Ga naar hoofdinhoud

Laat je horen! Iedere toeschouwer is of lafaard of verrader

Opinie
Nederlands eventing team in Caen. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Eventingliefhebber Jos Houben is verbijsterd over het 'standrechtelijk afserveren' van Martin Lips als bondscoach. Hij roept alle betrokkenen op het goede voorbeeld van Elaine Pen te volgen. Deze kaderamazone distantieerde zich gisteren openlijk van de beslissing van de KNHS om afscheid te nemen van Martin Lips. Ook een bijdrage leveren aan Laat je horen!? Dat kan, graag zelfs!

WK-brons en Olympische doelstelling

Geachte eventingliefhebbers,
Ik heb in 2005 als voorzitter van de Topsportcommissie Eventing Martin Lips overgehaald om als bondscoach Nederland weer op de kaart te zetten. Daarin is hij uitstekend geslaagd met als hoogtepunten een bronzen medaille op de WEG  en een 6e plaats op de OS in Rio conform met de KNHS en het NOC geformuleerde doelstelling (als enige van onze teams).

Fundament

Veel belangrijker nog is het fundament dat Martin heeft neergezet met de andere eventing-bondscoaches en in samenwerking met Rob Ehrens en de ons spijtig ontvallen Wim Ernes, alsmede de enorm toegenomen hoeveelheid nationale en internationale wedstrijden in Nederland welke zonder zijn enthousiasme niet gerealiseerd zouden zijn.

Emile Hendrix

Blijkbaar heeft Maarten van der Heijden – al dan niet gesteund door Emile Hendrix als topsport-verantwoordelijke in het bestuur van de KNHS en de Topsportcommissie Eventing – meegedeeld dat Martin niet meer de juiste persoon als bondscoach is “omdat hij geen dressuurcompetenties heeft”; voorts heeft hij meegedeeld in vergevorderde besprekingen te zijn met een opvolg(st)er die die competenties wel heeft. Deze communicatie heeft plaatsgevonden onder verantwoordelijkheid van Marlies Reijbesteijn uit het bestuur van de KNHS, die inmiddels ook alle info over Martin van de websites heeft verwijderd.

Ondeskundigheid of politiek spel

Hier moet sprake zijn van grote ondeskundigheid en dwaling of een zorgvuldig geregisseerd politiek spel. Ik vrees dat dit laatste het geval is: de middelmaat die zich verbergt in de coulissen en verschuilt achter bureaucratie heeft de macht gegrepen conform de Griekse wijsheid “Middelmaat bepaalt de staat”: mogelijk ruiters die nog zelden of nooit in dressuur op 3 en 4 sterren wedstrijden onder de 40 punten hebben gereden, of mogelijk bureaucraten en bestuursleden die jaloers zijn op het open en soms confronterende karakter van Martin.

Elaine Pen

Hulde aan Elaine Pen (en natuurlijk Tim Lips) die hun onbegrip over deze verkeerde beslissing durven te uiten. Ik daag de andere spelers in deze tragedie uit: Emile Hendrix, Marlies Reijbesteijn, Teun Platenkamp, Jan van Beek, Mans Buurman, Alice Naber, Merel Blom, Theo van de Vendel: zijn jullie mensen van eer, bekennen jullie kleur of blijven jullie verscholen in de schaduw van de middelmaat?

Afgeserveerd

Martin is standrechtelijk afgeserveerd en verdient niet een behandeling als deze. Ik sluit af met een toepasselijk citaat “Iedere toeschouwer is of een lafaard of een verrader“.

Jos Houben, eventingliefhebber

13 reacties op “Laat je horen! Iedere toeschouwer is of lafaard of verrader

  • Sanne

    Laat de KNHS nou maar eens met een rede naar buiten komen over het hoe en het waarom, nou is het voor ons alleen maar gissen. Ik kan een heleboel aannames gaan doen maar ben benieuwd wat de KNHS hierop te zeggen heeft. Dat de KNHS beslissingen neemt zonder diegene die ermee te maken hebben vraagt naar hoe hij/zij de samenwerking ervaren hebben lijkt mij aan de reactie van Elaine Pen duidelijk. Jammer dat de KNHS wederom niet naar zijn leden luistert maar naar ??? geen idee eigenlijk. De opvolger wordt nog bekend gemaakt, maar door deze op het eerste gezicht rare beslissing heb ik niet het idee dat de opvolger hier ook een eerlijke start kan maken. We gaan het zien hoe dit weer afloopt !

    Fijne Feestdagen allemaal !

