Ga naar hoofdinhoud

Macho

Macho (Indiana x Unieko)

LEVENSNUMMER528003201702850
GEBOORTEDATUM10-5-2017
FOKRICHTINGTuigpaard
REGISTERSTB
VERW.SCHAP TP12,4% (GEM-HOOG)
STOKMAAT170 cm
KLEURVOS
WFFSgeen drager
GEREGISTREERDE(N)W. Duffy (Ashby)
FOKKER J. ARENDS (Garmerwolde)

Verrichtingsrapportage

Exterieur:

Macho is een zeer goed ontwikkelde, tuigtypische, bergop gebouwde hengst die zeer goed in het rechthoeksmodel staat en over charme en jeugd beschikt. Het hoofd is zeer aansprekend. De nek is zeer goed van lengte. De hals is goed van vorm, bespiering en lengte en staat er goed op.

De schoft is zeer goed ontwikkeld en zeer goed van lengte. De schouder is goed van lengte en goed van ligging. De rug is goed van lengte en bespiering. De lendenen zijn goed bespierd en goed aangesloten. De croupe is ruim voldoende van ligging en lengte en goed van bespiering. De broekspier loopt ruim voldoende door. De staartinplant is enigszins hoog. Het voorbeen is lang en correct gesteld. Het achterbeen is licht gebogen. De koten zijn goed van lengte en enigszins steil gesteld. Het fundament is royaal ontwikkeld en goed van kwaliteit. De hoeven zijn goed ontwikkeld, ruim voldoende van vorm en goed van kwaliteit met goede verzenen.

Afstamming:

De Indiana-zoon Macho werd als driejarige, net als zijn vader, kampioen van de KWPN Stallion Show. Ook als veulen was Macho al nationaal kampioen. Macho komt uit de eerste jaargang van Indiana (v.Colonist), en is ook zijn eerste goedgekeurde zoon.

De stermerrie Emone is een dochter van de keurhengst Unieko en vervolgens vinden we de ster preferente Simone (v.Indurain) in de moederlijn. Zij is de grootmoeder van de internationale drie- en tweesterrenmenpaarden Foppe (v.Zepplin) en Ingmar VB (v.Cizandro). De moederlijn vervolgt met stermerries van Fabricius en Unitas.

Onderzoekrapport:

Macho is een eerlijke, zeer betrouwbare, zeer tuigtypische hengst die over zeer veel natuurlijke aanleg beschikt. De hengst heeft zeer veel bereidheid tot werken, laat zich zeer goed rijden en toonde een zeer constante verrichting. De stap is actief, correct en krachtig en goed van ruimte. Voor de showwagen heeft de hengst een zeer aansprekend front, zet hij de hals er zeer goed op en heeft hij een zeer goede lichaamshouding en zeer veel lichaamsgebruik. Macho heeft zeer veel knie-actie en schoudervrijheid. Het achterbeen wordt zeer goed gebogen en zeer krachtig ondergebracht. De draf heeft zeer veel zweefmoment. Macho heeft zeer veel looplust. De hengst heeft als tuigpaard zeer veel aanleg en geeft zijn rijder een zeer goed gevoel. De hengst heeft zich gedurende het hele onderzoek als een ‘happy athlete’ getoond.

Stalgedrag:

Eerlijke betrouwbare hengst, makkelijk in de omgang en rustig op stal.

Veterinair rapport:

Geen bijzonderheden vastgesteld.

Spermaonderzoek:

Verwacht bevruchtend vermogen klasse: voldoende.

Fok/aanparingsadvies:

Macho kan zowel het type als de bewerkbaarheid en de instelling, de maat en specifiek ook de tuigtypische manier van optreden in beweging verbeteren. De hengst lijkt breed inzetbaar. Fokkers dienen rekening te houden met de vrij hoge verwantschap van de hengst.

Moederrapport:

Emone is een zeer goed ontwikkelde tuigtypische merrie die goed in het rechthoeksmodel staat.

Het hoofd is sprekend.

De nek is goed van vorm en lengte met een correcte hoofd-halsverbinding.

De hals is goed van vorm, goed van lengte en goed van bespiering en staat er ruim voldoende op.

De schoft is zeer goed ontwikkeld en goed van lengte.

De schouder is goed van lengte en ruim voldoende van ligging.

De rug is goed van lengte, licht gezonken en ruim voldoende van bespiering.

De lendenen zijn ruim voldoende bespierd en goed aangesloten.

De croupe is goed van ligging, ruim voldoende van lengte en goed van bespiering.

De broekspier is loopt ruim voldoende door.

Het voorbeen is van voren en van terzijde gezien correct gesteld.

Het achterbeen is correct gesteld.

De koten zijn goed van lengte en enigszins steil gesteld.

De hoeven zijn goed ontwikkeld en goed van kwaliteit met ruim voldoende verzenen.

Het fundament is goed ontwikkeld en goed van kwaliteit.

De stap is correct, ruim voldoende krachtig en goed van ruimte.

In draf heeft de merrie een aansprekend front, een goed zweefmomenteen goede oprichting, een ruim voldoende voorbeengebruik en een goed ondertredend en krachtig achterbeengebruik.

Emone heeft op de stamboekkeuring in 2012 de volgende cijfers gehaald:
Exterieur: 73, Beweging: 72, Algemene indruk: 73.

Stokmaat: 1.72 m / kleur: donkere vos

Dit verslag bevat de gegevens en kennis op het moment van goedkeuren (najaar 2020). Sommige gegevens in het verslag kunnen later op grond van nieuwe kennis of gegevens wijzigen.