Ga naar hoofdinhoud

Markant BK

Markant BK (Wilson x Sirius)

33 Markant BK (Wilson x Sirius) – Foto: Melanie Brevink-Van Dijk

LEVENSNUMMER: 528003201701415
GEBOORTEDATUM : 11-4-2017
FOKRICHTING: Gelders paard
REGISTER: VB AANGEWEZEN, PROK
VERW.SCHAP: GP3,8% (LAAG-GEM)
STOKMAAT: 176 cm
KLEUR: BRUIN
WFFS: geen drager
GEREGISTREERDE(N): VERWAIJEN (Eerbeek)
Fokker(s):
L.W.M. Kollenburg, Best

Verrichtingscijfers


Stap 7,50
Draf 7,50
Galop 9,00
Houding 7,50
Aanleg als Dressuurpaard 8,00
Techniek 7,50
Voorzichtigheid 8,00
Instelling 9,00
Geschiktheid als Springpaard 8,00
Plaatsing-
Jaarverrichting 2020
Plaats Ermelo

Verrichtingsrapportage

Exterieur:

Markant BK is een zeer royaal ontwikkelde hengst die goed in het rechthoeksmodel staat met een goede Gelderse opdruk. Het hoofd is wat lang met een vriendelijk en groot oog. De nek is goed van lengte met een lichte hoofd-halsverbinding. De hals is goed van vorm en ruim voldoende tot goed van lengte en zou wat meer bespiering in de bovenlijn moeten hebben. De schouder is goed van ligging en lengte. De schoft is ruim voldoende ontwikkeld en goed van lengte. De rug is goed van lengte en ruim voldoende van bespiering. De lendenen zijn goed aangesloten en goed bespierd.

De croupe is correct van ligging, een fractie kort met voldoende bespiering en een wat hoge staartimplant. De broekspier zou langer moeten doorlopen. Het voorbeen is van terzijde gezien correct gesteld en van voren gezien licht Frans. Het achterbeen is correct gesteld, lang en staat wat achter de massa. De koten zijn zowel voor als achter goed van lengte en correct gesteld. Het fundament is goed ontwikkeld en goed van kwaliteit. De voeten zijn goed ontwikkeld, goed van vorm met correct ontwikkelde verzenen.

Afstamming:

Markant BK is een zoon van de Lichte Tour-hengst Wilson (v.Koss), die door de Japanse Satsuki Watanabe daarnaast ook bij de Young Riders is uitgebracht.

De moeder van Markant BK is Wiezelma, een ster preferente dochter van Sirius die in de klasse M mennen is uitgebracht. Zij bracht van Vitens en Danser reeds M-dressuurpaarden. Haar moeder Ezelma keur preferent (v.Ubis) kreeg hoge cijfers voor haar IBOP en bracht onder andere het internationale dubbelspanpaard Oleander (v.Clavecimbel) en een ZZ-Licht-paard van Goodtimes.

Ezelma’s moeder Vuzelma keur preferent (v.Pretendent) is de grootmoeder van het Grand Prix-dressuurpaard Luzelma (v.Cabochon), die door Christa Larmoyeur werd uitgebracht. Daarnaast is ze onder andere de (groot)moeder van het internationale springpaard Ottoline Slottie (v.Peter Pan) en diverse Z-dressuurpaarden en 1.20m-springpaarden. Het Lichte Tour-paard Elect (v.Zaire) komt eveneens uit deze moederlijn.

Onderzoekrapport:

Markant BK is een eerlijke, betrouwbare, fijn te rijden hengst met veel werklust en een zeer goede instelling. De hengst is ongecompliceerd, heeft zeer veel bereidheid tot werken en laat zich goed tot zeer goed bewerken. De stap is bij ontspanning ruim voldoende tot goed van ruimte en souplesse. De draf is functioneel, heeft een goed afdruk en is ruim voldoende tot goed van ruimte waarbij het achterbeen nog meer tot dragen zou moeten komen. De hengst is zeer groot en de verwachting is dat dit na mate de hengst ouder wordt zich verder zal ontwikkelen. De galop is actief, krachtig, zeker voor zijn leeftijd en stokmaat, zeer goed gedragen, goed van ruimte waarbij de hengst opvallend makkelijk changeert. In beweging zou de hengst een fractie meer met de schoft naar boven moeten lopen. 

Markant BK is eerlijk met het springen, toont ook hierbij een goede werklust en een ruim voldoende tot goede techniek en lijkt voorzichtig en toont voor het springen veel aanleg te hebben.

In het terrein is de hengst volgens de ruiters een genot om te rijden, ongecompliceerd, geconcentreerd op de ruiter, een prima werklust en braaf in vreemde situaties.

Markant geeft zijn ruiter zowel in de binnenpiste als op het buitenterrein een betrouwbaar en zeer goed gevoel.

Stalgedrag:

Eerlijke betrouwbare hengst, makkelijk in de omgang en rustig op stal.

Veterinair rapport:

Geen bijzonderheden vastgesteld.

Spermaonderzoek:

Verwacht bevruchtend vermogen klasse: matig.

Fok/aanparingsadvies:.

Markant BK kan maat en formaat toevoegen en de instelling en rijdbaarheid verbeteren binnen de Gelderse populatie.

Moederrapportage:
Wiezelma is een goed ontwikkelde, iets kortbenige merrie die goed in het rechthoeksmodel staat met een duidelijke Gelderse opdruk.

Het hoofd is voldoende sprekend met een vriendelijk oog.

De nek is goed van lengte met een lichte hoofd-halsverbinding.

De hals is goed van vorm, goed van lengte en ruim voldoende van bespiering.

De schoft is goed ontwikkeld en zou langer door moeten lopen.

De schouder is goed van lengte en goed van ligging.

De rug valt achter de schoft wat weg, is gezonken, goed van lengte en ruim voldoende van bespiering.

De lendenen zijn wat strak en goed aangesloten.

De croupe is goed van ligging, ruim voldoende van lengte en voldoende van bespiering.

De broekspier is voldoende van lengte.

Het voorbeen is van voren gezien correct gesteld en van terzijde gezien hol.

Het achterbeen is correct gesteld.

De koten zijn kort en correct gesteld.

De hoeven zijn goed ontwikkeld en goed van kwaliteit maar ongelijk van vorm.

Het fundament is goed ontwikkeld en ruim voldoende van kwaliteit.

De stap is actief, ruim voldoende van ruimte met ruim voldoende souplesse.

De draf is goed van ruimte en wordt getoond met een goede houding en een goed ondertredend achterbeen. Het voorbeen wordt goed vanuit de schouder weggezet met een lichte heffing vanuit de voorknie.

De galop is krachtig, voldoende van ruimte, voldoende gedragen maar zou meer souplesse en lichaamsgebruik moeten hebben.

In de basissport is de merrie Wiezelma mennen dressuur klasse M.

Stokmaat: 1.66m / Kleur: vos

Dit verslag bevat de gegevens en kennis op het moment van goedkeuren (november 2020). Sommige gegevens in het verslag kunnen later op grond van nieuwe kennis of gegevens wijzigen.