Ga naar hoofdinhoud

Maximiano I&S

Maximiano I&S (Baarzens Jagerszoon x Plain’s Liberator)

LEVENSNUMMER528003201709870
GEBOORTEDATUM20-4-2017
FOKRICHTINGTuigpaard
REGISTERSTB
VERW.SCHAP TP5,6% (ZEER LAAG)
STOKMAAT162 cm
KLEURVOS
WFFSgeen drager
FOKKER/GEREGISTREERDE(N)S. ROZENDAAL (PUTTEN )

Verrichtingsrapportage

Exterieur:

Maximiano I&S is een voldoende ontwikkelde, ruim voldoende tuigtypische hengst die ruim voldoende in het rechthoeksmodel staat en over ruim voldoende jeugd en uitstraling beschikt. Het hoofd is zeer aansprekend. De nek is voldoende van lengte en de hoofd-halsverbinding zou iets lichter mogen zijn. De hals is ruim voldoende van vorm en lengte en staat er ruim voldoende op. De hals is enigszins zwaar bespierd en komt iets diep uit de borst. De schoft is zeer goed ontwikkeld en goed van lengte. De schouder is goed van lengte en ruim voldoende van ligging. De rug is goed van lengte en bespiering en licht gezonken. De lendenen zijn ruim voldoende bespierd en goed aangesloten. De croupe is goed van ligging en bespiering en zeer goed van lengte. De broekspier loopt goed door. Het voorbeen is van voren gezien licht toontredend gesteld. Het achterbeen is correct gesteld. De koten zijn goed van lengte en zijn correct gesteld. Het fundament is goed ontwikkeld en zeer goed van kwaliteit. De hoeven zijn goed ontwikkeld, goed van vorm en kwaliteit met goede verzenen.

Afstamming:

Maximiano I&S is een zoon van de Hackney-hengst Baarzens Jagerszoon, die zelf weer afstamt van de in Afrika goedgekeurde Du Mat Sou Hunter, die succesvol was in de sport. Maximiano I&S komt uit een moeder van Plain’s Liberator. Deze combinatie maakt hem zeer interessant in het kader van bloedspreiding binnen de tuigpaardenfokkerij. Zijn moeder Belindia werd met goede punten ster verklaard en zij is een dochter van de ster preferente Uranka (v.Manno), die de grootmoeder is van de in Amerika voor de fokkerij gelicensede hengst Jaleet (v.Atleet), die destijds de IBOP aldaar behaalde met 83,5 punten.

Vervolgens vinden we de merrie Linnia pref (v.Balmoral) in de moederlijn, de moeder van het internationale 4*-vierspanpaard Boaz (v.Plain’s Liberator) en de grootmoeder van diverse andere internationale menpaarden, alsmede het concourspaard Conraad (v.Manno).

Onderzoekrapport:

Maximiano I&S is een eerlijke, betrouwbare, tuigtypische hengst die over veel natuurlijke aanleg beschikt. De hengst heeft veel bereidheid tot werken en laat zich goed rijden maar is weleens afgeleid en gespannen. De stap is actief, licht toontredend, ruim voldoende zuiver en voldoende krachtig maar zou wat ruimer mogen zijn. Voor de showwagen heeft de hengst een aansprekend front, zet hij de hals er goed op en heeft hij een ruim voldoende tot goede lichaamshouding en ruim voldoende tot veel lichaamsgebruik. Maximiano I&S heeft veel tot zeer veel knie-actie en schoudervrijheid. Het achterbeen wordt goed gebogen en goed ondergebracht. De draf heeft veel zweefmoment. Maximiano I&S heeft veel looplust. De hengst heeft als tuigpaard veel aanleg en geeft zijn rijder een goed gevoel.


Stalgedrag:

Eerlijke betrouwbare hengst, makkelijk in de omgang en rustig op stal.

Veterinair rapport:

Tijdens het onderzoek heeft de hengst fysiotherapeutische behandelingen ondergaan vanwege lichte stijfheid in het bekken. De behandelingen hebben een positief effect gehad.

Spermaonderzoek:

Verwacht bevruchtend vermogen klasse: goed.

Fok/aanparingsadvies:

Maximiano kan de actie in beweging en de kwaliteit in het fundament verbeteren. De toe te voeren merries dienen over een rijke voorhand, maat en formaat te beschikken. Gezien de zeer lage verwantschap van de hengst kan hij een bijdrage leveren aan de bloedspreiding.

Moederrapport:

Belindia is een voldoende ontwikkelde ruim voldoende tuigtypische merrie die ruim voldoende in het rechthoeksmodel staat.

Het hoofd is sprekend.

De nek is ruim voldoende van lengte met een voldoende hoofd-halsverbinding. De hals is ruim voldoende van vorm, voldoende van lengte en goed van bespiering.

De schoft is zeer goed ontwikkeld en goed van lengte.

De schouder is goed van lengte en voldoende van ligging.

De rug is ruim voldoende van lengte en ruim voldoende van bespiering.

De lendenen zijn goed bespierd en goed aangesloten.

De croupe is goed van ligging, zeer goed van lengte en goed van bespiering.

De broekspier loopt zeer goed door.

Het voorbeen is van voren gezien correct en van terzijde gezien licht onderstandig gesteld en zou wat langer mogen zijn.

Het achterbeen is correct gesteld.

De koten zijn enigszins kort van lengte en correct gesteld.

De hoeven zijn goed ontwikkeld en goed van kwaliteit met goede verzenen.

Het fundament is goed ontwikkeld en goed van kwaliteit.

De stap is correct, krachtig en goed van ruimte.

In draf heeft de merrie een aansprekend front, een goed zweefmoment, ruim voldoende oprichting, en een ruim voldoende voorbeengebruik en een zeer goed ondertredend en krachtig achterbeengebruik.

Belindia heeft in 2014 op de stamboekkeuring de volgende cijfers behaald:

Exterieur: 73, Beweging: 73, Algemene indruk: 73.

In de tuigpaardensport is Belindia geklasseerd als: LK+1.

Stokmaat: 1.63 m / Kleur: zwart

Dit verslag bevat de gegevens en kennis op het moment van goedkeuren (najaar 2020). Sommige gegevens in het verslag kunnen later op grond van nieuwe kennis of gegevens wijzigen.