement te schitteren. Dit wordt zoals bij de VWF Prinsenstad dressuur middels de juiste manier van jurering tegengegaan. Dergelijke wedstrijden hoeven dus niet afgeschaft te worden maar dienen wel met een ander doel dan spektakel te worden georganiseerd.
De mate van goed georganiseerd zijn van de wedstrijd maakt natuurlijk geen fluit uit. Het gaat om de belasting op veel te jonge leeftijd van kleuters, los van of ze een natuurlijke balans hebben of niet. De paarden zijn simpelweg niet volgroeid en dat behoort een professionele organisatie en jury zich te realiseren. Lees: users.telenet.be/peter.ryckeboer/artikels/welzijn/oudgenoeg.html
@christel Met mate van goed georganiseerd zijn bedoel ik dat de ruiters die op een correcte wijze hun paard voorstellen en rijden beloond worden en de ruiters die puur op spektakel rijden worden “bestraft”. Ik denk ook dat dit goed kan dienen als signaal naar alle toeschouwers.
Ik vind de link die u in uw bericht meezendt reuze interessant maar weinig objectief. Ik gun iedereen zijn eigen visie op het paard(rijden) maar als ik lees dat ik m’n paard tot zijn 5e jaar alleen met halster moet rijden en dat ik hem tot die tijd kan leren komen als ik m roep dan haak ik af. In mijn ogen hebben we het dan over een hele andere tak van sport die niet de mijne is. Met gevoel en oog voor het paard kan er met een gezonde 3 jarige vaak gewoon begonnen worden.
Hoeveel procent van deze talentvolle drie jarigen breekt er daadwerkelijk door, en kan nog in de sport uitgebracht worden op 7 jarige leeftijd? Een paard is dan pas volgroeid en kan dan pas beginnen aan zijn loopbaan als volwassen paard. En wat is er dan terechtgekomen van het percentage wat niet is doorgebroken tot de absolute top? Waar zijn die gebleven en hoe is het met de (geestelijke) gezondheid daarvan?
ik ben van mening als een paard echt top is, dan is wachten met werken tot een leeftijd van 5 jaar geen enkel probleem. zeker voor springpaarden, als 4 jarige 50 x L te rijden en als 5 jarige 50 x M te rijden is geen toegevoegde waarden denk ik.
als je echt kwaliteit hebt komt het zeker vanaf oudere leeftijd goed, bij merrie s is het eenvoudiger, hier zou men 1 of 2 veulen uit kunnen fokken, maar of dat nu de oplossing is
ik ben het niet eens met deze competities voor jonge paarden
Het zou echt voor de leeftijd van 4 jaar niet moeten mogen. Dan heb ik het over de opbouw vanaf 3 jaar, die rustig moet verlopen met voldoende rust anders bouwen we helemaal geen spieren op, die de wervelkolom beschermen. Er zijn ontzettend veel rugproblemen, wetende na onderzoek vraag specialisten. Daar komt bij dat de wedstrijden voor de mens vaak met spanning en fanatisme gepaard gaat. Dit gaat ten koste van het paard. De mens wil dit, de mens wil dat. Geef het paard in rustig tempo de tijd om te wennen en te ontwikkelen. Denk aan het paard en nog de vele jaren plezier die je alsnog kan hebben. Als het niet mogelijk is om wedstrijden te rijden voor de leeftijd van 4 jaar, zullen vele paarden in een rustiger tempo begeleid worden, dat weet ik zeker.
Op 3 jarige leeftijd prepareren van een paard om mee te doen aan een 3 jarige competitie vind ik ronduit slecht.
Op de Pavo-cup een 4 jarige laten lopen op GP nivo is ook zeer slecht.
Wat dan wel ??
Als je bij de knhs een 3 jarige op wedstrijden wil starten dan mag dat in de B klasse dus echt begin!! Waarom dan paarden met veel schwung en bla bla de ring in en kijk eens wat prachtig !!
De profi’s prepareren hun paarden zo dat het “natuurlijk”lijkt ! Ik heb zelf een merrie die zeer goed als 4 jarige op de Pavocup heeft gepresteerd, het paard is nu geestelijk een wrak wil gewoon niets meer van het zadel weten is er helemaal klaar mee. Ze liep als een GP paard haar pavo cup. Ze werd er om geroemd en nu is ze er klaar mee!! Zo ontzettend zonde ze heeft uiteindelijk nog de Z2 klasse kunnen halen met engelen geduld en is nu fokmerrie en in de omgang een schat van een paard.
