Ga naar hoofdinhoud

Zijn leeftijdsgebonden springrubrieken onnodig?

Springpaard
Foto Lonneke Ruesink

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Luc Steeghs, Lars Kersen, Hester Klompmaker

Na de introductie van leeftijdsgericht sporten in de dressuur is iets soortgelijks ook in de springsport in de maak. Zo kunnen kinderen straks vaker (of alleen nog maar) tegen leeftijdsgenoten rijden. Maar is dat echt een verbetering? Een van de leuke dingen van de paardensport is toch juist dat jong en oud het tegen elkaar op kunnen nemen? De leeftijd van de ruiter of amazone is zeker niet allesbepalend.


Van: Luc

Luc Steeghs, bondscoach springen junioren en young riders
FOTO: WWW.ARND.NL

Ik vind het een verbetering. De regel is wel zo opgezet dat kinderen uit een lagere leeftijdscategorie tegen een hogere leeftijdscategorie mogen rijden, dus de mogelijkheid blijft wel bestaan. Het wordt geen belemmering voor jeugdige ruiters die snel naar een hoger niveau willen.
Het is een aanbeveling van NOC*NSF om bepaalde sporten gelijk te maken met andere sporten en daardoor begrijpelijk te maken. Ik begrijp wel dat zo’n regel wordt ingevoerd. Het geeft een extra stimulans als leeftijdsgenootjes tegen elkaar rijden. Als ruiters eenmaal boven de 21 jaar zijn, lopen de leeftijden wel door elkaar, maar dat is bij andere sporten ook het geval.
De bedoeling van deze regel is ook dat het makkelijk is voor de wedstrijdorganisatie. Het parcoursbouwen bijvoorbeeld. Op de lagere hoogtes, tot 1 meter, wordt er geen dubbelsprong meer gebouwd. Pony’s van verschillende maten strijden dan tegen elkaar want het gaat om de leeftijd van het kind en niet om de grootte van de pony.


Van: Lars

Lars Kersten, lid van het KNHS Talenteam
Foto: WWW.ARND.NL

Ik ben het ermee eens dat er geen leeftijdscategorieën moeten zijn. Het is juist leuk, en goed voor de sport, om in rubrieken ruiters te hebben van verschillende leeftijden. Internationaal komt dat iets minder voor, maar leeftijdsverschil zul je altijd wel houden. Voor een jonge ruiter is het alleen maar een uitdaging om tegen grote mannen te rijden. Het is een motivatie om te zien hoe deze mensen werken met de paarden. En daarvan kun je veel leren. Voor mijn leeftijd is er totaal geen grens bij twee-, drie-, vier- of vijfsterrenconcoursen.
De categorieën van de kaders zijn redelijk goed verdeeld qua leeftijd. Bij jongere kinderen moet de leeftijd wel dicht bij elkaar liggen, bijvoorbeeld bij de pony’s ( A-pony’s tot D-pony’s ). De children zouden van mij zelfs een jaar langer in hun categorie mogen rijden. Daardoor wordt het doorstromen naar de junioren makkelijker. Ik vind een amazone van acht jaar oud op een E-pony die tegen een amazone van achttien jaar oud moet rijden op een E-pony wel een te groot leeftijdsverschil. De stap naar de junioren is redelijk groot, want dan praat je over de leeftijd van veertien jaar tot achttien jaar oud. Drie of vier jaar leeftijdsverschil is niet extreem, dat gaat prima. De besten komen altijd bovendrijven. Je hebt toch vier jaar nodig om daar naartoe te groeien.


Van: Hester

Hester Klompmaker, springamazone en ‘moeder van’
Foto: WWW.ARND.NL

Ik ben een voorstander van het uitschrijven van meer jeugdrubrieken. Het zal ook een stimulans zijn om eerder de overstap van pony naar paard te maken. Waardoor de kinderen sneller en beter leren paardrijden. Meer gevoel krijgen van balans, ritme en de afstanden.
Het is voor de jeugd fijn om af en toe tussen leeftijdsgenoten te rijden. Zoals tijdens de winter jeugdcompetitie en enkele internationale wedstrijden tot U25.
Maar in de basis moet je veel ervaring op doen en kilometers maken in de wedstrijdring. Tijdens de wedstrijden tussen de senioren leer je veel door naar de anderen te kijken. Het is het goed om tussen ruiters te rijden die al veel ervaring hebben en te kijken hoe zij het parcours afleggen, de lijnen of barrages rijden. Je wordt daar alleen maar beter van. Je ziet hoe de professionals hun paarden scholen en opleiden. Je leert van je concurrenten, je versterkt elkaar. Als je alleen maar wedstrijden rijdt met leeftijdgenoten is er te weinig deelname en moet je vaker ver reizen. Het is toch juist mooi om als jong broekje te winnen van een doorgewinterde ruiter? Juist de afwisseling is mooi. Je leert van elkaar.

Deze [email protected] verscheen woensdag 11 december in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

Leeftijdsgebonden springrubrieken zijn onnodig Lees meer »

Laden ... Laden ...

6 reacties op “Zijn leeftijdsgebonden springrubrieken onnodig?

