Ga naar hoofdinhoud

Kjento

Kjento

LEVENSNUMMER 528003201506613

Kjento VOD v Negro x Zoriana elite pref ibop prok v Jazz
Foto: Melanie Brevink-van Dijk

GEBOORTEDATUM 8-5-2015
FOKRICHTING Dressuurpaard
REGISTER STB
STOKMAAT 170 cm
KLEUR ZWART
WFFS geen drager
GEREGISTREERDE(N) Van Olst Horses (Den Hout)
Fokker(s)
A.J. VAN OS SPRANG-CAPELLE

50 dagen verrichtingsonderzoek/dressuurhengsten – najaar 2018
Cat.nr. onderzoek: 38, cat.nr. HK’18: 590

Afstammelingenrapportage 2020

De veulens van Kjento zijn iets wisselend van ontwikkeling, waarbij het merendeel van de veulens ruim voldoende tot goed ontwikkeld is. Ze staan ruim voldoende tot zeer goed in het rechthoeksmodel en hebben veel uitstraling, enkele veulens hebben een wat neerwaartse romprichting. De halslengte en halsrichting is wat wisselend, het merendeel van de veulens heeft een hals die goed van lengte en vorm is, bij enkele veulens zou de hals langer en mooier gevormd mogen zijn. De schouder ligt over het algemeen goed in. De rug is goed gelegen, een aantal keer is deze wat week. De lendenen zijn goed van bespiering, enkele keren iets strak. De croupe is een aantal keer iets hellend van ligging en ruim voldoende van lengte. Het voorbeen is van terzijde gezien correct gesteld, van voren gezien is het enkele malen licht frans gesteld. Het achterbeen is enkele malen licht sabelbenig. Een veulentje heeft iets ongelijke hoeven. De stap is doorgaans ruim voldoende tot goed van ruimte. De veulens tonen in draf tonen een ruim voldoende tot goede ruimte, kracht en balans en ruim voldoende souplesse. In galop tonen meerdere veulens een ruim voldoende tot goede ruimte, souplesse, kracht en balans. Enkele veulens wijken in de beweging af van het totale beeld en zouden iets meer kracht en balans kunnen hebben.

Aantal geregistreerde nakomelingen 2020:  163 merrieveulens/152 hengstveulens

Aantal aan huis gescoorde veulens 2020:     26 veulens

Predicaten aan huis gescoorde moeders:

Elders Reg.A/B/VB STB/STB-EXT Ster Voorl. Keur Keur Elite
1 5 3 2 6 2 7

Fokadvies

Kjento kan het model, de bewegingstechniek, afdruk en rijdbaarheid en instelling verbeteren en het vermogen tot sluiten/verzamelen toevoegen aan de dressuurpaardenfokkerij .

Verrichtingscijfers

Stap (2x) 8.5
Draf (2x) 9
Galop (2x) 9.5
Souplesse 9
Houding en balans 9
Rijdbaarheid en bewerkbaarheid 9
Aanleg als Dressuurpaard 9
Totaal 90
Jaarverrichting
2018
Plaats
ERMELO

Verrichtingsrapportage

Exterieur:
Kjento is een aansprekende goed ontwikkelde hengst die goed in het rechthoeksmodel staat. Het hoofd is sprekend. De nek is ruim voldoende van lengte met een correct hoofd-halsverbinding. De hals is goed van vorm, goed van lengte en bespiering. De schouder is goed van lengte en goed van ligging. De schoft is goed ontwikkeld, loopt lang door en is goed van lengte. De rug is goed van lengte, ligging en bespiering. De lendenen zijn goed van lengte, fractie strak. De croupe is hellend van ligging, goed van lengte en goed van bespiering. De broekspier zou iets langer door mogen lopen. Het voorbeen is van terzijde gezien correct gesteld en van voren gezien licht frans gesteld. Het achterbeen is correct gesteld. De koten zijn goed van lengte en een fractie steil gesteld. Het fundament is goed ontwikkeld en goed van kwaliteit. De voeten zijn goed ontwikkeld, goed van kwaliteit en iets smal. De verzenen zijn goed ontwikkeld.