Ik ben van mening dat men de profi’s bovenaan zet en de ruiter die zijn paard op een gewone eerlijke manier voorbrengt wel naar huis kunnen gaan want de waardering is er niet. ik heb veel gezien op stal bij profi’s en mijn respect voor hen heeft een behoorlijke knauw gekregen. Ik loop er niet meer zo warm voor…
Dus maw 3 jarigen op B nivo voorstellen prima, 4 jarige op L nivo ook prima en alles wat er boven op gezet is direct afkeuren !!
Misbruik van jonge paarden is van alle tijden. Xenophon (430 v.Chr.) signaleert dit misbruik al en adviseert derhalve om de paarden niet voor hun vijfde levensjaar in training te nemen. Bij de Griekse en Romeinse wagenrennen mochten de paarden niet voor hun vijfde levensjaar officieel aan de wedstrijden deelnemen waarbij de paarden tien tot 15 jaar in de zware quadrilles werden uitgebracht (“Wagenrennen” van prof. Fik Meyer). Dit was ook bij de eerste rennen van de Engelse Volbloeds het geval maar vanwege de pecunia werd die leeftijd steeds verder teruggebracht.
Het eerste voorbeeld van een tweejarige die deelnam aan een wedren dateert van 1769, maar negentig jaar later was meer dan een derde van alle paarden die in Engeland uitkwamen twee jaar in en 1890 was dat reeds meer dan de helft. De Jockey Club trachtte deze tendens tegen te gaan door het aantal rennen voor tweejarigen te beperken. Maar geld speelt een belangrijke rol en de investeerders willen zo snel mogelijk geld terug zien. Het rennen voor twee-en driejarige paarden werd steeds populairder, de afstanden steeds korter, de prijzen steeds hoger en dat gegeven verlangt steeds meer vroegrijpe paarden waar hardheid, uithoudingsvermogen, mentale weerstand, een rustige karakter, een aangenaam temperament en een lange (werkbare)levensduur absoluut niet meer telt.
Nu het gemiddelde sportpaard reeds voor zijn achtste jaar bezweken is, is het des te meer verbazingwekkend dat de prominenten de kinderarbeid van de paarden bagatelliseren en er geen been in zien om deze slijtageslag van en roofbouw op jonge (vroegrijpe) sportpaarden voort te zetten en zelfs verantwoord te noemen. Het zou hen sieren zich eerst eens meer in de ontwikkeling van het paard te verdiepen. Te meer omdat de huidige sportpaarden vaak ook nog met lange kwetsbare lange pijpen worden gefokt. De paardenklinieken staan vol met jonge paarden die nagenoeg veelal met rug-, wervel-, spier- en peesproblemen te kampen hebben.
De link van @ Christel (http://users.telenet.be/peter.ryckeboer/artikels/welzijn/oudgenoeg.html) moet voor hen ongetwijfeld een oogopener zijn.
Gelukkig hebben de gebruikers (vaak door schade en schande wijs geworden) beter begrepen dat de kinderarbeid funest voor jonge paarden is en stemmen zij in deze poll massaal tegen deze wijdverbreide roofbouw.
Ik geloof zelfs dat een ieder die met paarden omgaat (al of niet professioneel) weet, beseft dat dit echt niet door de beugel kan. Maar ja, wat wil je in een wereld waar elk mens, elk dier, elke boom, al het water, het land en zelfs alle zuurstof wordt opgeofferd aan het streven naar economische welvaart… Geen enkel ethisch besef.
