Ga naar hoofdinhoud

Zijn Nederlandse endurancepaarden even geschikt voor de top als Arabische cracks?

Van: De Paardenkrant
Aan: Geert Jan de Boer (actief betrokken bij endurancesport en -fokkerij), Joyce van den Berg (endurance-amazone), Gert Teunissen (dierenarts en voorzitter NRPS-hengstenkeuringscommissie)

Endurance-amazone en -trainster Harmke Westervelt verbaasde zich in De Paardenkrant over het feit dat er zo nodig paarden uit het Midden-Oosten aan te pas moeten komen om Nederlandse successen te boeken. Als je NRPS’ers en andere Nederlandse paarden met veel (Arabisch) bloed goed traint en begeleidt, presteren ze net zo goed als paarden uit het Midden-Oosten. Heeft Harmke gelijk?


opi1 info foto1 Geert Jan de Boer (links) bewVan: Geert Jan
Ik denk dat Harmke wel gelijk heeft dat het kan om in Nederland paarden voor de endurance te fokken en op te leiden, maar het is bijna niet te doen om de concurrentie aan te gaan met het Midden-Oosten. In Nederland is de sport heel klein en slechts een handjevol kan meedoen aan de top. Daarvoor een professionele endurancefokkerij opzetten is zeker niet rendabel als je dan ziet wat dat kost. Een jong onbeleerd paard moet dan al snel zeker zes- à zevenduizend euro opbrengen.
In het Midden-Oosten hebben ze overigens ook geen eigen fokkerij. Zij struinen de hele wereld over en halen de krenten uit de pap. Zij kopen de beste paarden ter wereld en daar is veel geld in geïnvesteerd. Daarnaast zijn de trainingsstallen er heel professioneel en goed uitgerust met een eigen veterinaire kliniek, zwembaden enzovoort. Daar kunnen we nog heel veel van leren. Als wij hier regelmatig bloedonderzoek kunnen doen, is dat voor ons al een luxe.
Het is dus zeker niet zo dat in Nederland gefokte paarden niet goed genoeg zouden kunnen zijn. Maar het professionele management van aankoop tot toppaard zoals dat met veel geld gepaard gaat in het Midden-Oosten, daar kunnen we echt nooit tegenop.


opi1 info foto2 joyce vd berg (links)Van: Joyce van den Berg
Er zijn zeker veel goede correct gebouwde Arabische volbloedpaarden in Nederland, die op hoog niveau mee kunnen lopen in de endurancesport. Wat daarbij komt kijken, is geld, tijd en energie. En dat mist misschien nog wat in Nederland. Endurance is niet gezellig buiten rijden, met drie bosritjes in de week kom je er niet. Endurance is trainen, monitoren met de beste zorg en voeding.
De laatste paar jaar is de sport in Nederland gegroeid, er komen meer internationale ruiters en dat is geweldig. Het kost tijd om meer paarden en ruiters op te leiden. Dankzij Emile Docquier, onze voormalige bondscoach, is dit gebeurd. Er is een goede aanstroom van jeugdruiters. Ook het seniorenteam breidt zich uit. De laatste jaren zijn er met Nederlandse paarden fantastische resultaten neergezet, dat bewijst dat het zeker mogelijk is in Nederland.
Helaas is er in de endurance niet een speciaal ‘fonds’ dat ervoor zorgt dat deze goede paarden ook in Nederland blijven zoals bij springen. De sport is duur en de verkoop van goede paarden dus ook logisch. Het opleiden van nieuwe, jonge paarden kost jaren, maar daar wordt hard aan gewerkt door verschillende Nederlandse ruiters.
In grote endurancelanden zoals Frankrijk zijn er fokkerijen die hun paarden ‘uitlenen’ aan goede ruiters, die ze dan uitbrengen op wedstrijd. In Nederland is dat nog niet zo bekend.
Dat wij de paarden uit de Emiraten hebben gereden op het wereldkampioenschap was een geweldige kans. Natuurlijk rijd je het liefst met je eigen paard, maar als dat niet mogelijk is en je kan dankzij deze paarden toch een volledig team uitzenden naar een kampioenschap, ben ik alleen maar dankbaar.


