Ga naar hoofdinhoud

Jayson

Jayson

Jason (Johnson x Negro) – Foto: Rick Helmink

LEVENSNUMMER 528003201402026
GEBOORTEDATUM 27-4-2014
FOKRICHTING Dressuurpaard
REGISTER STB
STOKMAAT 170 cm
KLEUR ZWART
WFFS geen drager
GEREGISTREERDE(N): Van Olst Horses, Den Hout
FOKKER: W. VERSCHUREN, HEUKELOM

Afstammelingenrapportage 2020

De veulens van Jayson zijn wat wisselend van ontwikkeling, waarbij het merendeel van de veulens goed tot zeer goed ontwikkeld zijn. Ze staan ruim voldoende tot goed in het rechthoeksmodel en hebben uitstraling. De hals is ruim voldoende tot goed van lengte, richting en bespiering, bij enkele veulens komt de wat hals diep uit de borst. De schouder is doorgaans goed van ligging. De rug en lendenen van goed van bespiering. De croupe is meerdere keren iets hellend van ligging en ruim voldoende van lengte. Het voorbeen is van terzijde gezien correct gesteld, van voren gezien enkele malen licht frans, het achterbeen is enkele malen licht sabelbenig. Twee veulentjes hebben iets ongelijke hoeven. Het fundament is hard en een enkele maal iets fijn. De stap is ruim voldoende van ruimte. In draf tonen de veulens veel souplesse, en ruim voldoende tot goede ruimte, kracht en balans. De galop heeft een ruim voldoende tot goede ruimte en afdruk en ruim voldoende souplesse en  balans.

Aantal geregistreerde nakomelingen 2020:   14 merrieveulens/11 hengstveulens

Aantal aan huis gescoorde veulens 2020:     17 veulens

Predicaten aan huis gescoorde moeders:

Elders Reg.A/B/VB STB/STB-EXT Ster Voorl. Keur Keur Elite
1 4 4 2 3 3

Fokadvies

Jayson kan formaat, rijdbaarheid en instelling toevoegen aan de dressuurpaardenfokkerij alsmede souplesse, kracht en gedragenheid in beweging.

Verrichtingsrapportage

Exterieur:
Jayson is een goed ontwikkelde hengst die goed in het rechthoeksmodel staat. Het hoofd is aansprekend maar een fractie lang. De nek is ruim voldoende van lengte met een iets zware hoofd-halsverbinding. De hals is goed van vorm, goed van lengte en bespiering en komt diep uit de borst. De schouder is goed van lengte en goed van ligging. De schoft is ruim voldoende ontwikkeld en goed van lengte. De rug is goed van lengte en goed van bespiering. De lendenen zijn goed aangesloten en goed van bespiering. De croupe is goed van ligging, goed van lengte en goed van bespiering. De broekspier is goed van lengte. Het voorbeen is van terzijde gezien licht onderstandig en van voren gezien correct gesteld. Het achterbeen is correct gesteld. De koten zijn goed van lengte en een fractie steil gesteld. Het fundament is goed ontwikkeld en goed van kwaliteit. De voeten zijn goed ontwikkeld en hebben een ruim voldoende kwaliteit waarbij de hoogte in de verzenen licht ongelijk is.

