Ga naar hoofdinhoud

Moet zweepgebruik worden afgeschaft?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Joffra Schaap-Greve, Frank Schuttert, Johan Heins

Het zweepgebruik van Jur Vrieling in de eerste olympische springwedstrijd veroorzaakte veel verontwaardiging. De tijden zijn kennelijk veranderd, want eerder werd dit gewoon geaccepteerd. Moeten we in het kader van de maatschappelijke acceptatie van de sport de zweep niet gewoon afschaffen, zeker op internationaal niveau? Wie in de ring een probleem heeft, moet dat thuis maar oplossen!


Van: Joffra

Joffra Schaap-Greve, voorzitter KNHS springforum.
Joffra Schaap-Greve, voorzitter KNHS springforum.

Een zweep heeft zowel een straffende als stimulerende werking. Een klein tikje op de schouder om een paard alert te maken of te behoeden voor een zwieper uit de bocht is volgens mij geen issue. De straffende werking komt onze sport echter niet ten goede en zeker op een platform als de Olympische Spelen.
Maatschappelijke acceptatie van onze sport is van groot belang en wordt van een nog groter belang. De paardensport is de laatste jaren steeds mondialer geworden. Dit komt de (economische) ontwikkeling van onze branche zeker ten goede. Keerzijde is wel dat je steeds meer mensen met paarden hebt in plaats van paardenmensen. Niet alleen als deelnemer maar ook als publiek: Global Champions Tour Miami wordt door de badgasten bekeken vanaf het strand, in Parijs kijken nietsvermoedende toeristen mee en in Cannes wordt de sport door de rijken der aarde bewonderd vanaf hun superjacht. Dit in combinatie met social media en het op ieder gewenst moment foto’s kunnen maken, verplicht ons om veel bewuster om te gaan met ons imago. De macht en impact van social media wordt mijns inziens binnen de paardensport onderschat. Kijk maar eens hoeveel hetze een paar anti-zwarte-piet-mensen kunnen maken…


Van: Frank 

Frank Schuttert, springruiter Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Frank Schuttert, springruiter
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Ik ben het hier absoluut niet mee eens. Je kunt een zweep op verschillende manieren gebruiken, bijvoorbeeld als corrigerende tik of als ondersteuning. Een zweep mag ook maar een bepaalde lengte hebben en uit een bepaald materiaal bestaan. En dat is heel licht materiaal. Met die zweep mogen wij altijd de ring binnenrijden en daar doe je een paard geen pijn mee. Dat zijn meer corrigerende tikken. Een paard voelt daar weinig van. De FEI heeft ook aangegeven dat het om minimaal overmatig zweepgebruik ging. Jur Vrieling reed op een hengst en dan heb je weleens een zweep nodig.
Sommige paarden hebben voor de sprong soms net dat laatste duwtje in de rug nodig van een corrigerend tikje. Wat extra vertrouwen geeft om te springen. Dat is bij andere sporten ook weleens het geval. Als je op jonge leeftijd voor het eerst naar het zwembad gaat, spring je er de eerste keer ook niet vanzelf in. Dan heb je ook een steuntje in de rug nodig van je ouders of de zwemleraar. Ik gebruik mijn zweep vaak als mijn paarden naar een bepaalde kant toespringen. Als een paard naar rechts springt, heb ik de zweep in mijn rechterhand. Ik doe er niks mee, maar ik heb hem wel bij me als ondersteuning.


Van: Johan Heins 

Johan Heins, springpaardenhandelaar, voormalig bondscoach springen en springruiter Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Johan Heins, springpaardenhandelaar, voormalig bondscoach springen en springruiter
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

De stelling klopt niet. Dit werd vroeger ook niet geaccepteerd, toen was er minder reactie van het publiek. Met rijden moet een paard wel respect voor je hebben. Alleen moet je je zweep wel op een dusdanige manier gebruiken dat het niet dieronvriendelijk is. Er zijn paarden die een beetje kijkerig zijn op de sprong. Met een tikje op de schouder hebben ze dan iets meer respect. Je moet paarden niet vergelijken met mensen. Het zijn toch dieren. Degene die ze berijdt, moet wel de baas zijn. Jur Vrieling heeft zijn paard écht niet mishandeld. Voor een leek lijkt het erger dan het in werkelijkheid was. Hengsten hebben een sterk karakter en die horen respect te hebben.
Als je sport bedrijft met dieren wordt daar gewoon over gediscussieerd. Al eeuwenlang fokken we paarden om voor ons te werken en om op te rijden. Als een paard niet reageert op de druk van je kuit, geef je een spoorhulp want het paard moet voorwaarts. Als derde hulp zou je een tik met de zweep kunnen geven zodat het paard weet dat er iets moet gebeuren. Je maakt gebruik van deze hulpmiddelen omdat dat bij de training hoort, maar je mag er geen misbruik van maken. Over het algemeen wordt er in de sport heel weinig gebruik gemaakt van een zweep. Ik heb zelf bijna nooit met een zweep gereden.