opi1 info foto3 Gert teunissen bewVan: Gert
Ik ben het eens met de stelling dat we in Nederland net zo goed paarden fokken die geschikt zijn om op topniveau endurance mee te rijden. Dat is ook al bewezen. Het NRPS heeft al succesvolle paarden en pony’s voortgebracht en kort geleden is de Arabische volbloedhengst Eenhoorn’s Dahman van Marly van Ditshuyzen goedgekeurd voor de dekdienst. Zij leverden topprestaties in 160 km-races. Die hengst is heel gaaf gebleven omdat hij op de goede manier loopt, heel economisch, en omdat hij qua karakter uit het goede hout is gesneden.
Het grote voordeel van het NRPS is dat de paarden veterinair worden gekeurd. Een goede constitutie is een voorwaarde voor presteren en dat begint bij goede röntgenfoto’s. Bovendien doorlopen de hengsten een verrichtingstest waarbij ze moeten laten zien dat ze karakter, werklust en uithoudingsvermogen hebben. Allemaal voorwaarden voor een toppaard in de endurancesport.
In Nederland hebben we zeker de paarden die geschikt zijn voor het hoogste niveau van de endurancesport. Wat die paarden verder nodig hebben is de juiste training en begeleiding. Ik denk dat wel gebleken is dat Nederland daar ook de ruiters en amazones voor heeft.

Deze Info@ verscheen donderdag 28 mei 2015 in De Paardenkrant.


Poll

Nederlandse endurancepaarden zijn even geschikt voor de top als Arabische cracks. Lees meer

Laden ... Laden ...

3 reacties op “Zijn Nederlandse endurancepaarden even geschikt voor de top als Arabische cracks?

  • Paardenfokkerij-Olympus

    In zijn algemeenheid heb je voor endurance geschikte paarden, een flink percentage arabisch of nog liever Shagya-arabisch bloed nodig. Dat staat vast.
    Aangezien buiten het AVS en het NRPS deze bloedvoering verguist is, zullen er in de Nederlandse populatie relatief weinig geschikte paarden te vinden zijn. Zelf fok ik systematisch met Shagya-arabisch bloed wat ook zeer interessant is voor eventing (en dressuur en springen!). En in de Arabische landen weet men mijn stal beter te vinden dan in Nederland. Dat is niet erg , maar geeft wel aan dat de beperkte potentie voor edurance fokkerij in Nederland verder leeg gekocht wordt.
    Sjaak Hoedjes
    Bergen NH

  • Frans Berings

    De vraag is, als je NRPS’ers en andere Nederlandse paarden met veel (Arabisch) bloed goed traint en begeleidt, presteren ze net zo goed als paarden uit het Midden-Oosten. Heeft Harmke gelijk?
    Volgens haar zijn er in Nederland genoeg paarden die op hoog niveau mee kunnen lopen.
    In het artikel in de paardenkrant van 20 mei 2015 verteld Harmke dat ze het wereldrecord op de 120 km met een gemiddelde van 29.47 km/uur in handen heeft. Als je daar goed over nadenkt dan is dat een enorme prestatie, want dat is toch 500 mtr/min, en 120 km lang. Ter vergelijking,het minimum tempo in een basis springparcours is 350 mtr/min en de lengte is maximum 600 mtr. Dan kan ik niet anders dan Harmke gelijk geven omdat ze het zelf waar gemaakt heeft, en ervaren heeft waartoe een paard in staat is en niet zomaar wat roept,
    Diepe buiging voor deze prestatie!

  • kaatje Vissers

    Ik denk zeker dat veel arabisch bloed heeeeel nodig is voor de hardheid en het uithoudingsvermogen!! Mijn dochter heeft een araber en die blijft lopen!! Desnoods de heeele dag extreem gewoon!! Dit is een ECHTE endurance kandidate, ze is pas 4 jr maar zoveel go en karakter [haar zus loopt met veel succes op de renbaan!!] en ja…ze is te koop omdat ik het jammer vind dat mijn dochter te weinig tijd krijgt voor haar, ze is bloedmooi en is zo top!! Die gaat heeeeeeel wat endurance winnen,alleen al op karakter!! Terwijl ze heel braaf en makkelijk is in omgang! Maar zo hard op de benen.. dat wordt moeilijk bij nrps om de echte eruit te halen….Die Arabieren zijn GEWELDIG!! ECHT!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.