Afstamming:

De preferente Negro, zelf een zoon van de eveneens preferente topvererver Ferro, is de vader van Kjento. Negro heeft met zijn goedgekeurde zonen en kleinzonen al een grote positieve invloed op de fokkerij. We kennen hem daarnaast onder andere als vader van olympisch kampioen Valegro van Charlotte Dujardin. De merrie Zoriana elite pref IBOP-dr PROK, een dochter van de preferente Jazz, was als driejarige derde op de Nationale Merriekeuring en wist vervolgens de topscore van 90 punten te behalen voor haar IBOP, waaronder een 10 voor de draf. Ze is geklasseerd in het Z-dressuur, net als haar moeder Poriana keur pref prest sport-dr, een dochter van Juventus. Volle broers van Zoriana zijn geklasseerd in het ZZ-Zwaar en ZZ-Licht, daarnaast bracht Poriana twee Z2-dressuurpaarden van Vivaldi. Ook de derde moeder, Koriana keur pref prest sport-dr (v.Rubinstein I) bracht diverse sportpaarden. Ze is de moeder van de Lichte Tour-paarden Rhapsody (v.Lancet), Zidana (v.Krack C) en Uno (v.Jazz). Daarnaast bracht ze nog drie Z-dressuurpaarden van Johnson en een van Krack C en is ze de grootmoeder van nog diverse Z/ZZ-paarden.

Onderzoekrapport:

Kjento is een eerlijke, betrouwbare, op zijn ruiter gefocuste hengst met een zeer goede instelling. De hengst heeft zeer veel inzet en werklust en laat zich zeer goed door zijn ruiter bewerken. De stap is actief, zuiver en goed van ruimte met veel lichaamsgebruik. De draf is zeer krachtig, goed van ruimte met een zeer actief ondertredend achterbeen dat zeer goed tot dragen komt. De galop is bergop, zeer krachtig met zeer veel gedragenheid en ruimte. Kjento beweegt met veel takt en een zeer goede beentechniek, zelfhouding en balans waarbij zijn vermogen tot sluiten positief opvalt. Als dressuurpaard heeft Kjento zeer veel aanleg en geeft zijn ruiter een zeer goed gevoel.

Stalgedrag:
Eerlijke betrouwbare hengst, makkelijk in de omgang en rustig op stal.

Veterinair rapport:

Geen bijzonderheden vastgesteld.

Spermaonderzoek:

Verwacht bevruchtend vermogen klasse: goed.

Fok/aanparingsadvies:
Kjento kan de bewegingstechniek, afdruk, lichaamsgebruik en rijdbaarheid en instelling verbeteren en het vermogen tot sluiten/verzamelen toevoegen aan de dressuurpaardenfokkerij .

Moederrapportage:
Zoriana is een goed ontwikkelde rijtypische merrie die goed in het rechthoeksmodel staat.
Het hoofd is sprekend.
De nek is goed van lengte met een correcte hoofd-halsverbinding.
De hals is goed van vorm, ruim voldoende van lengte en ruim voldoende van bespiering.
De schoft is goed ontwikkeld en goed van lengte.
De schouder is ruim voldoende van lengte en correct van ligging.
De rug is ruim voldoende van lengte en voldoende van bespiering.
De lendenen zijn goed bespierd en voldoende aangesloten.
De croupe is fractie hellend van ligging, zeer goed van lengte en ruim voldoende van bespiering.
De broekspier is ruim voldoende van lengte.
Het voorbeen is van voren gezien fractie frans gesteld en van terzijde gezien correct gesteld.
Het achterbeen is licht sabelbenig.
De koten zijn goed van lengte en correct gesteld.
De hoeven zijn voldoende ontwikkeld en ruim voldoende van kwaliteit met licht ongelijke verzenen.
Het fundament is goed ontwikkeld en hard van kwaliteit.
De stap is voldoende van ruimte en voldoende van souplesse.
De draf is goed van ruimte met een zeer goede houding en een zeer goed ondertredend achterbeen. Het voorbeengebruik is aansprekend. Zoriana heeft veel afdruk en souplesse in de draf.
De galop is krachtig, ruim voldoende van ruimte, goed gedragen met een goede houding.

Zoriana heeft in 2007 bij de IBOP proef de volgende resultaten behaald:
Stap 7,5 Draf 10 Galop 9 Souplesse 9 Houding en Balans 9,5 Rijdbaarheid en Bewerkbaarheid 9 Aanleg als dressuurpaard 9,5 Totaal 90 punten

In de nationale dressuursport is de merrie Zoriana, Z1 geklasseerd.

Stokmaat: 1.70m / Kleur: vos

Dit verslag bevat de gegevens en kennis op het moment van goedkeuren (najaar 2018). Sommige gegevens in het verslag kunnen later op grond van nieuwe kennis of gegevens wijzigen.