  • Marieke

    Inderdaad, de KNHS denkt dat hij de wijsheid in pacht heeft maar hoe dit is gegaan is rond uit schandalig, wie van de eventingruiters gaat ook hierop reageren of zijn die dan weer bang om wat te zeggen en dan misschien geen teamplek toegewezen krijgen????

  • Babette

    Ik ben een buitenstaander maar volg de sport wel. Ik ken niet alle inns en outs maar ben wel redelijk op de hoogte. En ik ben al helemaal geen groot fan van de KNHS. Martin heeft zich enorm ingezet en de sport in Nederland absoluut naar een veel hoger niveau getild. Op de site van de KNHS las ik een paar dagen geleden toen het nieuws net naar buiten kwam dat zij Martin grote dank verschuldigd zijn voor alles wat hij voor de Nederlandse eventingsport heeft gedaan. Dat was in mijn ogen en net bericht Ik heb geen lelijke uitlatingen van de KNHS gelezen. Waarom is het dan zon schande dat de KNHS na 12 jaar zegt dat ze graag een nieuwe bondscoach aan het werk zien gaan. Ik bedoel na twaalf jaar, misschien is het dan wel ook gewoon eens een keer nodig om een andere stuurman te nemen en een andere koers te kiezen? Waarom al die verontwaardiging? Misschien heeft de KNHS dit niet zo netjes gedaan maar daar kan alleen Martin over oordelen, wij niet. Ik snap eerlijk gezegd alle commotie niet goed. Waarom de hakken in het zand? Moeten we blijven waar we zijn? Of willen we nog meer vooruitgang? Stilstaan is achteruitgaan is toch het gezegde? Ik ben benieuwd wie de nieuwe bondscoach gaat worden en wat deze persoon met de door Martin gelegde basis verder kan bereiken. Ik wens hem of haar in ieder geval veel succes toe!
    .

  • sven

    Nee…….., verscholen in de schaduw van de middelmaat hoort de hele eventingsport nu ze Martin Lips hebben afgeserveerd.
    En dan wordt het onderdeel dressuur de ondergang van een brabander die de eventingsport wel in de schijnwerpers deed zetten. Denken ze nou werkelijk dat met een andere bondscoach van een mislukt springpaard met (soms te) veel bloed een beter dressuur resultaat behaald kan worden? De cross is het spectaculairste onderdeel, hier moeten de paarden extra aanleg voor hebben dus een bijzonder uithoudingsvermogen, groot hart voor de riskante hindernissen. Het kromme in de eventing is dan de dressuurwedstrijd die als eerst gereden moet worden. Vele eventingpaarden hebben de rust niet in hun hoofd om een dressuurwedstrijd gefocused te kunnen lopen, raggen in het terrein daar zijn ze goed in ! Ik zou zeggen doe die dressuur wedstrijd als laatst en plaag het paard en ruiter niet zo! Laat die overtollige energie ingezet worden in de springring voor wat extra voorzichtigheid, want de meeste eventers zijn toch al van die balkenstrooiers, laat ze dus wat afgemat het laatste onderdeel in de dressuurring afleggen.

  • een fokker

    Allereerst , respect voor Martin Lips .
    Sven , heeft in mijn ogen de tip , de dressuur als laatste onderdeel
    En zeker laten we het eerlijk bekijken , eventing paarden hebben een groot hart , zijn dappere paarden
    Maar het zijn gewoon paarden die niet geschikt zijn voor het hogere dressuur en zeker niet het echte springen
    Dus word zo een paard verkocht als eventing paard , heeft de fokker of de handelaar toch nog iets

  • Marjan

    Heel goed verteld ! Helemaal mee eens

  • I.I. Dubbeldam

    Ik had gelezen dat Martin Lips in het land der ego’s gewoon heeft gezegd dat er extra aandacht voor de dressuur moet komen en dat hij wel eea weet, maar niet genoeg om de eventing dressuur naar een hoger plan te tillen. Kan ik alleen maar respect voor hebben. Deze man toont op deze manier een ruime blik in het belang van de sport ipv zijn eigen ego. Als je de reactie van Elaine Pen ziet, dan is de beslissing buiten de ruiters om genomen en dat vind ik weer een echte bureaucratische actie van de KNHS. Dan hadden ze in het gesprek met Martin ook al wat duidelijkheid moeten geven en niet hem met een goed gevoel naar huis sturen.

  • Wesley mulder

    Waarom niet een assistent dressuur coach? Als martin het grootste werk naar behoren uitvoert! En de eventingsport zon boost gegeven heeft! Zou ik zeggen,hou die man erbij betrokken en voeg een assisten trainer toe!

