Ga naar hoofdinhoud

Matiz

Matiz (Eebert x Vitens) – Foto: Jacquelien van Tartwijk

Matiz (Eebert x Vitens)

LEVENSNUMMER 528003201705335
GEBOORTEDATUM 5-4-2017
FOKRICHTING Gelders paard
REGISTER STB
VERW.SCHAP GP4,0% (LAAG-GEM)
STOKMAAT 1.72 m
KLEUR VOS
WFFS geen drager
Fokker
G.H. HOFS

Verrichtingscijfers

Stap agp 7,50
Draf agp 8,00
Galop agp 8,00
Houding agp 8,00
Werkwilligheid/inzet/looplust 8,00
Wendbaarheid 7,50
Aangespannen proef 8,00
Plaatsing-
Jaarverrichting 2021
Plaats Ermelo

Verrichtingsrapportage

Exterieur:
Matiz is een royaal ontwikkelde, langgelijnde hengst die ruim voldoende in het Gelders type staat met een iets neerwaartse romprichting. Het hoofd is sprekend. De nek is voldoende van lengte met een zware hoofd-halsverbinding. De hals is verticaal gesteld met een lichte onderhals die diep uit de borst komt. De bespiering van de hals is zwaar. De schouder is ruim voldoende van lengte en een fractie steil van ligging. De schoft is ruim voldoende ontwikkeld en zou meer lengte mogen hebben. De rug is ruim voldoende tot goed van lengte en goed van bespiering. De lendenen zijn goed van lengte en bespiering en goed aangesloten. De croupe is een fractie recht, goed van lengte en goed bespierd. De hengst heeft een hoge staartinplant. De broekspier is voldoende van lengte. Het voorbeen is van terzijde gezien correct gesteld en van voren gezien licht frans gesteld. Het achterbeen is een fractie sabelbenig. De koten voor zijn goed van lengte en iets week gesteld. De koten achter zijn goed van lengte en correct gesteld. Het fundament is goed ontwikkeld en goed van kwaliteit. De voeten zijn iets smal met hoge verzenen.

Afstamming:
De vader van Matiz is de in 2019 gestorven tuigpaardhengst Eebert en komt uit de Gelders geregistreerde ster en prok NMK-merrie Honey. Deze merrie werd met hoge punten ingeschreven in het stamboek. Zij is een dochter van Vitens. Grootmoeder Wanda (v. Sirius) voert het keur en sport (dres) predicaat en is Z1-geklasseerd. Overgrootmoeder Nonja is een ster preferente prestatiemerrie van de keurhengst Elegant. Nonja bracht meerdere, in de dressuursport, goed presterende nakomelingen. Naast grootmoeder Wanda, die Z1 is, zijn dat o.a. een ZZ-zwaar-geklasseerde zoon van Vitens en twee M-geklasseerde nakomelingen van Sirius en Gabor waarbij de Sirius-nakomeling ook geklasseerd is in het mennen. De moederlijn wordt verder opgebouwd uit merries van Cavalier (v.Maykel), Symfonie (v.Makelaar) en First Trial xx.

Onderzoekrapport:
Matiz is een eerlijke, betrouwbare  hengst met een goede instelling en een goede looplust. De hengst heeft in de aangespannen verrichting veel bereidheid tot werken en laat zich ruim voldoende tot goed bewerken. De stap is actief, ruim voldoende tot goed van ruimte en heeft voldoende souplesse. De draf is actief, heeft een goede afdruk en is goed van ruimte. De galop is actief, goed van ruimte en afdruk en heeft een goede balans. De hengst is aangespannen ruim voldoende wendbaar en heeft een goede houding. In het terrein heeft Matiz veel looplust, is geconcentreerd op de rijder en braaf in vreemde situaties. Het algeheel beeld als aangespannen paard is goed. Matiz geeft zijn rijder een goed en betrouwbaar gevoel.

Stalgedrag:
Eerlijke betrouwbare hengst, makkelijk in de omgang en rustig op stal.

Veterinair rapport:
Geen bijzonderheden vastgesteld.

Spermaonderzoek:
Verwacht bevruchtend vermogen klasse: goed.

Fok/aanparingsadvies:.
Matiz kan maat en formaat toevoegen en vanwege zijn instelling en betrouwbaarheid eveneens een positieve bijdrage leveren bij het fokken van Gelderse paarden voor de aangespannen sport.

Moederrapportage:
Honey is een goed ontwikkelde, iets kortbenige merrie die goed in het Gelders type staat.
Het hoofd is sprekend en een fractie lang.
De nek is voldoende van lengte met een zware hoofd-halsverbinding.
De hals is ruim voldoende van vorm, voldoende van lengte met veel bespiering in de bovenlijn.
De schoft is goed ontwikkeld en zou langer door moeten lopen.
De schouder is goed van lengte en ligging.
De rug is gezonken en goed van lengte en bespiering.
De lendenen zijn ruim voldoende bespierd en goed aangesloten.
De croupe is correct van ligging, zou wat meer lengte moeten hebben en heeft voldoende bespiering.
De broekspier is zeer goed van lengte.     
Het voorbeen is van voren gezien licht toontredend en van terzijde gezien hol.
Het achterbeen is correct gesteld.
De koten, zowel vóór als achter, zijn kort en correct gesteld.
De hoeven zijn goed ontwikkeld en goed van kwaliteit met correct ontwikkelde verzenen.
Het fundament is goed ontwikkeld en goed van kwaliteit.
De stap is actief, is ruim voldoende van ruimte en heeft ruim voldoende souplesse.
De draf is goed van ruimte met een goed ondertredend achterbeen en wordt met veel houding getoond. Het voorbeen wordt ruim weggezet met een lichte heffing vanuit de voorknie.
De galop is krachtig, ruim voldoende van ruimte en een goede houding maar daarin zou Honey wat meer souplesse moeten hebben.

De merrie is ten tijde van de beoordeling hoogdrachtig.

Stokmaat: 1.68m / Kleur: vos

Dit verslag bevat de gegevens en kennis op het moment van goedkeuren (mei 2021). Sommige gegevens in het verslag kunnen later op grond van nieuwe kennis of gegevens wijzigen.