Ga naar hoofdinhoud

Nederlandse paardenvleesfraudeur Jan F. opgepakt in Spanje

De vleeshandelaar Jan F. is vanmorgen in zijn woonplaats Calpe in Spanje gearresteerd door de Spaanse politie.  De Nederlander was verantwoordelijk voor de levering van Roemeens paardenvlees aan vleesbedrijf Spanghero in de periode 2011-2013. Dat Franse bedrijf verkocht het paardenvlees aan de voedingsindustrie als rundvlees.

F. is volgens Spaanse media op verzoek van de Franse autoriteiten opgepakt en in verband met de gevangenisstraf die hij nog moet uitzitten in Frankrijk. F. werd in april in Parijs veroordeeld tot een celstraf van twee jaar wegens georganiseerde (vlees)fraude en valsheid in geschrifte. Hij kreeg ook een beroepsverbod opgelegd waardoor hij professioneel niet meer actief mag zijn in Frankrijk.

500 ton paardenvlees

Door de paardenvleesfraude werd er in minstens zes Europese landen 500 ton paardenvlees verkocht als rundvlees. Volgens de aanklager was dit het grootste Europese voedselschandaal van de laatste jaren.

Ontkennen

F. ontkende een jaar eerder de spil te zijn in het vleesschandaal. “Iemand heeft een fout gemaakt, maar wij waren het niet’’, liet hij in februari 2013 weten via zijn advocaat. Aanleiding waren in dat jaar berichten in de Britse krant The Guardian dat de Nederlander ‘wel eens’ de spil zou kunnen zijn in paardenvleesschandaal.

Bron: AD

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook