Ga naar hoofdinhoud

Zijn twee manches te veel voor de vierjarigen in de Hengstencompetitie?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Zoï Snels, Cor Loeffen, Sietse van der Meer

“Eigenlijk is één rondje wel genoeg voor de jonge hengsten”, zei Jur Vrieling na afloop van de eerste wedstrijd in de Blom Hengstencompetitie. Hij doelde op de twee manches voor de vierjarigen. Eén ronde is volgens hem beter in het kader van welzijn en opleiding. Ook geeft hij aan dat het voor de fokkers interessanter zou zijn als de hengstenkeuringscommissie een korte toelichting zou geven. Is het inderdaad tijd om deze aanpassingen door te voeren?


Van: Zoï

Zoï Snels, springruiter

Ik ben het eens met de stelling van Jur Vrieling. De vierjarige hengsten zijn de jongsten die moeten deelnemen en moeten als laatst aan de start verschijnen. Hierdoor hebben ze vaak al een halve dag gereisd en gewacht op de wagen, wat al zeer vermoeiend is voor een jong paard! Dus het zou zeker gepast zijn om deze jonge hengsten maar één ronde te laten springen. Ter promotie van de hengsten zou het zeer aansprekend zijn als er na afloop van de ronde een korte toelichting gegeven wordt door een hengstenkeuringscommissielid of een (oud) internationaal springruiter. Dit zou het ook veel interessanter maken voor het publiek en de fokkers. Want sinds de afschaffing van het puntenspringen lopen de tribunes veel sneller leeg in de loop van de tweede manche.


Van: Cor

Cor Loeffen, voorzitter KWPN-hengstenkeuringscommissie springen

Ik begrijp Jur Vrieling wel maar twee keer springen heeft zo zijn voordeel. Toen ik in 1989 voor de eerste keer vierjarige hengsten ging beoordelen, waren er ook al twee manches. Als de paarden nog wat gespannen waren in de eerste manche, konden ze hetzelfde parcours nog een keer springen in de tweede manche. Daarna gaven we een toelichting en de punten. Dat bracht wel een bepaald wedstrijdelement met zich mee. Door de uitleg was er bij de mensen weleens onderling discussie over de punten die gegeven werden. Dit verhoogde wel de interesse van de mensen in het gedetailleerd kijken naar hoe een paard sprong. Door de toelichting die werd gegeven na de tweede omloop bleven de mensen automatisch zitten na de eerste omloop om te kunnen zien of de punten in de tweede omloop hetzelfde waren. Destijds hebben ze voor twee manches gekozen want anders kregen ze heel veel ex aequo’s. Als je naar een reguliere springwedstrijd gaat, rijd je ook een parcours en een barrage. Je rijdt dan ook twee keer. Wij hebben niet gekozen voor een barrage want dan draait het om snelheid. De parcoursen zijn helemaal ingesteld op het opleiden van een paard. Nu het wedstrijdelement er niet meer inzit, is de wedstrijdspanning wel weg. Dat is jammer, want er wordt minder gediscussieerd over de hengsten.


Van: Sietse

Sietse van der Meer, fokker

Ik heb geen probleem met twee manches. Voor hengsten die laten zien dat ze hoog in het bloed staan, is dit werk goed te doen. Als jonge hengsten goed zijn geschoold, moeten ze dit werk aan kunnen. Ze hebben een jaar de tijd gehad. Ik vind één manche weinig. Deze hengsten behoren op vierjarige leeftijd een nulrondje te kunnen springen. Als ze twee manches niet aankunnen, zijn ze niet goed genoeg. In Kronenberg hebben ze twee keer achter elkaar gelopen. Naar mijn mening liepen de betere hengsten twee keer een foutloos rondje. Dit waren in mijn beleving ook al de hengsten die mij in het verrichtingsonderzoek opvielen. De echte liefhebbers volgen de competitie; bij ons in het noorden, Zuidbroek, is het altijd zwart van de mensen. Als je als beginnende fokker wilt leren moet je kijken. Hier krijg je informatie. Het zou dan ook wel een goed initiatief zijn als de hengstenkeuringscommissie een verhaal afsteekt na de eerste of tweede manche. De hengstenkeuringscommissie heeft ook de opleiding van de hengsten bekeken en het examen afgenomen dus ze kunnen gerust meer vertellen over de hengsten. Voor mij hoeven ze dat niet per se te doen, maar wel voor de jongere generatie. Als ik het op mijn leeftijd nog niet kan bekijken, heb ik iets fout gedaan.

Deze Info@ verscheen woensdag 27 november in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.

 


Poll

Twee manches is te veel voor vierjarigen in HengstencompetitieLees meer »

Laden ... Laden ...

10 reacties op “Zijn twee manches te veel voor de vierjarigen in de Hengstencompetitie?

  • Mathijs

    Cor, wordt er minder gediscussieerd over de hengsten of over de punten destijds? Was toch n aanfluiting vaak dat punten geven. Gaat hartstikke goed zo en meer dan genoeg discussie langs de kant. Het is gewoon leeg omdat niemand toch meer met die jonge hengsten gaat dekken en het zijn er teveel , door de bomen het bos niet meer te zien. Dat ze weinig dekken mede ingegeven door de punten in verrichtingen, ook afschaffen, gewoon goedkeuring en verder niets.

  • Martijs de Haan

    Laat de 4-jarige hengsten eerst de piste verkennen zoals in het verleden ook het geval was. Dan zijn ze misschien minder gespannen en krijg je minder van die gestreste rondjes zoals in vragener. In een entourage van een internationale wedstrijd met videoscherm enz. is het een hele opgave voor 4-jarige paarden.