  • Klein

    Beste Sven en ‘een fokker’ in jullie reacties gaat het met name over het gebrek aan kwaliteit van eventingpaarden en niet over het vertrek van Martin Lips en de wijze waarop, hetgeen waarover opinie gevraagd wordt in het bovenstaande stuk. Toch wil ik even ingaan op jullie zienswijze. Jullie stellen dat een mislukt dressuur- of springpaard met het nodige bloed maar ingezet wordt als eventer, zodat de fokker toch nog iets heeft. Ik vind dat wel erg kort door de bocht en een degradatie van de top eventingpaarden. Natuurlijk zijn er de nodige paarden met een dressuur- of springpedigree die het behoorlijk doen in de eventingsport, maar de echte toppers zijn toch vooral half- en volbloeden. Met een mislukt dressuur- of springpaard kan je wat leuke wedstrijden mee doen op lager niveau, mits het paard de juiste instelling en hardheid heeft, maar de top ga je daar echt niet mee halen. Het is ook logisch dat eventers geen top dressuur- of springpaarden zijn, ze moeten immers alle onderdelen kunnen. Ze hoeven geen passage te kunnen lopen, noch een 1.50 m parcours te kunnen springen, maar ze moeten wel een fatsoenlijke basisproef (ca. Z2-niveau) en een behoorlijk Z-parcours kunnen lopen. De mindere eventers vallen op die onderdelen door de mand, maar de echte toppers lopen een keurige proef en foutloos parcours. Het verschuiven van de dressuur naar de laatste dag is in mijn ogen onzien. De echte toppers zijn in staat om spanning af te laten vloeien en een prima proef neer te zetten op de laatste dag. In de top eventinglanden is eventingfokkerij serious business en echt geen kwestie van het inzetten van een mislukt springpaard. In Nederland staat dit nog in de kinderschoenen, maar langzaam komen er steeds meer fokkers bij. Met het simpelweg mengen van wat dressuur- en springbloed om zo een all-rounder te creeren kom je er echt niet, dan fok je recreatiepaarden.

  • Danielle

    Het niet verlengen van het contract met Martin Lips als bondcoach heeft geleid tot een aantal reacties. Ik denk dat een eventingpaard dat in de top meedraait over heel veel capaciteiten, waaronder een bijzonder karakter, beschikt. En dat je die met een kaarsje moet zoeken. Voorts denk ik dat bij een coach, van welke dicipline dan ook, de rek er soms uit kan zijn, ongeacht de competenties van de coach. Gezien het verloop van de (groei van de ) eventing (resultaten) in en voor Nederland, heb ik dat gevoel hier allerminst. Hier staat iemand centraal die, laat ik duidelijk zijn: voor een buitenstaander die de eventingsport van afstand als liefhebber volgt, jarenlang onvermoeibaar bezig is geweest deze discipline naar een hoger niveau te tillen. De bronzen medaille en behaalde doelstelling op de OS getuigen van een (onwaarschijnlijke) progressie! Die, als je van ver komt, natuurlijk gepaard gaat met ups en downs. En die natuurlijk niet helemaal op het conto van de bondcoach komt. Ook op het conto van de (nog) smalle top van eventers in Nederland. En daar openbaart zich de drogreden van de KNHS: de eventing heeft een coach nodig die meer dressuurvaardigheden heeft. Nou, gefeliciteerd. Een top-eventer kan met het mes op de keel nog wel een Grand Prix dressuur rijden, al is het als komisch nummer (niet cynisch bedoeld, maar ieder zijn specialiteit), er zullen weinig topdressuurruiters zijn die Badminton door kunnen crossen. Het betreft een ander soort ruiter. En een ander soort paard. Bovendien beoordelen juryleden de dressuur van de eventing op andere speerpunten. Ik denk dat Martin Lips daar alles van weet. Daarnaast traint, willekeurig voorbeeld, Edward Gal dagelijks met Nicole Werner. Die successen komen niet (uitsluitend) op het conto van de bondcoach. Alle (eventing)ruiters hebben en kiezen hun eigen trainers. En nu zal dat bij Martin Lips, een bondcoach die werkelijk alles uit de kast trekt om tot verbeterde resultaten te komen, wel het geval zijn? Een bondcoach die alle specialisten er bij haalt. Met de onderbouwing dat iedereen zijn specialiteit heeft. Die dat aan durft! Die wordt daar nu op afgerekend? Ik begrijp (helaas) de moeilijke positie van de ruiters en heb erg veel respect (en het zegt veel over iemands sterke karakter) om hier tegen in het geweer te komen, maar geen enkele top-eventer heeft hier denk ik. op sportief gebied althans, iets bij te winnen. En de wijze waarop dit is gegaan en in de media is gekomen ( waarbij de grote verdiensten in een standaardzin zijn samengevat) ach, sommige dingen zijn niet te koop zullen we maar zeggen. Zolang we het ons maar realiseren.

