Ga naar hoofdinhoud

Justitie verdenkt manegehouders van witwassen drugsgeld

Justitie verdenkt de 62-jarige Koos van W. uit Capelle aan den IJssel en zijn 32-jarige dochter Fenny van W. van witwassen. De twee bestierden een manege aan de Schaardijk bij de Esch in Rotterdam waarvan de politie het vermoeden heeft dat het terrein en het stallencomplex zijn gefinancierd met opbrengsten uit hennepteelt. Dat meldt het AD.

Vorige week diende de rechtszaak tegen vader en dochter, die in mei 2017 zijn aangehouden. Het zogenoemde ConfisQ-team (waarin medewerkers van politie, de gemeente Rotterdam, Fiod, belastingdienst en het Openbaar Ministerie samenwerken) kwam de vermeende witwaspraktijken op het spoor nadat in de woning van de man een hennepkwekerij was aangetroffen. Er werd beslag gelegd op het stallencomplex, zeven paarden, zadels, een vorkheftruck, een luchtdrukwapen en gereedschap.

Gestolen auto’s en wilde dieren

In de woning van Koos van W. werden door de politie twee vuurwapens gevonden. Ook kwamen bij doorzoekingen kentekenplaten van gestolen auto’s tevoorschijn. Daarnaast stuitten de agenten ook op een aantal wilde dieren. De Capellenaar had een vergunning voor de dieren die hij als hobby hield, maar de situatie van twee cheeta’s, een wilde kat en wat aapjes was reden de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in te schakelen.

Geldstromen

De rechtbank boog zich vooral over de geldstromen in de familie. Een contante storting van ruim een ton op de rekening van W. senior, tienduizenden euro’s op de rekening van zijn dochter en nog enkele andere bedragen van in de vele tienduizenden euro’s gingen rond. De vader kon geen heldere verklaring geven voor de herkomst van het geld. Hij deed naar zijn zeggen in onroerend goed, had veel gespaard en van zijn vrouw had hij een grote som door haar gespaard geld gekregen.

Rechtszaak aangehouden

Uiteindelijk heeft de rechtbank besloten de rechtszaak aan te houden omdat de advocaat van de manegehouder plotseling financiële stukken van de boekhouder inbracht. De aanklager had er geen oren naar omdat de informatie wel erg laat werd aangeleverd. De rechtbank twijfelde over de waarde van het financiële overzicht omdat niet duidelijk werd op basis van welke informatie de boekhouder zijn werk had gedaan. Toch werd besloten het in ontvangst te nemen en aan het dossier toe te voegen. Over drie maanden, als de rechtszaak wordt voortgezet, worden de cijfers besproken.

Gedwongen verhuur

De verdachte manegehouder bekende overigens een schuur te hebben verhuurd in de wetenschap dat er wiet werd geteeld. Volgens hem werd hij er toe gedwongen.

Bron: AD/Politie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.