Ga naar hoofdinhoud

Magnifiek

Magnifiek (Idol x Atleet)

LEVENSNUMMER528003201701674
GEBOORTEDATUM29-3-2017
FOKRICHTINGTuigpaard
REGISTERSTB
VERW.SCHAP TP11,5% (GEM-HOOG)
STOKMAAT165 cm
KLEURSCHIMMEL ZWART GEBOREN
WFFSgeen drager
GEREGISTREERDE(N)L. HUCKRIEDE (Enschede)
FOKKER H. KRUIDHOF (Rouveen)

Verrichtingsrapportage

Exterieur:

Magnifiek is een goed ontwikkelde, tuigtypische hengst die goed in het rechthoeksmodel staat en over voldoende jeugd en uitstraling beschikt. Het hoofd is aansprekend. De nek is goed van lengte en de hoofd-halsverbinding zou iets lichter mogen zijn. De hals is goed van vorm, bespiering en lengte en staat er goed op. De schoft is goed ontwikkeld en zeer goed van lengte. De schouder is goed van lengte en goed van ligging. De rug is goed van lengte en bespiering. De lendenen zijn ruim voldoende bespierd en aangesloten. De croupe is ruim voldoende van ligging, lengte en bespiering. De broekspier loopt ruim voldoende door. Het voorbeen is van terzijde gezien licht onderstandig gesteld. Het achterbeen is gebogen. De koten zijn ruim voldoende van lengte en enigszins steil gesteld. Het fundament is royaal ontwikkeld en goed van kwaliteit. De hoeven zijn goed ontwikkeld, goed van vorm en kwaliteit met goede verzenen.

Afstamming:

Magnifiek komt uit de eerste jaargang van Manno-zoon Idol en is daarmee ook zijn eerste goedgekeurde zoon. Idol wordt met succes in de sport uitgebracht en was onder andere tweede tijdens het kampioenschap vijfjarige tuigpaarden.

De moeder van Magnifiek, de NMK-merrie Helise keur IBOP-tuig, stamt af van de keurhengst en Tuigpaard van het Jaar 2017 Atleet, die al veel concourspaarden en keuringskampioenen heeft gebracht. Vervolgens zien we de stermerrie Alise in de moederlijn, een dochter van Sander (v.Fabricius) die 135 winstpunten heeft en in Danser een goedgekeurde zoon heeft voor de Gelderse fokrichting. Alise is een halfzus van het concourspaard Riant (v.Harald), die 247 winstpunten behaalde. Overgrootmoeder Ilse v.Cambridge Cole haalde destijds hoge punten tijdens haar stamboekopname en slaagde voor de IBOP.

Onderzoekrapport:

Magnifiek is een eerlijke, betrouwbare, zeer tuigtypische hengst die over veel natuurlijke aanleg beschikt. De hengst heeft zeer veel bereidheid tot werken,  laat zich goed rijden en is gedreven. De stap is actief, correct en krachtig en goed van ruimte. Voor de showwagen heeft de hengst een zeer aansprekend front, zet hij de hals er goed tot zeer goed op en heeft hij een goede tot zeer goede lichaamshouding en veel lichaamsgebruik. Magnifiek heeft zeer veel knie-actie en schoudervrijheid. Het achterbeen wordt ruim voldoende tot goed gebogen, maar zou krachtiger en verder ondergebracht moeten worden. De draf heeft veel tot zeer veel zweefmoment. Magnifiek heeft veel tot zeer veel looplust. De hengst heeft als tuigpaard veel tot zeer veel aanleg en geeft zijn rijder een goed gevoel.


Stalgedrag:

Eerlijke betrouwbare hengst, makkelijk in de omgang en rustig op stal.

Veterinair rapport:

Geen bijzonderheden vastgesteld.

Spermaonderzoek:

Verwacht bevruchtend vermogen klasse: voldoende.

Fok/aanparingsadvies:

Magnifiek kan het front, de inzet en het voorbeengebruik alsmede de paslengte verbeteren.  De toe te voeren merries dienen over kwaliteit en een sterk achterbeengebruik te beschikken. Fokkers dienen rekening te houden met de vrij hoge verwantschap van de hengst.

Moederrapport:

Helise is een goed ontwikkelde ruim voldoende tuigtypische merrie die goed in het rechthoeksmodel staat.

Het hoofd is sprekend.

De nek is goed van lengte met een ruim voldoende hoofd-halsverbinding.

De hals is goed van vorm, goed van lengte en goed van bespiering, maar zou er meer op mogen staan.

De schoft is voldoende ontwikkeld en voldoende van lengte.

De schouder is ruim voldoende van lengte en ruim voldoende van ligging.

De rug is goed van lengte en goed van bespiering.

De lendenen zijn voldoende bespierd en voldoende aangesloten.

De croupe is ruim voldoende van ligging, ruim voldoende van lengte en ruim voldoende van bespiering.

De broekspier loopt ruim voldoende door.

Het voorbeen is van voren gezien correct en van terzijde gezien enigszins hol en onderstandig gesteld en zou wat langer mogen zijn.

Het achterbeen is correct gesteld.

De koten zijn goed van lengte en correct gesteld.

De hoeven zijn licht ongelijk van vorm, ruim voldoende ontwikkeld en goed van kwaliteit met ruim voldoende verzenen.

Het fundament is goed ontwikkeld en goed van kwaliteit.

De stap is licht toontredend, ruim voldoende krachtig en goed van ruimte.

In draf heeft de merrie een aansprekend front, een goed zweefmoment, ruim voldoende oprichting en voorbeengebruik en een goed ondertredend en krachtig  achterbeengebruik.

Helise heeft in 2015 op de stamboekkeuring de volgende cijfers behaald:

Exterieur: 76, Beweging: 76, Algemene indruk: 76.

Helise heeft tijdens de IBOP in 2015 de volgende cijfers behaald:

Front: 7,5, Houding: 7, Zweefmoment: 8, Actie voorbeen: 7,5, Gebruik achterbeen: 7,5, Looplust: 7,5, Algemeen beeld als tuigpaard: 7,5, Totaal: 75,5.

In de tuigpaardensport is Helise geklasseerd als: LK+6.

Stokmaat: 1.65 m / Kleur: bruin

Dit verslag bevat de gegevens en kennis op het moment van goedkeuren (najaar 2020). Sommige gegevens in het verslag kunnen later op grond van nieuwe kennis of gegevens wijzigen.