Laat je horen! Niet horen, niet zien, niet zwijgen

Paardensport is niet vergelijkbaar met enige andere sport. Naast het samenwerken met je paard is het een lifestyle, een sociale community. De passie voor paarden en de sport brengt ons samen. Ruiters, officials, wedstrijdorganisaties en de KNHS maken samen deze community mogelijk, ondersteund door vele vrijwilligers met hun tomeloze inzet. De KNHS, officials, wedstrijdorganisaties en vrijwilligers zijn in dit opzicht faciliterend aan de ruiters. De basis van een positieve ontwikkeling van onze sport is dan ook het luisteren naar de ruiters, de doelgroep van de KNHS.

Enkele jaren geleden werden de disciplinefora ingericht. Sinds de start ben ik enthousiast deelnemer vanuit de regio Utrecht en daarnaast lid van het regiobestuur Utrecht.

Voor de sporter

Waarom ik mijn vrije tijd, naast het rijden van wedstrijden, besteed aan het forum en bestuur? Omdat ik elk moment dat ik mij daarvoor inzet energie krijg door het nog leuker te maken voor de sporter, te leren van de ruiters en nieuwe initiatieven te ontplooien. En heel eerlijk, het is heel simpel wat ik doe. Luisteren, kijken en spreken met ruiters en deze ideeën vertalen in reglementen en nieuwe evenementen. De ruiter dichterbij de KNHS brengen en altijd welzijn en veiligheid in ogenschouw nemen.

Kloof

Het springforum was vanaf de start erg voortvarend en ontplofte van ideeën. Maar sinds het woord ‘deregulering’ viel in het forum lijkt de kloof tussen het forum (als ruiters) en de ledenraad (als KNHS) onoverbrugbaar geworden. Veel tijd hebben wij besteed aan het luisteren naar ruiters, zowel binnen als buiten de regio’s. Deregulering is het versimpelen van onze sport in mijn ogen, het toegankelijk en helder maken voor de ruiters. Het vrijgeven van het verplicht promoveren of het complete winstpuntensysteem bijvoorbeeld, want waarom bepalen wij als KNHS in welke klasse iemand moet starten? Zolang onze officials de veiligheid, fair play en het welzijn kunnen waarborgen is dat toch niet nodig?

Commerciële sportaccommodaties

Toch zijn de beslissingen die genomen zijn rondom deregulering van hele andere aard. Als voorbeeld het vrijgeven van inschrijfgelden en het vrijgeven van de relatie tussen inschrijfgeld en prijzengeld. Naar wie luisteren we dan als KNHS? Volgens mij luisteren we dan naar de commerciële sportaccommodaties en die zijn niet representatief voor onze paardensport. Onze sport speelt zich af rond verenigingen, paardenliefhebbers op en naast het paard. De sociale community en de sfeer staat, net zoals bijvoorbeeld bij voetbal, voor het grootste gedeelte van de deelnemers boven de uiteindelijke sportprestatie. We rijden immers niet allemaal op de olympische spelen.

Niet democratisch

De huidige beslissingen rondom deregulering zijn de uitkomst van een niet democratisch verlopen proces, waarbij het recht van de sterksten onrecht tegenover de zwakkeren is geworden. De sport zijn de ruiters, de inkomsten komen vanuit de ruiters, de ruiters zijn de KNHS. Als ruiter heb ik één tip voor de KNHS: verleg je focus. Ga naar de wedstrijden, ga op het voorterrein staan, en luister, kijk, spreek.

Roy van den Hoogen, ruiter

Ook een bijdrage leveren aan Laat je horen!? Dat kan, graag zelfs!

 

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.
9 reacties op Laat je horen! Niet horen, niet zien, niet zwijgen
 1. 1

  Laat je horen ?? Waar?, wanneer?, Op een Kringvergadering of regiovergadering? want dat is “the place to be” voor de ruiters aan de “werkvloer”. Heeft toch geen enkele zin !! Zelfs op dat niveau wordt er te weinig geluisterd, of ze krijgen geen voet aan de grond bij de ledenraad, KNHS of hoe je het mag noemen, voor mij is het één pot nat. Aan de tafel van het regiobestuur zitten mijns inziens mensen die vooral populair gevonden willen worden, en dan niet bij de reguliere ruiters, maar bij de mensen die er zogenaamd toe doen. Broekzak-vestzak verhaal. Stel je een kritische vraag wordt het al snel afgedaan met “daar komen we op terug” of “we nemen het mee” en je hoort nooit meer iets van, zelfs niet als je er naar vraagt. Uiteindelijk besparen we ons de moeite en nemen het voor lief. Stel je nog wel eens een vraag over een genomen beslissing en wat daar de motivatie voor is, dan krijg je uitleg over hoe het was en wat de verandering betreft. Alsof je een of andere kleuter bent die het allemaal niet snapt. Niks geen onderbouwing, uitleg of motivatie, want volgens mij weten ze dat zelf vaak niet eens. Dus…horen, zien, en vooral zwijgen volgens mij wel wat de KNHS voor ogen heeft.

 2. 2

  Een geweldig artikel Roy!

  De Stichting Hippische juryleden laten al jaren van zich horen:

  Dit kregen de Officials van de KNHS deze week in de mailbox. Uw licentie per 1-1-2017 is verlopen!