Afstamming:
De zoon van de preferente Johnson, Jayson, werd tijdens afgelopen KWPN Kampioenschappen aangewezen voor het kortlopende verrichtingsonderzoek, nadat hij zesde werd in de Pavo Cup onder Franka Loos. Johnson (v.Jazz) kennen we uiteraard als het voormalige toppaard van Hans Peter Minderhoud. Zo was het duo individueel negende tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro en medeverantwoordelijk voor de bronzen teammedaille tijdens de WEG in Caen in 2014. Jayson’s moeder Zamora B, een dochter van de preferente topvererver Negro, draagt de predicaten elite pref IBOP-dr en PROK en bracht al een elite en een sterdochter van Lord Leatherdale. Haar moeder Jamora (v.Wisconsin) bracht het Lichte Tour-paard Tamora (v.Olivi), een ZZ-L-paard van Metall en een Z-paard van Krack C. Daarnaast is ze de grootmoeder van een ZZ-L-paard en is ze zelf in het Z geklasseerd. Verder komen uit deze moederlijn een groot aantal sportpaarden, zoals de Grand Prix-geklasseerde Whitman (v.Rhodium) en Zamora (v.Krack C) van Lynne Maas, Lichte Tour-paarden Rambo (v.Gribaldi), Apache (v.Rhodium), Bon Jovi (v.UB 40) van Diederik van Silfhout, en de KWPN-hengsten El Capone (v.UB 40) en Feel Good (v.Contango).

Onderzoekrapport:

Jayson (v. Johnson) – Foto: Rick Helmink

Jayson is een eerlijke, betrouwbare, op zijn ruiter gefocuste hengst die veel werklust toont en beschikt over een zeer goede instelling. De hengst laat zich zeer goed bewerken. De stap is zuiver, goed van ruimte en wordt met veel lichaamsgebruik getoond. In draf beweegt Jayson met een goede beentechniek. De draf heeft een goede ruimte, veel gedragenheid en een achterbeen dat goed ondertreedt. De galop is zeer krachtig, bergop, gedragen en goed van ruimte. Jayson beweegt met veel souplesse, een goede houding en veel balans. Als dressuurpaard heeft Jayson veel tot zeer veel aanleg en geeft zijn ruiter een goed gevoel.

Stalgedrag:
Eerlijke betrouwbare hengst, makkelijk in de omgang en rustig op stal.

Veterinair rapport:
Geen bijzonderheden vastgesteld.

Spermaonderzoek:
Verwacht bevruchtend vermogen klasse: goed.

Fok/aanparingsadvies:
Jayson kan formaat, rijdbaarheid en instelling toevoegen aan de dressuurpaardenfokkerij alsmede kracht en gedragenheid in beweging.

Moederrapportage:
Zamora B is een voldoende ontwikkelde merrie die goed in het rechthoeksmodel staat.
Het hoofd is sprekend met een groot oog
De nek is ruim voldoende van lengte met een fractie zware hoofd-halsverbinding.
De hals is ruim voldoende van vorm, goed van lengte en ruim voldoende van bespiering.
De schoft is goed ontwikkeld en voldoende van lengte.
De schouder is goed van lengte en iets steil van ligging.
De rug is goed van lengte en voldoende van bespiering.
De lendenen zijn voldoende bespierd en ruim voldoende aangesloten.
De croupe is iets hellend, voldoende van lengte en goed van bespiering.
De broekspier is goed van lengte.
Het voorbeen is van voren gezien toontredend en van terzijde gezien correct gesteld.
Het achterbeen is correct gesteld.
De koten zijn goed van lengte en correct gesteld.
De hoeven zijn goed ontwikkeld en goed van kwaliteit met ruim voldoende ontwikkelde verzenen die een fractie ondergeschoven zijn.
Het fundament is goed ontwikkeld en goed van kwaliteit.
De stap is ruim voldoende van ruimte en ruim voldoende van souplesse.
De draf is ruim voldoende van ruimte met een goede houding en een zeer goed ondertredend achterbeen. Het voorbeen zou een fractie meer schoudervrijheid mogen hebben.
De galop is krachtig, ruim voldoende van ruimte, gedragen met een ruim voldoende houding.
Het krachtige achterbeengebruik valt bij deze merrie positief op.

Zamora B heeft in 2010 bij de IBOP proef de volgende resultaten behaald:
Stap 7,5 Draf 8 Galop 7,5 Souplesse 8 Houding en Balans 7,5 Rijdbaarheid en Bewerkbaarheid 7,5 Aanleg als dressuurpaard 7,5 Totaal 76,5 punten

Stokmaat: 1.63m / Kleur: bruin