Ga naar hoofdinhoud

Zijn beenbeschermers in de dressuurring praktisch onuitvoerbaar?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Dirk de Haas, Wilma Wernsen, Vai Bruntink

Eén ding is zeker: het wel of niet toelaten van beenbescherming in de dressuurring leeft! Maar na ruim vierhonderd reacties op de stelling van Wendy Scholten hierover zijn we er toch nog niet helemaal uit. Is het blessurepreventie, of maken we zo kasplantjes van onze paarden? En is het praktisch wel uitvoerbaar?


Van: Dirk

Dirk de Haas, Grand Prix-jurylid, cursusleider KNHS-jurycursussen

Het huidige KNHS-reglement biedt al de mogelijkheid om de combinatie de gelegenheid te bieden om de dressuurproef met beenbeschermers te mogen rijden. Mits de federatievertegenwoordiger, of jury bij afwezigheid van een federatievertegenwoordiger, hiervoor toestemming heeft gegeven, bijvoorbeeld bij een slechte bodemgesteldheid. Kortom, ten behoeve van het welzijn van het paard kan hiertoe besloten worden. Daarnaast is het gebruik van beenbeschermers ook toegestaan bij het losrijden van het paard met het oog op het voorkomen van blessures en het welzijn van het paard. Het is mijns inziens ook met het oog op het welzijn van het paard niet wenselijk om onder normale omstandigheden beenbeschermers in de dressuurring toe te staan. Immers een jury kan onmogelijk zonder inspectie beoordelen of er géén onoorbare middelen onder zitten om de bewegingsafloop oneigenlijk te beïnvloeden. Zeker ook omdat de meeste kans op blessures als gevolg van aantikken en of door ongecontroleerde bewegingen zich voordoen tijdens het losrijden.

 


Van: Wilma

Wilma Wernsen, internationaal Grand Prix-amazone, lid dressuurforum Utrecht en instructrice

Wanneer ik in eerste instantie de stelling lees, zeg ik gelijk volmondig ‘ja’. Zowel bij jonge paarden als op het hoogste niveau is het risico vrij groot dat een paard zich aantikt in de ring, dan heeft een ieder dit graag beschermd, en dit heeft naar mijn mening niks te maken met een kasplantje maar gewoon zuinig zijn op je paard. Maar is dit praktisch uitvoerbaar? Daar hebben we zeker een punt. Want wanneer wij dit toepassen zal er een controle moeten plaatsvinden. Dit om te voorkomen dat er geen handige trucjes toegepast kunnen worden om het paard een nog betere techniek in de benen te laten krijgen. En hoe om te gaan met de verschillende kleuren peeskappen c.q. vormen, omdat de kleuren van de optomingen en het tenue zijn vrijgegeven. Mocht deze stelling gehandhaafd gaan worden dan ben ik er een voorstander van, om de kappen in de kleur van de benen van het paard te houden, zo wordt het niet te opzichtig voor de juryleden. Ik ben verder geen voorstander van meer regels, maar om de bepalingen van het FEI-reglement meer in acht te nemen, zo creëer je meer duidelijkheid.


Vai Bruntink, Grand Prix-dressuuramazone

Van: Vai

Ik vraag me af of het wel nodig is om tijdens de dressuurproef je paard peeskappen om te laten houden. Persoonlijk heb ik nog niet meegemaakt dat een paard zich in de ring blesseerde op een plek waar een peesbeschermer bescherming zou geven. Tevens lijkt het mij praktisch ook lastig uit te voeren. Het betekent dat er nog meer controle plaats gaat vinden door de stewards aangezien er ook op dit gebied natuurlijk ruimte is voor oneerlijke praktijken. Natuurlijk ben ik wel groot voorstander van diervriendelijkheid en veiligheid voor de paarden, maar vanuit mijn persoonlijke ervaring kan ik niet zeggen dat ik het gebruik van peeskappen in de ring als noodzakelijk zie. Wel moet ik hierbij een kanttekening plaatsen. Ik rij zelf eigenlijk enkel op goede zandbodems. Voor de basiswedstrijden op grasbodems, waarbij de paarden stiften ingedraaid krijgen, zou het gebruik van peeskappen misschien wel meer gewenste bescherming bieden.

Deze Info@ verscheen woensdag 21 november in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

Beenbeschermers in dressuurring is praktisch onuitvoerbaarLees meer »

Laden ... Laden ...

3 reacties op “Zijn beenbeschermers in de dressuurring praktisch onuitvoerbaar?

  • T. Ris

    Ik denk dat het doel van de dressuur als eerste is, je paard in balans onder de ruiter laten gaan. Wellicht daar eens de aandacht naar verleggen zodat je op wedstrijd niet met beschermers aan de slag hoeft.
    Zeker in de hogere klassen zou het echt niet meer nodig moeten zijn, dan ontbreekt de basis… Misschien nog in B en L toestaan en/of jonge paarden pas uitbrengen als ze stabieler zijn en balans verkregen hebben (tijd geven dus).

  • Francisca

    Wordt er bij het springen dan ook gecontroleerd of er iets tussen de beschermers zit waardoor het paard zijn benen hoger op tilt tijdens het springen? Nee toch… waarom zou het bij de dressuur dan anders zijn? En ja ik begrijp dat de kans op blessures bij spring paarden vele malen hoger liggen, maar als ik de hele week mijn dressuur paard probeer te beschermen, zou ik dat in de ring ook graag doen!

  • Gert Vis van Heemst

    Helemaal eens met Tonia Ris. Een paard gebruikt 80% van zijn hersenen voor het gebruik van zijn benen. Een paard in balans, harmonieus gereden, dus niet in een kader gedwongen,maar in zijn bewegen gefaciliteerd, zal zich heus niet met fatale gevolgen aantikken. Maar ja om zo tot een gewild beeld te komen kost tijd, het gaat sneller om het dier met een scala van trucjes in een “juist plaatje” te dwingen en dan wordt het voor een paard ondanks al zijn hersenen moeilijk om zijn benen goed te bewegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.