  UP DATE: Dit betekent dat u per 1 januari 2017 geen KNHS-official meer bent. Tot 1 april 2017 kunt u gemaakte afspraken nakomen. Vreemd!

  Dit werkt demotiverend voor een Official van de KNHS.

  Officials hebben genoeg Theoriepunten verzameld, maar komen door weinig verzoeken om te jureren niet aan hun praktijkpunten.De KNHS is daar verantwoordelijk voor. Een licentiesysteem moet zo opgesteld zijn ,dat Officials aan alle voorwaarden kunnen voldoen.

  Nu moeten goed gekwalificeerde Officials een bijscholing volgen en een technische test af leggen in Ermelo.

 3. 3

  Klopt helemaal. Kreeg ook dat bericht. Ik ben al 35 jaar jury en in 2016 een paar maal afgezegd voor te weinig deelnemers op een wedstrijd en nu op non-actief.????

 4. 4

  Een goed verhaal van Roy met een stevige onderbouwing. De support van W. en Corrie Wouters en Marjan ondersteunt dit. Maar…. de KNHS bestaat uit 200.000 leden en zo lang de meerderheid niet wil meedenken en alles maar pikt, zal er geen verandering komen. Ergo: het bekende spreekwoord van de vinger en de hele hand, zal dan nog meer opgeld doen. Dus leden: wakker worden! De KNHS is van ons allemaal en niet van een handvol bestuurders.

 5. 5

  Over 3 jaar zijn er veel jury leden met te weinig praktijkpunten. Zo de ontwikkeling nu is met de wedstrijden gaan die naar een paar locaties Met als gevolg een vast groepje juryleden .En er moet er een letterlijk van de stoel vallen voordat er een ander bij komt.De grote gras wedstrijden verdwijnen bij gebrek aan deelnemers.De dressuur word per klasse per avond verreden met ook een vastte groep juryleden.Mede uit gemak.Bedankt en maar tot de volgende keer.

 6. 6

  KNHS is idd een bolwerk geworden van hoge heren, die alleen oog hebben voor de top en de rest alleen als klapvee (lees geldschieter) gebruikt. Ze maken zich heel druk om vooral meer leden te werven omdat ze anders niet meedelen in de pot van NOCNSF. Je mag betalen en verder je mond houden, terwijl KNHS en KWPN samen een dansje doen. Wordt tijd dat ze terugkeren naar de basis: de landelijke ruiters en verenigingen.

 7. 7

  Goed gedaan Roy. En nu maar hopen dat niet alleen foraleden bezwaar maken tegen de huidige gang van zaken. Want ook de fora die de sport dichter bij de sporter zou gaan brengen worden genegeerd door het KNHS bestuur…..

 8. 8

  De KNHS is wat dat betreft ook een afspiegeling van de maatschappij. Tweede kamer danst toch ook naar de pijpen van de banken en grote multinationals. Want wie denk dat de gewone burger iets in de portemonnee gaat merken van CETA en TTIP mag ook best eens wakker geschud worden.
  Advocaten zijn alleen maar betaalbaar voor de rijken en criminelen. De normale burger kan ze niet betalen.

  We leven nu eenmaal in een tijd dat het geld regeert. En niet de burgers of leden van een grote vereniging.

  In de gemeente bepalen toch ook de woningbouwvereniging en grote aannemers wat er gebouwd gaat worden. Daar wordt toch ook niet gekeken naar wat werkelijk aan woningbouw nodig is voor de eigen jeugd.

  De FIFA UEFA en KNVB (voetbal) bestaat alleen nog maar uit corruptie,grote witwas olieboeren en vrienden van Poetin.

  En ik betrap de zgn onafhankelijke journalisten steeds vaker van stemmingmakerij. Waarbij de stem van een klein groepje vertaald wordt naar de wens van het volk. Omdat dat bepaalde politieke partijen goed uit komt.

  Laatst hoorde ik een opmerking “dacht op de radio” dat het voor de democratie goed is dat er met regelmaat een oorlog is. En dat dat nu eigenlijk al te lang geleden is. Waarbij een oorlog wordt gezien als een resetknop van de democratie.

  Helaas betrap ik me erop met de gedachte dat hier een kern van waarheid in zit.

 9. 9

  Dit wel een heel herkenbaar verhaal! Ik ervaar helaas vergelijkbare situaties waarbij de KNHS geen of nauwelijks stelling neemt. In de endurancesport met name in de UAE wordt het begrip welzijn van de paarden heel anders gezien dan wij in Nederland. De KNHS wordt gevraagd de FEI aan te sporen actie en maatregelen te nemen. De KNHS hult zich in stilzwijgen. Persoonlijk heb ik de directie in een mail op een nette manier gevraagd om uitleg en heb hen suggesties aan de hand gedaan om de negatieve stemming, met name via facebook, ook de andere kant te laten horen. Tot mijn grote verbazing heb ik na 3 maanden en de nodige reminders nog geen reactie zelfs gehad, laat staan een antwoord. Hoezo vindt men het belangrijk om naar leden te luisteren? Niet of heel traag reageren op mails is in deze tijd not done. De directie geeft hier het foute voorbeeld en dan kun je anderen toch niets kwalijk nemen? Ik hoop dat de nieuwe directeur met een verleden in marketing en communicatie hier verandering in kan brengen. KNHS luister naar je leden en doe wat aan je communicatie!