Deze Info@ verscheen vrijdag 19 augustus in De Paardenkrant. Geen abonnee van De Paardenkrant? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

De zweep moet afgeschaft worden Lees meer »

Laden ... Laden ...

12 reacties op “Moet zweepgebruik worden afgeschaft?

  • Annemarie

    Het is niet de zweep die pijn geeft maar de hand en het temperament van de ruiter. Een goede ruiter kan gerust met een zweep rijden.
    In het geval van Jur Vrieling was hier duidelijk sprake van de emotie van de ruiter. Niet vriendelijk, niet handig maar een beetje te begrijpen. Het is tenslotte niet niks als je mag starten op de Olympische spelen. Dan wil je het zo goed mogelijk doen en als het dan mis gaat dan is dat een grote teleurstelling. De een geeft zijn paard een mep en de ander gaat vloeken en gooit haar schoenen weg! We zijn allemaal mensen.

  • Sanne

    Ik denk dat Joffra het bij het recht eind heeft en dat het in de toekomst nog wel eens heel moeilijk kan gaan worden om de paardensport nog te kunnen beoefenen. Maakt dan niet uit in welke discipline want overal valt wel wat op aan te merken. Nu is het de zweep…dan de spoor…dan weer de ruiter op de rug…overgewicht…aangespannen het gejakker door de hindernissen…voltige het gedreun op de rug…eventing de vaste hindernissen… Vroeger moesten de paarden te hard werken op het land en waren de karren overbeladen. Ben ik het eens met hoe sommige paarden getraind worden…nee….maar dat gebeurd voornamelijk achter de schermen. Net zoals zoveel dieren (honden katten enz.)achter de schermen mishandeld worden, daar heb je geen sport voor nodig. Ik denk zelf dat de walking horses daar een goed voorbeeld van is…in de ring show maar achter de schermen drama/mishandeling ten top !

  • Elly Cardinaal

    De zweep hoeft van mij niet afgestraft worden, idem de sporen.
    Maar m.b.t. het gebruik hiervan is nog veel te verbeteren.

    De twee olympische tikken deden mij toch echt de wenkbrauwen optrekken en de vraag stellen waarom dit nodig was. (En ik durf echt te stellen dat ik onder de paardenmensen val als amazone, trainer, jury en eigenaar van meerdere viervoeters.)
    Niet dat ik de bewuste ruiter nu als een dierenbeul beschouw, in tegendeel maar laten we ons geen watjes noemen; we hadden het hier niet over een corrigerende en ondersteunende tik toch?
    Zelf heb ik natuurlijk ook wel eens onterechte tikken gegeven (gelukkig niet voor het oog van vele miljoenen kijkers). Wie zegt dat nooit gedaan te hebben moet nog maar eens goed in zijn/haar geheugen gaan graven. Maar ik hoop dan wel dat ik na het heetst van de “strijd” mezelf corrigerend toespreek en hier van geleerd heb.

    Als jury zou het fijn zijn als er een extra tool reglementair verstrekt wordt voor (matig) overmatig zweep of spoorgebruik. Hoe fijn zou het zijn dat de knhs een jury de mogelijkheid geeft om bijvoorbeeld een gele kaart te kunnen geven bij bewust elke pas de sporen in de buik van het paard te duwen?
    Diskwalificatie wegens wreedheid laat de ruiter/amazone echt dichtslaan in de praktijk Met een gele kaart heb je meer de mogelijkheid tot een goed gesprek. Met dit gesprek hoop je dat er ook buiten het zicht van de juryleden/publiek een meer bewust gebruik van deze hulpmiddelen tot stand komt.
    En bij meerdere gele kaarten kan dit alsnog een diskwalificatie tot gevolg hebben.

    Ook zie je dat veel juryleden diskwalificeren te zwaar/ingewikkeld vinden en het dan dus maar niet doen. Hierdoor vindt er geen dossieropbouw bij de knhs plaats en kan een ruiter dus heel vaak deze handelingen toepassen voor hij tegen de lamp loopt.

  • jw

    De zweep is niet erg,maar wat thuis gebeurd is vaak veel erger,was vroeger zo is nu nog en zal altijd zo blijven.
    Want elk paard die 160m niveau loopt heeft ergens een tik,want anders sprongen alle paarden dit niveau,dus het paard zal banger zijn voor de ruiter als de hindernis,dus het springt.Waarom stoppen er zo weinig paarden op dit niveau,en als ze stoppen flippen ze vaak.