  • Janey Stephens

    Als dit enigzins haalbaar is, zou dit een goede zaak zijn. Voor enige jaren terug, toen mijn dochter nog pony reed, zag ik regelmatig bij ons in de kring 16 en 17 jarigen, klein van stuk en best getalenteerd, meerijden in de B en L rubrieken voor b en c pony’s. Dit wordt aangewakkerd door ponyhandelaren die hun jonge pony’ s snel op willen leiden, laten klasseren, om ze zo duur te kunnen verkopen. Vaak reden deze reeds pubers ook nog een eigen D pony in het M. Naast het maatgesjoemel is dit een extra ergernis.
    Voor de oprechte jonge deelnemers niet tegenop te concurreren. Het is zelfs zo dat deze broodruitertjes ook nog vaak naar de regiokampioenschappen mochten. Mentaal zijn deze kinderen al veel verder dan de kinderen waarvoor dit soort pony’s bedoeld zijn. De enige die dan nog mee kunnen zijn degene van wie de ouders dermate financieel gegoed zijn dat ze een toppony voor de kinderen aan kunnen aanschaffen. De rest van de deelnemers doet mee voor het ondereind van de uitslaglijst.

  • John de Brabander

    Leeftijd gericht sporten misschien de vraag eens op nieuw stellen. Want ik dacht dat dit de bedoeling is: Bij de jeugd , c.q. Pony ruiters: Onder >8 jaar Onder de >10 jaar onder de >12 jaar onder de >15 jaar en dan nog onder de >19 jaar bij de pony’s. Als ik me goed heb laten informeren, wat denken jullie hiervan en dan A, B, C, D, E pony’s tegen elkaar op leeftijd van de kinderen.

  • Teun

    Beste Lars,
    We hebben het hier over kinderen onder de 18 die pony rijden. Die zien nu ook geen ‘grote jongens’ aan het werk, die zitten op een paard. Bij de paarden kan iedereen van elke leeftijd rijden. Nu rijden lange kinderen van 11 of 12 jaar ook bij de springpony’s tegen 16 en 17 jarige deelnemers, dat is in de meeste gevallen niet stimulerend voor de jonge ruiters. Leeftijdsgroepen ipv. indeling op maat van de pony geeft eerlijker sport van de jongere ruiters.

  • jan jonas

    Ook bij de pony’s regeert het geld. Ouders met geld kopen de duurst pony’s, maar dat hoeft geen succes te geven. Er is meer voor nodig om in de prijzen te mogen vallen. Kinderen hebben vaak een heel andere intensie bij de sport dan ouderen, de meesten willen met hun vriendjes of vriendinnetjes spelen en vaak is de sport op gelegd en doen de ouders meer dan de kinderen. De echte ruitertjes zetten door, die voorbeelden zijn er genoeg. Ze laten meedoen met de ouderen is goed, oefening baard kunst, maar het blijven heel jonge kinderen ook al hebben ze talent. Het systeem, wat wij nu hebben is goed. Maar het schort nog in goede begeleidingen. Er zijn veel instructeurs die goed werk doen, alleen les geven is en blijft een kunst.

  • Michiel Zelvelder

    Ik zie dit idee niet zitten bij het springen met pony’s. Er zijn zonder leeftijdgebonden rubrieken al in sommige rubrieken 1 tot 3 deelnemers. Hoe zorg je dan voor een eerlijke wedstrijd? Elke categorie heeft zijn eigen hoogte en een aparte afstand in de bubbel sprong en er worden ook verschillende tempo’s aangehouden. Het kan toch ook niet de bedoeling zijn dat elke deelnemer de 1e prijs wint omdat wij de categorieën, de klassen en leeftijden uit elkaar halen.
    Er is helaas al een tendens op basiswedstrijden om in de klassen B en L de categorieën A,B,C, D, E samen te voegen. Op wedstrijden met een groot aantal deelnemers zie ik de mogelijkheid van leeftijdgebonden springen in de categorie D en E wel.

  • Ivonne Hanssen

    Klinkt logisch maar is praktisch niet realiseerbaar verwacht ik. De ponytijd is maar heel kort. Kinderen moeten eerst leren rijden. Dat begint doorgaans spelenderwijs maar ze groeien soms heel hard..die van 12 jaar vliegen van een B pony ineens door naar een E pony. Sommigen beginnen pas op die leeftijd met rijden en anderen rijden al jaren mee en hebben al ervaring. Dan heb je niks aan leeftijds indeling.
    Maar rijtechnisch zijn ze niet klaar om van een B nr een E te moeten. De ene heeft een ervaren automaat de andere een groentje..een wereld van verschil en ook dat is niet leeftijdsgebonden in te delen. Anderen scheuren jaren te lang rond op een automaat.. Is dat eerlijke competitie..nee. Leren ze daar iets van..ook nee. Maar belangrijkste in deze; het aantal ponyruiters loopt schrikbarend terug..oa door vergrijzing..hoe wil je daar nog aparte leeftijdscatergorien voor maken. De geplande test wedstrijden in onze regio gingen al niet door vanwege te weinig deelname.
    Ik zag liever dat ze eens eerlijk al die pony s gingen meten ipv dat gesjoemel daarmee.
    Ook vooral nameten die pony s die 8 jaar geweest zijn en nu in een klasse rijden waar ze niet thuis horen. Dat is al jaren schandalig en niet eerlijk en niemand die daar aktie op neemt. Die pony s zie je in de D en E maat starten en met nieuwe ruiter huppa ineens gekrompen tot een C pony, die ineens weer meegroeid met de ruiter en dan toch weer D wordt.
    Daar bereik je meer mee. Dan hoeft met zich om de leeftijd vd ruiter die erop zit ook niet meer druk te maken, dat lost zich zelf dan ook op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.