  • sven

    Beste Klein, zoals ik al aangaf vind ik het zonde dat Lips is ontslagen als bondscoach.De reden daarvoor is te weinig “dressuurcompetentie”. Is de norm voor de top eventingruiters al niet zo dat ze met grote regelmaat begeleiding krijgen van vakkundige instructeurs of mensen uit de top dressuursport om een goede z2 dressuur proef af te leggen? Zo niet nemen de A kaderleden zichzelf dan wel serieus? Beste Klein wat bedoel je met passage ? Passage is niet nodig in een z2 dressuurproef mocht u daar nog niet bekend mee zijn. Maarten van der Heijden denkt dus grotere stappen in het onderdeel dressuur te kunnen maken zonder Martin Lips. Als ik lees dat een hoop paarden de dressuur met name het galop onderdeel niet goed onder de knie krijgen dan schuif ik dit op de fokkerij. Nogmaals een paard met veel bloed heeft aanleg voor afstanden maken in hoog tempo, maar in de dressuurring komt zo’n paard te kort ook in de topeventingsport. In het springonderdeel zijn ook vaak de betere eventers onvoorzichtig op 1.30-1.35 niveau als ik de uitslagen zie. En aangezien de meerderheid van de eventers springgefokt is kan ik dus gerust stellen dat het mislukte springpaarden zijn. Een eventingpaard hoeft geen 1.50 proef te lopen in het springonderdeel inderdaad, evenals ze geen passage moeten kunnen in het dressuur onderdeel, ik begrijp ook niet waarom u dit aanhaalt. Ik vind dat de keus voor een eventing bondscoach zeker niet moet afhangen van het resultaat in de dressuurring laat me niet lachen! De ruiters zijn professioneel genoeg om hun zwakke punten sterker te maken onder begeleiding van deskundigen buiten de bondscoach om ( Naber Lozeman heeft b.v. v. Silfhout). De toekomstige bondscoach kan er in de dressuurproef ook niet zelf opkruipen als het dreigt mis te gaan in de ring nietwaar? De eventingfokkerij staat nog niet eens in de kinderschoenen in Nederland. Eventingfokkerij bestaat naar mijn mening niet. De beste eventers zijn veelal volbloeden. Volbloeden worden gefokt voor de renbaan. Een serieuze volbloedfokkerij hebben we in Nederland nooit gehad, wel in Frankrijk, Engeland en Amerika. Nederland fokt massaal springgericht en dressuur is de laatste 15 jaar enorm populair geworden met de hoge prijzen die voor de fokproducten worden betaald. Met het huidige globale merriebestand in Nederland zie ik geen voedingsbodem voor een serieuze eventingfokkerij van formaat binnen 20 jaar tijd. En wie gaat er voor een omslag zorgen? De toekomstige bondscoach met dressuurcompententie ?

  • sven

    Graag zou ik met een kritische blik de eventingsport belichten door de bril van een springpaardenfokker. Het Kwpn heeft aangegeven een markt te zien in eventingpaarden. De vraag is dan hoe ze dit idee gaan invullen? In mijn omgeving zie ik paarden die in deze richting worden aangeboden die verstoken zijn van enig talent. Van meerdere fokkers en handelaren gehoord dat de mindere springpaarden ook goed verkocht worden als eventer mits ze maar over genoeg “hart” beschikken. Als dit het geval zou zijn waarom heeft het kwpn-paard dan al geen naam en faam gemaakt als leverancier van topeventingpaarden? Of heeft het kwpn -paard (over het algemeen) geen “hart”, of ligt het aan iets anders? Of heeft het kwpn paard te weinig bloed? Voor Belgie gaat dit wel op trouwens. Over Belgie gesproken, Raf Kooremans is gestopt met de eventing (en handel) vanwege de extreme schaarste in dat soort paarden. En dan bedoel ik de toppers in spe. Dit is iemand die verstand heeft op dit gebied! In Nederland bestaat gewoon geen eventingfokkerij en zal er ook niet komen denk ik als we eerlijk zijn. Even een zijspoor: het kwpn heeft in het verleden een hoop hengsten gekeurd die voor het behoud van een fijn meewerkend karakter niet geschikt zijn/waren ( al vinden ze zelf dat ze op hun manier goed bezig zijn), zowel in springen als dressuur. Dit komt vooral tot uiting bij paarden die gefokt zijn uit merries met al wat meer bloed, die reageren veel heftiger en gooien eerder het anker uit in de ring of zijn gewoonweg niet geschikt voor de recreatie ruiter. Zelfs in de topsport zie je van bepaalde ‘populaire’ kwpn hengsten met grote regelmaat nakomelingen die hun genen tentoonstellen, en steevast in de onderste regionen van het klassement bivakkeren. Dit wordt nooit aan het fokkerspubliek gemeld want dit is geen pr voor de hengstenhouder en het kwpn( en als de nazaten van zo’n populaire “onbetrouwbare” hengst z’n dag wel eens mee heeft en iets wint dan word het breed uitgemeten in de pers en willen ze de fokkers weer warm krijgen voor deze ‘onbetrouwbare’ populaire hengst). Laat het recente stuk van Mijnheer Bierenbroodspot een alarmbel zijn voor de fokkers in Nederland, dit geld zeker ook voor de springpaardenfokkerij! Het kwpn heeft met het beleid van de afgelopen 20 jaar aangegeven dat ‘vooruitgang’ niet zoveel betekenis heeft, met hun hengstenbeleid. Het kwpn teert op de resultaten van de paarden: Okidoki, Hickstead, Silvana en Big Star, allemaal paarden voor de hall of fame natuurlijk maar staan niet model voor ‘het’ kwpn paard. De pedigree van deze paarden is over het algemeen niet bestaand uit populaire hengsten. Mensen kijk kritischer naar het populaire bloed van quidam de revel (guidam en Kashmir v schuttershof zijn uitzonderingen die WEL positief opvallen na de vele nafok en indirecte nafok), indoctro, numero uno, corrado, mr blue, heartbreaker(moedersvader silvano is debet aan enige positiviteit van deze hengst) met name zijn zoon toulon, die niet positief opvallen uitzonderingen daargelaten. Laat het duidelijk zijn;ik wil deze hengsten niet afkammen maar baseer me op de uitslagen van de afgelopen 10 jaar in het internationale circuit. Nogmaals uitzonderingen daargelaten op alle nakomelingen van deze hengsten. Het ligt er maar aan wiens belang behartigt moet worden om de positieve uitzonderingen uit te vergroten zodat de ‘populaire status’ behouden kan blijven. Om vervolgens verder te gaan met de eventingfokkerij, wil ik dus duidelijk maken dat de basis om mee te beginnen niet zo geschikt is als er bloed van bovenstaande hengsten is verankert. Want volbloed hengsten kruisen met dit soort bloed kan wel eens een vervelende cocktail gaan geven. Of zijn er nog genoeg merries zonder deze genen beschikbaar in de Nederlandse fokkerij? Vervolgens reist me weer de vraag waarom de volbloed na de promotie van het kwpn in de eind jaren negentig zo weinig heeft gebracht in de fokkerij, of hebben de Nederlandse hengstenhouders de verkeerde volbloeds binnen gehaald? Of paste deze volbloedhengsten niet bij de merriestapel? Of zagen de fokkers de meerwaarden er niet van in? Of brachten deze fokproducten gewoon te weinig geld op? Of waren de geesten nog niet rijp voor een eventing fokkerij? Of was er totaal geen markt voor eventing gefokte nakomelingen omdat het gewoon geen populaire sport is/was? Allemaal vragen die serieus beantwoordt moeten worden voordat er weer volboedhengsten worden binnen gehaald waarvan maar de vraag is of ze positief vererven. Om terug te komen op Martin Lips, hij heeft de eventingsport meer bekendheid gegeven samen met zijn zoon, wat Stibbe en Lozeman nog nooit gelukt is. Petje af voor de prestaties van vader en zoon Lips en dat nog wel met springgefokte paarden (Oncarlos en Bayro) !

  • Margot

    Is het niet gewoon een goed idee om na 12 jaar een nieuwe bondscoach aan te stellen? Natuurlijk zijn er successen behaald maar dat was ook zijn taak. Vernieuwen en veranderen is voor veel mensen lastig. Aanpassen en grenzen verleggen is nu eenmaal moeilijk.
    Het zal voor Martin persoonlijk wellicht voelen als falen maar dat is onterecht. De sport is hem veel dank verschuldigd maar geen enkele coach heeft een dienstbetrekking voor het leven.
    Alle hulde voor Matin Lips en het goede werk dat hij heeft verricht maar het werd tijd voor wat anders. Ik kijk er erg naar uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.