Mijn eerste repliek op deze drie antwoorden heb ik juist vóór het verzenden geschrapt.Ik realiseerde mij net op tijd dat ik voor deze drie mensen niet meer hoffelijk was.Dus een nachtje afkoelen was noodzakelijk.Nogmaals het bewijs hoe prominente personen van het paardengebeuren via de media dikwijls met totale onzin en met onjuiste argumenten en met juiste argumenten maar totaal naast de kwestie, bepaalde zaken naar hun hand trachten te zetten.Die mensen verkeren allicht nog in de mening dat de gemiddelde paardenliefhebber dom is en alles slikt wat zij in de media verkondigen.Gelukkig is dit niet meer zo,en kan de gemiddelde paardenliefhebber via dit forum (en of andere) deze mensen even op hun plaats zetten.Nu ben ik niet de persoon die zal zeggen wat een ander wel en niet mag doen met zijn paarden.Om een antwoord te geven op de gestelde vraag baseer ik mij op de wetenschap van de paardendiergeneeskunde (gewrichten ,kraakbeen,groei,training enz)plus dat ik ook door schade en schande (zie Karel de Lange)veel heb moeten leren en mijn ideeën regelmatig heb moeten bijstellen.Conclusie: Ik doe er niet aan mee;ik vind het niet verantwoord en stel mij zelfs ernstig de vraag of dit dierenmishandeling is of niet??Indien niet? Hoe noemen we dan een twee à driejarig paard trainen en belasten met een ruiter(meestal veel te zwaar) erop zodanig dat de kans kreupel te worden op jonge leeftijd enorm vergroot?Wat betekent dan nog de zin “zuinig zijn op onze jonge paarden ? vr gr EC
Ik ben een tegenstander van dit soort “competities”, wil je echt een eerlijke aanleg beoordelen zonder dat een paard getruct is? waarom dan niet gewoon een wedstrijd los bewegen op 3 jarige leeftijd organiseren?
Met dit soort competities werk je het in de hand dat er te vroeg en teveel met jonge paarden gewerkt gaat worden om maar te kunnen scoren.
Vanaf 4 jaar rustig beginnen en vooral lange lijnen rijden vindt ik kunnen,maar een paard op 3 jarige leeftijd hoort in mijn ogen niet zo te lopen zoals ze er nu bij lopen in de jonge paardencompetities ongeacht hoeveel “talent en eigen balans” zo’n paard heeft.
Helaas gaat het allemaal om economisch gewin en steken veel professionele paardenlui hun kop in het zand.Zij moeten er immers geld mee verdienen en voordat de paarden kapot of gek zijn,zijn ze bij hun vaak alweer weg..
Wat mij betreft wordt het gewoon wettelijk bepaald dat paarden voor hun vierde jaar niet onder de man in enige competitie uitgebracht mogen worden. Wat dat betreft ontbrak het KNHS ook aan verstand toen zij de leeftijd om B te starten verlaagde naar 3 jaar. Terug draaien die hap!
Money makes the world go round !
Het is puur de handel & ons ongeduld dat maakt dat wij niet kunnen wachten totdat tenminste het skelet volgroeid is.
Om maar niet te spreken dat wij de paarden niet dusdanig lichamelijk trainen dat zij ons gewicht tenminste met sterke spieren kunnen dragen, vóórdat wij erop stappen!
Iemand heeft ooit bedacht dat een paard tot ‘lastdier’ gemaakt mocht worden, maar het is onomstotelijk bewezen dat wij gaan zitten op het zwakste gedeelte van hun skelet.
Er zijn zoveel factoren die maken dat onze paarden niet oud worden,
dit onderwerp is er slechts 1 van…..
Zo verbaas ik mij ook altijd over het feit dat elk paard (elke combinatie) zomaar mee kan doen met Z (en hoger), met als enige vereiste; als je de punten maar haalt!
Waarom gaat er geen fysieke keuring aan vooraf? Een officieel uitgebreid fysiek onderzoek dat aangeeft dat het paard inderdaad de fysieke voorwaarden in huis heeft om op hoog en hoger niveau intensief te trainen en te presteren.
Zodat men alleen met die goedkeuring op zak (per paard) kan en mag doorst(r)omen naar de hogere niveaus.
