Ga naar hoofdinhoud

Stevige jurisprudentie over aansprakelijkheid commissionairs bij verkoop

Foto Lonneke Ruesink

Zeven jaar lang was er juridisch gesteggel over de 1,60m-merrie Parcona (v. Indoctro), die na verkoop ongeschikt bleek als sportpaard. De voorzieningenrechter oordeelde in eerste instantie dat de bestuurder van de BV die het paard verkocht en de commissionair vrijuit gingen. Het Gerechtshof Den Haag dacht daar anders over en oordeelde dat een commissionair net zo goed hoofdelijk aansprakelijk voor de verkoop van een ondeugdelijk sportpaard als de verkoper. Inmiddels ligt er nog stevigere jurisprudentie voor dit soort zaken: de Hoge Raad bekrachtigde namelijk het arrest van het Hof.

Waar het allemaal om ging: de merrie Parcona (v. Indoctro), die onder Yves Houtackers en Krista van Oers internationaal tot en met 1,60m niveau sprong. De merrie werd op 2 mei 2011 door Hoeve De Hazelaar verkocht aan de Duitse stal Melisa Internationales Reitzentrum GmbH als sportpaard voor 320.000 euro. Het is de bedoeling dat Sevil Sabanci de merrie gaat rijden. In de ring verschijnt de Indoctro-dochter echter nooit meer. Kort nadat de merrie was geleverd, werd ze kreupel.

Neurectomie

De dierenarts die de kreupelheid aan het linkervoorbeen onderzocht vond in juni een paar onderhuidse knobbeltjes en verwees de merrie door naar dierenkliniek De Bosdreef in Moerbeke. Daar komt bij een MRI-scan de aap uit de mouw. Parcona heeft een chirurgische ingreep gehad die inhoudt dat zenuwen zijn doorgesneden om pijn in het been weg te nemen. Een zogenaamde neurectomie. Het paard heeft daarna vaak geen last meer van de kreupelheid, maar – en daar wringt de schoen – is uitgesloten van FEI-wedstrijden.

Commissionair

Dat de koop ontbonden moest worden en de aankoopsom van 320.000 euro gerestitueerd door Hoeve De Hazelaar BV, daar was de voorzieningenrechter al in juni 2015 uit. Maar de bestuurder van Hoeve De Hazelaar en de commissionair gingen vrijuit. Onder andere daartegen ging de Duitse koper in beroep. Naar oordeel van het Hof zijn de bestuurder én ook de commissionair wél hoofdelijk aansprakelijk. Dat laatste is interessant, aangezien tussenpersonen in Nederland de dans regelmatig ontspringen. De verkoper en de commissionair procedeerden nog verder en namen de zaak naar de Hoge Raad. De Hoge Raad bekrachtigde de uitspraak van het Hof.

‘Stevige jurisprudentie’

Ali Kücük, vertegenwoordiger van de koper, vertelt dat hij blij is met de bekrachtigde uitspraak. “Als ons bedrijf niet de tijd of de financiële middelen had gehad voor zo’n lange zaak, hadden we niet bereikt wat we nu hebben bereikt. Het ging niet meer om het geld, maar om gerechtigheid. Er ligt nu stevige jurisprudentie om de ethiek bij paardenverkopen te verbeteren, niet alleen in Nederland, maar ook verder in Europa en de wereld. Kopers die met een dergelijke zaak te maken krijgen kunnen nu refereren naar deze uitspraken.”

Klik hier voor de uitspraak van de voorzieningenrechter (2015)
Klik hier voor het arrest van het Hof  (2017)
Klik hier voor de uitspraak van de Hoge Raad (2018)

Bron: Horses.nl

 

 

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Eén reactie op “Stevige jurisprudentie over aansprakelijkheid commissionairs bij verkoop

  • Ja zeer leerzaam. De bestuurder is aansprakelijk omdat hij betaling frustreerde door de verkopende besloten vennootschap en de commissionair omdat hij de keurende veearts niet volledig had ingelicht. Ik heb de indruk dat de commissionair niet wist van de operatie. Hij wist echter wel van behandelingen aan het been. Door dat te verzwijgen was hij ook aansprakelijk voor de verkoopprijs. Een kleine fout kan tot zeer grote schade leiden. Altijd goed opletten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook