Ga naar hoofdinhoud

McKenzy JHL

McKenzy JHL (Alexandro P x Saron) – Foto: Jacquelien van Tartwijk

McKenzy JHL (Alexandro P x W v Saron)

LEVENSNUMMER 528003201705286
GEBOORTEDATUM 29-5-2017
FOKRICHTING Gelders paard
REGISTER STB
VERW.SCHAP GP5,1% (GEM-HOOG)
STOKMAAT1.72 m
KLEUR BRUIN
WFFS geen drager
Fokker
L. Roerdink

Verrichtingscijfers

Stap 8,00
Draf 8,00
Galop 9,00
Houding 9,00
Aanleg als Dressuurpaard 8,50
Techniek 7,50
Voorzichtigheid 8,00
Instelling 8,50
Geschiktheid als Springpaard 8,00
Plaatsing-
Jaarverrichting 2021
Plaats Ermelo

Verrichtingsrapportage

Exterieur:
McKenzy JHL is een royaal ontwikkelde, langgelijnde hengst die goed in het Gelders type staat met een aansprekend front. Het hoofd is sprekend. De nek is goed van lengte met een correcte hoofd-halsverbinding. De hals is goed van vorm, lengte en bespiering. De schouder is zeer goed van lengte en goed van ligging. De schoft is ruim voldoende ontwikkeld en zou meer lengte mogen hebben. De rug is goed van lengte en goed van bespiering. De lendenen zijn goed van lengte en bespiering en zijn goed aangesloten. De croupe is goed van ligging, goed van lengte en is goed bespierd. De broekspier is voldoende van lengte. Het voorbeen is zowel van terzijde als van voren gezien correct gesteld. Het achterbeen is een fractie steil gesteld. De koten vóór en achter zijn goed van lengte en correct gesteld. Het fundament is goed ontwikkeld en goed van kwaliteit. De voeten zijn goed ontwikkeld, goed van vorm en goed van kwaliteit. De verzenen zijn correct ontwikkeld.

Afstamming:
De Gelderse keurhengst Alexandro P krijgt in de vierjarige McKenzy JHL zijn tweede KWPN goedgekeurde zoon. Zijn moeder is de elite NMK-merrie Happines, een dochter van de veelzijdig presterende Creool-zoon WV Saron. Grootmoeder Obamara voert het keur en preferent predicaat. Deze dochter van de Goudsmid-zoon Zep bracht in combinatie met Koss het Z1-dressuurpaard Zamara. Overgrootmoeder Bamara is een ster preferente dochter van Uriant (Oriant x Commandant). Zij bracht drie nakomelingen die in de sport lopen, alle drie in de dressuursport waarvan er tevens één in de mensport actief is. De moederlijn vervolgt met de keurmerrie Tamara, een dochter van Marconi (v.Indiaan) waarna de moederlijn verder wordt opgebouwd met dochters van Homerus (v.Cadet), Centurio (v.L’Invasion) en Graniet (v.Granadier).

Onderzoekrapport:
McKenzy JHL is een eerlijke, betrouwbare  hengst met een goede tot zeer goede instelling en zeer veel looplust. De hengst heeft zeer veel bereidheid tot werken en laat zich goed bewerken. De stap is actief, goed van ruimte en heeft bij ontspanning een goede souplesse. De draf is actief, heeft een goede afdruk en is goed van ruimte waarbij het achterbeen goed ondertreedt en ruim voldoende tot dragen komt. De galop is actief, krachtig, bergop, zeer gedragen en goed van ruimte. In beweging heeft McKenzy JHL veel houding en een goede balans. 
McKenzy JHL is eerlijk met het springen, toont ook hierbij een goede instelling en zeer veel werklust en heeft een voldoende tot ruim voldoende techniek en lijkt daarbij voorzichtig. De hengst lijkt voor het springen een goede aanleg te hebben. Ook in het terrein heeft McKenzy JHL veel looplust en een goede instelling en is alert maar wel braaf in vreemde situaties.
McKenzy JHL geeft zijn ruiter zowel in de binnenpiste als op het buitenterrein een betrouwbaar en goed gevoel.

Stalgedrag:
Eerlijke betrouwbare hengst, makkelijk in de omgang en rustig op stal.

Veterinair rapport:
Geen bijzonderheden vastgesteld.

Spermaonderzoek:
Verwacht bevruchtend vermogen klasse: voldoende.

Fok/aanparingsadvies:
McKenzy JHL kan maat en formaat toevoegen en de instelling en de bewegingstechniek verbeteren binnen de Gelderse populatie.

Moederrapportage:
Happines is een voldoende ontwikkelde, iets kortbenige merrie met een neerwaartse romprichting die ruim voldoende in het Gelders type staat.
Het hoofd is wat lang met een iets bolle profiellijn.
De nek is voldoende van lengte met een iets zware hoofd-halsverbinding.
De hals is verticaal gesteld en goed van lengte. Happines heeft een onderhals en zou meer bespiering in de bovenhals moeten hebben.
De schoft is ruim voldoende ontwikkeld en ruim voldoende van lengte.
De schouder is steil en goed van lengte.
De rug is goed van lengte en voldoende van bespiering maar valt achter de schoft wat weg.
De lendenen zijn een fractie strak en goed aangesloten.
De croupe is een fractie recht van ligging, goed van lengte en voldoende van bespiering.
De broekspier is goed van lengte.
Het voorbeen is van voren gezien correct gesteld en van terzijde gezien onderstandig.
Het achterbeen is iets steil gesteld.
De koten vóór zijn ruim voldoende van lengte en correct gesteld.
De koten achter zijn ruim voldoende van lengte en een fractie week gesteld.
De hoeven zijn goed ontwikkeld, goed van vorm en goed van kwaliteit met lage verzenen.
Het fundament is passend qua omvang en goed van kwaliteit.
De stap is zuiver en goed van ruimte en souplesse.
De draf is krachtig, goed van ruimte en wordt met een goede houding en buiging in de gewrichten getoond. De merrie heeft een goede schoudervrijheid met een goede heffing vanuit de voorknie.
De galop is krachtig, ruim voldoende van ruimte maar zou meer lichaamsgebruik moeten hebben.

De merrie is hoogdrachtig en waardeert zich duidelijk op in beweging.

Happines heeft in 2016 bij de IBOP proef de volgende resultaten behaald:
Stap 7,5 Draf 7,5 Galop 8 Geschiktheid als dressuurpaard 7,5 Afdruk springen 7,5 Springtechniek 7 Springvermogen 7,5 Geschiktheid als springpaard 7,5 Totaal 75 punten

In de dressuursport is de merrie Happines, L2 geklasseerd.

Stokmaat: 1.61m / Kleur: vos

Dit verslag bevat de gegevens en kennis op het moment van goedkeuren (mei 2021). Sommige gegevens in het verslag kunnen later op grond van nieuwe kennis of gegevens wijzigen.