Ik vind deze reacties en de uitslag van de pol best grappig! Als ik een 3jr te koop heb staan zijn het niet sommige maar nagenoeg IEDEREEN die vol verbazing vraagt waarom die nog niet zadelmak is!!! Dus ik denk dat er behoorlijk met 2 maten gemeten word hier! Ik vind de hengstenkeuring te vroeg komen voor de hengsten, niet vanwege het rondje wat ze daar moeten lopen, maar wel omdat ze dusdanig getraind moeten zijn om kans van slagen te hebben dat ze als net wel of net geen 2jr aan de bak moeten. Ik heb met deze competitie geen moeite, maar wel in het beeld wat gekoppeld word aan een talentvol paard. De voorbeenzwaaier met de kop er op! Om een 3jr gewoon simpel tralala door de baan laten waggelen kan een super verlengstuk zijn om een paard kennis te laten maken met de wedstrijden. Transport, vlechten, zenuwen van de ruiter, andere paarden etc etc. Maar als je dit teveel als een wedstrijd gaat zien en niet als een leermoment voor je paard denk ik dat je jezelf als ruiter moet af vragen of je realistisch bezig bent…
Ja Peter, 2 maten en twee gewichten ???Ik ben nog nooit in mijn leven iemand tegengekomen die altijd en overal 100% consequent is met zichzelf.Ik ook niet en jij waarschijnlijk ook niet.Een twee à driejarige zadelmak maken kan je volgens mij zonder schade te berokkenen in vergelijking met een 2 à 3 jarige trainen voor een wedstrijd van driejarigen.En inderdaad het zit hem niet in het lopen van dat rondje op de wedstrijd maar wel in de voorafgaande periode en indien het paard het goed doet in de periode onmiddellijk na de wedstrijd.Want die paardjes worden dan geacht aan de top te lopen bij de vierjarigen.Velen van die jonge kapot gereden paardjes worden dan in de verkoop aangeboden.Ik denk dat jij dat ook liever anders zou zien?Natuurlijk doet ieder met zijn paarden wat hij of zij wil,maar ik vind dat de uitslag van deze pol hartverwarmend is.Natuurlijk zit het gevaar er wel in dat we met zijn allen roepen dat we zuinig zijn met onze jonge paarden,maar het consequent doen is nog wat anders.Ja,het is soms moeilijk om consequent te zijn.Wat betreft jonge paarden heb ik het alvast geleerd. vr gr Eddy en speciaal groetjes aan Bas.
Met enige verwondering heb ik de reacties van de jury-leden gelezen. Verwondering omdat het stuk voor stuk mensen zijn die absoluut hun sporen in de paardensport of de handel hebben verdiend. Storend vind ik de ogenschijnlijk naieve opstelling waar het gaat om hun oordeel t.a.v. de behandeling van de driejarigen tijdens de wedstrijd. Nee, de ruiter van vandaag de dag weet dat hij bij het inrijden en tijdens de proef gewoon rustig moet zitten. Dat zegt niets maar dan ook niets over de trainingen thuis.
Om een 3-jarige met een beperkte concentratiespanne voor te bereiden voor deze competitie, is veel meer nodig dan een paar weken spelenderwijs trainen. De economische belangen zijn groot. De winnaar krijgt een landelijk platform wat de waarde enorm goed doet. Dat op zich is al een zeer serieuze gedachte waard. Want waar de financiële belangen groot zijn zullen er altijd mensen zijn, die geen weerstand kunnen bieden aan de verleiding en tijdens de training grenzen opzoeken en over gaan.
Het zou het fatsoen in de dressuurwereld ten goede komen als paardenmensen zoals die welke in deze jury zitten, hun medewerking niet geven aan dit soort van competities.
De merrie die ik rijd is als drie jarige 2e geworden bij de Prinsenstad dressuur. Zij loopt op 8 jarige leeftijd Lichte Tour. Dit alles zonder ook maar een dag kreupel te zijn geweest. Een trainingsprogramma waarbij gezocht wordt naar inspannings momenten en rustperiodes.
Het management om sportpaarden heen dient te zorgen voor een opleiding welke past bij het paard en zorg draagt voor de gezondheid en de lichamelijke ontwikkeling van dit jonge paard.
Per paard zal er dan ook gekeken moeten worden naar de invulling en de intensiteit van de training. Het meenemen van een jonge paarden wedstrijd als ervaringsmoment is in mijn ogen goed mogelijk indien dit passend is en bijdraagt aan de ontwikkeling.
Goed kijken naar je paard, deze kennen en respect hebben voor zijn lichamelijke ontwikkeling is in mijn optiek veel belangrijker dan waar je hem rijdt (thuis/buiten de deur)
Dag Floor, het doet mij plezier dat we ook uw verhaal kunnen lezen,en je formuleert het zo mooi.Veel succes nog met uw merrie.Toch vrees ik dat er meer negatieve verhalen te vertellen zijn dan positieve.Zolang er grote voordelen uit deze wedstrijden kunnen gehaald worden zullen er altijd te veel jonge paarden geforceerd worden.En dat is jammer. vr gr EC
Dag Elisabeth,persoonlijk vond ik het antwoord van het jurylid nog door de beugel kunnen.De twee anderen ontgoochelden mij het meest,in ’t bijzonder dit van de dierenarts. vr gr EC