Ga naar hoofdinhoud

Echtgenote en dochter Ger Visser moeten ruim twee miljoen euro terugbetalen

Het bedrag van ruim twee miljoen euro dat Ger Visser net voor het faillissement van Eurocommerce had overgemaakt naar de B.V. van zijn echtgenote, moet terugbetaald worden aan de Rabobank. Dat heeft de rechter woensdag bepaald. Vissers vrouw had bijna dit hele bedrag daarna op de rekening van haar dochter gezet onder het mom van een lening. De rechtbank oordeelde woensdag dat de B.V., de echtgenote en dochter onrechtmatig hebben gehandeld; zij moeten het geld aan de bank terugbetalen.

Eurocommerce had 2.050.000 euro geleend aan de B.V. van Vissers echtgenote. De Rabobank had een zogenoemd pandrecht op Eurocommerce. Op grond van dat pandrecht kan de Rabobank het geld van de B.V. opeisen. De echtgenote weigerde echter de Rabobank te betalen. Zij vond dat zij mocht verrekenen met het geld dat zij nog van haar man tegoed had . De echtgenote meende dat zij op haar wijze had bijgedragen aan het tijdens het huwelijk opgebouwde vermogen. Zij had met haar man de afspraak gemaakt dat zij zou meedelen in het vermogen van haar man. Vandaar dat ze vond dat ze nog geld van hem tegoed had.

Huwelijkse voorwaarden

Het echtpaar trouwde destijds onder huwelijkse voorwaarden. De afspraak op grond waarvan de vrouw een vordering had op haar echtgenoot kwam neer op een wijziging van de huwelijkse voorwaarden. Maar die was niet, zoals de wet bepaalt, vastgelegd in een notariële akte. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden en de Hoge Raad oordeelden daarom dat die afspraak niet geldig is. Dat betekent ook in deze zaak dat de afspraak tussen de bestuurder en zijn echtgenote ongeldig is. De echtgenote moest de lening dus aan de Rabobank terugbetalen.

Twee miljoen doorgesluisd

In verband met het onderzoek naar witwaspraktijken heeft de FIOD (Fiscale inlichtingen en opsporingsdienst) een inval gedaan in het huis van Visser en zijn vrouw. Vlak na de inval van de FIOD heeft de echtgenote 2.000.000 euro overgeboekt van de B.V. naar hun dochter. De rechtbank oordeelt dat de B.V., de echtgenote en de dochter hiermee onrechtmatig hebben gehandeld.

Klik hier voor de uitspraak

Bron: Rechtspraak.nl/Quotenet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.