Ga naar hoofdinhoud

Kardesh

Kardesh

528003201502135

50 dagen verrichtingsonderzoek/springhengsten – najaar 2018

H 144 (Etoulon x Zirocco Blue) – Foto: Jacquelien van Tartwijk

Cat.nr. onderzoek: 9, cat.nr. KH’18: 144
04-05-2015, 1.70 M, SCHIMMEL BRUIN GEB
V. ETOULON VDL V. TOULON
M. EUKARLA II V SP STB ELITE, EPTM-(SPR), PROK
V. ZIROCCO BLUE VDL KEUR M. TIEKARLA V RP STB STER, PREF, PREST
MV. CORLAND KEUR — AHORN PREF
FOK./GER.: L.A.M. DROSTE, BROUWERHOEKWEG 33 A, 7261 NA RUURLO
GER.: STAL RIBBELS B.V., WESSELSDIJK 2, 7151 HR EIBERGEN

Afstammelingenrapportage 2020

De veulens van Kardesh zijn wisselend van ontwikkelling, staan goed in het rechthoeksmodel met ruim voldoende uitstraling, met een iets neerwaartse romprichting. De hals is wisselend van vorm en lengte. De schoft is doorgaans goed ontwikkeld. De schouder ligt er doorgaans goed in. De rug en lendenen zijn goed van lengte en voldoende van bespiering.  De croupe is wisselend van lengte en doorgaans hellend van ligging. Het voorbeen is terzijde correct gesteld, en van voren gezien meerdere keren frans gesteld. Het achterbeen is bij meerdere veulens lang en sabelbenig. Zowel bij het voor- als achterbeen is meerdere keren een weke kootstand geconstateerd. Het beenwerk is hard en teer. De verzenen zijn doorgaans laag. De stap is zuiver en ruim voldoende van ruimte. De veulens draven en galopperen met voldoende tot een goede ruimte en balans.

Aantal geregistreerde nakomelingen 2020:   15 merrieveulens/16 hengstveulens

Aantal aan huis gescoorde veulens 2020:     21 veulens

Predicaten aan huis gescoorde moeders:

Elders Reg.A/B/VB STB/STB-EXT Ster Voorl. Keur Keur Elite
10 1 6 4

Fokadvies

Kardesh kan maat en formaat en reflexen toevoegen aan de springpaardenfokkerij.

Cijfers

Stap* 7
Draf*  7
Houding & balans* 7,5

Galop (x 2) 8
Reflexen (x 2) 8
Techniek (x 2) 8,5
Vermogen 9
Rijdbaarheid 7,5
Instelling  8
Aanleg als springpaard 8,5

Totaal 82

* Cijfer telt niet mee in de totaalscore

Verrichtingsrapportage

Exterieur:
Kardesh is een goed ontwikkelde, rijtypische hengst die goed in het rechthoeksmodel staat. Het hoofd is voldoende aansprekend. De nek is voldoende van lengte met een correcte hoofd hals verbinding. De hals is goed van vorm, lengte en bespiering. De schouder is ruim voldoende van lengte en ruim voldoende van ligging. De schoft is ruim voldoende ontwikkeld en ruim voldoende van lengte. De rug is goed van lengte en goed bespierd. De lendenen zijn goed ontwikkeld en goed aangesloten. De croupe is goed van ligging, voldoende tot ruim voldoende van lengte en ruim voldoende van bespiering. De broekspier is ruim voldoende van lengte. Het voorbeen is correct gesteld. Het achterbeen is een fractie steil gesteld. De koten zijn goed van lengte en correct gesteld. Het fundament is ruim voldoende ontwikkeld en goed van kwaliteit. De voeten zijn goed ontwikkeld, goed van vorm en voldoende van kwaliteit. De verzenen zijn goed ontwikkeld.

