Ga naar hoofdinhoud

Zijn juryleden slechts uitvoerders van het fokkerijbeleid?

De inmiddels opgestapte hengstenkeuringscommissie Tuigpaard. Foto: Melanie Brevink-Van Dijk

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Gert Koers, Klaas Buist, Ronald Funke Küpper

Het Algemeen Bestuur van het KWPN heeft de hengstenkeuringscommissie Tuigpaard teruggefloten na de tuigpaardenhengstenkeuring. Een situatie die we nog niet eerder hebben meegemaakt en die vragen oproept. Zoals: zijn juryleden slechts uitvoerders van het door de fokkerijraad opgestelde fokbeleid of mogen zij daar hun eigen draai aan geven?


Van: Gert

Gert Koers, voorzitter en ledenraadslid Tuigpaard Noord.

De Fokkerijraad stelt de regels op omtrent selectie van de hengsten. De HK-commissie heeft als taak zich hieraan te houden. Binnen deze regels hebben ze wel enige speelruimte. Eén van de opdrachten was om breed te selecteren. De eerste bezichtiging vormde een dag met de nodige discussie. Ik kon ‘s morgens de uitslagen enigszins begrijpen. Na de pauze kon ik de plaatsingen niet meer volgen. Het aantal sterhengsten was acceptabel, maar het aantal hengsten voor Den Bosch was veel en veel te weinig. Dat laatste gaf ook de discussie en de frustratie bij hengstenhouders en leden. Het werd een dag met een zwart randje die alleen maar verliezers kent. Als voorzitter van KWPN Tuigpaard Noord kreeg ik zaterdagavond en zondag van verschillende hengstenhouders telefonische reacties. De boosheid en opmerkingen die ik te horen kreeg, kon ik begrijpen en ik deelde hun frustratie. Het was in mijn ogen ook niet nodig om zo scherp te selecteren, er volgen namelijk nog meer selectiemomenten. Dat kan in Den Bosch en later dit jaar tijdens een drietal presentaties in tuig. Geef hengsten de kans en fokkers het podium dat ze verdienen. Ik sta volledig achter het feit dat het AB ingreep.


Van: Klaas

Klaas Buist, tuigpaardrijder.

Natuurlijk moet de jury het beleid, dat is opgesteld door het Algemeen Bestuur en de fokkerijraad, uitvoeren. Ze mogen wel een eigen smaak hebben, maar ze moeten ondanks dat nog steeds selecteren voor het stamboek, en daarmee voor de fokker. De afgelopen jaren is steeds meer gebleken dat we dichtbij het fokdoel moeten selecteren. Ons fokdoel is een tuigpaard fokken die zich showt met zijn explosieve bewegingen voor de showwagen. Alleen dit brengt ons echt verder. Dit was ook de boodschap van het KWPN; dicht bij het fokdoel selecteren. Dat maar 6 van de 45 hengsten zijn uitgenodigd voor Den Bosch staat haaks op de boodschap van het KWPN. Het jurykorps had ruim moeten aanwijzen voor verdere deelname in het traject. Daarmee voorkom je dat goede paarden niet ‘beschadigd’ worden in het traject, en geef ze je de kans zich te bewijzen voor de showwagen. We hopen dat er vrijdag een ruimere aanwijzing kan plaatsvinden, en dat een mooie groep tuigpaardhengsten kan worden getoond op het internationale podium in Den Bosch.


Van: Ronald

Ronald Funke Küpper, bestuurslid Koepelfokkerij. Foto: Sandra Nieuwendijk

‘Teruggefloten’ en ‘op het matje roepen’ zijn kreten die misschien lekker lezen en een beetje sensatie oproepen, maar geen recht doen aan het soms moeilijke deel van de taken van een bestuur: uitvoeren, controleren en handhaven van de reglementen en afspraken. Die reglementen en afspraken worden bepaald door Ledenraad en Fokkerijraad en daar moet iedereen zich aan conformeren. Ook een jury. Zo is dat nu eenmaal geregeld binnen een vereniging. Overigens geldt  dat voor elke organisatie. Belangrijk is wel de communicatie. Intern en extern. Dus nee, een jury mag daar niet bewust een eigen draai aan geven, maar ze zijn wel de experts die op kundige en onafhankelijke wijze de paarden moeten beoordelen. Maar wel binnen de kaders, regels en afspraken die gesteld en gemaakt zijn. In de tijd dat ik voorzitter was van het NRPS, hebben we als bestuur, gelukkig, nauwelijks hoeven bijsturen, maar het is weleens gebeurd. De wijze waarop is wel belangrijk, weet ik uit ervaring, want voor alle partijen is dit geen leuke situatie.

Deze Info@ verscheen woensdag 15 januari in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

Juryleden zijn slechts uitvoerders van het fokkerijbeleid

Laden ... Laden ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.