    Wel eens met Johan en Frank

  • jw

    Ik denk dat we een ding vergeten dat zirocco stopte voor de 2 de keer,en nu word er al gezegd wegens zweep gebruik uitgesloten,en de tweede ronde,was toch hetzelfde.

    Volgende week is het anders en wint ie weer,ik heb niet elke dag goeie zin.

  • peter

    Een pak slaag, daar ben ik ook tegen. Maar verantwoord gebruik is ooit nodig. Ik vond dat het met Jur ook nogal meeviel. Die mensen die hier zo heftig op reageren hebben vaak ook slecht opgevoede kinderen en een niet luisterende hond. Ik wil helemaal niet zeggen dat met slaan een goede opvoeding verkregen wordt maar het is wel een zaak dat er respect moet zijn en een stevige corrigerende tik helpt daar wel bij voor mens en dier.

  • Mirjam

    Wat Joffra zegt is helemaal waar, we moeten echt goed kijken naar hoe dit soort dingen overkomen. Veel paardenmensen zijn hierin helaas wat ouderwets of naief. En dan kun je wel denken dat het onzin van onwetende ‘dierenliefhebbers’ is, maar een sociale media campagne is zó gemaakt. Dus onze professionele ruiters op grote podia moeten opletten met hoe ze hun paard behandelen en wij moeten met z’n allen een goed verhaal hebben over waarom het wél verantwoord en diervriendelijk kan zijn om met een paard sport te bedrijven. Je kunt het niet leuk vinden dat de wereld tegenwoordig zo in elkaar zit, maar het is niet anders.

    Wat ik me wel altijd afvraag is hoeveel van die ‘dierenliefhebbers’ die een tik met de zweep altijd zielig vinden wel plofkip en varkens uit de bioindustrie eten… Maar goed, dat is een andere discussie.

  • Maria vd Berg

    Wat mij betreft; slaan is een teken van onmacht. Het geeft jouw eigen onvermogen aan. Jouw eigen vermogen tot communicatie is niet meer toereikend en vervolgens grijp je naar de zweep in plaats van harder nadenken, meer verdiepen en beter zoeken naar ‘de sleutel’ die de oplossing zou kunnen brengen. Verrichtingen gebaseerd op angst en macht leiden niet naar het gewenste resultaat; de ultieme communicatie tussen mens en paard. Integendeel…
    Dan hoor ik vaak, ‘nou, paarden zijn zelf ook niet zachtzinnig in hun onderlinge communicatie.’ Inderdaad, echter, wij zijn geen paarden, wij kunnen wel nadenken en wij kunnen het wel op een andere manier aanpakken. Wij kunnen kiezen!

  • eddy crul

    Mooi geschreven Maria vd Berg.In de paardensport is het zo, daar waar het verstand eindigt begint het geweld.En inderdaad ze zullen in de paardensport moeten kiezen,hopelijk kiezen ze voor vakmanschap.vr gr EC

  • Patrick

    Wonderbaarlijk toch dat “we” ons alleen maar druk maken over de gestelde maatschappelijke acceptatie. Binnen het (top)sportwereldje is het schijnbaar dus wel geaccepteerd dat in de omlopen op de OS 4 ruiters vanwege de bloedregel (doorprikken) en 1 ruiter vanwege zweepmisbruik hun boekje te buiten gaan. FEI zou hier eens harder tegen moeten optreden, dit om de sport te beschermen voor de toekomst.

  • Frank

    Een corrigerend tikje geen probleem, maar als een paard echt niet over de hindernis wil, dan heeft slaan met de zweep geen zin. En dat zie je maar zelden bij Topruiters. Ik vond het met Penelope en haar paard dat struikelde erger dan wat Jur deed. Toch denk ik dat je wel wat moet doen om het vertrouwen van het paard weer terug te winnen. En vind in dit geval dat Jur en VDL de juiste keuze maken in dit geval.

  • Teus Hartog

    Eens met de reacties op de stellingen. Alles waar ’te’ voor staat is op zijn minst ‘minder optimaal’. En ja, paarden zijn levende wezens en de één is er bij gebaat om af en toe een corrigerende tik met een zweep te krijgen. Andere worden er doodongelukkig en superangstig van. Het is de taak van de ruiter en trainers om te achterhalen wat het beste werkt bij het paard.
    Het wordt wel de hoogste tijd dat tegenstanders van de paardensport zich eerst wat meer verdiepen in hoe het werkt voordat alles zielig genoemd wordt.
    En ik ben het eens met Annemarie’s reactie. Ik zou het toejuichen als er een initiatief komt om een vorm van controle in te voeren die ook, of juist, op pensionstallen en ’thuis’ toeziet op het correct behandelen van paarden en pony’s. Waarom bedrijven wel aan allerlei regels houden en de klanten van die bedrijven ‘carte blanche’ geven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.