Afstamming:
Als vader van Kardesh zien we de onder Jur Vrieling in het internationaal 1.50m-geklasseerde Etoulon VDL in de pedigree en via zijn Grand Prix-geklasseerde vader Toulon is hij een kleinzoon van de preferente stempelhengst Heartbreaker. Etoulon VDL leverde al diverse veulenkampioenen en keurings- en IBOP-toppers. De moederlijn van Kardesh start met zijn moeder Eukarla II elite EPTM-spr PROK, die meerdere achten kreeg tijdens haar EPTM-test. Zij heeft de keurhengst Zirocco Blue VDL als vader, die jarenlang onder Jur Vrieling tot de absolute wereldtop behoorde. De gouden teammedaille en de individuele vijfde plaats tijdens het EK in Aken is slechts een van de successen van de combinatie. Eukarla II is een volle zus van het internationale 1.40m-paard Fugero Carlos van Ernesto Canseco en een 1.30m-paard van dezelfde vader. Ook bracht hun moeder Tiekarla V ster pref prest (v.Corland) een 1.30m-paard van Lupicor en een LT-dressuurpaard van Veron, en is ze de grootmoeder van het internationale 1.45m-paard Gogo Karla (v.Zirocco Blue VDL) die tijdens het WK in Lanaken hoog geklasseerd was onder Willem Greve. De derde moeder Eukarla keur pref prest (v.Ahorn) leverde drie 1.30m-springpaarden en is de grootmoeder van onder andere het GP-paard Wouskarla (v.Lux) van Suzanne Tepper en het internationale 1.40m-paard Glossy Carlos (v.Zirocco Blue VDL).

Onderzoekrapport:

Kardesh is een eerlijke en betrouwbare hengst met een goede instelling. De hengst heeft veel bereidheid tot werken en laat zich ruim voldoende tot goed bewerken. De stap is ruim voldoende van ruimte. De draf is ruim voldoende van ruimte en gedragenheid. In beweging heeft de hengst veel houding en ruim voldoende balans. De galop is krachtig en goed van ruimte en gedragenheid. Kardesh springt goed met het lichaam naar boven met goede reflexen, een goed tot zeer goed lichaamsgebruik en voorbeentechniek. De sprong achter wordt ruim voldoende tot goed afgemaakt waarbij op de sprong het achterbeen soms wat lang blijft. Kardesh lijkt voorzichtig en toont zeer veel vermogen. Als springpaard heeft Kardesh veel tot zeer veel aanleg en geeft zijn ruiter een goed gevoel.

Stalgedrag:
Eerlijke betrouwbare hengst, makkelijk in de omgang en rustig op stal.

Veterinair rapport:
Geen bijzonderheden vastgesteld.

Spermaonderzoek:
Verwacht bevruchtend vermogen klasse: voldoende.

Fok/aanparingsadvies:
Kardesh kan het model verbeteren en springkwaliteit en met name techniek en vermogen toevoegen aan de springpaardenfokkerij.

Moederrapportage:
Eukarla II V is een goed ontwikkelde aansprekende merrie die goed in het rechthoeksmodel staat.
Het hoofd is sprekend.
De nek is matig van lengte met een voldoende lichte hoofd-halsverbinding.
De hals is voldoende van vorm, voldoende van lengte en arm van bespiering.
De schoft is goed ontwikkeld en voldoende van lengte.
De schouder is goed van lengte en goed van ligging.
De rug is goed van lengte en voldoende van bespiering.
De lendenen zijn voldoende bespierd en voldoende aangesloten.
De croupe is goed van ligging, goed van lengte en voldoende van bespiering.
De broekspier is goed van lengte.
Het voorbeen is van voren gezien correct en van terzijde iets hol.
Het achterbeen is iets lang en een fractie sabelbenig.
De koten zijn goed van lengte, vóór correct gesteld en achter wat week gesteld.
De hoeven zijn goed ontwikkeld en goed van kwaliteit met lage verzenen.
Het fundament is goed ontwikkeld en zeer hard van kwaliteit.
De stap is zuiver, goed van ruimte en goed van souplesse.
De draf is goed van ruimte met een goed houding en een matig ondertredend achterbeen.
De galop is krachtig, goed van ruimte, gedragen met een goede houding.

Eukarla II V heeft in 2012 bij de EPTM de volgende resultaten behaald:
Stap 8 Draf 7 Houding en Balans 7,5 Galop 8 Reflexen 8 Techniek 7,5 Vermogen 8 Instelling 8 Rijdbaarheid & Bewerkbaarheid 8 Aanleg springpaard 7,5 Totaal 78,5 punten.

Stokmaat: 1.73m / Kleur: schimmel

Dit verslag bevat de gegevens en kennis op het moment van goedkeuren (najaar 2018). Sommige gegevens in het verslag kunnen later op grond van nieuwe kennis of gegevens wijzigen.