Ga naar hoofdinhoud

Hoefsmid krijgt werkstraf na hamerslag op paardenhoofd

De politierechter heeft een hoefsmid een taakstraf van dertig uur gegeven. De hoefsmid verwondde vorig jaar mei in Someren een paard door hem een klap op zijn hoofd te geven met een hamer. Door de klap liep het paard een breuk in zijn schedel op en beet zijn tongbeen door.

Volgens de hoefsmid (26) zelf viel de verwonding wel mee. Hij gaf aan dat het paard vervelend was en dat hij het paard daarom een corrigerende tik gaf. Hij vergat echter dat hij een hamer in zijn handen had. De eigenaresse heeft een heel ander verhaal. Volgens haar verloor de hoefsmid zijn geduld, pakte de hamer en gaf een behoorlijk gerichte klap. Er kwam een dierenarts aan te pas om de wond te hechten.

Geen gemakkelijke zaak

De Officier van Justitie vond het geen gemakkelijk zaak. Met een straf is het slachtoffer niet geholpen, maar dierenleed moet bestraft worden. Ze geloofde het verhaal van de stalhoudster. Anderzijds gaf ze aan dat de hoefsmid het niet met voorbedachte rade deed om het paard te verwonden. Ze eiste zestig uur werkstraf, waarvan veertig voorwaardelijk.

Bron: Eindhovens Dagblad

3 reacties op “Hoefsmid krijgt werkstraf na hamerslag op paardenhoofd

  • marcel dufour

    Een taakstraf is een veel te lichte straf. Deze desbetreffende smid zou een beroepsverbod moeten krijgen want als je jezelf zo slecht onder controle hebt dat je dieren met een hamer slaat dan moet je uit de buurt van dieren blijven.

  • Sanne

    Ik was er niet bij en heb het niet gezien, maar het nut van op het hoofd slaan mét of zónder hamer vind ik al een hele stap te ver. Maar laten we wel wezen, 26 jaar… welke ervaring heb je dan? Helaas zijn er veel smeden, maar in mijn ogen maar weinig goede smeden. Smeden die zowel met mens en dier om kunnen gaan alsmede weten hoe een paard goed om de voeten behoord te staan. Jammer maar ik denk dat dit niet de enige jonge knul is die snel binnen wil zijn zonder enig gevoel voor de dieren te hebben.

  • Jannette Brokke

    Ik ben de eigenaresse van Flex het paard. Bedankt voor het plaatsen van het artikel. Ik vind deze straf ook veel te laag, geen geldboete en ik heb geen schade vergoeding gekregen. Zelfs de advocaat kosten moet ik zelf betalen. Maar ben wel blij dat dit zoveel media aandacht krijgt ook van Hoefslag en Horse.nl en andere kranten. Dat maakt dat dieren mishandeling steeds meer aandacht krijgt en ik hoop oprecht dat deze hoefsmid ervan heeft geleerd. Het blijft zuur voor mijn twee meiden van 12 en 13 jaar dat hij blijvend beschadigd is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook