Ga naar hoofdinhoud

Zijn gynaecologische praktijken in het belang van fokmerries?

Van: De Paardenkrant
Aan: Wiepke van de Lageweg (hengstenhouder), Paul de Vries (paardengynaecoloog), Ad van Os (fokker)
In een ingezonden brief stelde een lezer van De Paardenkrant onlangs aan de orde dat de vergaande gynaecologische praktijken in de fokkerij niet in het belang zijn van de fokmerrie. Veelvuldig opvoelen, scannen, spoelen, dichtzetten; het levert een forse rekening op, terwijl we de merries er geen plezier mee doen. Meer schouwen en minder de opvoelbox in, dat was de oproep van deze ingezonden brief. Mee eens?


opi1 - Info@ Wiepke van de Lageweg (rechts) Van: Wiepke
Met deze stelling zijn wij het niet eens. Wanneer het niet nodig is om extra te voelen of andere handelingen te doen om de merrie dragend te krijgen, dan hoeven deze extra zaken niet te gebeuren. Maar om een merrie drachtig te krijgen is een goede begeleiding belangrijk. Het goed schouwen van de merrie is hierbij een erg belangrijke factor, en dient te gebeuren in combinatie met het scannen en opvoelen door een kundige dierenarts.
Goed schouwen is een kunst, niet iedereen kan dit. Goed kunnen schouwen leer je door dit regelmatig te doen, en je moet de merrie goed kennen. En samen met de informatie die de dierenarts verkrijgt bij het scannen en opvoelen, kan zo het juiste moment van insemineren bepaald worden.


opi1- Info@ Paul de VriesVan: Paul
Wij mensen kunnen op geen enkele manier een indruk krijgen over de gevoelens van de merrie ten opzichte van de fokkerij. Wel is het zo dat de natuur de bedoeling heeft dat iedere merrie jaarlijks een veulen krijgt, om daarmee haar erfelijke eigenschappen te verspreiden.
De beste investering die een fokker met meerdere merries kan doen, is het aanschaffen van een schouwhengst. En die hengst dagelijks goed te gebruiken om informatie te krijgen over de cyclus van de merrie. Het afslaan van een geïnsemineerde merrie geeft echter – in tegenstelling tot het scannen – geen informatie over het aanwezig zijn van een eventuele meerlingdracht!
Dat er naast de veterinaire begeleiding van fokmerries ook nog ingrepen worden toegepast, bijvoorbeeld het dichtzetten, is niet in het belang van de totale paardenfokkerij, omdat daarmee erfelijke onvolkomenheden worden doorgegeven aan het nageslacht. Maar het is wel in het belang van de merrie-eigenaar, omdat ze zonder die ingreep aanzienlijk minder kans heeft om drachtig te worden en een levend veulen geboren te laten worden.
Toch ben ik zeker geen tegenstander van natuurlijke dekkingen van goed geschouwde en hengstige merries. Bij een beperking van het aantal te bedienen merries is dit nog steeds een beproefde manier om merries drachtig te krijgen.


opi1- Info@ Ad van Os (2e van links) en familieVan: Ad
Niet mee eens. Vooral wat betreft de kant onkosten, want er zijn hengstenstations die voor de begeleiding een vast bedrag rekenen. Zo rekent bijvoorbeeld De Dalhoeve 120 euro exclusief btw per merrie, per seizoen en exclusief medicijnen, dus dat zijn de kosten niet. Wij hadden vorige week nog een tweelingdracht. Hadden we deze merrie niet gescand, dan waren de onkosten veel hoger geweest.
Wij hebben ook twee merries die niets laten zien bij de hengst, alleen dat ze er iets minder agressief naar zijn. Zulke merries zou je zomaar niet drachtig kunnen krijgen zonder te voelen of scannen. Ook is het voor de hengstenhouder niet te doen om alle geïnsemineerde merries met een schouwhengst na te rijden qua tijd en kosten.
Nee, we doen de merries er zeker geen plezier mee, maar ik denk dat we de meeste merries er ook geen plezier mee doen als we er twee tot drie keer per week een hengst bijhouden. Als het vakkundig en met rust gebeurt, hebben de meeste merries er weinig last van.

Deze Info@ verscheen woensdag 19 juni 2013 in De Paardenkrant.


Poll

Gynaecologische praktijken niet in belang van fokmerries. Lees meer

Laden ... Laden ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.