Burkhard Wahler moet gewoon dokken voor de (inmiddels overleden) Trakehner kampioen Kaiser Milton (v. Millennium). Daartoe was de Duitse hengstenhouder al veroordeeld door het Landgericht in Kiel, maar tegen die uitspraak ging Wahler in beroep. Zonder succes: ook het Oberlandesgericht in Schleswig oordeelde gisteren dat Wahler gewoon moet betalen. Wel met een andere motivatie.
De Kaiser Milton-geschiedenis in het kort: de door wijlen Tonny Aan de Stegge gefokte Kaiser Milton (Millennium x Van Deyk) werd in 2015 als veulen voor 15.000 euro aangekocht door Jan Pieter Dalsem. Dalsem ging met de hengst naar de Trakehner keuring en had als relatieve nieuwkomer in de paardenwereld met Kaiser Milton direct een schot in de roos. De hengst werd kampioen.
Kreupel en hartkwalen
Nadat Kaiser Milton in Neumünster als kampioen werd gehuldigd, besloot toenmalig Dalsem hem pas op het laatste moment hem in de veiling te brengen. De absolute publiekslieveling ging voor 320.000 euro van de hand en verhuisde naar Klosterhof Medingen. Een maand later verliet de hengst zijn stal op Klosterhof Medingen alweer. Volgens Burkhard Wahler was hij bij aankomst al kreupel en hij wilde hem om die reden reclameren. Daar begon de rechtsstrijd tussen het Trakehner Verband (officieel de verkoper) en de hengstenhouder.
In die rechtsstrijd haalde Wahler er ook nog hartfalen bij en daaraan overleed Kaiser Milton deze zomer.
Vervangend paard
Het Landgericht in Kiel deed eind 2018 uitspraak: het Trakehner Verband dat de hengst niet terug wilde nemen, hoefde dat ook niet. En Wahler moest gewoon de 320.000 (plus commissies en bijkomende kosten: 380.000 euro) euro betalen. Wel met een bijzondere motivatie: Wahler had het Trakehner Verband de tijd moeten geven om een vervangend paard te komen en dat had hij nagelaten.
Ook beroep verloren
Tegen die uitspraak ging Wahler in beroep en het Oberlandesgericht in Schleswig kwam tot hetzelfde oordeel als Kiel: Wahler moet gewoon de 380.000 euro dokken.
Niet het recht om de koop ongedaan te maken
Wel met een andere motivatie: Wahler had simpelweg niet het recht om de koop ongedaan te maken. Om verschillende redenen: Kaiser Milton was bij de levering niet kreupel. Daarnaast had Wahler kunnen weten van de manco’s van de hengst: zowel een afwijking aan de linkervoorhoef (die mogelijk de kreupelheid heeft veroorzaakt) was vermeld in het röntgenologische rapport en ook de hartruis was vermeld in het veterinaire rapport. De rechter meent dus dat Wahler wist wat hij kocht.
Wahler kan nog één instantie hogerop: naar het Bundesgerichtshof in Karlsruhe.
Lees hier het hele persbericht over de uitspraak van het Oberlandesgericht
Bron: Horses.nl / Persbericht Oberlandesgericht Schleswig-Holstein
Toch vreemd waarom een paard met deze mankementen überhaupt goed gekeurd wordt???
Lijkt me voor de fokkerij niet bijdragen..
Een paard met dat soort mankementen mag nooit goedgekeurd worden dit rijkt naar oplichting dus ik snap de aankoper wel en voor zo n paard 380.000 idioot slachtprijs en meer niet
Geweldig voorbeeld hoe commercie blind maakt. Een paard met deze gebreken kopen voor zo’n hoog bedrag en dat door een profesional! Ook blijkt hier uit dat je niet blind met een kampioenshengst kan dekken als ze met deze gebreken kampioen kunnen worden.
Hoezo oplichting? Staat toch vermeld dat er gebreken zijn geconstateerd! Als je dan als koper niet wakker bent geweest of genegeerd hebt.
Dan ben je toch echt zelf degene die een kat in de zak heeft gekocht.
Dat hij ondanks zijn gezondheidstoestand toch gekeurd is in mijn ogen wel kwalijk!
Alles voor de commercie.
380.000 voor bijna 4jaar wereldwijde naamsbekendheid!
Dat hadden ze met alleen de hengstenbrochure niet gered verwacht ik!