  • Jan Jonas

    Het is vragen naar schade bij 4 jarige paarden die nog niet uit gegroeid zijn. Mensen vergeten wat een 4 jarige moet doen om een parcours fatsoenlijk rond te laten springen. Vooraf wordt zwaar getraind, omdat niemand wil afgaan als een gieter, want te punten zijn belangrijk. Niet alle 4 jarigen kunnen dit aan en dit leidt naar discussie wat de sport schaadt, vooral als er ongelukken gebeuren. 4 jarige paarden die mentale en fysieke schade hiervan ondervinden, zijn voor de rest van hun cariëre getekend.

  • Mathijs

    Ze krijgen geen punten meer Jan Jonas. Of een paard schade ondervind hangt puur af van de ruiter en eigenaar zijn intenties. Zijn er genoeg die lange termijn op 1.60m hebben gelopen die ook als vierjarige de competitie hebben gelopen. Zie Verdi. Het is niet allemaal zwart/wit.

  • Sven

    Laat die vierjarigen lekker groeien, ze zijn nog zo jeugdig. Start met wedstrijden vanaf hun 5e jaar. Laat ze net als in België met de cyclus van hun leeftijdsgenoten meedraaien. Wat maken die punten nou uit ? Hengsten die een x-factor hadden komen niet verder dan het 1.25/1.30. Indoctro sprong voor een 10 maar kwam niet verder dan het 1.35/1.40! Waar gaat dit in godsnaam over? Indoctro kreeg enorm veel merries aangeboden want sprong voor een 10, maar helpt ondertussen de hele merriestapel om zeep. Ik heb dan ook nooit een ECHTE goeie van Indoctro zien rond springen! Al die punten die de hengstencomissie en jurieleden uitdelen hebben hun gewicht verloren. Tegenwoordig wordt er teveel goedgekeurd en de hengstencompetitie is totaal niet interessant en speciaal meer.

  • jan jonas

    Beste Mathijs, een jong paard die door de sport belast wordt is eerder op.
    Dat is te zien bij de cours-paarden. De renpaarden zijn uitgekoerst met 6 jaar. De meeste halen dat niet. Met de dravers is dat 13 jaar de meesten halen dat niet.
    Beide groepen beginnen met het 2 jaar. Met het springen is dat nu 4 jaar en de meesten zijn rond het 10 jaar al versleten. De paarden die ouder zijn, worden met kunst en vlieg op de benen gehouden. Dat is een vertekend beeld van de werkelijkheid. Natuurlijk krijgen jonge paarden waarderingen, anders hoeven ze niet die 4 jarige cyclus te lopen. Want het gaat om geld, of niet soms.

  • Maarten Dijkerman

    Nee.
    Als ze alleen competitie lopen en daarna rust niet.
    Hengsten worden al verwend(net als onze kinderen trouwens spatje regen fiets in de schuur mama brengt je wel met auto naar school)geen terreintest of slee meer etc.
    Met Cor eens als ze kijkerig zijn of een ruiterfout eerste manche kan je tweede manche verbeteren.
    Vroeger stonden de vierjarigen op indoor meppel in november twee dagen aan een dranghek met een schuine boom er tussen en liepen vier parcoursen met twee barrages.
    Beertien dagen later zuidlaren en eind december veendam hetzelfde verhaal en die beesten mankeerden nooit wat de meesten van mij(mn baas R.werners)liepen later internationaal en twee olympische spelen(Pybalia en Apollo)
    We willen GCT olympische en kampioenspaarden fokken die over vier dagen moeten presteren en meer kilometers en airmiles maken dan een gemiddelde vinex wijk,dus mi.kunnen ze nu al hun aanleg voor dat gedeelte ook al laten zien ahw.
    Geen watjes fokken maar harde bokken die al dat gesukkel later lichamelijk en geestelijk aan kunnen.
    Verder heb ik nog een stelling voor de paardenkrant:een echte goeie springt ALTIJD goed,die springt op een slechte dag nog altijd beter dan de rest.
    Eigenlijk hetzelfde als topruiters bijv.Franke,Jos,Jeroen die waren op de piespot al beter dan de rest.
    Maar ik begin door te draven dus ik stop.
    Succes allemaal.

  • eddy crul

    Iedereen heeft de mond vol dat we moeten zuinig zijn op onze jonge paarden. Als ik naar de praktijk kijk zie ik het toch anders.En zeker in het professionele segment. Ook hier bevestigen de weinig uitzonderingen de regel. Ben het volledig eens met u , mr Jan Jonas. vr gr ec

  • Mathijs

    @Jan: Waar kan ik feiten vinden dat meeste met 10 jaar al versleten zijn? En is dat dan bewezen dat dat komt door het jonge gebruik? Paarden tot hun 5 jaar niet laten werken is rampzaliger voor gezondheid dan geleidelijk belasten vanaf hun 2 jaar. Nogmaals, het is niet zwart wit, het hangt puur af van trainer, eigenaar. @Sven: In Belgie lopen ze met 3,5jaar al parcours vanaf Oktober en startlijsten vol…. Mijns inziens ook geen probleem hoor, deze gaan vaak weer hele zomer de wei op.

  • Conrad Beck

    @ Maarten Dijkerman: helemaal mee eens!
    “Nur die harten kommen in den Garten” Als ze dat beetje niet aankunnen, zijn ze sowieso niet goed genoeg. Het is tevens een selectie proces op de gezondheid, en daar blijven er ook een paar achter, dat kan je wel jammer vinden, maar uiteindelijk toch noodzakelijk om de kwaliteit van de paarden op termijn te verbeteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.